Translate

Πώς ο Εβραίος πρόεδρος της Ουκρανίας Ζελένσκι έκανε ειρήνη με νεοναζί παραστρατιωτικούς στην πρώτη γραμμή του πολέμου με τη Ρωσία



By: ALEXANDER RUBINSTEIN ΚΑΙ MAX BLUMENTHAL·


Μετάφραση: Commun✮rios

Ενώ τα δυτικά μέσα ενημέρωσης χρησιμοποιούν την εβραϊκή καταγωγή του Volodymyr Zelensky για να αντικρούσουν τις κατηγορίες για επιρροή των Ναζί στην Ουκρανία, ο πρόεδρος έχει παραχωρήσει στις νεοναζιστικές δυνάμεις και τώρα εξαρτάται από αυτές ως μαχητές της πρώτης γραμμής. 

Τον Οκτώβριο του 2019, καθώς ο πόλεμος στην ανατολική Ουκρανία διαρκούσε, ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Volodymyr Zelensky ταξίδεψε στο Zolote, μια πόλη που βρίσκεται σταθερά στη «γκρίζα ζώνη» του Donbas, όπου περισσότεροι από 14.000 σκοτώθηκαν, κυρίως από τη φιλορωσική πλευρά . Εκεί, ο πρόεδρος συνάντησε τους σκληροπυρηνικούς βετεράνους των ακροδεξιών παραστρατιωτικών μονάδων που συνεχίζουν τον αγώνα ενάντια στους αυτονομιστές λίγα μόλις μίλια μακριά.

Εκλεγμένος σε μια πλατφόρμα αποκλιμάκωσης των εχθροπραξιών με τη Ρωσία, ο Ζελένσκι ήταν αποφασισμένος να επιβάλει τη λεγόμενη Φόρμουλα Steinmeier που είχε σχεδιάσει ο τότε Γερμανός Υπουργός Εξωτερικών Walter Steinmeier, η οποία ζητούσε εκλογές στις ρωσόφωνες περιοχές του Ντόνετσκ και του Λουγκάνσκ.

Σε μια αντιπαράθεση πρόσωπο με πρόσωπο με μαχητές από το τάγμα των νεοναζί Azov που είχαν ξεκινήσει μια εκστρατεία για να σαμποτάρουν την ειρηνευτική πρωτοβουλία που ονομάζεται «Όχι στη συνθηκολόγηση», ο Zelensky συνάντησε ένα τείχος εμμονής. 

Με τις εκκλήσεις για αποδέσμευση από τις πρώτες γραμμές να απορρίπτονται κατηγορηματικά, ο Ζελένσκι έλιωσε στην κάμερα. «Είμαι ο πρόεδρος αυτής της χώρας. Είμαι 41 χρονών. Δεν είμαι χαμένος. Ήρθα σε εσάς και σας είπα: αφαιρέστε τα όπλα», παρακάλεσε ο Ζελένσκι τους μαχητές.

 


 

Μόλις το βίντεο της θυελλώδους αντιπαράθεσης διαδόθηκε στα ουκρανικά κανάλια κοινωνικής δικτύωσης, ο Ζελένσκι έγινε στόχος μιας οργισμένης αντίδρασης .

Ο Andriy Biletsky, ο υπερήφανος φασίστας αρχηγός του τάγματος Azov που κάποτε υποσχέθηκε να «ηγήσει τις λευκές φυλές του κόσμου σε μια τελική σταυροφορία… ενάντια στο Untermenschen υπό την ηγεσία των Σημιτών», υποσχέθηκε να φέρει χιλιάδες μαχητές στο Zolote εάν ο Zelensky πιέσει περαιτέρω. Εν τω μεταξύ, ένας βουλευτής από το κόμμα του πρώην προέδρου της Ουκρανίας, Πέτρο Ποροσένκο, φαντασιωνόταν ανοιχτά τον Ζελένσκι να χτυπιέται από χειροβομβίδα μαχητή.

Αν και ο Ζελένσκι πέτυχε μια μικρή απεμπλοκή, οι νεοναζί παραστρατιωτικοί κλιμάκωσαν την εκστρατεία «Χωρίς συνθηκολόγηση». Και μέσα σε μήνες, οι μάχες άρχισαν να θερμαίνονται ξανά στο Zolote, πυροδοτώντας έναν νέο κύκλο παραβιάσεων της Συμφωνίας του Μινσκ .

Σε αυτό το σημείο, το Azov είχε ενσωματωθεί επίσημα στον ουκρανικό στρατό και η πτέρυγα επαγρύπνησης του δρόμου, γνωστή ως Εθνικό Σώμα, αναπτύχθηκε σε όλη τη χώρα υπό την εποπτεία του ουκρανικού Υπουργείου Εσωτερικών και παράλληλα με την Εθνική Αστυνομία . Τον Δεκέμβριο του 2021, ο Ζελένσκι θα εμφανιζόταν να παραδίδει το βραβείο «Ήρωας της Ουκρανίας» σε έναν ηγέτη του φασιστικού Δεξιού Τομέα σε μια τελετή στο κοινοβούλιο της Ουκρανίας.

Μια πλήρους κλίμακας σύγκρουση με τη Ρωσία πλησίαζε και η απόσταση μεταξύ του Ζελένσκι και των εξτρεμιστικών παραστρατιωτικών έκλεινε γρήγορα.

Στις 24 Φεβρουαρίου, όταν ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έστειλε στρατεύματα στην ουκρανική επικράτεια σε μια δεδηλωμένη αποστολή να «αποστρατιωτικοποιήσουν και να αποναζιοποιήσουν» τη χώρα, τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης ξεκίνησαν μια δική τους αποστολή: να αρνηθούν την εξουσία των παραστρατιωτικών νεοναζί επί του στρατού της χώρας και πολιτική σφαίρα. Όπως επέμεινε το Εθνικό Δημόσιο Ραδιόφωνο που χρηματοδοτείται από την κυβέρνηση των ΗΠΑ , «η γλώσσα του Πούτιν [για την αποναζοποίηση] είναι προσβλητική και στην πραγματικότητα εσφαλμένη».

Στην προσπάθειά τους να απομακρυνθούν από την επιρροή του ναζισμού στη σύγχρονη Ουκρανία, τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης βρήκαν το πιο αποτελεσματικό εργαλείο δημοσίων σχέσεων στη φιγούρα του Ζελένσκι, ενός πρώην τηλεοπτικού αστέρα και κωμικού με εβραϊκή καταγωγή. Είναι ένας ρόλος που ανυπόμονα έχει αναλάβει ο ηθοποιός που έγινε πολιτικός.

Όμως, όπως θα δούμε, ο Ζελένσκι όχι μόνο έχει παραχωρήσει έδαφος στους νεοναζί ανάμεσά του, αλλά τους έχει εμπιστευθεί έναν ρόλο πρώτης γραμμής στον πόλεμο της χώρας του ενάντια στις φιλορωσικές και ρωσικές δυνάμεις.

Ο εβραϊκός χαρακτήρας του προέδρου ως συσκευή δημοσίων σχέσεων των δυτικών μέσων ενημέρωσης 

Ώρες πριν από την ομιλία του Προέδρου Πούτιν στις 24 Φεβρουαρίου που κήρυξε την αποναζοποίηση ως στόχο των ρωσικών επιχειρήσεων, ο Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelensky «ρώτησε πώς ένας λαός που έχασε οκτώ εκατομμύρια πολίτες του πολεμώντας τους Ναζί θα μπορούσε να υποστηρίξει τον ναζισμό», σύμφωνα με το BBC .

Μεγαλωμένος σε μια μη θρησκευτική εβραϊκή οικογένεια στη Σοβιετική Ένωση τη δεκαετία του 1980, ο Ζελένσκι υποβάθμισε την καταγωγή του στο παρελθόν. «Το γεγονός ότι είμαι Εβραίος μόλις κάνει 20 στη μακρά λίστα με τα ελαττώματα μου», αστειεύτηκε κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης του 2019 στην οποία αρνήθηκε να αναφερθεί σε περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με το θρησκευτικό του υπόβαθρο.

Σήμερα, καθώς τα ρωσικά στρατεύματα δέχονται πόλεις όπως η Μαριούπολη, η οποία ουσιαστικά βρίσκεται υπό τον έλεγχο του τάγματος Αζόφ, ο Ζελένσκι δεν ντρέπεται πλέον να μεταδίδει την εβραϊκή του έκφραση. «Πώς θα μπορούσα να είμαι Ναζί;» αναρωτήθηκε φωναχτά κατά τη διάρκεια μιας δημόσιας ομιλίας. Για ένα αμερικανικό μέσο ενημέρωσης που εμπλέκεται σε έναν ολοκληρωτικό πόλεμο πληροφοριών εναντίον της Ρωσίας, το εβραϊκό υπόβαθρο του προέδρου έχει γίνει ένα ουσιαστικό εργαλείο δημοσίων σχέσεων.

 



Μερικά παραδείγματα της ανάπτυξης του Ζελένσκι από τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης ως ασπίδας έναντι των ισχυρισμών για αχαλίνωτο ναζισμό στην Ουκρανία είναι παρακάτω (δείτε το mash-up παραπάνω για βίντεο): 

  • Το PBS NewsHour σημείωσε τα σχόλια του Πούτιν για την αποναζοποίηση με έναν χαρακτηρισμό: «παρόλο που ο πρόεδρος Volodymyr Zelensky είναι Εβραίος και οι μεγάλοι θείοι του πέθαναν στο Ολοκαύτωμα».
  • Στο Fox & Friends, ο πρώην αξιωματικός της CIA Νταν Χόφμαν δήλωσε ότι «είναι το αποκορύφωμα της υποκρισίας να καλείς το ουκρανικό έθνος να αποναζοποιήσει – ο πρόεδρός τους είναι τελικά Εβραίος».
  • Στο MSNBC, ο Δημοκρατικός γερουσιαστής της Βιρτζίνια Μαρκ Γουόρνερ είπε ότι «η ορολογία του Πούτιν, εξωφρενική και αντιπαθητική όσο είναι — «απεναζοποιήστε» εκεί που έχετε ειλικρινά έναν Εβραίο πρόεδρο στον κ. Ζελένσκι. Αυτός ο τύπος [ο Πούτιν] κάνει το δικό του είδος προσωπικής τζιχάντ για να αποκαταστήσει τη μεγαλύτερη Ρωσία».
  • Η Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Μάρσα Μπλάκμπερν δήλωσε στο Fox Business ότι «είναι εντυπωσιασμένη με τον Πρόεδρο Ζελένσκι και τον τρόπο με τον οποίο στάθηκε όρθιος. Και ο Πούτιν να βγει εκεί έξω και να πει «θα αποναζοποιήσουμε» και ο Ζελένσκι είναι Εβραίος».
  • Σε μια συνέντευξη με τον Wolf Blitzer του CNN, ο στρατηγός John Allen κατήγγειλε τη χρήση του όρου "de-Naziify" από τον Πούτιν, ενώ ο δημοσιογράφος και πρώην ισραηλινός λόμπι κούνησε το κεφάλι του με αηδία. Σε μια ξεχωριστή συνέντευξη με τον Blitzer, ο επονομαζόμενος «Ουκρανός πληροφοριοδότης» και ο γεννημένος στην Ουκρανία Alexander Vindman γκρίνιαξε ότι ο ισχυρισμός είναι «προφανώς παράλογος, δεν υπάρχει πραγματικά καμία αξία… επισημάνατε ότι ο Volodymyr Zelensky είναι Εβραίος… η εβραϊκή κοινότητα [είναι] αγκαλιασμένοι. Είναι κεντρικό στη χώρα και δεν υπάρχει τίποτα σε αυτή τη ναζιστική αφήγηση, αυτή τη φασιστική αφήγηση. Είναι κατασκευασμένο ως πρόσχημα».

Πίσω από την περιπέτεια των εταιρικών μέσων ενημέρωσης κρύβεται η περίπλοκη και ολοένα πιο στενή σχέση που είχε η κυβέρνηση του Ζελένσκι με τις νεοναζιστικές δυνάμεις που επενδύουν σε βασικές στρατιωτικές και πολιτικές θέσεις από το ουκρανικό κράτος, και η δύναμη που απολαμβάνουν αυτοί οι ανοιχτοί φασίστες από τότε που η Ουάσιγκτον εγκατέστησε ένα καθεστώς ευθυγραμμισμένο με τη Δύση μέσω πραξικοπήματος το 2014. 

Στην πραγματικότητα, ο κορυφαίος οικονομικός υποστηρικτής του Zelensky, ο Ουκρανός Εβραίος ολιγάρχης Igor Kolomoisky, υπήρξε βασικός ευεργέτης του νεοναζιστικού τάγματος Azov και άλλων εξτρεμιστικών πολιτοφυλακών.

Υποστηριζόμενοι από τον κορυφαίο χρηματοδότη του Ζελένσκι, οι νεοναζί μαχητές εξαπολύουν ένα κύμα εκφοβισμού

Ενσωματωμένο στην Ουκρανική Εθνοφρουρά, το Τάγμα Αζόφ θεωρείται η πιο ιδεολογικά ζηλωτή και με στρατιωτικά κίνητρα μονάδα που πολεμά τους φιλορώσους αυτονομιστές στην ανατολική περιοχή του Ντονμπάς. 

Με διακριτικά εμπνευσμένα από τους Ναζί Wolfsangel στις στολές των μαχητών του, οι οποίοι έχουν φωτογραφηθεί με σύμβολα των Ναζί SS στα κράνη τους, το Azov «είναι γνωστό για τη σχέση του με τη νεοναζιστική ιδεολογία…[και] πιστεύεται ότι συμμετείχε σε εκπαίδευση και ριζοσπαστικοποίηση. Οργανώσεις λευκής υπεροχής με έδρα τις ΗΠΑ», σύμφωνα με ένα κατηγορητήριο του FBI κατά αρκετών λευκών εθνικιστών των ΗΠΑ που ταξίδεψαν στο Κίεβο για να εκπαιδευτούν με την Αζόφ. 

Ο Igor Kolomoisky, ένας Ουκρανός ενεργειακός βαρόνος εβραϊκής καταγωγής, υπήρξε κορυφαίος χρηματοδότης της Azov από την ίδρυσή της το 2014. Έχει επίσης χρηματοδοτήσει ιδιωτικές πολιτοφυλακές όπως τα τάγματα Dnipro και Aidar, και τις έχει αναπτύξει ως προσωπική ομάδα τραμπούκων για την προστασία των οικονομικών συμφερόντων του.

  

Όταν ο Zelensky ανέλαβε τα καθήκοντά του τον Μάιο του 2019, το τάγμα Azov διατήρησε de facto τον έλεγχο της στρατηγικής νοτιοανατολικής πόλης-λιμάνι της Μαριούπολης και των γύρω χωριών. Όπως σημείωσε το Open Democracy , «το Αζόφ έχει ασφαλώς καθιερώσει πολιτικό έλεγχο στους δρόμους στη Μαριούπολη. Για να διατηρήσουν αυτόν τον έλεγχο, πρέπει να αντιδράσουν βίαια, έστω και όχι επίσημα, σε οποιαδήποτε δημόσια εκδήλωση που αποκλίνει αρκετά από την πολιτική τους ατζέντα».

Οι επιθέσεις του Αζόφ στη Μαριούπολη περιλάμβαναν επιθέσεις σε «φεμινίστριες και φιλελεύθερες» που παρέλασαν την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας μεταξύ άλλων περιστατικών.

Τον Μάρτιο του 2019, μέλη του Εθνικού Σώματος του τάγματος Azov επιτέθηκαν στο σπίτι του Viktor Medvedchuk, της κορυφαίας αντιπολίτευσης στην Ουκρανία, κατηγορώντας τον για προδοσία για τις φιλικές του σχέσεις με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, τον νονό της κόρης του Medvedchuk.

Η κυβέρνηση του Ζελένσκι κλιμάκωσε την επίθεση στον Μεντβεντσούκ, έκλεισε πολλά μέσα ενημέρωσης που έλεγχε τον Φεβρουάριο του 2021 με την ανοιχτή έγκριση του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ και φυλάκισε τον ηγέτη της αντιπολίτευσης για προδοσία τρεις μήνες αργότερα. Ο Ζελένσκι δικαιολόγησε τις ενέργειές του με το επιχείρημα ότι έπρεπε «να πολεμήσει ενάντια στον κίνδυνο της ρωσικής επιθετικότητας στον χώρο της ενημέρωσης».

Στη συνέχεια, τον Αύγουστο του 2020, το Εθνικό Σώμα του Αζόφ άνοιξε πυρ εναντίον λεωφορείου που περιείχε μέλη του κόμματος του Medvedchuk, Patriots for Life, τραυματίζοντας αρκετούς με χαλύβδινες σφαίρες επικαλυμμένες με καουτσούκ.


Ο Ζελένσκι απέτυχε να χαλιναγωγήσει τους νεοναζί και τελείωσε τη συνεργασία μαζί τους

Μετά την αποτυχημένη προσπάθειά του να αποστρατεύσει νεοναζί μαχητές στην πόλη Zolote τον Οκτώβριο του 2019, ο Zelensky κάλεσε τους μαχητές στο τραπέζι, λέγοντας στους δημοσιογράφους «Συναντήθηκα με βετεράνους χθες. Όλοι ήταν εκεί – το Εθνικό Σώμα, το Αζόφ και όλοι οι άλλοι».

Λίγες θέσεις μακριά από τον Εβραίο πρόεδρο ήταν ο Yehven Karas, ο αρχηγός της νεοναζιστικής συμμορίας C14.

Κατά τη διάρκεια της «Επανάστασης της Αξιοπρέπειας» του Μαϊντάν που ανέτρεψε τον εκλεγμένο πρόεδρο της Ουκρανίας το 2014, ακτιβιστές του C14 κατέλαβαν το δημαρχείο του Κιέβου και σόβωσαν τους τοίχους του με νεοναζιστικά διακριτικά πριν καταφύγουν στην καναδική πρεσβεία .

Ως πρώην πτέρυγα νεολαίας του υπερεθνικιστικού Κόμματος Svoboda, το C14 φαίνεται να αντλεί το όνομά του από τις περιβόητες 14 λέξεις του ηγέτη των ΗΠΑ νεοναζί Ντέιβιντ Λέιν: «Πρέπει να εξασφαλίσουμε την ύπαρξη του λαού μας και ένα μέλλον για τα λευκά παιδιά».

Προσφέροντας να προβούν σε πράξεις θεαματικής βίας για λογαριασμό οποιουδήποτε είναι πρόθυμο να πληρώσει, οι χούλιγκαν έχουν καλλιεργήσει μια άνετη σχέση με διάφορα κυβερνητικά όργανα και ισχυρές ελίτ σε όλη την Ουκρανία.


Μια αναφορά του Μαρτίου 2018 από το Reuters ανέφερε ότι «το C14 και η κυβέρνηση της πόλης του Κιέβου υπέγραψαν πρόσφατα μια συμφωνία που επιτρέπει στο C14 να δημιουργήσει μια «δημοτική φρουρά» για να περιπολεί στους δρόμους», δίνοντάς τους ουσιαστικά την κύρωση του κράτους να πραγματοποιήσει πογκρόμ.

Όπως ανέφερε το The Grayzone , το C14 οδήγησε την επιδρομή για «εκκαθάριση» των Ρομά από τον σιδηροδρομικό σταθμό του Κιέβου σε συνεργασία με την αστυνομία του Κιέβου.

.


Όχι μόνο εγκρίθηκε αυτή η δραστηριότητα από την κυβέρνηση της πόλης του Κιέβου, αλλά και η ίδια η κυβέρνηση των ΗΠΑ αντιμετώπισε μικρό πρόβλημα με αυτήν, φιλοξενώντας τον Bondar σε επίσημο κρατικό ίδρυμα των ΗΠΑ στο Κίεβο όπου καυχιόταν για τα πογκρόμ. Το C14 συνέχισε να λαμβάνει κρατική χρηματοδότηση καθ' όλη τη διάρκεια του 2018 για την «εθνικο-πατριωτική εκπαίδευση».

Ο Κάρας ισχυρίστηκε ότι οι Υπηρεσίες Ασφαλείας της Ουκρανίας θα «μεταδίδουν» πληροφορίες σχετικά με τις συγκεντρώσεις υπέρ των αυτονομιστών «όχι μόνο [σε εμάς], αλλά και το Αζόφ, τον Δεξιό Τομέα και ούτω καθεξής».

«Γενικά, βουλευτές όλων των παρατάξεων, η Εθνική Φρουρά, η Υπηρεσία Ασφαλείας της Ουκρανίας και το Υπουργείο Εσωτερικών εργάζονται για εμάς. Μπορείς να αστειεύεσαι έτσι», είπε ο Κάρας.

Καθ' όλη τη διάρκεια του 2019, ο Ζελένσκι και η κυβέρνησή του εμβάθυναν τους δεσμούς τους με υπερεθνικιστικά στοιχεία σε ολόκληρη την Ουκρανία.

Αφού ο Πρωθυπουργός παρευρεθεί στη συναυλία των νεοναζί, ο Ζελένσκι τιμά τον ηγέτη του Δεξιού Τομέα

Λίγες μέρες μετά τη συνάντηση του Ζελένσκι με τον Κάρας και άλλους νεοναζί ηγέτες τον Νοέμβριο του 2019, ο Oleksiy Honcharuk –τότε ο πρωθυπουργός και αναπληρωτής επικεφαλής του προεδρικού γραφείου του Zelensky– εμφανίστηκε στη σκηνή σε μια συναυλία νεοναζί που διοργάνωσε η φιγούρα των C14 και κατηγορούμενος δολοφόνος Andriy Medvedko. .

Η υπουργός Βετεράνων του Ζελένσκι όχι μόνο παρακολούθησε τη συναυλία, στην οποία συμμετείχαν πολλά αντισημιτικά μέταλ συγκροτήματα, αλλά προώθησε τη συναυλία στο Facebook.

Επίσης το 2019, ο Zelensky υπερασπίστηκε τον Ουκρανό ποδοσφαιριστή Roman Zolzulya ενάντια στους Ισπανούς οπαδούς που τον χλευάζουν ως «Ναζί». Ο Ζολζούλια είχε ποζάρει δίπλα σε φωτογραφίες του συνεργάτη των Ναζί της εποχής του Β' Παγκοσμίου Πολέμου Στέπαν Μπαντέρα και υποστήριξε ανοιχτά το τάγμα Αζόφ. Ο Ζελένσκι απάντησε στη διαμάχη δηλώνοντας ότι όλη η Ουκρανία υποστήριξε τον Ζολζούλια, περιγράφοντάς τον ως «όχι μόνο έναν κουλ ποδοσφαιριστή, αλλά και έναν αληθινό πατριώτη».

Τον Νοέμβριο του 2021, ένας από τους πιο εξέχοντες υπερεθνικιστές πολιτοφύλακες της Ουκρανίας, ο Dmytro Yarosh, ανακοίνωσε ότι είχε διοριστεί ως σύμβουλος του Ανώτατου Διοικητή των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας. Ο Yarosh είναι ορκισμένος οπαδός του συνεργάτη των Ναζί Μπαντέρα, ο οποίος ηγήθηκε του Δεξιού Τομέα από το 2013 έως το 2015, υποσχόμενος να ηγηθεί της «απορωσοποίησης» της Ουκρανίας.

Ένα μήνα αργότερα, καθώς ο πόλεμος με τη Ρωσία πλησίαζε, ο Ζελένσκι απένειμε στον διοικητή του Δεξιού Τομέα Ντμίτρο Κοτσιουμπάιλο τον έπαινο «Ήρωας της Ουκρανίας». Γνωστός ως «Ντα Βίντσι», ο Κοσιουμπάιλο κρατά έναν λύκο κατοικίδιων ζώων στη βάση του στην πρώτη γραμμή και του αρέσει να αστειεύεται στους δημοσιογράφους που επισκέπτονται λέγοντας ότι οι μαχητές του «τον ταΐζουν με τα κόκαλα των ρωσόφωνων παιδιών».

ΟΟ υποστηριζόμενος από το κράτος νεοναζί ηγέτης επιδεικνύει επιρροή την παραμονή του πολέμου με τη Ρωσία 

Στις 5 Φεβρουαρίου 2022, λίγες μόνο μέρες πριν ξεσπάσει ο πόλεμος με τη Ρωσία, ο Yevhen Karas του νεοναζιστικού C14 εκφώνησε μια συγκλονιστική δημόσια ομιλία στο Κίεβο με σκοπό να τονίσει την επιρροή που απολάμβανε η οργάνωσή του και άλλες παρόμοιες στην ουκρανική πολιτική.


«Οι ΛΟΑΤ και ξένες πρεσβείες λένε ότι «δεν υπήρχαν πολλοί Ναζί στο Μαϊντάν, ίσως περίπου το 10 τοις εκατό πραγματικών ιδεολογικών», παρατήρησε ο Κάρας. «Αν όχι αυτό το οκτώ τοις εκατό [των νεοναζί] η αποτελεσματικότητα [του πραξικοπήματος του Μαϊντάν] θα είχε μειωθεί κατά 90 τοις εκατό».

Η «Επανάσταση της Αξιοπρέπειας» του Μαϊντάν του 2014 θα ήταν μια «γκέι παρέλαση» αν όχι ο βασικός ρόλος των νεοναζί, διακήρυξε.

Ο Karas συνέχισε λέγοντας ότι η Δύση όπλισε τους Ουκρανούς υπερεθνικιστές επειδή «διασκεδάζουμε σκοτώνοντας». Φανταζόταν επίσης τη βαλκανοποίηση της Ρωσίας, δηλώνοντας ότι πρέπει να χωριστεί σε «πέντε διαφορετικές» χώρες.

Ο Yevhen Karas εκφωνεί τον ναζιστικό χαιρετισμό.

Ο Yevhen Karas εκφωνεί τον ναζιστικό χαιρετισμό.

«Αν σκοτωθούμε, πεθάναμε πολεμώντας έναν ιερό πόλεμο»

Όταν οι ρωσικές δυνάμεις εισήλθαν στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, περικυκλώνοντας τον ουκρανικό στρατό στα ανατολικά και οδηγώντας προς το Κίεβο, ο Πρόεδρος Ζελένσκι ανακοίνωσε μια εθνική κινητοποίηση που περιελάμβανε την απελευθέρωση εγκληματιών από τη φυλακή, ανάμεσά τους και κατηγορούμενους δολοφόνους που καταζητούνται στη Ρωσία. Ευλόγησε επίσης τη διανομή όπλων στους μέσους πολίτες και την εκπαίδευσή τους από παραστρατιωτικούς που σκληρύνθηκαν από τη μάχη, όπως το τάγμα Αζόφ.

Με τις μάχες σε εξέλιξη, το Εθνικό Σώμα του Αζόφ συγκέντρωσε εκατοντάδες απλούς πολίτες, συμπεριλαμβανομένων γιαγιάδων και παιδιών, για να εκπαιδευτούν σε δημόσιες πλατείες και αποθήκες από το Χάρβιβ στο Κίεβο και στο Λβιβ.


Στις 27 Φεβρουαρίου, ο επίσημος λογαριασμός της Εθνοφρουράς της Ουκρανίας στο Twitter δημοσίευσε βίντεο με τους «Αζοφικούς Μαχητές» να αλείφουν τις σφαίρες τους με χοιρινό λίπος για να ταπεινώσουν Ρώσους μουσουλμάνους μαχητές από την Τσετσενία.



Μια μέρα αργότερα, το Εθνικό Σώμα του Τάγματος Azov ανακοίνωσε ότι η Περιφερειακή Αστυνομία του τάγματος Azov θα αρχίσει να χρησιμοποιεί το κτίριο της περιφερειακής κρατικής διοίκησης της πόλης ως αρχηγείο άμυνας. Πλάνα που δημοσιεύτηκε στο Telegram την επόμενη μέρα δείχνει το κτίριο που κατείχε το Αζόφ να χτυπιέται από ρωσική αεροπορική επιδρομή.

Εκτός από την εξουσιοδότηση της απελευθέρωσης σκληροπυρηνικών εγκληματιών για να συμμετάσχουν στη μάχη κατά της Ρωσίας, ο Ζελένσκι έδωσε εντολή σε όλους τους άνδρες σε ηλικία μάχης να παραμείνουν στη χώρα. Οι μαχητές του Αζόφ προχώρησαν στην επιβολή της πολιτικής βιοποιώντας αμάχους που προσπαθούσαν να φύγουν από τις μάχες γύρω από τη Μαριούπολη.  

Σύμφωνα με έναν Έλληνα κάτοικο της Μαριούπολης που πήρε πρόσφατα συνέντευξη από έναν ελληνικό ειδησεογραφικό σταθμό, «Όταν προσπαθείς να φύγεις, κινδυνεύεις να πέσεις σε μια περίπολο των Ουκρανών φασιστών, το τάγμα Azov», είπε, προσθέτοντας «θα με σκότωναν και είναι υπεύθυνοι για όλα».

Πλάνα που αναρτήθηκαν στο Διαδίκτυο φαίνεται να δείχνουν ένστολα μέλη μιας φασιστικής ουκρανικής πολιτοφυλακής στη Μαριούπολη να τραβούν βίαια κατοίκους που δραπετεύουν έξω από τα οχήματά τους υπό την απειλή όπλου.


Άλλο βίντεο που γυρίστηκε σε σημεία ελέγχου γύρω από τη Μαριούπολη δείχνει μαχητές του Αζόφ να πυροβολούν και να σκοτώνουν αμάχους που προσπαθούσαν να φύγουν.

Την 1η Μαρτίου, ο Ζελένσκι αντικατέστησε τον περιφερειακό διοικητή της Οδησσού με τον Maksym Marchenko, πρώην διοικητή του ακροδεξιού τάγματος Aidar, το οποίο έχει κατηγορηθεί για μια σειρά εγκλημάτων πολέμου στην περιοχή Donbass.

Εν τω μεταξύ, καθώς μια τεράστια συνοδεία ρωσικών τεθωρακισμένων οχημάτων έπεσε στο Κίεβο, ο Yehven Karas του νεοναζιστικού C14 δημοσίευσε ένα  βίντεο στο YouTube μέσα από ένα όχημα που πιθανώς μετέφερε μαχητές.

«Αν σκοτωθούμε, είναι υπέροχο γιατί σημαίνει ότι πεθάναμε πολεμώντας έναν ιερό πόλεμο», αναφώνησε ο Κάρας. «Αν επιβιώσουμε, θα είναι ακόμα καλύτερα! Γι' αυτό δεν βλέπω αρνητικό σε αυτό, μόνο θετικό!».


Πηγή: thegrayzone.com


Δείτε ακόμα: Προφίλ: Ποιοι είναι το ακροδεξιό σύνταγμα Azov της Ουκρανίας;  

Ο κωμικός και ο ολιγάρχης 

Τα στοιχεία δείχνουν ότι οι ΗΠΑ μπορεί να υποστήριξαν το τάγμα των νεοναζί Azov

.

Δεν υπάρχουν σχόλια: