Translate

Ο κωμικός και ο ολιγάρχης




Μετάφραση: Commun✮rios


Ihor Valeriyovych Kolomoyskyi (Ουκρανικά: Ігор Валерійович Коломойський; Ρωσικά: Игорь Валерьевич Коломойский, Igor Valerevich Kolomoisky; Εβραϊκά: Igor Valerevich Kolomoisky): איגור קולומויסקי; γεννημένος στις 13 Φεβρουαρίου 1963) είναι δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας και πρώην κυβερνήτης της περιφέρειας Ντνιπροπετρόφσκ. 

Ο Kolomoyskyi βαθμολογείται ως ο δεύτερος ή τρίτος πλουσιότερος άνθρωπος στην Ουκρανία (μετά τον Rinat Akhmetov και/ή τον Viktor Pinchuk ) από το 2006.

Και no 1941 ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο σύμφωνα με τη λίστα του περιοδικού Forbes με τους δισεκατομμυριούχους(από το 2019).

Τον Μάρτιο του 2015 ο Economist κατέγραψε την καθαρή περιουσία του σε 1,36 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ο Kolomoyskyi είναι ο κορυφαίος εταίρος του Ομίλου Privat και de facto πρόεδρος της FC Dnipro Dnipropetrovsk . 

Το 2019, ο Kolomoyskyi συμπεριλήφθηκε στη λίστα με τους 100 Ουκρανούς με τη μεγαλύτερη επιρροή από το περιοδικό Focus , καταλαμβάνοντας την 3η θέση. 

Το 2021 οι ΗΠΑ απαγόρευσαν τον ίδιο και την οικογένειά του να εισέλθουν στη χώρα, υποστηρίζοντας ότι πλούτισε διαφθορά ως κυβερνήτης και αποτελούσε σοβαρή απειλή για το μέλλον της Ουκρανίας.

Ο Kolomoysky έχει τριπλή υπηκοότητα Ουκρανίας-Ισραήλ- Κύπρου , παρά τον νόμο που τιμωρεί τη διπλή υπηκοότητα στην Ουκρανία .  Ως εεξήγηση, ο Kolomoyskyi δήλωσε ότι: «Το σύνταγμα απαγορεύει τη διπλή υπηκοότητα, αλλά η τριπλή υπηκοότητα δεν απαγορεύεται» ... 


 

 


17 Απριλίου 2019

ΚΙΕΒΟ — Καθώς ο δεύτερος γύρος των κρίσιμων προεδρικών εκλογών στην Ουκρανία απέχει λιγότερο από μία εβδομάδα, φαίνεται όλο και πιο πιθανό ο 41χρονος κωμικός ηθοποιός Volodomyr Zelenskiy να κατατροπώσει τον νυν Πέτρο Ποροσένκο στις 21 Απριλίου.

Ο Ζελένσκι — ένας νεαρός κωμικός που έγινε διάσημος παίζοντας έναν ταπεινό δάσκαλο που γίνεται πρόεδρος της Ουκρανίας στο επιτυχημένο τηλεοπτικό σόου, «Servant of the People» — απευθύνει έκκληση στους Ουκρανούς απογοητευμένους με την ολιγαρχική ελίτ της χώρας και την αποτυχία να στραγγίξουν το βάλτο μετά την επανάσταση της χώρας το 2014.

Οι Ουκρανοί ελπίζουν ότι ο Ζελένσκι θα αγωνιστεί για τον απλό άνθρωπο. Είναι μια ισχυρή αφήγηση που έχει εκτοξεύσει αυτό τον πολιτικά άγνωστο, σε απόσταση αναπνοής από την προεδρία.

Υπάρχει μόνο ένα σημαντικό πρόβλημα: ο ολιγάρχης Ihor Kolomoisky, ο τηλεοπτικός σταθμός 1+1 του οποίου φιλοξενεί την επιτυχημένη εκπομπή του Zelenskiy.

Το μέσο ενημέρωσης του Kolomoisky παρέχει επίσης ασφάλεια και υλικοτεχνική υποστήριξη για την εκστρατεία του κωμικού, ενώ πρόσφατα προέκυψε ότι ο νομικός σύμβουλος του Zelenskiy, Andrii Bohdan, ήταν προσωπικός δικηγόρος του ολιγάρχη. Ερευνητές δημοσιογράφοι έχουν επίσης αναφέρει ότι ο Zelenskiy ταξίδεψε 14 φορές τα τελευταία δύο χρόνια στη Γενεύη και το Τελ Αβίβ, όπου ο Κολομόισκι βρίσκεται εξόριστος. Κανένας από τους δύο άνδρες δεν μπορούσε να επικοινωνήσει για σχόλια.

«Ενώ το Ντονμπάς καίγεται, η πόλη μας είναι τόσο ήσυχη όσο ένα νεκροταφείο. Και αυτό χάρη στον Κυβερνήτη μας Kolomoisky» — εστιάτορας της Dnipro.

Αν και ο κωμικός έχει επανειλημμένα αρνηθεί ότι βρίσκεται υπό την επιρροή του ολιγάρχη, η ομάδα του Ποροσένκο έσπευσε να τον χαρακτηρίσει ως «μαριονέτα Κολομοΐσκι». Αυτές οι επιθέσεις δεν έχουν μειώσει τη δημοτικότητα του κωμικού, ωστόσο, οι υποστηρικτές του επιλέγουν αντ 'αυτού να εμπιστεύονται τη δίκαιη προσωπικότητα του δασκάλου του.

Ακόμη και εκείνοι που πιστεύουν τις συκοφαντίες του προέδρου επιλέγουν να τις αγνοήσουν, καθώς ο Κολομόισκι, παραδόξως, χαίρει εκτίμησης από πολλούς στη χώρα.

Ο 52χρονος ολιγάρχης, ο οποίος έχει μεγάλα μερίδια σε ΜΜΕ, μέταλλα και αεροπορικές εταιρείες στην Ουκρανία — και τον οποίο η κυβέρνηση έχει κατηγορήσει ότι υπεξαίρεσε πάνω από 5 δισεκατομμύρια δολάρια από την Privatbank του, τη μεγαλύτερη του έθνους, πριν εθνικοποιηθεί δια της βίας το 2016 — είναι ένας απίθανος ήρωας πολέμου. Ο Kolomoisky αρνείται τις κατηγορίες για υπεξαίρεση και αποκαλεί την εθνικοποίηση «παράνομη κατάσχεση περιουσίας χωρίς δικαστική απόφαση ή αποζημίωση».

Διορισμένος κυβερνήτης της πολιτείας του Ντνιπροπετρόβσκ στην ανατολική Ουκρανία τον Μάρτιο του 2014, συνέβαλε καθοριστικά στην ανατροπή της ρωσικής επιθετικότητας ξοδεύοντας περισσότερα από 10 εκατομμύρια δολάρια για τη δημιουργία του «τάγματος Dnipro» που υπερασπίστηκε με επιτυχία την περιοχή από μια αυτονομιστική εξέγερση.

Οι Ουκρανοί επαίνεσαν τον Kolomoisky για το ότι στάθηκε στη θέση του σε μια εποχή που ο στρατός της χώρας ήταν σε ρήξη και η κεντρική κυβέρνηση ήταν αδύναμη, και για την ασφάλεια των ανατολικών περιοχών της Ουκρανίας από περαιτέρω αποσταθεροποίηση.

Κέρδισε περαιτέρω πόντους δημοτικότητας μπαίνοντας σε δημόσια διαμάχη με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, απορρίπτοντάς τον ως «σχιζοφρενή νάνο». Ο Πούτιν απάντησε, αποκαλώντας τον «μοναδικό απατεώνα» που υποτίθεται ότι είχε εξαπατήσει τον Ρώσο ολιγάρχη Ρόμαν Αμπράμοβιτς για δισεκατομμύρια δολάρια.

Όταν επισκέφθηκα την πρωτεύουσα της περιοχής, το Ντνίπρο, το καλοκαίρι του 2014, ο αστείος, εύσωμος ολιγάρχης με τα ατημέλητα γκρίζα μαλλιά και τα σπαστικά γυαλιά -που μοιάζει περισσότερο με καθηγητή πανεπιστημίου παρά με αδίστακτο μετασοβιετικό επιχειρηματία- ήταν το αστέρι της πόλης.

Η αδιαμφισβήτητη υποστήριξή του για μια Ουκρανία ανεξάρτητη από τη ρωσική επιρροή είχε εξαπολύσει ένα κύμα πατριωτισμού, με τους κατοίκους να βάφουν τα μπαλκόνια, τα πεζοδρόμια, τις βιτρίνες - ακόμα και τα αυτοκίνητά τους - με τα μπλε του ουρανού και τα κίτρινα χρώματα της ουκρανικής σημαίας.

«Ενώ το Donbas καίγεται, η πόλη μας είναι τόσο ήσυχη όσο ένα νεκροταφείο», υπερηφανεύτηκε ένας τοπικός εστιάτορας. «Και αυτό χάρη στον Κυβερνήτη μας Kolomoisky».

"Έχοντας έναν Εβραίο πρόεδρο, ο οποίος υποστηρίζεται επίσης από έναν εβραίο ολιγάρχη, οι όποιες αποτυχίες μπορεί να στρέφονται κατά της εβραϊκής κοινότητας" - Vladislav Davidzon, Εβραίος δημοσιογράφος.

Ωστόσο, ακριβώς όπως η θέση του στη μετα-επαναστατική Ουκρανία φαινόταν αδιαμφισβήτητη, ο Kolomoisky φαινόταν να επανέρχεται στους τρόπους του εταιρικού του παρελθόντος κατά τη χαοτική, βίαιη δεκαετία του 1990. Ο μεγιστάνας - που κρατούσε έναν ζωντανό καρχαρία μήκους πέντε μέτρων στο γραφείο του τον οποίο τάιζε κατά τη διάρκεια συναντήσεων για να εκνευρίσει τους καλεσμένους του - αντιμετώπισε κατηγορίες για δολοφονίες επί πληρωμή, εκφοβισμό και δωροδοκία που συνδέονται με τις επιχειρηματικές του συμφωνίες, ισχυρισμούς που έχει επανειλημμένα αρνηθεί.

Όταν ο σύμμαχος του Kolomoisky και πρόεδρος της κρατικής εταιρείας μεταφοράς πετρελαίου της Ουκρανίας, UkrTransNafta, απολύθηκε από τον Poroshenko στις αρχές του 2015, ο ολιγάρχης έστειλε ένοπλους άνδρες με μάσκες για να εισβάλουν στα κεντρικά γραφεία της εταιρείας τη νύχτα.

Συγκρούστηκε θυμωμένος με δημοσιογράφους και βουλευτές που έσπευσαν στο σημείο, ουρλιάζοντας ότι «ήρθε να απελευθερώσει το κτίριο από Ρώσους σαμποτέρ» σε μια ατάκα που έγινε viral στο YouTube. Αφού οι Ειδικές Δυνάμεις απέκρουσαν τη βίαιη και παράνομη επιδρομή του, ο Kolomoisky ήταν ένας σεσημασμένος άνθρωπος.

Θεωρήθηκε ότι αμφισβητούσε άμεσα την εξουσία του κράτους και προκάλεσε φόβους για μια αδύναμη Ουκρανία υπό τη ρωσική επιθετικότητα που θα διασπαστεί σε φέουδα που ελέγχονται από αντίπαλους ολιγάρχες.

«Ο πρόεδρος πρέπει να βάλει τον Κολομοίσκι στη θέση του», βροντοφώναξε ο βουλευτής Serhiy Leshchenko.

Ο ολιγάρχης απολύθηκε από τη θέση του κυβερνήτη τον Μάρτιο του 2015 και η συμμετοχή του στην Privatbank κρατικοποιήθηκε βίαια περισσότερο από ένα χρόνο αργότερα. Η κυβέρνηση πέτυχε επίσης να πείσει ένα δικαστήριο στο Λονδίνο να παγώσει περισσότερα από 2,5 δισεκατομμύρια δολάρια από τα περιουσιακά του στοιχεία στο εξωτερικό. Φοβούμενος για την ασφάλειά του μετά τη σύλληψη του δεξί του χεριού Hennadiy Korban με την κατηγορία της δολοφονίας και της απαγωγής, ο ολιγάρχης διέφυγε για την Ελβετία και μετά το Ισραήλ το 2016.

Ο Kolomoisky βρίσκεται έκτοτε στο εξωτερικό, διεξάγοντας πόλεμο ενάντια στον αρχαίο εχθρό του, τον Πρόεδρο Poroshenko. Παίζοντας τον δίκαιο Τρότσκι στον κακό Στάλιν του Ποροσένκο, έχει κατηγορήσει τον πρόεδρο ότι είναι «εντελώς ανήθικος» και «σκλάβος της απόλυτης εξουσίας».

Το τηλεοπτικό του κανάλι μετέδωσε ακόμη και ισχυρισμούς ότι ο πρόεδρος είχε σκοτώσει τον αδελφό του, ο οποίος πέθανε σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα στη Μολδαβία το 1997. Ο Ποροσένκο αρνείται τον ισχυρισμό. Ο Kolomoisky δημιούργησε επίσης το δικό του εθνικιστικό πολιτικό κόμμα UKROP - το όνομά του βασίζεται σε ένα υποτιμητικό ρωσικό όνομα για τους Ουκρανούς - το οποίο κέρδισε δύο έδρες στο κοινοβούλιο το 2016, αλλά δεν πήγε πουθενά μετά από αυτό.

Με την αλματώδη άνοδο του Ζελένσκι, ωστόσο, ο Κολομοίσκι έχει και πάλι το πάνω χέρι. Υποθέτοντας ότι ο κωμικός κερδίσει την προεδρία όπως αναμενόταν, ο Kolomoisky θα ήταν πιθανότατα ελεύθερος να επιστρέψει στην Ουκρανία χωρίς τον φόβο σύλληψης ή «ενός παγοκόφτη» να κρέμεται πάνω από το κεφάλι του. Έχει ήδη εκτοξεύσει το πρώτο σάλβο στη θριαμβευτική επιστροφή του στην Ουκρανία, ζητώντας αποζημίωση 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την αναγκαστική ιδιωτικοποίηση της Privatbank. «Δεν χρειάζομαι την Privatbank, αλλά είχα κεφάλαια αξίας 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Επιστρέψτε τα χρήματα και τέλος», είπε σε πρόσφατη συνέντευξή του.

Παρόλο που ο Ζελένσκι έχει επανειλημμένα μιλήσει κατά της "προνομιακής μεταχείρισης" του ολιγάρχη υπό τη διοίκησή του, η διαπλεκόμενη επιχειρηματική τους σχέση έχει κάνει πολλούς να αμφισβητούν τη δημόσια αποφασιστικότητά του. Ο Κολομόσκι είναι ένας μαχαιροβγάλτης επιχειρηματίας που έχει εκπαιδευτεί στους πολέμους των περιοχών της ταραχώδους και άνομης δεκαετίας του 1990, ενώ ο κωμικός είναι ένας αρχάριος πολιτικός με μικρή εμπειρία στο να παίζει γρήγορα και βρώμικα. Θα μπορέσει να αντισταθεί στις απαιτήσεις του Κολομόισκι;

Το γεγονός ότι ο Kolomoisky είναι Εβραίος, αποτελεί επίσης ένα μοναδικό πρόβλημα για τον Zelenskiy σε μια χώρα που ιστορικά είναι αντισημιτική. Δεδομένου ότι ο Zelenskiy έχει την ίδια πίστη, μια συμμαχία με τον ολιγάρχη θα μπορούσε να προκαλέσει αντιδράσεις κατά της ακμάζουσας εβραϊκής κοινότητας της χώρας.

"Υπάρχουν βάσιμοι λόγοι να ανησυχούμε για το μέλλον του ουκρανικού εβραϊσμού", δήλωσε ο Vladislav Davidzon, αρχισυντάκτης του περιοδικού Odessa Review. "Το να έχουμε έναν Εβραίο πρόεδρο, ο οποίος υποστηρίζεται επίσης από έναν πικραμένο Εβραίο ολιγάρχη, μπορεί να προκαλέσει το ενδεχόμενο οι όποιες αδυναμίες να στραφούν κατά της εβραϊκής κοινότητας".

Υπάρχει μια αξιομνημόνευτη σκηνή στην ταινία "Ο υπηρέτης του λαού", όπου ο μαχόμενος πρόεδρος, στα πρόθυρα της καθαίρεσης, απορρίπτει οργισμένος μια πρόταση των ολιγαρχών και φεύγει από τη συνάντησή τους. Θα συμπεριφερθεί ο κωμικός ως πρόεδρος τόσο σκληρά απέναντι στον ολιγάρχη όσο η τηλεοπτική του ενσάρκωση; Αυτό είναι το ερώτημα που θέτουν πολλοί στην Ουκρανία καθώς η νίκη του Ζελένσκι γίνεται όλο και πιο πιθανή.

Πηγή:  politico.eu 

*Ο Vijai Maheshwari είναι συγγραφέας και επιχειρηματίας με έδρα τη Μόσχα. Αναρτά tweet στο @Vijaimaheshwari .


 

Feb. 26, 2021

Οι διαβόητοι Ουκρανοί μπορεί να χάσουν τα ύποπτα κυπριακά "χρυσά διαβατήρια" τους. 

(Χαρακτηρίστηκε ως το μεγαλύτερο σκάνδαλο των τελευταίων ετών η υπόθεση με τα χρυσά διαβατήρια στην Κύπρο, με τη χορήγηση δηλαδή κυπριακών διαβατηρίων και κατ΄ επέκταση κυπριακής ιθαγένειας (καθώς και ιθαγένειας χώρας μέλους της ΕΕ), χωρίς έλεγχο ακόμα και σε άτομα που διώκονταν ως εγκληματίες στις χώρες τους ή που βρίσκονταν στη φυλακή για φορολογικές και άλλες απάτες.

Ήταν επόμενο ότι το σκάνδαλο αυτό, που αποκάλυψε το Al Jazeera, θα προκαλούσε την οργή της ΕΕ, αλλά και σοβαρούς τριγμούς στο πολιτικό σύστημα στην Κύπρο.Δεν είχε σημασία ποιος ήσουν. Αν σας περίσσευαν 2,2 εκατομμύρια ευρώ, θα μπορούσατε να ξεκινήσετε τη ζωή σας από την αρχή στην Κύπρο).

Με μια απλή επένδυση θα μπορούσατε να αποκτήσετε μια ολοκαίνουργια κυπριακή υπηκοότητα, που θα σας επέτρεπε να ζήσετε οπουδήποτε στην ΕΕ. Το να μη μιλάς ελληνικά, να μη ζεις στην Κύπρο και να έχεις ποινικό μητρώο ή κυρώσεις δεν αποτελούσαν εμπόδια για να αγοράσεις ένα κλειδί για την Ευρώπη. Μέχρι πρόσφατα.

Το πρόγραμμα "υπηκοότητα με επένδυση", γνωστό και ως πρόγραμμα "χρυσών διαβατηρίων", κατέρρευσε τον Οκτώβριο, αφού ερευνητικό ρεπορτάζ του Al Jazeera ενέπλεξε πολιτικούς υψηλού επιπέδου σε διαφθορά που σχετίζεται με το πρόγραμμα.

Το μέσο ενημέρωσης διαπίστωσε ότι το πρόγραμμα παραβίαζε τους ίδιους τους κανόνες της Κύπρου και ότι τουλάχιστον δεκάδες άτομα με ποινικό μητρώο ενδέχεται να έχουν αποκτήσει παράνομα διαβατήρια. Το πρόγραμμα καταργήθηκε τον Οκτώβριο.

Χιλιάδες άνθρωποι επωφελήθηκαν από το πρόγραμμα στα 14 χρόνια της ιστορίας του, ιδίως πλούσιοι άνθρωποι από τη Ρωσία, την Κίνα και την Ουκρανία. Ο κατάλογος περιελάμβανε αμφιλεγόμενες προσωπικότητες όπως ο Ihor Kolomoisky, ο Mykola Zlochevsky και ο Oleh Bakhmatiuk.

Η Κύπρος έχει ξεκινήσει έρευνα για το πρόγραμμα, η οποία μπορεί να οδηγήσει στην ανάκληση ορισμένων διαβατηρίων.

"Εάν οι παραλήπτες απέκτησαν το διαβατήριο αποκρύπτοντας πληροφορίες, τότε υποθέτω ότι θα έχουν θέμα", δήλωσε ο οικονομικός σύμβουλος Τσαρλς Καραλάμπους. "Με βάση τις πληροφορίες μου, ορισμένα διαβατήρια έχουν ανακληθεί".

Δεν είναι σαφές πόσα, καθώς η κυβέρνηση δεν αποκαλύπτει αυτές τις πληροφορίες. Το 2019 ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να ανακαλέσει την υπηκοότητα από 26 κατόχους χρυσών διαβατηρίων. Τα ονόματα αναφέρθηκαν από κυπριακά μέσα ενημέρωσης.

"Και θα παρατηρήσετε ότι οι Ουκρανοί υπήκοοι δεν ήταν ανάμεσά τους. Λόγω ενός νομικού εμποδίου, ωστόσο, η διαδικασία καθυστέρησε για μήνες και παραμένει ασαφές αν οι άνθρωποι αυτοί έχουν χάσει την κυπριακή - και κατ' επέκταση την ευρωπαϊκή - υπηκοότητα", δήλωσε στην Kyiv Post η Eka Rostomashvili, επικεφαλής εκστρατειών της μη κυβερνητικής οργάνωσης Transparency International.


Ο Rostomashvili πιστεύει ότι η απάντηση της Κύπρου στους ισχυρισμούς ήταν αρκετά αδύναμη.

"Τον Ιούνιο του 2020, η κυπριακή κυβέρνηση δήλωσε ότι διόρθωσε αυτό το κενό, αλλά δεν είναι ακόμη πλήρως σαφές εάν ο τροποποιημένος κανόνας θα μπορούσε ενδεχομένως να εφαρμοστεί αναδρομικά σε άτομα όπως ο Gennady Bogolyubov και ο Igor Kolomoisky, οι οποίοι φέρονται να έλαβαν τα κυπριακά διαβατήριά τους το 2010 και το 2009, αντίστοιχα", πρόσθεσε αναφερόμενη στο βήμα της Κύπρου για την αυστηροποίηση των νόμων.

Αλλά η πιθανότητα ότι η κυβέρνηση θα διερευνήσει με ζήλο το σύστημα είναι χαμηλή, σύμφωνα με πολλούς παρατηρητές.

"Δεν νομίζω ότι θα πρόκειται για μαζική ανάκληση διαβατηρίων. Θα αφαιρέσουν κάποια μεγάλα ονόματα όσων εμπλέκονται άμεσα στη διαφθορά και ίσως πουν ότι δεν γνώριζαν γι' αυτό. Αυτό είναι όλο", δήλωσε στην Kyiv Post η Tetyana Shevchuk, δικηγόρος της μη κυβερνητικής οργάνωσης Anti-Corruption Action Center, AntAC.

Η κυβέρνηση είναι απίθανο να ερευνήσει τα κορυφαία δικηγορικά γραφεία της Κύπρου, τα οποία παίρνουν χρυσά διαβατήρια για τους πελάτες τους, επειδή έχουν πολύ καλές πολιτικές διασυνδέσεις, πιστεύει ο Στάλιος Ορφανίδης, δημοσιογράφος του Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP).

"Η κυβέρνηση έχει αρκετά μέλη που συνδέονται άμεσα ή έμμεσα με δικηγορικά και λογιστικά γραφεία ή εργολάβους που βοήθησαν ξένους να αγοράσουν διαβατήρια", δήλωσε ο Ορφανίδης, ο οποίος διερεύνησε τα χρυσά διαβατήρια. "Σίγουρα δεν θα θελήσουν να τους κυνηγήσουν".

Μεταξύ των δικηγορικών εταιρειών της Κύπρου που συνδέονται με κορυφαίους αξιωματούχους είναι οι εταιρείες του προέδρου της Κύπρου Νίκου Αναστασιάδη και του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης Γιώργου Σαββίδη.

Το OCCRP έχει αναφερθεί σε πολλές εταιρείες, μεταξύ των οποίων και αυτή που ίδρυσε ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος είχε συνδεθεί με το διαβόητο διεθνές σύστημα ξεπλύματος χρήματος "Troika Laundromat". Οι δικηγόροι στους οποίους στηρίχθηκε ο Κολομοΐσκι στην Κύπρο περιλαμβάνουν διαβόητα ονόματα με δεσμούς με τον Αναστασιάδη.

Ακόμη και ο Καραλάμπους, ο οποίος πιστεύει ότι η έρευνα θα φέρει αποτελέσματα, παραδέχεται ότι τα κορυφαία δικηγορικά γραφεία της χώρας έχουν πολύ καλές διασυνδέσεις και μεγάλη δύναμη.


Ουκρανοί υπό αμφισβήτηση

Οι Ουκρανοί βρίσκονται στις τρεις πρώτες εθνικότητες με βάση τον αριθμό των χρυσών διαβατηρίων μετά τους Κινέζους και τους Ρώσους, σύμφωνα με τις κυπριακές αρχές.

Ένας από αυτούς είναι ο ολιγάρχης Igor Kolomoisky.

Η Kyiv Post πήρε ένα φύλλο που διέρρευσε και περιλαμβάνει μερικά από τα ονόματα των κατόχων χρυσών διαβατηρίων. Ένας Κύπριος νομοθέτης συνέταξε το αρχείο λίγα χρόνια μετά την εισαγωγή του συστήματος το 2007.

Σύμφωνα με το έγγραφο, ο Kolomoisky και η σύζυγός του Iryna απέκτησαν "χρυσά διαβατήρια'' το 2010. Ο Kolomoisky έχει επίσης ισραηλινή υπηκοότητα και άδεια παραμονής για να ζει στην Ελβετία.

Ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους της Ουκρανίας, ο Kolomoisky είναι πρώην ιδιοκτήτης της PrivatBank, του μεγαλύτερου δανειστή της χώρας. Το 2016, το κράτος εθνικοποίησε την τράπεζα αφού ο Kolomoisky και οι συνεργάτες του φέρονται να έκλεψαν 5,5 δισεκατομμύρια δολάρια από το υπόλοιπο της και να τα έκρυψαν στο εξωτερικό.

Το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων ξεπλύθηκε μέσω του κυπριακού υποκαταστήματος της PrivatBank, σύμφωνα με έρευνες της Kroll Inc, της Εθνικής Τράπεζας της Ουκρανίας και ερευνητών δημοσιογράφων. Ο Kolomoisky αρνήθηκε τους ισχυρισμούς για ξέπλυμα χρήματος.

Μερικοί από τους φίλους του Kolomoisky έχουν επίσης χρυσά διαβατήρια, συμπεριλαμβανομένου του πρώτου αντιπροέδρου του διοικητικού συμβουλίου της PrivatBank, Timur Novikov και του κύριου επιχειρηματικού εταίρου του Kolomoisky, Gennadiy Bogolyubov.


Ακόμη και ο φίλος του Κολομόισκι που έγινε αντίπαλος απολαμβάνει τα οφέλη του χρυσού διαβατηρίου. Ο μεγιστάνας Vadim Shulman, ήταν στενός φίλος και επιχειρηματικός εταίρος του Kolomoisky μέχρι που οι σχέσεις τους ξινίστηκαν το 2012. Ο Shulman βρίσκεται υπό έρευνα για φερόμενη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες από το 2019. Ο ίδιος αρνείται τις αλλαγές.

Άλλοι αμφιλεγόμενοι Ουκρανοί που έλαβαν τη χρυσή βίζα ήταν ο φυγάς αξιωματούχος της ενέργειας Mykola Zlochesky, ιδιοκτήτης της Burisma Holding, και ο μεγιστάνας της γεωργίας Oleh Bakhmatiuk, ο οποίος βρισκόταν στον κατάλογο του 2019 για φερόμενα οικονομικά εγκλήματα.

Οι δικηγόροι που εκπροσωπούν τους Kolomoisky και Bogolyubov επιβεβαίωσαν στον Guardian ότι οι πελάτες τους είχαν κυπριακή υπηκοότητα.

Ο Shulman δήλωσε στην Kyiv Post ότι έχει και αυτός χρυσό διαβατήριο.

Ο ρωσο-ουκρανός επιχειρηματίας Konstantin Grigorishin φέρεται να αγόρασε υπηκοότητα. Είχε κατηγορηθεί ότι επωφελήθηκε από τους δεσμούς του με τους προέδρους Πέτρο Ποροσένκο και Βίκτορ Γιουσένκο. Ο βιομήχανος του Ντονέτσκ Vitaliy Gaiduk και η σύζυγός του Olena έχουν επίσης υπηκοότητα.

Η Kyiv Post δεν μπόρεσε να επικοινωνήσει με τους Novikov, Grigorishin, Gaiduk, Zlochevsky και Bakhmatyuk πριν από τη δημοσίευση. Η έρευνα

Τον Νοέμβριο του 2019, η κυβέρνηση διόρισε ειδική τριμελή επιτροπή για να διερευνήσει αν κάποιος από τους αγοραστές του χρυσού διαβατηρίου εμπλέκεται σε οικονομικά εγκλήματα.

Η επιτροπή ταξινόμησε 2.803 αιτήσεις που υποβλήθηκαν από το 2008 έως το 2018 σε δύο κατηγορίες, υψηλού και μεσαίου/χαμηλού κινδύνου και εξέτασε προσεκτικά τις καταθέσεις 42 επενδυτών.

Στα πορίσματά της, η επιτροπή συνέστησε στο υπουργείο Εσωτερικών να αφαιρέσει άμεσα την υπηκοότητα από επτά επενδυτές και να εξετάσει το ενδεχόμενο ανάκλησης της υπηκοότητας από 12 ακόμη άτομα.

Λίγο μετά τη δημοσιοποίηση της έκθεσης, ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης δήλωσε ότι τα επτά διαβατήρια θα ανακληθούν. Είναι αδύνατο να επιβεβαιωθεί αν κράτησε τον λόγο του.

Οι ερευνητές χρειάστηκαν ένα χρόνο για να συντάξουν την έκθεση. Η κυβέρνηση έδωσε στη δημοσιότητα μια επεξεργασμένη εκδοχή της τον Δεκέμβριο. Η Kyiv Post απέκτησε την αρχική, πλήρη έκδοση. Σε αυτήν, η επιτροπή περιγράφει λεπτομερώς τις αποτυχίες των κυπριακών διοικητικών οργάνων να ελέγξουν τη διαδικασία υποβολής αιτήσεων.


Το Υπουργείο Εσωτερικών συχνά δεν έλεγχε το ιστορικό των αιτούντων και τις πηγές του πλούτου τους.

Σε μια περίπτωση, οι κυπριακές αρχές αγνόησαν κραυγαλέες ενδείξεις για ξέπλυμα χρήματος όταν έδωσαν ένα χρυσό διαβατήριο στον Jho Low, έναν διαβόητο Μαλαισιανό επιχειρηματία που καταζητείται στο εσωτερικό και στο εξωτερικό επειδή φέρεται να λεηλάτησε 1 δισεκατομμύριο δολάρια από το κρατικό επενδυτικό ταμείο της Μαλαισίας. Η μονάδα νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες της Κύπρου το γνώριζε αυτό, αλλά δεν έκανε τίποτα για να τον εμποδίσει να πάρει την υπηκοότητά του.

Ένας άλλος επενδυτής πλήρωσε πάνω από 3,2 εκατομμύρια ευρώ (3,9 εκατομμύρια δολάρια) για τη χρυσή του υπηκοότητα με πιστωτική κάρτα. Πραγματοποίησε 25 συναλλαγές μέσα σε μόλις 30 λεπτά, χωρίς να σηκώσει κόκκινες σημαίες στην τράπεζα. Το έκανε, πιστεύει η επιτροπή, για να παρακάμψει το όριο των 150.000 ευρώ για εφάπαξ συναλλαγές από τη χώρα.

Σύμφωνα με την έκθεση, ένας επενδυτής χρησιμοποίησε δύο διαφορετικά ονόματα και προσπάθησε ανεπιτυχώς να ανοίξει τραπεζικούς λογαριασμούς με το καθένα από αυτά. Οι δικηγόροι, που βοηθούσαν το άτομο αυτό να αποκτήσει το "χρυσό διαβατήριο", φάνηκε να γνωρίζουν καλά την απάτη.

Ορισμένες νομικές εταιρείες που παρείχαν υπηρεσίες είτε γνώριζαν τις σκοτεινές επιχειρήσεις των πελατών τους είτε δεν έλεγξαν το ιστορικό τους, συμπεριλαμβανομένης της παγκόσμιας ελεγκτικής εταιρείας PricewaterhouseCoopers. Η PWC είχε κάποτε ελέγξει την PrivatBank και απέτυχε να εντοπίσει το σύστημα απάτης που τελικά αποκαλύφθηκε από την Εθνική Τράπεζα της Ουκρανίας και την Kroll Inc.

Μερικές φορές οι πάροχοι υπηρεσιών βοηθούσαν τους πελάτες τους να ξεπλύνουν χρήματα μέσω επενδύσεων σε ακίνητα. Επέλεγαν ένα ακίνητο και του έδιναν μια τιμή που πληρούσε τα επενδυτικά κριτήρια, ανεξάρτητα από την πραγματική του αξία. Σε μια περίπτωση, ο "επενδυτής" αγόρασε μια έπαυλη για 5,5 εκατομμύρια ευρώ, ενώ η αγοραία τιμή του σπιτιού αυτού ήταν 800.000 ευρώ.

Το υπουργείο Οικονομικών δεν έλεγξε αν το ποσό που επενδύθηκε αντιστοιχούσε στην πραγματική αξία, αναφέρει η έκθεση.

Το Υπουργείο Εσωτερικών δεν επαλήθευσε τις συστατικές επιστολές των αιτούντων και δέχθηκε ερωτηματολόγια με παραπλανητικές ή ψευδείς πληροφορίες. Η συντριπτική πλειονότητα των αιτούντων άφησε κενό το πεδίο σχετικά με προηγούμενες καταδίκες και αυτό δεν φάνηκε να ενοχλεί το Υπουργείο, σύμφωνα με τα συμπεράσματα της επιτροπής.

Μετά τη χορήγηση των χρυσών διαβατηρίων, το Υπουργείο δεν παρακολουθούσε τους κατόχους των διαβατηρίων για εγκληματικές δραστηριότητες.

Μια ευρύτερη, πιο εμπεριστατωμένη έρευνα για περισσότερους από 6.000 επενδυτές και συγγενείς τους που έλαβαν κυπριακό διαβατήριο από το 2013 και μετά, διεξάγεται από τον ίδιο τον Γενικό Εισαγγελέα.


Νέα έρευνα


Ακόμα μια νέα έρευνα έχει ξεκινήσει τώρα για να καλύψει την περίοδο από το 2007 έως τις 31 Ιουλίου 2020.

Μεταξύ άλλων εθνών, η έρευνα εξετάζει Ουκρανούς. Η νέα ενδιάμεση έκθεση θα δημοσιοποιηθεί στα μέσα Μαρτίου 2021.

Τον Σεπτέμβριο του 2020, ο Γενικός Εισαγγελέας Γιώργος Σαββίδης διόρισε τη νέα ομάδα ερευνητών.

Πρόεδρος της ορίστηκε ο Μύρων Νικολάτος, πρόεδρος του Αρείου Πάγου. Ο πρώην δικαστής του Ανωτάτου Δικαστηρίου Κώστας Παμπαλής, ο Αναπληρωτής Γενικός Ελεγκτής Κυριάκος Κυριάκου και ο Οικονομικός Διαμεσολαβητής Παύλος Ιωάννου είναι τα άλλα τρία μέλη.

Ωστόσο, υπάρχουν ανησυχίες σχετικά με την αμεροληψία της έρευνας.

Ο Σαββίδης, ο οποίος διόρισε τα μέλη της επιτροπής, διετέλεσε υπουργός Δικαιοσύνης από τον Μάιο του 2019 έως τον Ιούνιο του 2020 και είχε λόγο για την έγκριση των χρυσών διαβατηρίων.

Η ηγεσία του Νικολάτου εγείρει επίσης ερωτήματα. Ο πρώην Γενικός Εισαγγελέας της Κύπρου Κώστας Κληρίδης κατηγόρησε ανοιχτά τον Νικολάτο ότι έπαιρνε αποφάσεις που ωφελούσαν μέλη της οικογένειάς του, ενώ ήταν ακόμη επικεφαλής του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

Το Ανώτατο Δικαστήριο τον Δεκέμβριο του 2018 αθώωσε στελέχη της Τράπεζας Κύπρου που είχαν φυλακιστεί για απάτη με κινητές αξίες. Τρεις από τους πέντε δικαστές στην υπόθεση της έφεσης είχαν παιδιά ή συζύγους που εργάζονταν στο δικηγορικό γραφείο Χρυσαφίνης & Πολυβίου που εκπροσώπησε την τράπεζα και τα στελέχη της. Ο γενικός εισαγγελέας δήλωσε ότι η κόρη και η αδελφή του Νικολάτου επωφελήθηκαν από διακανονισμό με την τράπεζα.

Το Ανώτατο Δικαστήριο υπό τον Νικολάτο απέρριψε τις κατηγορίες.


Η ΕΕ αναλαμβάνει νομική δράση

Μια εβδομάδα πριν οι κυπριακές αρχές ανακοινώσουν ότι θα καταργήσουν το σύστημα των "χρυσών διαβατηρίων", η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε κινήσει διαδικασία επί παραβάσει κατά της Κύπρου για την πώληση των υπηκοοτήτων της ΕΕ.

Δεν επρόκειτο για μια παρορμητική απόφαση.

Η Επιτροπή είχε εκφράσει στο παρελθόν αρκετές φορές τις ανησυχίες της για το σύστημα των "χρυσών διαβατηρίων", λέγοντας ότι μια τέτοια πρακτική εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για την ασφάλεια της ΕΕ με ξέπλυμα χρήματος, φοροδιαφυγή και διαφθορά.

Αυτή τη φορά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ήταν ακόμη πιο ξεκάθαρη. Χαρακτήρισε ένα τέτοιο σύστημα ως εκείνο που "υπονομεύει την ουσία της ιθαγένειας της ΕΕ" και επηρεάζει όχι μόνο τα κράτη που τα χορηγούν αλλά και την ΕΕ στο σύνολό της.

"Ο ενδιαφερόμενος καθίσταται αυτομάτως πολίτης της ΕΕ και απολαμβάνει όλα τα δικαιώματα που συνδέονται με αυτό το καθεστώς, όπως το δικαίωμα ελεύθερης μετακίνησης, διαμονής και εργασίας εντός της ΕΕ ή το δικαίωμα ψήφου στις δημοτικές εκλογές καθώς και στις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο", αναφέρεται σε δήλωση στον ιστότοπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η Κύπρος είχε προθεσμία δύο μηνών για να απαντήσει στις καταγγελίες της ΕΕ.

"Η Κύπρος απάντησε στην προειδοποιητική επιστολή της Επιτροπής που εστάλη στις 20 Οκτωβρίου 2020. Τώρα αναλύουμε την απάντηση και στη συνέχεια θα αποφασίσουμε για τα επόμενα βήματα", δήλωσε στην Kyiv Post η Katarzyna Kolanko, εκπρόσωπος Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

"Δεν σχολιάζουμε τις εν εξελίξει διαδικασίες επί παραβάσει", αναφέρει η γραπτή απάντησή της.

Υπάρχουν μερικές επιλογές για το τι μπορεί να συμβεί στη συνέχεια.

Εάν οι απαντήσεις δεν είναι ικανοποιητικές, η Επιτροπή μπορεί να παραπέμψει την υπόθεση στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, το ανώτατο δικαστήριο της ΕΕ. Εάν το δικαστήριο διαπιστώσει ότι το κράτος μέλος παραβιάζει τη νομοθεσία της ΕΕ, μπορεί να επιβάλει οικονομικές κυρώσεις.

Πηγή: kyivpost.com



10 Ιουλίου, 2021

Θα στοχεύσει ο Zelenskyy εξίσου όλους τους Ουκρανούς ολιγάρχες;

Οι έμπειροι παρατηρητές της Ουκρανίας σήκωσαν με σκεπτικισμό το φρύδι τους πριν από δύο χρόνια, όταν ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι πέτυχε μια σαρωτική νίκη στις προεδρικές εκλογές της χώρας. Παρά το γεγονός ότι παρουσιάστηκε ως το απόλυτο αουτσάιντερ που προτίθεται να σπάσει την εξουσία της διεφθαρμένης ολιγαρχικής ελίτ της χώρας, η εκστρατεία του Zelenskyy εξαρτήθηκε σε μεγάλο βαθμό από την υποστήριξη του Ihor Kolomoisky, αναμφισβήτητα του πιο αμφιλεγόμενου ολιγάρχη της Ουκρανίας.

Κατά τη διάρκεια της εκστρατείας, ο Zelenskyy διόρισε τον προσωπικό δικηγόρο του Kolomoisky ως βασικό σύμβουλο, ταξίδεψε στο εξωτερικό για να συναντηθεί με τον εξόριστο τότε Kolomoisky σε πολλές περιπτώσεις και επωφελήθηκε από την ενθουσιώδη υποστήριξη της αυτοκρατορίας των μέσων ενημέρωσης του Kolomoisky. Όπως ήταν αναμενόμενο, πολλοί θεωρούσαν τον Zelenskyy ως υποψήφιο του Kolomoisky.

Δεν συνέβησαν και πολλά στα δύο χρόνια που μεσολάβησαν για να αλλάξει αυτή η εκτίμηση, ακόμη και όταν ο Zelenskyy αναβιώνει τη δέσμευσή του για "αποολιγαρχία" σε μια προσπάθεια να ενισχύσει τη φθίνουσα δημοτικότητά του.

Ο Κολομόισκι συμπεριλήφθηκε στον κατάλογο κυρώσεων των ΗΠΑ νωρίτερα φέτος λόγω καταγγελιών για διαφθορά, αλλά παραμένει προφανώς ανέγγιχτος στο εσωτερικό της χώρας του. Δεν έχει ακόμη ανακτήσει τον έλεγχο της Privatbank, η οποία εθνικοποιήθηκε το 2016, αφού λόγω υποτιθέμενης απάτης έλειπαν 5,5 δισεκατομμύρια δολάρια από τον ισολογισμό της. Αλλά ούτε και ο Zelenskyy έχει καταφέρει να ανακτήσει αυτά τα περιουσιακά στοιχεία, όπως ζήτησε το ΔΝΤ.

Εν τω μεταξύ, κυβερνητικοί αξιωματούχοι που θεωρούνται απειλή για τα συμφέροντα του Κολομόισκι έχουν απομακρυνθεί από τις θέσεις τους, μεταξύ των οποίων ο γενικός εισαγγελέας, Ρουσλάν Ριαμποσάπκα, ο οποίος διεξήγαγε έρευνα για τον ολιγάρχη, και ο διοικητής της Εθνικής Τράπεζας της Ουκρανίας (NBU), Γιάκιβ Σμόλι. Ο πρώτος πρωθυπουργός του Zelenskyy, Oleksiy Honcharuk, έγινε ένα άλλο θύμα, αφού προσπάθησε να χαλαρώσει τον έλεγχο του Kolomoisky σε μια κρατική εταιρεία ηλεκτρισμού.

Οι ενδείξεις για τις συνεχιζόμενες προσωπικές σχέσεις του προέδρου με τον ολιγάρχη αναδείχθηκαν και πάλι τον Φεβρουάριο του 2021, όταν ο Zelenskyy παραβίασε τους περιορισμούς αποκλεισμού του Covid για να γιορτάσει τα γενέθλιά του σε ένα ιδιωτικό πάρτι που διοργανώθηκε στο σπίτι του συνεργάτη του Kolomoisky, Timur Mindich.

Πηγή: atlanticcouncil.org 



1 Μαρτίου 2022


Η Κύπρος συνδέεται με απάτη της ουκρανικής Privatbank


Η Κύπρος κατονομάζεται σε σκάνδαλο εσωτερικού δανεισμού και ξεπλύματος χρήματος που αφορά τον ουκρανικό δανειστή Privatbank, ο οποίος εθνικοποιήθηκε το 2016.

Σε υπόθεση που κατατέθηκε στο Περιφερειακό Δικαστήριο της Νότιας Περιφέρειας της Φλόριντα, το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ ισχυρίζεται ότι η Κύπρος χρησιμοποιήθηκε ως αγωγός από τους πρώην ιδιοκτήτες της Privatbank για να ξεπλύνουν και στη συνέχεια να μεταφέρουν εκατομμύρια ευρώ στις Ηνωμένες Πολιτείες και αλλού.

Σύμφωνα με την εφημερίδα "The Kyiv Independent", το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ κατέθεσε στις 20 Ιανουαρίου μήνυση για κατάσχεση αστικής περιουσίας, με σκοπό την κατάσχεση 6 εκατομμυρίων δολαρίων από τις επιχειρήσεις του Ουκρανού ολιγάρχη Ihor Kolomoisky, τα οποία φέρεται να αποκτήθηκαν με χρήματα που εκλάπησαν και ξεπλύθηκαν από την PrivatBank.

Οι ομοσπονδιακοί εισαγγελείς λένε ότι οι επιχειρήσεις του Kolomoisky έλαβαν τα 6 εκατομμύρια δολάρια ως έσοδα από την πώληση ενός κτιρίου γραφείων στο Ντάλας, το οποίο αγοράστηκε και βελτιώθηκε με ξεπλυμένα χρήματα.

Η ουκρανική εφημερίδα ανέφερε ότι οι ομοσπονδιακοί αξιωματούχοι των ΗΠΑ κατηγορούν τον Kolomoisky και τους συνεργάτες του για ξέπλυμα εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων σε κλεμμένα χρήματα μέσω του δικτύου των εταιρειών του στις Ηνωμένες Πολιτείες που κατέχουν εμπορικά και βιομηχανικά ακίνητα σε πολλές πολιτείες.

Συνολικά 5,5 δισεκατομμύρια δολάρια φέρεται να εκλάπησαν μέσω προγραμμάτων εσωτερικού δανεισμού από την PrivatBank, τον μεγαλύτερο δανειστή της Ουκρανίας, όταν ο Kolomoisky και ο συνάδελφός του ολιγάρχης Gennadiy Boholyubov ήταν ιδιοκτήτες της.

"Οι καταγγελίες υποστηρίζουν ότι ξέπλεναν μέρος των εγκληματικών εσόδων χρησιμοποιώντας μια σειρά τραπεζικών λογαριασμών εικονικών εταιρειών, κυρίως στο κυπριακό υποκατάστημα της PrivatBank, πριν μεταφέρουν τα κεφάλαια στις Ηνωμένες Πολιτείες", ανέφερε το Υπουργείο Δικαιοσύνης.

Ο Κολομοΐσκι έχει επανειλημμένα αρνηθεί την τέλεση αδικημάτων. Έχει πει ότι τα ακίνητά του στις ΗΠΑ αγοράστηκαν με χρήματα που κέρδισε από νόμιμες επιχειρηματικές συμφωνίες.

Κατά την πολιτική κατάσχεση, οι αρχές επιβολής του νόμου κατάσχουν περιουσιακά στοιχεία που πιστεύεται ότι σχετίζονται με εγκληματική δραστηριότητα. Ο Κολομόισκι και οι συνεργάτες του δεν έχουν κατηγορηθεί για κάποιο έγκλημα, αλλά οι καταγγελίες για κατάσχεση κατηγορούν άμεσα τον ολιγάρχη για απάτη και ξέπλυμα χρήματος. Ο Kolomoisky παραμένει υπό ομοσπονδιακή έρευνα και οι ειδικοί πιστεύουν ότι οι ποινικές διώξεις είναι θέμα χρόνου.

Κάτω από τον υπότιτλο "Πραγματικοί ισχυρισμοί", η αίτηση κατάσχεσης που κατατέθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες έχει ως εξής:

"Οι μηχανισμοί του σχεδίου ήταν πολύπλοκοι. Οι Kolomoisky και Boholiubov χρησιμοποίησαν μια σημαντική συλλογή εταιρειών που τους ανήκαν ή τις οποίες έλεγχαν για να υποβάλουν αίτηση για δάνεια από την PrivatBank. Μια "ειδική" πιστωτική επιτροπή της τράπεζας ενέκρινε τα δάνεια, παρά τις ψευδείς δηλώσεις στις αιτήσεις.

"Τα έσοδα από τα δάνεια στη συνέχεια μοιράστηκαν, συνδυάστηκαν και μεταφέρθηκαν μέσω ενός τεράστιου δικτύου εταιρειών, γενικά χρησιμοποιώντας λογαριασμούς στο κυπριακό υποκατάστημα της PrivatBank, για να συγκαλύψουν τη φύση, την πηγή, την ιδιοκτησία και τον έλεγχό τους. Τελικά, τα χρήματα στάλθηκαν σε όλο τον κόσμο. Όταν τα δάνεια έληγαν, συχνά χρησιμοποιούνταν άλλα δάνεια για την αποπληρωμή των παλαιών δανείων ή, σε ορισμένες περιπτώσεις, αποπληρώνονταν με έσοδα από τη χρήση των υπεξαιρεθέντων κεφαλαίων".

Σε άλλο σημείο της κατάθεσης αναφέρεται ότι: "Τα χρήματα που διατέθηκαν από τα πιστωτικά ιδρύματα, τα οποία δεν είχαν καμία σχέση με τα δάνεια που διατέθηκαν:

"Πολλές από τις εικονικές εταιρείες χρησιμοποιούσαν την ίδια διεύθυνση. Για παράδειγμα, στα αρχεία "Γνωρίστε τον πελάτη σας" που δόθηκαν στην PrivatBank, τουλάχιστον 56 ξεχωριστές οντότητες ισχυρίζονταν ότι βρίσκονταν στη Λεωφόρο Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Ill, 155 Proteas House στη Λεμεσό της Κύπρου".


Πηγή: cyprus-mail.com

Δείτε ακόμα: Πώς ο Εβραίος πρόεδρος της Ουκρανίας Ζελένσκι έκανε ειρήνη με νεοναζί παραστρατιωτικούς στην πρώτη γραμμή του πολέμου με τη Ρωσία

Προφίλ: Ποιοι είναι το ακροδεξιό σύνταγμα Azov της Ουκρανίας;  

Τα στοιχεία δείχνουν ότι οι ΗΠΑ μπορεί να υποστήριξαν το τάγμα των νεοναζί Azov

Δεν υπάρχουν σχόλια: