Translate

Τα στοιχεία δείχνουν ότι οι ΗΠΑ μπορεί να υποστήριξαν το τάγμα των νεοναζί Azov

Με

Χουάνγκ Λανλάν

και Cui Fandi Δημοσιεύθηκε: 07 Μαρτίου 2022 19:50

   Μετάφραση: Commun✮riosΜέλη του τάγματος Azov κρατούν φωτοβολίδες κατά τη διάρκεια διαμαρτυρίας στο Κίεβο την 1η Μαρτίου 2016. Φωτογραφία: AFP

Μέλη του τάγματος Azov κρατούν φωτοβολίδες κατά τη διάρκεια διαμαρτυρίας στο Κίεβο την 1η Μαρτίου 2016. Φωτογραφία: AFP


Το Απόσπασμα Ειδικών Επιχειρήσεων Azov, γνωστό και ως Azov Battalion, ένα διαβόητο νεοναζιστικό σύνταγμα με έδρα την Ουκρανία, το οποίο ιδρύθηκε από λευκούς υπερασπιστές, κέρδισε την παγκόσμια προσοχή αφού τα μέλη του εθεάθησαν να εμπλέκονται στη συνεχιζόμενη κρίση Ουκρανίας-Ρωσίας. Νωρίτερα, ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε ότι η στρατιωτική επιχείρηση της Ρωσίας στην Ουκρανία αποσκοπούσε στην «αποστρατιωτικοποίηση» και «απο-ναζισμό» της Ουκρανίας.

Την περασμένη εβδομάδα, το τάγμα Azov πυροδότησε οργή για ένα προσβλητικό και ρατσιστικό βίντεο που κοινοποιήθηκε από την Εθνική Φρουρά της Ουκρανίας (NGU) στο Twitter, το οποίο φαινόταν να δείχνει μέλη του Azov να αλείφουν τις σφαίρες με χοιρινό λίπος. «Οι Αζοφικοί μαχητές της Εθνικής Φρουράς άλειψαν τις σφαίρες με λαρδί εναντίον των ορκ Καντίροφ», ανέφερε ο λογαριασμός του NGU. Η NGU αργότερα διέγραψε το προσβλητικό βίντεο από τον λογαριασμό της μετά από κριτική από πολλούς χρήστες του Twitter.

Το τάγμα Azov φέρεται να είναι μονάδα της NGU, που υποστηρίζεται από το Υπουργείο Εσωτερικών της Ουκρανίας. Παρά το πιθανό επίσημο υπόβαθρό του στην Ουκρανία, το τάγμα Azov είναι γνωστό στη Δύση για την ακραία νεοναζιστική του στάση και για την ύποπτη συμμετοχή του σε μια σειρά τρομοκρατικών επιθέσεων και περιστατικών υποκίνησης αυτονομιστών σε διάφορες χώρες και περιοχές, συμπεριλαμβανομένων των ταραχών στο Χονγκ της Κίνας. Ειδική Διοικητική Περιφέρεια Κονγκ το 2019.

Κατά ειρωνικό τρόπο, παρά το γεγονός ότι θεωρείται ευρέως ως απειλή για την παγκόσμια ασφάλεια και εχθρός του ανθρώπινου πολιτισμού, το τάγμα Azov βρέθηκε να έχει δεσμούς όχι μόνο με τις αρχές της Ουκρανίας αλλά και με τις ΗΠΑ. Αφού εξέτασε τις δημόσιες πληροφορίες από την κυβέρνηση των ΗΠΑ και ορισμένες ερευνητικές εκθέσεις δυτικών δημοσιογράφων, οι Global Times ανακάλυψαν ότι Αμερικανοί πολιτικοί, στρατιωτικοί και αξιωματικοί των πληροφοριών ήταν πολύ πιθανό να είχαν συνεργασία με το τάγμα Azov, προκειμένου να ενισχύσουν εξτρεμιστικές δυνάμεις στην Ανατολική Ευρώπη εναντίον Ρωσίας.

Τι είναι πίσω οι ΗΠΑ;

Από την ίδρυση του Azov Batalion το 2014, πολλά αμερικανικά μέσα ενημέρωσης έχουν αποκαλύψει τις πιθανές διασυνδέσεις του με τις αρχές των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με άρθρο του Yahoo News από τον Ιανουάριο του 2022, η Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών (CIA) εκπαιδεύει κρυφά δυνάμεις για την Ουκρανία από το 2015. Η CIA επιβλέπει ένα μυστικό πρόγραμμα εντατικής εκπαίδευσης στις ΗΠΑ «για τις ελίτ ουκρανικές δυνάμεις ειδικών επιχειρήσεων και άλλες υπηρεσίες πληροφοριών προσωπικού», ανέφερε το άρθρο «πέντε πρώην αξιωματούχοι πληροφοριών και εθνικής ασφάλειας που γνωρίζουν την πρωτοβουλία».

Το πρόγραμμα πολλών εβδομάδων περιλαμβάνει εκπαίδευση σε πυροβόλα όπλα, τεχνικές καμουφλάζ, χερσαία ναυσιπλοΐα, τακτικές όπως «κάλυψη και κίνηση», πληροφορίες και άλλους τομείς, δήλωσαν οι πρώην αξιωματούχοι. Εκτός από τα προαναφερθέντα, η CIA άρχισε επίσης να "ταξιδεύει στο μέτωπο στην ανατολική Ουκρανία για να συμβουλεύει τους ομολόγους της εκεί έως το 2015", ανέφερε η Yahoo.

Τα παιδιά που κάνουν διακοπές υποβάλλονται σε στρατιωτική εκπαίδευση σε βάση του τάγματος Azov στο Κίεβο στις 14 Αυγούστου 2015. Φωτογραφία: AFP

Τα παιδιά που κάνουν διακοπές υποβάλλονται σε στρατιωτική εκπαίδευση σε βάση του τάγματος Azov στο Κίεβο στις 14 Αυγούστου 2015. Φωτογραφία: AFP


Επίσης το 2015, το Κογκρέσο των ΗΠΑ αφαίρεσε την απαγόρευση χρηματοδότησης νεοναζιστικών ομάδων όπως το Azov Battalion από το νομοσχέδιο δαπανών στο τέλος του έτους, ανέφερε ένα άρθρο του περιοδικού The Nation τον Ιανουάριο του 2016. Τον Ιούλιο του 2015, δύο βουλευτές κατάρτισαν μια τροπολογία στην Νομοσχέδιο για τις πιστώσεις άμυνας της Βουλής που περιόριζε «όπλα, εκπαίδευση και άλλη βοήθεια στη νεοναζιστική ουκρανική πολιτοφυλακή, το τάγμα Azov», αλλά η τροπολογία αφαιρέθηκε τον Νοέμβριο μετά από «πιέσεις από το Πεντάγωνο», είπε στο The Nation ένας από τους γνώστες του.

"Λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι ο στρατός των ΗΠΑ εκπαιδεύει ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις και στρατεύματα της εθνικής φρουράς,... Το Κογκρέσο και η κυβέρνηση έχουν ανοίξει το δρόμο για να καταλήξει η αμερικανική χρηματοδότηση στα χέρια των πιο επιβλαβών στοιχείων που κυκλοφορούν στην Ουκρανία σήμερα." σχολίασε ο συγγραφέας του άρθρου Τζέιμς Κάρντεν, υποδηλώνοντας ότι ο στρατός των ΗΠΑ είχε επίσης εμπλακεί στην εκπαίδευση της NGU, η οποία μπορεί να περιλαμβάνει μέλη του τάγματος Azov.

Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι οι παρατηρητές φέρεται να είδαν αμερικανικά όπλα στην Ουκρανία «να ρέουν απευθείας στους εξτρεμιστές του Αζόφ». Τον Δεκέμβριο του 2017, ο Ρίτσαρντ Βάντιβερ του αμερικανικού κατασκευαστή όπλων AirTronic είπε στη VOA ότι οι πωλήσεις φονικών όπλων στην Ουκρανία πραγματοποιήθηκαν σε «πολύ στενό συντονισμό» με την Πρεσβεία των ΗΠΑ, το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ, το Πεντάγωνο και την ουκρανική κυβέρνηση. Εβδομάδες αργότερα, το Εργαστήριο Ψηφιακής Εγκληματολογικής Έρευνας του Ατλαντικού Συμβουλίου επιβεβαίωσε σε μια αναφορά του Ιανουαρίου 2018 ότι το τάγμα Azov ήταν αποδέκτης της μεταφοράς.

Πρέπει να υπάρχουν κάποιες διασυνδέσεις μεταξύ του τάγματος Azov και των ΗΠΑ, ιδίως των υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ, δήλωσε ο Λι Γουέι, ειδικός σε θέματα εθνικής ασφάλειας στο Ινστιτούτο Σύγχρονων Διεθνών Σχέσεων της Κίνας.

«Η υποστήριξη των νεοναζί της Ουκρανίας εξυπηρετεί τα συμφέροντα των ΗΠΑ», είπε ο Λι στους Global Times. «Υποκινώντας τις συγκρούσεις μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας, οι ΗΠΑ έχουν αποδυναμώσει τη Ρωσία και ώθησαν περαιτέρω την Ουκρανία στο ΝΑΤΟ· βελτίωσαν επίσης τις σχέσεις της με την Ευρώπη, η οποία έχει γίνει πιο στρατηγικά εξαρτημένη από τις ΗΠΑ. Οι ΗΠΑ είναι πραγματικά ο μεγαλύτερος ωφελούμενος από τη Ρωσία. Οι εντάσεις στην Ουκρανία».

Στα τέλη του 2021, οι ΗΠΑ ήταν μία από τις δύο χώρες που άσκησαν βέτο στο σχέδιο ψηφίσματος των Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) «για την καταπολέμηση της εξύμνησης του ναζισμού, του νεοναζισμού και άλλων πρακτικών που συμβάλλουν στην τροφοδότηση σύγχρονων μορφών ρατσισμού». Το άλλο ήταν η Ουκρανία. «Και οι δύο χώρες καταψήφισαν με συνέπεια αυτό το ψήφισμα κάθε χρόνο από το 2014», έγραφε ένα άρθρο του αμερικανικού περιοδικού Jacobin τον Ιανουάριο του 2022.

Με τη νοοτροπία τους για τον Ψυχρό Πόλεμο, οι ΗΠΑ έχουν πυροδοτήσει αντι-ρωσικές φλόγες στην Ανατολική Ευρώπη, όντας πολύ συνεπαρμένες με τις νεοναζιστικές δυνάμεις εκεί, επέκριναν μελετητές διεθνών σχέσεων. 

«Έχουμε δει τις ΗΠΑ να υποστηρίζουν ή να βοηθούν τρομοκρατικές ομάδες όπως η Αλ Κάιντα και το Ισλαμικό Κράτος (ISIS)», είπε ο Λι. «Οι ΗΠΑ τα βάζουν με τον κόσμο για τα δικά τους γεωπολιτικά συμφέροντα».

Κακίες σε όλο τον κόσμο

Τον Δεκέμβριο του 2019, ορισμένοι Ουκρανοί νεοναζί, συμπεριλαμβανομένων μελών του τάγματος Azov, εθεάθησαν σε αυτονομιστικές ταραχές στους δρόμους του Χονγκ Κονγκ, προκαλώντας πανικό στους ντόπιους πολίτες, ανέφεραν τα μέσα ενημέρωσης του Χονγκ Κονγκ.

Δεν ήταν η πρώτη φορά που μέλη του τάγματος Azov εμπλέκονταν σε τρομοκρατικά ή βίαια επεισόδια. Τον Μάρτιο του 2019, 51 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε δύο τζαμιά στο Κράιστσερτς της Νέας Ζηλανδίας σε μαζικό πυροβολισμό από τον Αυστραλό Μπρέντον Τάραντ. Ο Tarrant, ο οποίος έδειξε ένα σύμβολο που χρησιμοποιούσε το τάγμα Azov κατά τις επιθέσεις, ισχυρίστηκε στο μανιφέστο του ότι είχε ταξιδέψει στην Ουκρανία, σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύτηκε στον ιστότοπο του Ατλαντικού Συμβουλίου τον Φεβρουάριο του 2020.

Τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης τον Σεπτέμβριο του 2019 ανέφεραν απόπειρα τρομοκρατίας επίθεση από έναν Αμερικανό στρατιώτη που προσπάθησε να βομβαρδίσει ένα μεγάλο αμερικανικό δίκτυο ειδήσεων. Ο στρατιώτης Τζάρετ Γουίλιαμ Σμιθ, που συνελήφθη από το FBI, είπε ότι «σχεδίαζε να ταξιδέψει στην Ουκρανία για να πολεμήσει με τη βίαιη ακροδεξιά ομάδα Azov Battalion», ανέφερε το ABC News εκείνο τον μήνα.

Μέσα στην Ουκρανία, το τάγμα Azov είναι επίσης διαβόητο για το κακό του στην ανατολική περιοχή. Κατηγορήθηκε για εκτόπιση κατοίκων μετά από λεηλασίες αμάχων μεταξύ Νοεμβρίου 2015 και Φεβρουαρίου 2016, σύμφωνα με έκθεση του 2016 του Γραφείου της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. 

Η έκθεση κατηγόρησε επίσης το τάγμα Azov ότι βίαζε και βασάνιζε κρατούμενους στην περιοχή Donbass κατά τη διάρκεια της περιόδου. Παραβίασε το διεθνές δίκαιο καθώς και τις συμφωνίες του Μινσκ, ανέφερε η έκθεση.

Πηγή: globaltimes.cn

Δείτε ακόμα: Πώς ο Εβραίος πρόεδρος της Ουκρανίας Ζελένσκι έκανε ειρήνη με νεοναζί παραστρατιωτικούς στην πρώτη γραμμή του πολέμου με τη Ρωσία

Προφίλ: Ποιοι είναι το ακροδεξιό σύνταγμα Azov της Ουκρανίας;  

Ο κωμικός και ο ολιγάρχης                         


.

Δεν υπάρχουν σχόλια: