Translate

"Το να ανήκεις στα SS είναι ήδη έγκλημα": Γιατί η εξύμνηση της μεραρχίας της Γαλικίας είναι απαράδεκτη

 

© RIA Novosti / Δελτίο ειδήσεων από το αρχείο Pshenichny

 Μετάφραση:  Commun✮rios 


RT - Απρίλιος 4, 2022


Οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις συνεχίζουν μια ειδική επιχείρηση στην Ουκρανία.


Ουκρανοί  οπαδοί της ναζιστικής δοξασίας διαγράφονται από τατουάζ με ρούνους που ήταν σύμβολα των μονάδων SS στη ναζιστική Γερμανία, όπως η μεραρχία SS. 

Η Μεραρχία "Γαλικία", ιδρύθηκε το 1943 στη δυτική Ουκρανία. Ο σχηματισμός ήταν μέρος της Waffen-SS της ναζιστικής Γερμανίας. Ο Διδάκτωρ Ιστορικών Επιστημών, επικεφαλής ερευνητής του Ινστιτούτου Γενικής Ιστορίας της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών Fyodor Sinitsyn, δήλωσε στο RT για ποιο σκοπό δημιουργήθηκε η μεραρχία της Γαλικίας και γιατί είναι απαράδεκτο να δοξάζονται αυτοί που υπηρέτησαν στα SS.


- Τι είναι η διαίρεση "Γαλικία" και γιατί ονομάστηκε έτσι;


- Η Μεραρχία Γαλικίας είναι ένας από τους εθνικούς ένοπλους σχηματισμούς του Τρίτου Ράιχ, που δημιουργήθηκε ως τμήμα των SS και υπάγεται στον SS Reichsfuhrer Χίμλερ. Τα SS, με τη σειρά τους, ήταν γνωστό ότι ήταν ένας ένοπλος σχηματισμός υπό το ναζιστικό κόμμα, το NSDAP. Η 14η Μεραρχία SS "Γαλικία", ή "Halychyna" στα ουκρανικά.

Ουκρανός, στρατολογήθηκε από κατοίκους της δυτικής Ουκρανίας. Η Γαλικία είναι το έδαφος της Περιφέρειας Lviv, Ternopol και Ivano-Frankovsk. Κατά τη διάρκεια του πολέμου η περιοχή προσαρτήθηκε από τους Ναζί και δημιουργήθηκε από τμήμα της Πολωνίας, με κέντρο την Κρακοβία. 


- Πότε η Γαλικία ήταν μέρος της ΕΣΣΔ;


- Έγινε μέρος της ΕΣΣΔ τον Σεπτέμβριο του 1939. Στην αρχαιότητα ήταν το έδαφος Kievan Rus. Στη συνέχεια, για μεγάλο χρονικό διάστημα η Γαλικία ήταν μέρος του Βασιλείου της Πολωνίας, τότε μέρος της Αυστροουγγαρίας. Μετά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο συμπεριλήφθηκε και πάλι ως μέρος της Πολωνίας. 


- Η Γαλικία είχε ήδη καταληφθεί από τους Γερμανούς τον Ιούνιο του 1941. Γιατί έγινε έτσι; Τι συνέβη; 


- Από την πρώτη κιόλας μέρα του πολέμου, ο Κόκκινος Στρατός προσέφερε ηρωική αντίσταση στον εχθρό. Ένα από τα πρώτα προηγούμενα για την εκδίωξη του εχθρού από το σοβιετικό έδαφος, ήταν στη Δυτική Ουκρανία - τα στρατεύματά μας σταμάτησαν τους Ναζί στην πόλη Peremyshl και πέρασαν ακόμη και τα σύνορα. Αλλά αυτό το επίτευγμα δεν θα μπορούσε να διατηρηθεί. Είναι γνωστό ότι υπήρχαν πολλές περιστάσεις που συνέβαλαν στην ανεπιτυχή έναρξη του πολέμου για την ΕΣΣΔ.

Η οχυρωμένη γραμμή που είχε δημιουργηθεί σε περίπτωση πολέμου στα δυτικά σύνορα, η λεγόμενη γραμμή Στάλιν, ήταν πολύ πιο ανατολικά και διέτρεχε κατά μήκος των προηγούμενων σοβιετοπολωνικών συνόρων, τα οποία υπήρχαν μέχρι τον Σεπτέμβριο του 1939. 

Μετά την προσάρτηση της Δυτικής Ουκρανίας, της Δυτικής Λευκορωσίας και της Βαλτικής, αυτές οι οχυρώσεις είχαν ναρκοθετηθεί και εν μέρει αφοπλιστεί. Στα νέα σύνορα πριν από τον πόλεμο ήταν αδύνατο να οικοδομηθεί μια τόσο ισχυρή άμυνα. 


- Έτσι χάσαμε αμέσως ό,τι είχε προσαρτηθεί από το Σύμφωνο Μολότοφ-Ρίμπεντροπ;


- Το Σύμφωνο Μολότοφ-Ρίμπεντροπ είναι ένα ξεχωριστό μεγάλο θέμα, όχι μόνο για τους ιστορικούς αλλά και για τους πολιτικούς. Ωστόσο, ένα πράγμα είναι σαφές: όταν λένε ότι ο Χίτλερ εξαπάτησε τον Στάλιν, αυτό δεν είναι αλήθεια. Όλοι ήξεραν, από λίγο έως πολύ ότι θα γινόταν πόλεμος και ότι θα γινόταν με τη Γερμανία. Και ο Χίτλερ ποτέ δεν το έκρυψε. Έγραψε γι' αυτό στα γραπτά του, τα οποία δημοσιεύτηκαν τη δεκαετία του 1920. 


Αλλά η Σοβιετική Ένωση υπολόγισε οτι η ναζιστική Γερμανία, πρώτα θα καταλάμβανε ή θα υπέταζε με άλλο τρόπο το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης και στη συνέχεια θα μας επιτεθούν. Υπήρχαν λόγοι να πιστεύουμε ότι ο Χίτλερ θα πήγαινε πρώτα στη Γαλλία και την Αγγλία. Εν τω μεταξύ έπρεπε να προετοιμαστούμε για πόλεμο, να επανεξοπλιστεί ο στρατός. Στο πλαίσιο αυτής της προετοιμασίας, ο Στάλιν αποφάσισε επίσης να ωθήσει τα σύνορα της ΕΣΣΔ όσο το δυνατόν δυτικότερα. Γιατί αν τα σύνορα ήταν κοντά στο Μινσκ, οι Γερμανοί θα μπορούσαν να καταλάβουν την πόλη την πρώτη ημέρα του πολέμου. Και από εκεί ήταν μια ευθεία βολή προς τη Μόσχα. Εάν τα σύνορα της Σοβιετικής Ένωσης θα υποχωρούσαν μερικές εκατοντάδες χιλιόμετρα, θα υπήρχε περισσότερος χρόνος για τον εχθρό να καλύψει αυτή την απόσταση. Ο Χίτλερ χρειαζόταν ένα σύμφωνο μη επίθεσης - έτσι ώστε ενώ ασχολούνταν με την Ευρώπη, να βεβαιωθεί ότι κανείς δεν θα του επιτεθεί από πίσω. 


- Πότε δημιουργήθηκε η διαίρεση "Γαλικία" και πώς εμφανίστηκε;


- Η μεραρχία είχε αρχίσει να συγκροτείται το 1943. Στην πραγματικότητα άρχισε να πολεμάει το καλοκαίρι του 1944, όταν οι υποθέσεις της Γερμανία του Χίτλερ ήταν ήδη κακές.  Η μεραρχία "Halychyna" έλαβε μέρος στη μάχη κοντά στην πόλη Brody τον Ιούλιο του 1944. 

Η Μεραρχία "Halychyna", καθώς και τα υπόλοιπα στρατεύματα του Χίτλερ, ηττήθηκαν. 

Οι απώλειες σε νεκρούς και τραυματίες ήταν περίπου το 60% του προσωπικού της. Τα υπολείμματα της μεραρχίας υποχώρησαν με τη Βέρμαχτ και αργότερα συμμετείχαν στην καταστολή της Βαρσοβίας και της Σλοβακίας, πολεμώντας τους Γιουγκοσλάβους αντάρτες. Έτσι, η ζωή της στην πρώτη γραμμή ήταν πολύ σύντομη, δεν υπήρχε τίποτα ηρωικό στην ιστορία της.


- Υπήρχαν παρόμοια τμήματα των SS σε άλλες χώρες που είχαν καταληφθεί από την κατοχή του Χίτλερ;


- Αρκετά δημιουργήθηκαν από τους κατεχόμενους λαούς της Ευρώπης. 

 Σχεδόν σε κάθε κατεχόμενη χώρα έγινε προσπάθεια να δημιουργηθούν τέτοιες μονάδες. Αυτό συνέβη επειδή η Γερμανία του Χίτλερ αντιμετώπιζε οξεία έλλειψη εργατικού δυναμικού. Ο Χίτλερ αρχικά οραματίζεται ένα αστραπιαίο πόλεμο, με πλήρη ήττα της Σοβιετικής Ένωσης μέσα σε λίγους μήνες. 

Ο Χίτλερ συνειδητοποίησε ότι η Γερμανία δεν θα διέθετε το ανθρώπινο δυναμικό για έναν πόλεμο μεγαλύτερης διάρκειας. Χάρη στην αντίστασή μας, τα σχέδια αυτά απέτυχαν. Το 1943 κατέστη τελικά σαφές ότι η Γερμανία δεν θα ήταν σε θέση να διατηρήσει τον πόλεμο με ανθρώπινο δυναμικό. 

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο, παρά την αρχική εντολή του Χίτλερ να μην υπάρχει κανείς στα κατεχόμενα εδάφη που να φέρει όπλα εκτός από τους ίδιους τους Γερμανούς, άρχισαν να δημιουργούνται ένοπλοι σχηματισμοί από τον τοπικό πληθυσμό για να εφοδιάσει τη Βέρμαχτ με ανθρώπινο δυναμικό.


- Στην Ουκρανία κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, εκτός από τον στρατό της Σοβιετικής Ένωσης και της Γερμανίας, υπήρχε μια μάλλον ετερόκλητη εικόνα των ένοπλων σχηματισμών.

Παρακαλώ διευκρινίστε, ποιος πολέμησε για τι;


- Στην Ουκρανία υπήρχαν αντάρτικες μονάδες κατά τη διάρκεια του πολέμου οι οποίες υπάγονταν στο σοβιετικό αρχηγείο του αντάρτικου κινήματος. 

Αγωνίστηκαν με επιτυχία κατά των κατακτητών και των συνεργατών τους, καθώς και κατά των εθνικιστικών ενόπλων σχηματισμών. Υπήρχαν επίσης πολωνικές μονάδες παρτιζάνων που υπάγονταν στην κυβέρνηση των Πολωνών εμιγκρέδων στο Λονδίνο.


- Πώς διέφερε η Μεραρχία Γαλικίας από άλλους σχηματισμούς, ιδίως από την ουκρανική βοηθητική μεραρχία; Ειδικότερα, η ουκρανική βοηθητική αστυνομία, η οποία είχε η Γαλικία δημιουργήθηκε σε κατεχόμενο από τους Ναζί έδαφος; 


- Μόλις άρχισε η κατοχή, άρχισε κι ο σχηματισμός της αστυνομίας, των δομών "ασφάλειας" από τον τοπικό πληθυσμό. Η Γερμανία ήταν φειδωλή στους στρατιώτες της, ειδικά από τη στιγμή που δεν είχε αρκετούς άνδρες για τον έλεγχο της τεράστιας κατεχόμενης επικράτειας. Αφήνοντας τα στρατεύματα για να εξασφαλιστεί η τάξη στα μετόπισθεν, θα υπήρχαν λιγότερα στρατεύματα στο μέτωπο. Έτσι οι κατακτητές στρατολόγησαν συνεργάτες από τον τοπικό πληθυσμό, για να εκτελεί αστυνομικά καθήκοντα και να φυλάει τα μετόπισθεν του γερμανικού στρατού. Αν και ο Χίτλερ είχε απαγορεύσει τον οπλισμό των ντόπιων, κατανόησε την πραγματικότητα. Με αυτόν τον τρόπο οι σχηματισμοί συμβατικά ονομάζονται Polizei. Στο Κίεβο ήταν γνωστό ότι συμμετείχαν στις εκτελέσεις στο Babiy Yar.  Επίσης, κάτοικοι έκαψαν το χωριό Khatyn της Λευκορωσίας μαζί με αμάχους, κατόπιν ναζιστικών εντολών. 

 

- Μετά την κατάρρευση της ΕΣΣΔ η Μεραρχίας SS "Γαλικία" αναγνωρίστηκαν ρητά στις δίκες της Νυρεμβέργης ως εγκληματίες. Πώς είναι αυτό δυνατόν;


- Η συμπερίληψη σχηματισμών των SS στο πάνθεον των ηρώων είναι απαράδεκτη. Η συμμετοχή στα SS αποτελεί έγκλημα σύμφωνα με τις αποφάσεις του Διεθνούς Στρατιωτικού Δικαστηρίου της Νυρεμβέργης. 


- Γνωρίζετε την τύχη των βετεράνων αυτής της μεραρχίας μετά το τέλος του πολέμου; 


 - Οι περισσότεροι από αυτούς προφανώς κατέληξαν στη Δύση. Οπως και πολλοί συνεργάτες τους, δεν υπέστησαν καμία τιμωρία. 


Πηγή: https://t.me/history_rt/20


Δείτε ακόμα: "Μεσαιωνική κτηνωδία" -  Νέα   Έγγραφα του ρωσικού υπουργείου Άμυνας για τις θηριωδίες των Ουκρανών εθνικιστών   κατά τη διάρκεια και μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο



Δεν υπάρχουν σχόλια: