Translate

"Μεσαιωνική κτηνωδία" - Νέα Έγγραφα του ρωσικού υπουργείου Άμυνας για τις θηριωδίες των Ουκρανών εθνικιστών κατά τη διάρκεια και μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο

 

Με τους Svyatoslav Knyazev, Elizaveta Komarova, Alexei Latyshev - 8 Απριλίου 2022

Μετάφραση:  Commun✮rios 


Ο ιστότοπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας δημοσίευσε νέα έγγραφα με πληροφορίες σχετικά με  τις φρικαλεότητες των ουκρανών εθνικιστών κατά τη διάρκεια του Μεγάλου Πατριωτικού Πολέμου και μετά από το Β'ΠΠ. Το υλικό περιγράφει τις μεθόδους προπαγάνδας μίσους και συγκεκριμένες περιπτώσεις εθνοκάθαρσης στις οποίες εμπλέκονται ομάδες Bandera. 

Επιπλέον . 

Τα αρχειακά έγγραφα περιέχουν επίσης περιγραφές εγκλημάτων που διαπράχθηκαν από εθνικιστές στο έδαφος της ΕΣΣΔ και άλλων κρατών. Σύμφωνα με τους ιστορικούς, η κτηνώδης βιαιότητα των Ουκρανών εθνικιστών υπαγορεύτηκε από την επιθυμία τους να κερδίσουν την εύνοια των Ναζί.

Ουκρανοί συνεργάτες του ναζισμού/Χάρτης της δράσης των συμμοριών στο έδαφος της Ουκρανίας / © Δελτίο ειδήσεων από το αρχείο Pshenichny, mil.ru


Το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας δημοσίευσε στην ενότητα πολυμέσων "Τα αρχεία θυμούνται τα πάντα..." 

μια νέα σειρά εγγράφων για τα εγκλήματα των Ουκρανών εθνικιστών κατά τη διάρκεια του Β'ΠΠ  και μετά το τέλος του. Επεξηγηματικό σημείωμα στο υλικό τονίζει ότι οι Ουκρανοί εθνικιστές διέπραξαν εγκλήματα με μια συγκεκριμένη ιδεολογική βάση γι' αυτά. 

Χρησιμοποίησαν μια ειδική ιδεολογική βάση για τα εγκλήματά τους, σκοτώνοντας και βασανίζοντας ανθρώπους. Δικαιολογούσαν τις ενέργειές τους για την αφοσίωσή αυτών των ανθρώπων στις σοβιετικές αρχές και στην απροθυμία τους να συνεργαστούν με με τους Banderovites.

 "Μόλις βρέθηκαν βαθιά πίσω από τις σοβιετικές δυνάμεις που υποχωρούσαν στα δυτικά, οι Ουκρανοί εθνικιστές πραγματοποίησαν μαζικές ληστείες, βασάνισαν και δολοφόνησαν στρατιώτες και πολίτες, καταστρέφοντας υποδομές και την εθνική οικονομία.  

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας σημείωσε ότι παρά τα αυστηρά μέτρα για την καταπολέμησή τους, οι Ουκρανοί εθνικιστές συνέχισαν τις τρομοκρατικές τους δραστηριότητες κατά τα πρώτα μεταπολεμικά χρόνια.


Μαζική εξόντωση


Τα έγγραφα που έδωσε στη δημοσιότητα το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας περιέχουν περιγραφές μαζικών δολοφονιών αμάχων από Ουκρανούς εθνικιστές, για εθνοτικές και πολιτικές πεποιθήσεις.

"Οι εθνικιστές πραγματοποίησαν μαζική εξόντωση του πολωνικού, εβραϊκού πληθυσμού, καθώς και Ουκρανών που δεν συμπαθούσαν τους εθνικιστές. Συνελήφθησαν από Banderovites 


Ο Vasyuk Ivan Nikolaevich κατέθεσε ότι το απόσπασμα στο οποίο ανήκε εκτελούσε.

 

Στην έκθεση της πολιτικής διεύθυνσης του 1ου Ουκρανικού Μετώπου στις 5 Φεβρουαρίου 1944,  tο συλληφθέν μέλος της Bandera Ivan Nikolaevich Vasyuk κατέθεσε ότι το απόσπασμα στο οποίο ανήκε πραγματοποίησε επιθέσεις στα πολωνικά χωριά Stariki, Vyazevka, Ugly και άλλα, κατά τις οποίες εξολόθρευσαν περίπου 1.500 κατοίκους.


Ουκρανικό Μέτωπο στις 5 Φεβρουαρίου 1944.


Αλλά δεν ήταν αρκετό για τους Ουκρανούς εθνικιστές να σκοτώνουν απλώς. Στην έκθεση ενός μέλους του Στρατιωτικού Συμβουλίου του 1ου Ουκρανικού Μετώπου προς τον επικεφαλής του Κεντρικού Τμήματος του Ουκρανικού Στρατιωτικού και Εθνικιστικού Μετώπου σχετικά με την εξάλειψη των ουκρανικών εθνικιστικών συμμοριών, περιγράφει πώς oι ληστές κορόιδευαν τα σώματα των θυμάτων τους μετά το θάνατό τους: 

"Τα πτώματα των νεκρών τεμαχίστηκαν, τα μάτια τους βγήκαν, οι γλώσσες, οι μύτες και τα αυτιά τους κόπηκαν. 

Το στομάχι του υπολοχαγού T. Martyniuk ανοίχτηκε και τα χέρια του κόπηκαν.           

Ο Επιλοχίας Σιντόροφ και ένας στρατιώτης κάηκαν μισοζώντανοι. Ο οδηγός Barabyshev, ο οποίος τραυματίστηκε κατά τη διάρκεια του βομβαρδισμού και σύρθηκε στη σίκαλη, μεταφέρθηκε στο Lvov με σπασμένα τα πόδια του.   

Τα αρχειακά έγγραφα περιγράφουν τα αποτελέσματα της επίθεσης του Μπαντέρα στο αυτοκίνητο με τους στρατιώτες του Κόκκινου Στρατού.

Σύμφωνα με τον στρατιωτικό ιστορικό Γιούρι Κνούτοφ, οι Ναζί, δημιουργώντας Ουκρανούς εθνικιστές - μονάδες συνεργασίας, σκόπιμα τους δίδαξαν να επιδεικνύουν τη μέγιστη δυνατή σκληρότητα απέναντι στους αμάχους κατά τη διάρκεια τιμωρητικών ενεργειών. 

Ταυτόχρονα, οι φρικαλεότητες που έγιναν από τους Μπαντερίτες, ήταν τόσο συχνά,  που εξέπλητταν ακόμη και τους ίδιους τους Ναζί.

Πολιτική έκθεση σχετικά με τη δράση των συμμοριών της μπάντα στην περιφέρεια Τερνοπίλ / © mil.ru


"Στην αρχή οι Ουκρανοί εθνικιστές με την κτηνωδία τους προσπάθησαν να "ευχαριστήσουν" τα αφεντικά του Χίτλερ. Στη συνέχεια, έγινε απλώς μέρος της φύσης τους. Είναι απαραίτητο να έχουμε κατά νου ότι ένα μεγάλο μέρος των εθνικιστικών ομάδων ήταν Απόλυτα αποβράσματα: εγκληματίες, επιδρομείς, αποστάτες χωρίς τιμή, δήλωσε ή Knotov σε σχόλιο για το RT.

Η έκθεση του πολιτικού τμήματος της 38ης Στρατιάς σχετικά με την ενεργοποίηση των εθνικιστών στους τομείς της ανάπτυξης των στρατευμάτων του στρατού και των τρομοκρατικών ενεργειών κατά των πολιτών αναφέρει ότι ένας αιχμάλωτος στρατιώτης του Κόκκινου Στρατού δέχθηκε τα εξής βασανιστήρια: "του έκοψαν το αριστερό του αυτί και του έβγαλαν τα μάτια του. Με τσεκούρι του έκοψαν το σαγόνι και το λαιμό, του έκαψαν τα πόδια και τα χέρια με φωτιά".

Οι Ουκρανοί εθνικιστές βασάνιζαν και σκότωναν δίχως έλεος ειρηνικούς πολίτες για οποιαδήποτε εκδήλωση πίστης προς τις νόμιμες αρχές. 

Αφίσες προς τιμήν του Χίτλερ και του Μπαντέρα στη δυτική Ουκρανία / © Public Domain/ Wikimedia


"Οι δύο αδελφοί Ozarchuk, οι οποίοι ζουν στο χωριό Pustomity, για την εμφάνισή τους στο RVC (περιφερειακό στρατιωτικό κομισαριάτο. - RT) απομακρύνθηκαν από τα σπίτια τους από τους Μπαντερίτες και τα πτώματά τους βρέθηκαν 4 χλμ. από τον τόπο κατοικίας τους. Ένας από αυτούς αποκεφαλίστηκε από έναν Μπαντερίτη, αφού τον έκοψε σε τέσσερα κομμάτια και του έκοψε τα πόδια", αναφέρει το πολιτικό ρεπορτάζ. 

Η πολιτική έκθεση της Διοίκησης Στρατιωτικής Περιφέρειας Drohobych, με ημερομηνία 18 Σεπτεμβρίου 1944, σχετικά με τη δράση των συμμοριών "Bulbovtsy" και "Banderites" στην περιοχή Rivne, περιγράφει: 

Η περίπτωση μίας κατοίκου του χωριού Νοβοσίνιο, η οποία πετάχτηκε ζωντανή από τους εθνικιστές στην πυρκαγιά, επειδή ο συγγενής της ήταν μέλος ενός τάγματος του NKVD.

Έγγραφα σχετικά με τις δραστηριότητες εθνικιστικών συμμοριών στη δυτική Ουκρανία / © mil.ru


Σύμφωνα με τον Γιούρι Κνούτοφ, ένας από τους λόγους για τη σκληρότητα των Μπαντεριτών απέναντι στο Σοβιετικό λαό, ήταν η αίσθηση της δικής τους ψυχολογικής κατωτερότητας.

"Όταν συνάντησαν σοβιετικούς ανθρώπους που είχαν ηθικές αρχές, ιδανικά και ισχυρό πνεύμα, οι Μπαντερίτες ήθελαν να τους επιβληθούν. Δεν μπορούσαν να κερδίσουν τίποτα και ο μόνος τρόπος που τους απέμενε ήταν ο εκφοβισμός και ο σαδισμός, δήλωσε ο εμπειρογνώμονας.


Συγγένεια με τη ναζιστική ιδεολογία


Στο τέλος του πολέμου, οι Μπαντερίτες χρησιμοποίησαν μεθόδους τρομοκρατίας και άρνηση για συνεργασία. Έτσι, σύμφωνα με τις πληροφορίες που περιέχονται στην έκθεση του Πολιτικού Τμήματος της Στρατιωτικής Επιθεώρησης της Στρατιωτικής Περιφέρειας Drohobych της 4ης Δεκεμβρίου 1946, οι ληστές πυροβόλησαν και σκότωσαν μια ντόπια γυναίκα επειδή αρνήθηκε να συνεργαστεί με τους Ναζί.

Οι εθνικιστές διέπρατταν συχνά φρικαλεότητες χωρίς προφανή λόγο.

"Στα μέσα Απριλίου, στο χωριό Σλάβσκο (κέντρο της περιοχής), ληστές κρέμασαν ένα 14χρονο κορίτσι σε απόσταση 800 μέτρων από το σπίτι του και η μητέρα του απήχθη από τους ληστές και στη συνέχεια εκτελέστηκε", αναφέρεται σε έκθεση της 8ης Ιουνίου 1946 του πολιτικού τμήματος της OVK του Drohobych.

Το ίδιο έγγραφο παρέχει στατιστικά στοιχεία για τα εγκλήματα που διαπράττουν οι εθνικιστές στην περιοχή, μεταξύ 15 Απριλίου και 5 Ιουνίου 1946. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου οι ληστές σκότωσαν 198 άτομα, 120 εκ των οποίων ήταν άμαχοι.

Τα αρχειακά έγγραφα περιέχουν επίσης αποδεικτικά στοιχεία εγκληματικής δραστηριότητας του Bandera στο έδαφος άλλων χωρών. Η έκθεση του πολιτικού Τμήματος της 17ης Ιανουαρίου 1946, της Βόρειας Ομάδας Δυνάμεων,  περιγράφει πώς οι εθνικιστικές συμμορίες εμπόδισαν την επανεγκατάσταση των Ουκρανών από την Πολωνία.Έκαψαν οικισμούς, ανατίναξαν γέφυρες και αποθήκες και επιτέθηκαν σε μικρές φρουρές του Κόκκινου Στρατού καθώς και του Πολωνικού Στρατού.

Στην έκθεση της Κεντρικής Ομάδας του Πολιτικού Τμήματος των Δυνάμεων της 13ης Νοεμβρίου 1947, υπάρχουν αποδείξεις ότι οι Ουκρανοί εθνικιστές λεηλατούσαν τον αυστριακό πληθυσμό, κατευθυνόμενοι προς το Μόναχο, όπου, σύμφωνα με αυτή, οι ληστές σχημάτιζαν μονάδες Bandera.

Προκειμένου να σπιλώσουν τον Κόκκινο Στρατό στα μάτια των πολιτών, οι ακτιβιστές της Μπαντέρα συχνά μεταμφιέζονταν με σοβιετικές στολές για να δυσφημίσουν τον Κόκκινο Στρατό στα μάτια του άμαχου πληθυσμού.

Πολιτική έκθεση σχετικά με τη δράση των συμμοριών της μπάντα στην περιφέρεια Τερνοπίλ / © mil.ru


"Συναντούν στρατιώτες του Κόκκινου Στρατού, τους σκοτώνουν, προκαταρκτικά τους κοροϊδεύουν, παίρνουν τα ρούχα τους, τα έγγραφα, τις διαταγές και τα μετάλλια τους", σημειώνει μια έκθεση του επικεφαλής του πολιτικού τμήματος της στρατιωτικής περιφέρειας της Προκαρπαθίας της 31ης Ιουλίου 1946.

Παρόμοια στοιχεία περιέχονται σε έκθεση της ίδιας πολιτικής υπηρεσίας της 10ης Δεκεμβρίου 1946:

"Συχνά στις ύπουλες μεθόδους των ληστών, είναι καταφεύγουν στο να μεταμφιεστούν σε μέλη του σοβιετικού στρατού. Η χρήση των στολών του σοβιετικού στρατού από τους ληστές, υπολογίζεται όχι μόνο ως ένα βολικό καμουφλάζ, αλλά κυρίως οι ληστές σε αυτό επιδιώκουν τον στόχο της απαξίωσης του σοβιετικού στρατού στα μάτια του τοπικού πληθυσμού", αναφέρεται στην έκθεση. 

Παράλληλα, στην ιστοσελίδα του υπουργείου Άμυνας δημοσιεύτηκαν έγγραφα που αφορούν στις μάχες των σοβιετικών υπηρεσιών επιβολής του νόμου και του Κόκκινου Στρατού, με τις ουκρανικές εθνικιστικές συμμορίες. 

Η έκθεση του επικεφαλής των στρατευμάτων της NKVD για την προστασία των μετόπισθεν του 1ου Ουκρανικού Μετώπου για τα αποτελέσματα της καταπολέμησης της ληστείας στα δυτικά της Lvov για την περίοδο από τις 22 Αυγούστου έως τις 7 Σεπτεμβρίου 1944 αναφέρει ότι προκειμένου να εντοπιστούν οι εθνικιστικές ομάδες,  οι υπηρεσίες εσωτερικών υποθέσεων, διείσδυσαν με τους πράκτορές τους στις ομάδες των ληστών και ως αποτέλεσμα αυτού του έργου, 36 συμμορίες εξουδετερώθηκαν σε σύντομο χρονικό διάστημα. 

Ήταν δυνατόν να εξουδετερωθούν 36 συμμορίες, να καταστραφούν 3.217 και να συλληφθούν 1.098 εθνικιστές.

Υποστηρικτές της Bandera χαιρετούν τους Ναζί / © Public Domain/ Wikimedia


Παρόμοιες εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν με τη βοήθεια των στρατιωτικών μονάδων, όπως αποδεικνύεται από την έκθεση του επικεφαλής των στρατευμάτων της NKVD που προστάτευαν τα μετόπισθεν του 1ου Ουκρανικού Μετώπου στις 27 Αυγούστου 1945. 


Η έκθεση του επικεφαλής των στρατευμάτων της NKVD για τα μετόπισθεν του 1ου Ουκρανικού Μετώπου στις 27 Αυγούστου 1945. 


Κόκκινος Στρατός.


Η εκκαθάριση των ουκρανικών εθνικιστικών συμμοριών οδήγησε τελικά στην αποκατάσταση της ειρηνικής ζωής και αύξησε σημαντικά την εμπιστοσύνη του τοπικού πληθυσμού προς τις σοβιετικές αρχές. 

" Η στάση του τοπικού πληθυσμού απέναντι στις σοβιετικές αρχές και τον Κόκκινο Στρατό έχει αλλάξει. Ο κλήρος άρχισε να υποστηρίζει τις σοβιετικές αρχές και τον Κόκκινο Στρατό", - σημειώθηκε στην έκθεση της πολιτικής διεύθυνσης του 1ου Ουκρανικού μετώπου στις 24 Ιουνίου 1944.

Σύμφωνα με τον Γιούρι Κνούτοφ, η ιδεολογία των Μπαντεριτών ήταν παρόμοια με εκείνη των Ναζί. 

Πολλοί από αυτούς θεωρούσαν τους εαυτούς τους μέρος της "ανώτερης φυλής" με το ηθικό δικαίωμα να σκοτώνουν εκπροσώπους άλλων λαών, τους οποίους θεωρούσαν "υπανθρώπους".

"Οι Μπαντερίτες χαρακτηρίζονταν από μια απερίγραπτη μεσαιωνική σκληρότητα. 

Η αναβίωση της ιδεολογίας τους σήμερα είναι απαράδεκτη, γι' αυτό και το επίπονο έργο του Υπουργείου Άμυνας για να αποκαλύψει την αλήθεια σχετικά με τους ιδεολογικούς προγόνους των σημερινών ουκρανών εθνικιστών, είναι εξαιρετικά σημαντικό", κατέληξε ο Yuriy Knutov.


Πηγή: https://t.me/history_rt


Δείτε ακόμα: "Το να ανήκεις στα SS είναι ήδη έγκλημα":   Γιατί η εξύμνηση της μεραρχίας της Γαλικίας είναι απαράδεκτη



Δεν υπάρχουν σχόλια: