Translate

Η επιβολή δασμών δεν είναι ο σωστός δρόμος για την τόνωση της οικονομίας των ΗΠΑ - By Zhang Yugui

 

Illustration: Liu Rui/GT

By Zhang Yugui

Published: Nov 28, 2024 12:59 AM
Μετάφραση-Επιμέλεια: Commun✮rios 

Ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε τη Δευτέρα ότι την πρώτη ημέρα της ανάληψης των καθηκόντων του θα επιβάλει δασμούς 25% στις εισαγωγές από τον Καναδά και το Μεξικό και επιπλέον 10% στις εισαγωγές από την Κίνα, στο πλαίσιο της προσπάθειάς του να πατάξει την παράνομη μετανάστευση και τα ναρκωτικά. Αυτή η ρητορική είναι απαράδεκτη για την Κίνα, καθώς πολλά γεγονότα έχουν ήδη αποδείξει ότι η ιδέα ότι η Κίνα εν γνώσει της επιτρέπει τη ροή πρόδρομων ουσιών της φαιντανύλης στις ΗΠΑ έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τα γεγονότα και την πραγματικότητα. Τόσο για την οικονομική συνεργασία Κίνας-ΗΠΑ όσο και για το ακόμα κλονισμένο παγκόσμιο οικονομικό σύστημα, οι προκλήσεις των ΗΠΑ για την επανεκκίνηση ενός εμπορικού πολέμου θα έχουν σοβαρές αρνητικές συνέπειες.


Κατά την πρόσφατη επίσκεψή μου στις ΗΠΑ, είχα συζητήσεις με Αμερικανούς αξιωματούχους για το θέμα της επιβολής πρόσθετων δασμών στην Κίνα. Οι ορθολογικές φωνές στις ΗΠΑ αναγνωρίζουν ότι ο σωστός τρόπος αντιμετώπισης της εμπορικής ανισορροπίας μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ είναι η ειλικρινής επικοινωνία και η ρεαλιστική συνεργασία. Καμία από τις δύο πλευρές δεν θα πρέπει να επιτρέψει, ή ακόμη και να ενθαρρύνει, το ένα μέρος να επιβάλει δασμούς στο άλλο. Η εμπειρία από το 2018 έχει δείξει ότι οι δασμοί είναι ένα εργαλείο πίεσης στις διεθνείς σχέσεις που δεν ωφελεί καμία από τις δύο πλευρές. Η επιβολή δασμών ή η υποκίνηση ενός εμπορικού πολέμου δεν οδηγεί σε επανατοποθέτηση της βιομηχανίας ή ενίσχυση των εγχώριων αλυσίδων εφοδιασμού. Το παγκόσμιο σύστημα ελεύθερου εμπορίου, το οποίο έχει αναγνωριστεί και εφαρμόζεται ευρέως σε όλο τον κόσμο, μπορεί να μην είναι τέλειο, αλλά παραμένει μια αναντικατάστατη οδός για την προώθηση της αποτελεσματικής παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης και την προαγωγή της ανθρώπινης ευημερίας.


 Οι δύο τελευταίες αμερικανικές κυβερνήσεις κλιμάκωσαν την οπλοποίηση των δασμών, χρησιμοποιώντας βαριές αυξήσεις δασμών για την καταστολή της Κίνας. Ωστόσο, τα γεγονότα έχουν επανειλημμένα δείξει ότι η προσέγγιση αυτή απέτυχε να αποκόψει τους οικονομικούς δεσμούς Κίνας-ΗΠΑ ή να επιτύχει τον απατηλό στόχο των ΗΠΑ για «αποσύνδεση». Παρά το γεγονός ότι η Κίνα δεν είναι πλέον ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος των ΗΠΑ, η προσπάθεια να οδηγηθεί το διμερές εμπόριο Κίνας-ΗΠΑ σε «ελεύθερη πτώση» μέσω δασμών δεν είναι ούτε ρεαλιστική ούτε συμφέρουσα για τις ΗΠΑ. Είναι σαφές ότι οι δασμοί δεν μπορούν να επιτύχουν τον στόχο της ανάσχεσης της ανάπτυξης της κινεζικής μεταποίησης υψηλής ποιότητας. Ούτε μπορούν να αναγκάσουν την Κίνα να «επανενταχθεί στον ΠΟΕ» με τους όρους των ΗΠΑ. Στον σημερινό κόσμο, καμία μεμονωμένη δύναμη ή ακόμη και πολλαπλές δυνάμεις δεν μπορούν εύκολα να αποκόψουν τις βασικές αλυσίδες αξίας της Κίνας.


Μετά από πολλαπλούς γύρους δασμών και εμπορικών τραμπουκισμών που δεν απέδωσαν πολλά αποτελέσματα, όλο και περισσότεροι άνθρωποι στις ΗΠΑ συνειδητοποιούν ότι είναι θεμελιωδώς ανέφικτο να δημιουργηθούν αλυσίδες εφοδιασμού και βιομηχανικές αλυσίδες που αποκλείουν την Κίνα. Η προσπάθεια διαχωρισμού του «Made in China» ή της κινεζικής ευφυούς παραγωγής από τις παγκόσμιες αλυσίδες αξίας μεσαίου και υψηλού επιπέδου είναι μια αδύνατη αποστολή. Εξάλλου, οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν μια οικονομία με ΑΕΠ κοντά στα 20 τρισεκατομμύρια δολάρια, της οποίας η συνολική εθνική ισχύς συνεχίζει να αυξάνεται. Σήμερα, η Κίνα είναι σημαντικός εμπορικός εταίρος για περισσότερες από 150 χώρες και περιοχές. Ως η κορυφαία εμπορική χώρα στον κόσμο σε αγαθά, η Κίνα κατέχει σταθερά την πρώτη θέση στην προσέλκυση ξένων επενδύσεων και στην πραγματοποίηση εξερχόμενων επενδύσεων. Ο τεράστιος χώρος της αγοράς, η οικονομική ισχύς και οι αναπτυξιακές προοπτικές που κρύβονται πίσω από αυτό δεν είναι κάτι που μπορούν να υπονομεύσουν οι αυξήσεις δασμών των ΗΠΑ.


Αντιμέτωποι με αυτές τις πραγματικότητες, ορισμένες αμερικανικές προσωπικότητες, συμπεριλαμβανομένης της υπουργού Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν, έχουν αρχίσει να αλλάζουν στάση. Υποστηρίζουν τώρα την «αποδέσμευση και διαφοροποίηση» των οικονομικών σχέσεων με την Κίνα υπό τη γενική αρχή της μη επιδίωξης αποσύνδεσης, με την αύξηση των επενδύσεων στην αμερικανική παραγωγή και τις προηγμένες τεχνολογίες και την ενίσχυση των εταιρικών σχέσεων. Παράλληλα, αναγνωρίζουν τη σημασία της συνεργασίας με την Κίνα για τη σταθεροποίηση των μακροοικονομικών συνθηκών και την αντιμετώπιση των παγκόσμιων προκλήσεων, όλα αυτά στην υπηρεσία των στόχων της παγκόσμιας πολιτικής των ΗΠΑ. 


Οι δασμολογικοί πόλεμοι έχουν αποδειχθεί ότι έχουν αντιπαραγωγικό αποτέλεσμα για το μέρος που τους ξεκινάει. Παρά τη δύναμη του «δολαριοκεντρικού» ή «συστήματος ηγεμονίας του δολαρίου», χωρίς στέρεες εγχώριες βιομηχανίες και ένα ευνοϊκό εξωτερικό εμπορικό περιβάλλον, οι ΗΠΑ θα αντιμετωπίσουν τελικά μεγαλύτερες οικονομικές προκλήσεις, ακόμη και αν απολαμβάνουν τα οφέλη της κυριαρχίας του δολαρίου. Οι ΗΠΑ επιθυμούν διακαώς να ενισχύσουν την οικονομία τους και να διατηρήσουν το διεθνές ανταγωνιστικό τους πλεονέκτημα στο εμπόριο, την τεχνολογία και άλλους τομείς, αλλά το να χειρίζονται το ραβδί των δασμών δεν αποτελεί ορθολογική επιλογή. Ο χρόνος θα αποδείξει ότι κάθε έθνος που επιδιώκει μακροχρόνια οικονομική ευημερία πρέπει να συμμετέχει σε ρεαλιστική συνεργασία με τους άλλους σε ισότιμη και αμοιβαία επωφελή βάση - και οι ΗΠΑ δεν αποτελούν εξαίρεση.


Ο συγγραφέας είναι καθηγητής στη Σχολή Διεθνών Οικονομικών και Εμπορίου του Πανεπιστημίου Διεθνών Σπουδών της Σαγκάης. 


globaltimes.cn

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

John Ross: Η δημοκρατία και οι πολιτικές στην Κίνα είναι πολύ μεγαλύτερες από τη Δύση

Σημείωση του συντάκτη:  Σε έναν διάλογο για τη δημοκρατία στο Πεκίνο την περασμένη Πέμπτη, διπλωμάτες, μελετητές και ειδικοί συζήτησαν διάφο...