Translate

Angang Hu - Σωστή κατανόηση του νέου σταδίου του κινεζικού σοσιαλισμού: 2020-2035

  


Μετάφραση: 
Φίλιππος Μπαρδουνιώτης

Περίληψη
Με βάση τον αντικειμενικό νόμο της σοσιαλιστικής ανάπτυξης της Κίνας, το παρόν έγγραφο εξηγεί τη θεωρητική προέλευση και την πρακτική διαδικασία υλοποίησης του σοσιαλιστικού εκσυγχρονισμού και διερευνά την εξέλιξη και την πορεία του κύκλου ζωής της σοσιαλιστικής ανάπτυξης. Σε αυτή τη βάση, με βάση τον στρατηγικό στόχο της ουσιαστικής υλοποίησης του σοσιαλιστικού εκσυγχρονισμού το 2035, το παρόν έγγραφο προβαίνει σε κρίση τάσεων και προβλέψεων συνδυάζοντας την ποιοτική ανάλυση με τον ποσοτικό υπολογισμό και θεωρεί ότι η Κίνα ολοκληρώνει σταδιακά τα κύρια καθήκοντα στο πρωτογενές στάδιο του σοσιαλισμού και εισέρχεται σε μια νέα 15ετή μεταβατική περίοδο (2020-2035), η οποία θα υποστεί θεμελιώδεις, ιστορικές και ολόπλευρες σημαντικές αλλαγές, θα ενσωματώσει νέες τάσεις και χαρακτηριστικά και θα πραγματοποιήσει τη μετάβαση από το πρωτογενές στάδιο του σοσιαλισμού σε ένα πιο προηγμένο στάδιο ανάπτυξης. Το 2020, η Κίνα έχει ολοκληρώσει τον πρώτο στόχο της εκατονταετηρίδας της, οικοδομώντας μια μετρίως ευημερούσα κοινωνία από κάθε άποψη. Με το 2035 ως νέο σημείο, η Κίνα στοχεύει να πραγματοποιήσει ουσιαστικά τον σοσιαλιστικό εκσυγχρονισμό και να εγκαινιάσει το ενδιάμεσο στάδιο του σοσιαλισμού. Μέχρι το 2049, την εκατονταετηρίδα από την ίδρυση της Λαϊκής Δημοκρατίας στην Κίνας, θα οικοδομήθει μια μεγάλη σύγχρονη σοσιαλιστική χώρα που θα είναι ευημερούσα, ισχυρή, δημοκρατική, πολιτιστικά προηγμένη, αρμονική και όμορφη, υλοποιώντας έτσι τον δεύτερο στόχο της εκατονταετηρίδας, Μέχρι το 2078, την 100ή επέτειο της μεταρρύθμισης και του ανοίγματος, η Κίνα σχεδιάζει να γίνει μια ανεπτυγμένη χώρα με σοσιαλιστικό εκσυγχρονισμό με ολόπλευρο τρόπο, επιτυγχάνοντας έτσι τον τρίτο εκατονταετή στόχο, και, μέχρι το τέλος του 21ου αιώνα, ο απώτερος στόχος είναι να πραγματοποιηθεί η κοινή προσδοκία των ανθρώπων όλων των εθνοτικών ομάδων στην Κίνα: να πραγματοποιηθεί το «κινεζικό όνειρο» - η μεγάλη αναζωογόνηση του κινεζικού έθνους.

1 Ο αντικειμενικός νόμος της ανάπτυξης του κινεζικού σοσιαλισμού.

Η ανθρώπινη ιστορία είναι μια ιστορία συνεχούς ανάπτυξης από το «βασίλειο της ανάγκης» στο «βασίλειο της ελευθερίας». Ο σύντροφος Μάο Τσετούνγκ επισημαίνει ότι η ελευθερία είναι η γνώση της αναγκαιότητας και ο μετασχηματισμός του αντικειμενικού κόσμου. Μόνο στη βάση της κατανόησης της αναγκαιότητας μπορούν οι άνθρωποι να έχουν ελεύθερες δραστηριότητες. Αυτή είναι η διαλεκτική της ελευθερίας και της αναγκαιότητας. Η λεγόμενη αναγκαιότητα είναι η αντικειμενική κατανόηση της κανονικότητας της ύπαρξης.
Ποιος είναι ο αντικειμενικός νόμος της ανάπτυξης του σοσιαλισμού στην Κίνα και πώς μπορούμε να τον ακολουθήσουμε και να επιτύχουμε επιστημονική ανάπτυξη; Απαντώντας σε αυτό το ερώτημα, ο γενικός γραμματέας Σι Τζινπίνγκ είπε: «ο σοσιαλισμός της Κίνας είναι : «Η ανάπτυξη πρέπει να είναι επιστημονική, που ακολουθεί τους οικονομικούς νόμους, να είναι βιώσιμη που ακολουθεί τους νόμους της φύσης και χωρίς αποκλεισμούς, να ακολουθεί τους νόμους της κοινωνικής ανάπτυξης«.
Αυτοί είναι οι τρεις νόμοι και οι τρεις εξελίξεις του σοσιαλιστικού εκσυγχρονισμού της Κίνας, η θεμελιώδης βάση για τη σωστή κατανόηση του νέου σταδίου του σοσιαλισμού στην Κίνα και η βάση της θεωρίας, της πρακτικής, του στρατηγικού στόχου και του αναπτυξιακού σταδίου για την επίτευξη του βασικού εκσυγχρονισμού το 2035.
Το παρόν έγγραφο εξετάζει το θέμα της «σωστής κατανόησης του νέου σταδίου του κινεζικού σοσιαλισμού», το οποίο περιλαμβάνει κυρίως τις ακόλουθες πέντε πτυχές. Πρώτον, προβάλλεται η σωστή κατανόηση του αντικειμενικού νόμου της ανάπτυξης του σοσιαλισμού στην Κίνα. Δεύτερον, σύμφωνα με τον στρατηγικό στόχο της πραγματοποίησης του σοσιαλιστικού εκσυγχρονισμού έως το 2035 που προτάθηκε από την Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΚ, το παρόν έγγραφο συζητά τη θεμελιώδη βάση για την είσοδο του κινεζικού σοσιαλισμού σε ένα νέο στάδιο. Τρίτον, σύμφωνα με τη στρατηγική αντίληψη και τη σταδιακή ανάπτυξη του σοσιαλιστικού εκσυγχρονισμού της Κίνας από τους συντρόφους Μάο Τσετούνγκ, Ντενγκ Σιαοπίνγκ, Τζιανγκ Ζεμίν, Χου Τζιντάο και τον γενικό γραμματέα Σι Τζινπίνγκ, το παρόν έγγραφο συζητά τη θεωρητική υποστήριξη για τη βασική υλοποίηση του σοσιαλιστικού εκσυγχρονισμού της Κίνας. Τέταρτον, με βάση την πρακτική του σοσιαλιστικού εκσυγχρονισμού για περισσότερα από 70 χρόνια της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, ιδίως μετά το 18ο Εθνικό Συνέδριο, το παρόν έγγραφο συζητά την πρακτική βάση για τη βασική υλοποίηση του σοσιαλιστικού εκσυγχρονισμού στην Κίνα. Πέμπτον, το παρόν έγγραφο προβλέπει το νέο στάδιο και τη μακροπρόθεσμη τάση του κινεζικού εκσυγχρονισμού.

2 Πολιτική βάση για την επίτευξη του στόχου του σοσιαλιστικού εκσυγχρονισμού από την Κίνα έως το 2035.

Κατά την τελετή για την εκατονταετηρίδα του ΚΚΚ, ο γενικός γραμματέας Σι Τζινπίνγκ δήλωσε πανηγυρικά στον κόσμο: Η Κίνα «βαδίζει τώρα με βήματα αυτοπεποίθησης προς τον στόχο της δεύτερης εκατονταετηρίδας, στην οικοδόμηση της Κίνας σε μια μεγάλη σύγχρονη σοσιαλιστική χώρα από κάθε άποψη.»
Στην έκθεση του 19ου Εθνικού Συνεδρίου του ΚΚΚ το 2017 διατυπώθηκε για πρώτη φορά ένα στρατηγικό σχέδιο για την επιδίωξη του δεύτερου εκατονταετούς στόχου σε δύο στάδια: να υλοποιηθεί ουσιαστικά ο σοσιαλιστικός εκσυγχρονισμός έως το 2035 και να οικοδομηθεί η Κίνα σε μια μεγάλη σύγχρονη σοσιαλιστική χώρα που θα είναι ευημερούσα, ισχυρή, δημοκρατική, πολιτιστικά προηγμένη, αρμονική και όμορφη έως τα μέσα του αιώνα. Αυτό αποτελεί το μεγάλο σχέδιο της στρατηγικής «δύο σταδίων» της Κίνας για την υλοποίηση του εκσυγχρονισμού στη νέα εποχή.
Η Κίνα έχει εισέλθει σε μια νέα εποχή καινοτομίας και ισχύος και έχει σχεδιάσει τη μεγάλη στρατηγική εικόνα του εμπλουτισμού του λαού και της ενίσχυσης της χώρας με πιο σχολαστικό τρόπο. Στις 29 Οκτωβρίου 2020, η Πέμπτη Ολομέλεια της 19ης Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΚ συζήτησε και ενέκρινε τις «Προτάσεις για τη διαμόρφωση του 14ου πενταετούς σχεδίου (2021-2025) για την εθνική οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη και τους μακροπρόθεσμους στόχους μέχρι το έτος 2035» (εφεξής «οι προτάσεις»). Οι Προτάσεις πρότειναν περαιτέρω τον μακροπρόθεσμο στόχο και τα βασικά καθήκοντα για την Κίνα, ώστε να υλοποιήσει ουσιαστικά τον σοσιαλιστικό εκσυγχρονισμό έως το 2035, και να προβεί σε συνολική στρατηγική ανάπτυξη και συστηματικό σχεδιασμό από κάθε άποψη. Στην επεξήγηση των Προτάσεων, ο γενικός γραμματέας Xi Jinping επισήμανε συγκεκριμένα ότι, λαμβάνοντας υπόψη όλους τους παράγοντες συνολικά, οι Προτάσεις υιοθέτησαν μια ποιοτικά προσανατολισμένη και ποσοτικά συμπληρωμένη προσέγγιση για το 14ο Πενταετές Σχέδιο και τον στόχο οικονομικής ανάπτυξης έως το 2035. Κατά την εκπόνηση του περιγράμματος του 14ου πενταετούς σχεδίου για την εθνική οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη και των μακροπρόθεσμων στόχων έως το έτος 2035 της Λ.Δ. Κίνας (εφεξής «14ο πενταετές σχέδιο»), η χώρα πρότεινε αντίστοιχους ποσοτικούς στόχους βάσει προσεκτικού υπολογισμού.
Η προοπτική της ουσιαστικής υλοποίησης του σοσιαλιστικού εκσυγχρονισμού μέχρι το 2035 είναι προβλέψιμη, ωστόσο πρέπει επειγόντως να απαντήσουμε στα ακόλουθα ερωτήματα: ποια είναι η θεωρητική και πρακτική βάση για να μπορέσει η Κίνα να υλοποιήσει ουσιαστικά τον μακροπρόθεσμο στόχο του σοσιαλιστικού εκσυγχρονισμού μέχρι το 2035; Και, ποιος είναι ο ρόλος που πρέπει να διαδραματίσει η Κίνα τότε; Στη συνέχεια, ο συγγραφέας, έχοντας τις Προτάσεις ως βάση και το υπόβαθρο ποσοτικής έρευνας, θα μελετήσει συστηματικά τον μακροπρόθεσμο στόχο της βασικής υλοποίησης του σοσιαλιστικού εκσυγχρονισμού στην Κίνα έως το 2035 και θα αναλύσει ποσοτικά τους αναπτυξιακούς στόχους και τους δείκτες της βασικής υλοποίησης του σοσιαλιστικού εκσυγχρονισμού έως το 2035, καθώς και την πορεία υλοποίησής του και τον προσανατολισμό της πολιτικής. Επιπλέον, ξεκινώντας από την αναπτυξιακή πορεία και τους αντικειμενικούς νόμους του σοσιαλιστικού εκσυγχρονισμού της Κίνας, ο συγγραφέας θα συζητήσει την προοπτική της βασικής υλοποίησης του σοσιαλιστικού εκσυγχρονισμού της Κίνας έως το 2035, θα κάνει μια κρίση της τάσης και μια πρόβλεψη συνδυάζοντας την ποιοτική ανάλυση με τον ποσοτικό υπολογισμό και θα συζητήσει περαιτέρω τη θεωρητική, πρακτική και σταδιακή βάση για τη βασική υλοποίηση του σοσιαλιστικού εκσυγχρονισμού.

3 Θεωρητική βάση για την υλοποίηση του σοσιαλιστικού εκσυγχρονισμού από την Κίνα.

Ο σύντροφος Μάο Τσετούνγκ επισήμανε κάποτε ότι πρέπει να υπάρξει μια διαδικασία για την κατανόηση των νόμων της οικοδόμησης του σοσιαλισμού. Πρέπει να προχωρήσει κανείς από την πρακτική, από την έλλειψη εμπειρίας στην ύπαρξη εμπειρίας, από την ύπαρξη μικρής εμπειρίας στην ύπαρξη μεγάλης εμπειρίας, από την οικοδόμηση του σοσιαλισμού, το βασίλειο της αναγκαιότητας που δεν έχει ακόμη αναγνωριστεί, στο να ξεπεράσει σταδιακά την τύφλωση και να κατανοήσει τους αντικειμενικούς νόμους, αποκτώντας έτσι την ελευθερία, και να κάνει ένα άλμα στην κατανόηση και να φτάσει στο βασίλειο της ελευθερίας. Από την ίδρυση της Κίνας, οι σύντροφοι Μάο Τσετούνγκ, Ντενγκ Σιαοπίνγκ, Τζιανγκ Ζεμίν, Χου Τζιντάο και Σι Τζινπίνγκ κατέβαλαν συνεχείς προσπάθειες για καινοτόμες εξερευνήσεις και θεωρητικές περιλήψεις των διαφόρων ιστορικών σταδίων της οικοδόμησης και ανάπτυξης του σοσιαλισμού στην Κίνα.
Η στρατηγική «δύο βημάτων» του Μάο Τσετούνγκ για τέσσερις εκσυγχρονισμούς του κινεζικού σοσιαλισμού βασίζεται στην πορεία του 8ου Εθνικού Συνεδρίου του ΚΚΚ. Επισημαίνει με σαφήνεια ότι: «Αυτό το στάδιο του σοσιαλισμού μπορεί να χωριστεί σε δύο στάδια. Το πρώτο στάδιο είναι ο υπανάπτυκτος σοσιαλισμός και το δεύτερο είναι ο σχετικά ανεπτυγμένος σοσιαλισμός. Το δεύτερο μπορεί να διαρκέσει περισσότερο από το πρώτο." Πιστεύει επίσης ότι είναι απαραίτητο να μελετηθεί το “όριο” της οικοδόμησης του σοσιαλισμού, δηλαδή τα χαρακτηριστικά του σταδίου, μέσω ποσοτικών ερευνών σχετικά με την ανάπτυξη της παραγωγικότητας και το βαθμό ευημερίας του λαού. Η σκέψη του συντρόφου Μάο Τσετούνγκ για τα στάδια ανάπτυξης του σοσιαλισμού έχει γίνει η ρίζα της θεωρίας του πρωτογενούς σταδίου του σοσιαλισμού. «Αυτό σημαίνει ότι το πρωτογενές στάδιο του σοσιαλισμού δεν είναι άπειρο και έχει ένα “όριο”. Το κλειδί είναι πώς να κατανοήσουμε και να αναλύσουμε αντικειμενικά και ολοκληρωμένα αυτό το «όριο», προκειμένου να κατανοήσουμε τη μετάβαση από τη μεταβολή της ποσότητας στη μερική μεταβολή της ποιότητας σε μια σοσιαλιστική κοινωνία. Αυτή η «οριακή γραμμή» δείχνει τα στάδια ανάπτυξης της σοσιαλιστικής κοινωνίας, από το πρωτογενές στάδιο σε σχετικά χαμηλό επίπεδο στο ενδιάμεσο στάδιο σε σχετικά υψηλό επίπεδο. Αυτό, αντανακλά πλήρως τον προοδευτικό χαρακτήρα της ανάπτυξης της σοσιαλιστικής κοινωνίας, η οποία υφίσταται τη μετάβαση από την ποσοτική αλλαγή στη μερική ποιοτική αλλαγή, στη συνέχεια, στην ποσοτική αλλαγή και, τέλος, στην ολική ποιοτική αλλαγή.
Η θεωρητική βάση της αναπτυξιακής στρατηγικής των «τριών βημάτων» για την οικονομική πρόοδο της Κίνας που πρότεινε ο σύντροφος Ντενγκ Σιαοπίνγκ είναι η θεωρία του πρωτογενούς σταδίου του σοσιαλισμού, η οποία έχει γίνει η θεωρητική βάση για την υλοποίηση των δύο πρώτων βημάτων. Ο κύριος δείκτης της στρατηγικής των «τριών βημάτων» είναι ότι το κατά κεφαλήν Α.Ε.Π. της Κίνας πρέπει να τετραπλασιαστεί τα πρώτα 20 χρόνια (1980-2000) και να τετραπλασιαστεί τα πρώτα 50 χρόνια του 21ου αιώνα (2000-2050), με συνολική σωρευτική αύξηση κατά 16 φορές. Στην πραγματικότητα, μέχρι το 2020, το κατά κεφαλήν ΑΕΠ της Κίνας θα είναι 24 φορές μεγαλύτερο από αυτό του 1980, υπολογισμένο σε σταθερές τιμές. Αυτό προφανώς έχει ξεπεράσει τις προσδοκίες του συντρόφου Ντενγκ Σιαοπίνγκ και δείχνει επίσης ότι η Κίνα θα ολοκληρώσει το πρωταρχικό στάδιο του σοσιαλισμού νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα.
Στην έκθεση του 15ου Εθνικού Συνεδρίου του ΚΚΚ, ο σύντροφος Jiang Zemin πρότεινε δύο εκατονταετείς στόχους του σοσιαλιστικού εκσυγχρονισμού΄ δηλαδή τις εκατονταετηρίδες της ίδρυσης του ΚΚΚ και της ίδρυσης της Λ. Δ. Κίνας. Στην έκθεση του 16ου Εθνικού Συνεδρίου, έθεσε επίσημα τον στόχο της οικοδόμησης μιας μέτριας ευημερούσας κοινωνίας σε υψηλότερο επίπεδο που θα ωφελεί πάνω από ένα δισεκατομμύριο ανθρώπους με ολόπλευρο τρόπο και έθεσε επίσης με σαφήνεια τον στόχο του τετραπλασιασμού του ΑΕΠ. Η θεωρία του πρωταρχικού σταδίου του σοσιαλισμού αποτελεί τη θεωρητική βάση για την επίτευξη του πρώτου εκατονταετούς στόχου. Σύμφωνα με τις στατιστικές, το ΑΕΠ της Κίνας το 2020 είναι 5,28 φορές εκείνο του 2000, το οποίο έχει υπερβεί τον αρχικό στόχο. Ο σύντροφος Hu Jintao πρότεινε τις Επιστημονικές Προοπτικές Ανάπτυξης στην έκθεση του 17ου Εθνικού Συνεδρίου του ΚΚΚ. Πρόκειται για μια νέα απαίτηση που προτάθηκε μετά την εξέταση των βασικών εθνικών συνθηκών στο πρωταρχικό στάδιο του σοσιαλισμού, τη σύνοψη της αναπτυξιακής πρακτικής της Κίνας, τη μάθηση από την εμπειρία της ξένης ανάπτυξης και την προσαρμογή στη νέα ανάπτυξη. Μπαίνοντας στο νέο στάδιο του εικοστού πρώτου αιώνα, η ανάπτυξη του σοσιαλισμού με κινεζικά χαρακτηριστικά παρουσιάζει μια σειρά από νέα χαρακτηριστικά αυτού του σταδίου. Τα χαρακτηριστικά αυτού του σταδίου της ανάπτυξης της Κίνας αποτελούν συγκεκριμένη εκδήλωση των βασικών εθνικών συνθηκών στο πρωταρχικό στάδιο του σοσιαλισμού και στο νέο στάδιο του 21ου αιώνα. Η βασική διάσταση του κινεζικού πλαισίου, ότι η χώρα εξακολουθεί να βρίσκεται και θα παραμείνει επί μακρόν στο πρωτογενές στάδιο του σοσιαλισμού, δεν έχουν αλλάξει, και ότι η κύρια κοινωνική αντίφαση μεταξύ των συνεχώς αυξανόμενων υλικών και πολιτιστικών αναγκών του λαού και της καθυστερημένης κοινωνικής παραγωγής επίσης δεν έχει αλλάξει. Τα δύο «αμετάβλητα» συμφωνούν με τις εθνικές συνθήκες και το στάδιο ανάπτυξης εκείνη την εποχή. Ο σύντροφος Χου Τζιντάο έθεσε επίσης με σαφήνεια τον στόχο του τετραπλασιασμού του κατά κεφαλήν ΑΕΠ. Οι σχετικές στατιστικές δείχνουν ότι το κατά κεφαλήν ΑΕΠ της Κίνας το 2020 είναι 4,73 φορές μεγαλύτερο από αυτό του 2000, υπερβαίνοντας επίσης τον αρχικό στόχο.
Από το 18ο Εθνικό Συνέδριο του ΚΚΚ, ο σοσιαλισμός με κινεζικά χαρακτηριστικά έχει εισέλθει σε μια νέα εποχή. Κατά την πέμπτη σύνοδο ολομέλειας της 19ης Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας, ο γενικός γραμματέας Σι Τζινπίνγκ επεσήμανε ότι η Κίνα εξακολουθεί να βρίσκεται στο πρωταρχικό στάδιο του σοσιαλισμού και θα παραμείνει η μεγαλύτερη αναπτυσσόμενη χώρα στον κόσμο για μεγάλο χρονικό διάστημα και ότι η ανάπτυξη εξακολουθεί να αποτελεί την κορυφαία προτεραιότητα του Κόμματος για τη διακυβέρνηση και την αναζωογόνηση της χώρας. Πρέπει να τονιστεί ότι η ανάπτυξη της νέας εποχής και του νέου σταδίου πρέπει να καθοδηγείται με τη νέα αναπτυξιακή φιλοσοφία και πρέπει να είναι ανάπτυξη υψηλής ποιότητας.υποσημείωση17 Η έκθεση του 19ου Εθνικού Συνεδρίου πρόβαλε για πρώτη φορά ότι η κύρια αντίφαση στην Κίνα έχει μετατραπεί στο χάσμα μεταξύ της μη ισορροπημένης και ανεπαρκούς ανάπτυξης και της συνεχώς αυξανόμενης προσδοκίας του λαού για μια καλύτερη ζωή,υποσημείωση18 ενώ τέτοιες σημαντικές αλλαγές στις κύριες αντιφάσεις της Κίνας θα οδηγήσουν αναπόφευκτα σε συνολικές, μακροπρόθεσμες και σταδιακές αλλαγές.
Ο γενικός γραμματέας Σι Τζινπίνγκ πρότεινε ένα «σχέδιο ανάπτυξης δύο σταδίων» για τον σοσιαλιστικό εκσυγχρονισμό στη νέα εποχή: από το 2020 έως το 2035, σε μια μετρίως ευημερούσα κοινωνία από κάθε άποψη, χρησιμοποιήστε άλλα 15 χρόνια για να πραγματοποιήσετε βασικά τον σοσιαλιστικό εκσυγχρονισμό- από το 2035 έως τα μέσα αυτού του αιώνα, στη βάση της βασικής πραγματοποίησης του εκσυγχρονισμού, εργαστείτε άλλα 15 χρόνια για να οικοδομήσετε στην Κίνα μια μεγάλη σύγχρονη σοσιαλιστική χώρα που θα είναι ευημερούσα, ισχυρή, δημοκρατική, πολιτιστικά προηγμένη, αρμονική και όμορφη. Ως εκ τούτου, το σχέδιο είναι 15 χρόνια μπροστά από τον στρατηγικό στόχο των «τριών βημάτων» και έχει γίνει μια αναβαθμισμένη έκδοση του κορυφαίου επιπέδου και του συνολικού σχεδιασμού του στρατηγικού στόχου της ανάπτυξης του σοσιαλιστικού εκσυγχρονισμού της Κίνας.
Ο γενικός γραμματέας Σι Τζινπίνγκ επισημαίνει σαφώς ότι το νέο στάδιο ανάπτυξης στο οποίο βρισκόμαστε σήμερα είναι ένα από τα πρωταρχικά στάδια του σοσιαλισμού, και είναι επίσης ένα στάδιο που έχει σταθεί σε ένα νέο σημείο εκκίνησης μετά από δεκαετίες ανάπτυξης. Από την ιστορική βάση, το νέο στάδιο ανάπτυξης είναι ένα νέο στάδιο στο οποίο το κόμμα μας οδηγεί το λαό για να εγκαινιάσει τον ιστορικό μετασχηματισμό της Κίνας από το να στέκεται όρθια στο να γίνει ευημερούσα και να αυξάνει σε δύναμη.υποσημείωση20 Η οικοδόμηση μιας μεγάλης σύγχρονης σοσιαλιστικής χώρας από κάθε άποψη και η ουσιαστική υλοποίηση του σοσιαλιστικού εκσυγχρονισμού δεν είναι μόνο η απαίτηση της ανάπτυξης του πρωτογενούς σταδίου του σοσιαλισμού της Κίνας, αλλά και η απαίτηση του σοσιαλισμού που μεταβαίνει από το πρωτογενές στάδιο σε ένα υψηλότερο στάδιο.υποσημείωση21 Αυτό είναι μια σημαντική θεωρητική καινοτομία και ένας συνολικός στρατηγικός σχεδιασμός στο στάδιο ανάπτυξης του σοσιαλιστικού εκσυγχρονισμού της Κίνας.
Από τη μία πλευρά, αυτό δείχνει ότι μέχρι το 2035, η Κίνα εκτιμάται ότι θα πραγματοποιήσει ουσιαστικά τον σοσιαλιστικό εκσυγχρονισμό 15 χρόνια νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα- από την άλλη πλευρά, η θεωρητική βάση του σοσιαλιστικού εκσυγχρονισμού της Κίνας είναι η θεωρία της μετάβασης σε ένα ανώτερο στάδιο του σοσιαλισμού. Η νέα εποχή είναι μια σημαντική περίοδος της ανάπτυξης της Κίνας από το πρωτογενές στάδιο του σοσιαλισμού σε ένα υψηλότερο στάδιο του σοσιαλισμού. Δεν είναι μόνο μια μεταβατική περίοδος από την ουσιαστική ολοκλήρωση των κύριων καθηκόντων στο πρωτογενές στάδιο σε ένα μέτρια ανεπτυγμένο στάδιο,υποσημείωση22 αλλά και μια μεταβατική περίοδος από μια μεγάλη σύγχρονη σοσιαλιστική χώρα σε μια μεγάλη σύγχρονη σοσιαλιστική χώρα. Ως εκ τούτου, θεωρούμε τη «θεωρία της μετάβασης» ως τη θεωρητική βάση για τη βασική υλοποίηση του σοσιαλιστικού εκσυγχρονισμού. Κατά τη διάρκεια αυτής της «μεταβατικής περιόδου», η Κίνα θα υποστεί οκτώ μεγάλες αλλαγές, με νέες τάσεις και νέα χαρακτηριστικά διαφορετικά από το παρελθόν.

(1)Μείζων μετασχηματισμός της κύριας αντίφασης.

Η έκθεση του 19ου Εθνικού Συνεδρίου του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας επισημαίνει με σαφήνεια ότι η κύρια αντίφαση στην κοινωνία μας έχει μεταβληθεί από την αντίφαση μεταξύ των αυξανόμενων υλικών και πολιτιστικών αναγκών των ανθρώπων και της καθυστερημένης κοινωνικής παραγωγής στην αντίφαση μεταξύ της ανισόρροπης και ανεπαρκούς ανάπτυξης και των συνεχώς αυξανόμενων αναγκών των ανθρώπων για μια καλύτερη ζωή.υποσημείωση23 Η κύρια αντίφαση στην κοινωνία της Κίνας δεν είναι στατική, αλλά έχει υποστεί μια σημαντική μεταμόρφωση, η οποία αντικειμενικά αντανακλά τις μεγάλες αλλαγές στις βασικές εθνικές συνθήκες της Κίνας και θα συμβάλει στη μεγάλη αλλαγή του σοσιαλισμού που εισέρχεται σε ένα νέο στάδιο. Η Κίνα έχει κάνει ένα μεγάλο άλμα από την καθυστερημένη σε όλο και πιο προηγμένη κοινωνική παραγωγικότητα, υποσχόμενη να επιτύχει ένα μεγάλο άλμα στην οικονομική παραγωγικότητα, καθώς το κατά κεφαλήν ΑΕΠ έχει κάνει άλμα από την κατάταξη σε χαμηλή θέση στην κατάληψη μιας ανώτερης μεσαίας θέσης στον κόσμο, και η Κίνα πρόκειται να γίνει μια αναπτυγμένη χώρα μεσαίου επιπέδου μέχρι το 2035. Επιπλέον, το ποσοστό αστικοποίησης έχει φθάσει το 64,7% (το 2021), και μέχρι το 2035, περισσότερα από τα 3/4 του κινεζικού πληθυσμού θα ζουν σε αστικές περιοχές.Υποσημείωση24 Εν τω μεταξύ, η Κίνα έχει επίσης επιτύχει ένα μεγάλο άλμα στην επιστήμη και την τεχνολογία, το βιοπορισμό των ανθρώπων και την πολιτιστική παραγωγικότητα.
Ο συγγραφέας πιστεύει ότι η κύρια αντίφαση στη χώρα μας μπορεί να προσδιοριστεί περαιτέρω από τρεις πτυχές. Πρώτον, η μη ισορροπημένη ανάπτυξη. Σύμφωνα με τις βασικές συνθήκες της Κίνας, η ανισόρροπη ανάπτυξη αναφέρεται κυρίως στην ανισορροπία της ανάπτυξης μεταξύ των διαφόρων περιοχών, των αστικών και αγροτικών περιοχών και σε όλες τις πτυχές, ιδίως το χαμηλό επίπεδο οικονομικής, κοινωνικής και οικολογικής ανάπτυξης στις περιοχές της παλιάς επαναστατικής βάσης, στις περιοχές με συγκεντρώσεις εθνοτικών μειονοτήτων, στις παραμεθόριες περιοχές και στις περιοχές με σχετικά υψηλά ποσοστά φτώχειας, γεγονός που επηρεάζει τη συνολική ανάπτυξη της χώρας. Στη νέα εποχή, αν και το εισόδημα των κατοίκων συνεχίζει να βελτιώνεται, το εισοδηματικό χάσμα εξακολουθεί να είναι μεγάλο, δημιουργώντας τεράστιες δυσκολίες στην επίτευξη κοινής ευημερίας για όλους τους ανθρώπους. Παρόλο που οι βασικές δημόσιες υπηρεσίες και η κοινωνική ασφάλιση έχουν καλύψει το σύνολο του πληθυσμού, εξακολουθεί να είναι εξαιρετικά δύσκολο να επιτευχθεί η εξίσωση. Δεύτερον, η ανεπαρκής ανάπτυξη. Οι ανεπάρκειες στην ανάπτυξη παραμένουν πρόβλημα σε πολλούς τομείς, όπως η ασταθής γεωργική βάση, η σχετικά χαμηλή παραγωγικότητα της γεωργικής εργασίας, οι χαμηλοί κατά κεφαλήν κύριοι πόροι και η μεγάλη πίεση στην προστασία του περιβάλλοντος. Αυτά ήταν τα προβλήματα που περιμένουν επειγόντως να επιλυθούν στην ανάπτυξη του σοσιαλιστικού εκσυγχρονισμού. Τρίτον, η ατελής ανάπτυξη. Από μικροσκοπική άποψη, η θεωρία του Μαρξ για την ολόπλευρη ανάπτυξη του ανθρώπουΥποσημείωση25 υποστηρίζει ότι η πορεία της ολόπλευρης ανάπτυξης του ανθρώπου είναι μια φυσική ιστορική διαδικασία, παρόμοια με την ιστορική πορεία της ανθρώπινης κοινωνίας, και υπάρχει ένα ατελές πρόβλημα στην ανάπτυξη του ανθρώπου. Ως η πολυπληθέστερη χώρα στον κόσμο, υπάρχουν τεράστιες διαφορές στην αναπτυξιακή ικανότητα και το επίπεδο μεταξύ των 1,4 δισεκατομμυρίων ατόμων και των 500 εκατομμυρίων οικογενειών στην Κίνα. Από μια μακροσκοπική προοπτική, ο σύντροφος Ντενγκ Σιαοπίνγκ επισημαίνει ότι η ουσία του σοσιαλισμού είναι η επίτευξη κοινής ευημερίας, ενώ η Κίνα δεν την έχει ακόμη επιτύχει μεταξύ αστικών και αγροτικών περιοχών, περιφερειών και όλων των ανθρώπων. Αυτό αναδεικνύει επίσης το πρόβλημα της ατελούς ανάπτυξης στη σοσιαλιστική οικοδόμηση.
Ο εκσυγχρονισμός της Κίνας αντιμετώπιζε πάντα τις προκλήσεις ασφάλειας, του ηγεμονισμού και της πολιτικής ισχύος, και η ασφάλεια είναι η προϋπόθεση της ανάπτυξης. Για το σκοπό αυτό, πρέπει πάντα να εμμένουμε στις «Πέντε Έννοιες Ανάπτυξης» (η έννοια της καινοτόμου, συντονισμένης, πράσινης, ανοικτής και κοινής ανάπτυξης) και να την αναβαθμίσουμε περαιτέρω στις «Έξι Έννοιες Ανάπτυξης» (η έννοια της καινοτόμου, συντονισμένης, πράσινης, ανοικτής, κοινής και ασφαλούς ανάπτυξης), η οποία ενσωματώνει πλήρως ότι «η ασφάλεια και η ανάπτυξη είναι δύο φτερά ενός πουλιού και οι τροχοί ενός οχήματος. Η ασφάλεια είναι η εγγύηση της ανάπτυξης, και η ανάπτυξη είναι ο σκοπός της ασφάλειας.« Λαμβάνοντας υπόψη τη συνολική διάταξη του σοσιαλιστικού εκσυγχρονισμού, η τετραπλή ολοκληρωμένη στρατηγική θα πρέπει να επεκταθεί στην πενταπλή ολοκληρωμένη στρατηγική, η οποία συνίσταται στην ολοκλήρωση της οικοδόμησης του σοσιαλιστικού εκσυγχρονισμού από κάθε άποψη, στη συνολική επέκταση της σε βάθος μεταρρύθμισης, στη συνολική προώθηση της διακυβέρνησης με βάση το νόμο, στη συνολική επιβολή της αυστηρής κομματικής αυτοδιοίκησης και στην πλήρη συμμετοχή στην παγκόσμια διακυβέρνηση. Η Πενταμερής Συνολική Στρατηγική θα υλοποιηθεί συντονισμένα ως η συνολική στρατηγική διακυβέρνησης της χώρας και η μεγάλη στρατηγική στο εσωτερικό και στο εξωτερικό για μεγάλο χρονικό διάστημα. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η Κίνα έχει εισέλθει στο κέντρο της παγκόσμιας σκηνής και έχει γίνει η μεγαλύτερη ανεξάρτητη και εξαρτημένη μεταβλητή στην παγκόσμια ειρήνη και ανάπτυξη. Πρέπει να συνεργαστούμε ενεργά με τις άλλες χώρες για να οικοδομήσουμε την κοινότητα με κοινό μέλλον για την ανθρωπότητα. Η μελλοντική ανάπτυξη του σοσιαλιστικού εκσυγχρονισμού της Κίνας θα πρέπει να είναι μια σχετικά ισορροπημένη ανάπτυξη, μια πιο επαρκής και ολοκληρωμένη ανάπτυξη, μια ολόπλευρη ανάπτυξη των ανθρώπων και της κοινωνίας, η κοινή ευημερία όλων των ανθρώπων και η συνολική ασφάλεια της χώρας. Πρόκειται επίσης για μια win-win συνεργασία μεταξύ της Κίνας και του υπόλοιπου κόσμου, και η Κίνα θα συμβάλει περισσότερο στην παγκόσμια ειρήνη και ανάπτυξη. Ως εκ τούτου, θα πρέπει να κατανοήσουμε σωστά και με ακρίβεια την αλλαγή της κύριας αντίφασης στην Κίνα, η οποία δεν αποτελεί μόνο τη θεωρητική βάση για την κατανόηση του σταδίου ανάπτυξης της σοσιαλιστικής κοινωνίας, αλλά και την πρακτική βάση για την ουσιαστική υλοποίηση του σοσιαλιστικού εκσυγχρονισμού.

(2)Σημαντικές αλλαγές στις βασικές εθνικές συνθήκες

Οι συνθήκες της Κίνας για μεγάλο πληθυσμό και περιορισμένη καλλιεργήσιμη γη δεν έχουν αλλάξει, αλλά οι οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες για «αδύναμα θεμέλια και χαμηλή κατάταξη του κατά κεφαλήν ΑΕΠ έχουν υποστεί θεμελιώδεις αλλαγές. Το 1978, η Κίνα κατέλαβε την 175η θέση μεταξύ 188 χωρών και περιοχών στον κόσμο όσον αφορά το κατά κεφαλήν ακαθάριστο εθνικό εισόδημα, κατατάσσοντας την Κίνα στο τελευταίο 7% του κόσμου. Το 2019, η Κίνα ανέβηκε στην 73η θέση μεταξύ 194 χωρών και περιοχών, κατατάσσοντας την ανάμεσα στο κορυφαίο 38% του κόσμου όσον αφορά το κατά κεφαλήν ακαθάριστο εθνικό εισόδημα- Εκτιμάται ότι μέχρι το 2035, θα κατατάσσεται στο κορυφαίο 20% (top 40) με βάση το κατά κεφαλήν ακαθάριστο εθνικό εισόδημα μεταξύ όλων των χωρών του κόσμου. Θα πρέπει να κατανοήσουμε σωστά αυτές τις σημαντικές αλλαγές στις βασικές εθνικές συνθήκες και την αξιοσημείωτη άνοδο της θέσης της Κίνας στον κόσμο, η οποία αποτελεί τη θεμελιώδη βάση για τη μεγάλη στρατηγική της Κίνας για την υλοποίηση του σοσιαλιστικού εκσυγχρονισμού.

(3)Σημαντικές αλλαγές στο στάδιο ανάπτυξης του σοσιαλιστικού εκσυγχρονισμού

Στην έκθεση του 13ου Εθνικού Συνεδρίου του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας το 1987, επισημάνθηκε ότι θα χρειαστούν τουλάχιστον 100 χρόνια για να μετατραπεί η Κίνα από την ουσιαστική ολοκλήρωση του σοσιαλιστικού μετασχηματισμού της ατομικής ιδιοκτησίας των μέσων παραγωγής στα μέσα της δεκαετίας του 1950 στην ουσιαστική πραγματοποίηση του σοσιαλιστικού εκσυγχρονισμού, τα οποία όλα έπεσαν στο πρωτογενές στάδιο του σοσιαλισμού. Η Κίνα βρίσκεται επί του παρόντος ακόμη σε αυτό το πρωτογενές στάδιο, αλλά η σοσιαλιστική κοινωνία αναπτύσσεται συνεχώς, πράγμα που σημαίνει ότι είναι αδύνατο να παραμείνει πάντα σε ένα συγκεκριμένο στάδιο. Το 2020, η Κίνα θα εισέλθει σε μια μεταβατική περίοδο από το πρωτογενές στάδιο του σοσιαλισμού σε ένα υψηλότερο στάδιο μετά την επίτευξη του πρώτου εκατονταετούς στόχου, δηλαδή θα χρειαστούν 15 χρόνια για να επιτευχθεί ουσιαστικά ο σοσιαλιστικός εκσυγχρονισμός και να φτάσει σε ένα μέσο ανεπτυγμένο επίπεδο μέχρι το 2035. Αυτό δείχνει ότι μετά το 2035, η Κίνα θα εισέλθει σε ένα υψηλότερο στάδιο ανάπτυξης του σοσιαλιστικού εκσυγχρονισμού, δηλαδή σε ένα μεσαίου επιπέδου ανεπτυγμένο στάδιο. Μακροπρόθεσμα, μέχρι το 2049, την εκατονταετηρίδα από την ίδρυση της ΛΔΚ, η Κίνα θα έχει οικοδομηθεί σε μια μεγάλη σύγχρονη σοσιαλιστική χώρα από όλες τις απόψεις που θα είναι ευημερούσα, ισχυρή, δημοκρατική, πολιτιστικά προηγμένη, αρμονική και όμορφη και θα εισέλθει σε ένα πιο ανεπτυγμένο στάδιο σοσιαλισμού, Μέχρι το 2078, την εκατονταετηρίδα της μεταρρύθμισης και του ανοίγματος, η Κίνα θα γίνει βασικά μια ανεπτυγμένη και ώριμη σοσιαλιστική σύγχρονη χώρα- Μέχρι το τέλος του εικοστού πρώτου αιώνα, ο απώτερος στόχος του σοσιαλιστικού εκσυγχρονισμού της Κίνας είναι η υλοποίηση της κοινής προσδοκίας των ανθρώπων όλων των εθνοτικών ομάδων στην Κίνα: να πραγματοποιηθεί το «κινεζικό όνειρο» - η μεγάλη αναζωογόνηση του κινεζικού έθνους.
Ο συγγραφέας πιστεύει ότι τα νέα στάδια ανάπτυξης του σοσιαλισμού με κινεζικά χαρακτηριστικά στο μέλλον θα αποτελέσουν τη βασική γενική τάση του εκσυγχρονισμού με κινεζικά χαρακτηριστικά στον εικοστό πρώτο αιώνα, αντανακλώντας τον αντικειμενικό νόμο της ανάπτυξης της σοσιαλιστικής κοινωνίας, η οποία υφίσταται τη μετάβαση από την ποσοτική αλλαγή στη μερική ποιοτική αλλαγή, στη συνέχεια στην ποσοτική αλλαγή και τελικά στην ολική ποιοτική αλλαγή. Ο συγγραφέας την ονομάζει θεωρία της πρακτικής και υλιστική διαλεκτική του κινεζικού εκσυγχρονισμού.

(4)Σοσιαλιστικός εκσυγχρονισμός με «όλους τους ανθρώπους στο επικέντρο»

Ο εκσυγχρονισμός ήταν πάντα η κοινή επιδίωξη και το κύριο νήμα της ανάπτυξης όλων των χωρών του κόσμου, αλλά ο εκσυγχρονισμός δεν είναι ένα μοντέλο ή ένας δρόμος. Παρόλο που οι δυτικές χώρες ηγούνται παγκοσμίως στον εκσυγχρονισμό, ο εκσυγχρονισμός στη Δύση είναι κυρίως ο εκσυγχρονισμός των πραγμάτων, ο οποίος ωφελεί τους λίγους, ιδιαίτερα ο καπιταλιστικός εκσυγχρονισμός που ωφελεί λίγους κεφαλαιουχικούς ομίλους, και δημιουργεί συνεχώς τις δικές του οικονομικές και κοινωνικές κρίσεις, διεθνείς χρηματοπιστωτικές κρίσεις καθώς και συγκρούσεις και πολέμους (ιδιαίτερα στις Ηνωμένες Πολιτείες). Ο εκσυγχρονισμός με κινεζικά χαρακτηριστικά, ωστόσο, δεν είναι μια απομίμηση ή μια βελτιωμένη εκδοχή του δυτικού εκσυγχρονισμού, αλλά μια καινοτόμος εκδοχή του σοσιαλιστικού εκσυγχρονισμού. Η πιο ουσιαστική διαφορά με τον δυτικό εκσυγχρονισμό είναι ότι ο σοσιαλιστικός εκσυγχρονισμός έχει ως επίκεντρο όλους τους ανθρώπους και είναι ο καινοτόμος εκσυγχρονισμός που αντικατοπτρίζει περισσότερο τα κινεζικά χαρακτηριστικά. Μέχρι το 2020, η Κίνα θα «οικοδομήσει μια μετρίως ευημερούσα κοινωνία από κάθε άποψη και στο δρόμο προς την κοινή ευημερία, κανείς δεν θα μείνει πίσω». Μέχρι το 2035, «το χάσμα μεταξύ αστικών και αγροτικών περιοχών και το χάσμα μεταξύ του βιοτικού επιπέδου των κατοίκων θα μειωθούν σημαντικά, η εξίσωση των βασικών δημόσιων υπηρεσιών θα πραγματοποιηθεί ουσιαστικά και όλοι οι άνθρωποι θα κάνουν σταθερά βήματα προς την κοινή ευημερία». Μέχρι τα μέσα του εικοστού πρώτου αιώνα, «η κοινή ευημερία όλων των ανθρώπων θα έχει ουσιαστικά πραγματοποιηθεί και ο λαός μας θα απολαμβάνει μια πιο ευτυχισμένη και υγιή ζωή». Ως καθυστερημένη στον παγκόσμιο εκσυγχρονισμό, η Κίνα έχει διδαχθεί από την εμπειρία και τα διδάγματα της Σοβιετικής Ένωσης και της Δύσης. Σε αυτή τη βάση, η Κίνα όχι μόνο καινοτόμησε με επιτυχία τον Εκσυγχρονισμό με Κινεζικά Χαρακτηριστικά ανεξάρτητα, αλλά και έφτασε με επιτυχία τον εκσυγχρονισμό των δυτικών χωρών με άλματα, δηλαδή «χρειάστηκαν μόνο λίγες δεκαετίες για να ολοκληρωθεί η διαδικασία εκβιομηχάνισης που χρειάστηκε εκατοντάδες χρόνια στις αναπτυγμένες χώρες, δημιουργώντας δύο θαύματα ταχείας οικονομικής ανάπτυξης και μακροπρόθεσμης κοινωνικής σταθερότητας.
Ο γενικός γραμματέας Σι Τζινπίνγκ επισημαίνει: «Ο εκσυγχρονισμός της Κίνας είναι πολύ διαφορετικός από αυτόν των δυτικών ανεπτυγμένων χωρών. Αυτές βίωσαν μια διαδικασία ανάπτυξης «σε σειρά». Χρειάστηκαν περισσότερα από 200 χρόνια για να προχωρήσει η εκβιομηχάνιση, η αστικοποίηση, ο γεωργικός εκσυγχρονισμός και η πληροφορική με τη σειρά στο σημερινό επίπεδο. Καθώς θέλουμε να προλάβουμε και να αναπληρώσουμε τα «χαμένα 200 χρόνια», καθορίζει ότι η ανάπτυξη της Κίνας πρέπει να είναι μια «παράλληλη» διαδικασία, όπου η εκβιομηχάνιση, η πληροφορική, η αστικοποίηση και ο γεωργικός εκσυγχρονισμός αναπτύσσονται με παράλληλο τρόπο. Σε σταθερές τιμές, η βιομηχανική προστιθέμενη αξία της Κίνας το 2019 ήταν 1014 φορές μεγαλύτερη από εκείνη του 1952, με μέσο ετήσιο ρυθμό αύξησης 10,9%. Η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας είναι 1028 φορές μεγαλύτερη από εκείνη του 1952, με μέσο ετήσιο ρυθμό αύξησης 10,9%, που ισοδυναμεί με την αύξηση του ποσοστού της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στις Ηνωμένες Πολιτείες από 1,8 σε 170%. Η προστιθέμενη αξία της γεωργίας είναι 10 φορές μεγαλύτερη από εκείνη του 1952, με μέσο ετήσιο ρυθμό αύξησης 3,5%. Ο συνολικός αστικός πληθυσμός είναι 12,3 φορές μεγαλύτερος από αυτόν του 1952, με μέσο ετήσιο ρυθμό αύξησης 3,8%. Όλα τα παραπάνω αποτελούν παγκόσμιο ρεκόρ.
Ο εκσυγχρονισμός της Κίνας δεν αντιγράφει την πρακτική των άλλων, αλλά ξεπερνά συνεχώς το δυτικό μοντέλο εκσυγχρονισμού. Η ουσία αυτής της καινοτομίας είναι ο σοσιαλιστικός εκσυγχρονισμός με όλους τους ανθρώπους στο επίκεντρο. Το 1,4 δισεκατομμύριο Κινέζοι είναι το κύριο σώμα της κατασκευής και του διαμοιρασμού του εκσυγχρονισμού. Ο συγγραφέας το ονομάζει εκσυγχρονισμό κινεζικού τύπου, από, και για όλους τους ανθρώπους.

(5)Ένα σαφές ολοκληρωμένο σχέδιο του σοσιαλισμού αε έξι σφαίρες.

Ο εκσυγχρονισμός με κινεζικά χαρακτηριστικά δεν περιορίζεται στον οικονομικό εκσυγχρονισμό, αλλά είναι διαφοροποιημένος και ολόπλευρος εκσυγχρονισμός με κινεζικά χαρακτηριστικά. Από τους «τέσσερις εκσυγχρονισμούς» (γεωργία, βιομηχανία, εθνική άμυνα, επιστήμη και τεχνολογία) στη στρατηγική εκσυγχρονισμού «τριών βημάτων, από το ολοκληρωμένο σχέδιο ”τριών σφαιρών» για την οικονομική οικοδόμηση, τη μεταρρύθμιση του πολιτικού συστήματος και την πολιτιστική πρόοδο που θεσπίστηκε από την έκτη σύνοδο ολομέλειας της 12ης Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας, στη συνολική προσέγγιση για την οικοδόμηση του σοσιαλισμού με κινεζικά χαρακτηριστικά που πρότεινε για πρώτη φορά ο σύντροφος Hu Jintao τον Φεβρουάριο του 2005. Δηλαδή το ολοκληρωμένο σχέδιο τεσσάρων σφαιρών για τη σοσιαλιστική οικονομική, πολιτική, πολιτιστική και κοινωνική ανάπτυξη. Στη συνέχεια, το 18ο Εθνικό Συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας καθιέρωσε επίσημα το ολοκληρωμένο σχέδιο πέντε σφαιρών του σοσιαλισμού με κινεζικά χαρακτηριστικά. Για τον σοσιαλιστικό εκσυγχρονισμό με κινεζικά χαρακτηριστικά, η οικονομική ανάπτυξη είναι το κέντρο, η πολιτική οικοδόμηση χρησιμεύει ως εγγύηση για όλους, η πολιτιστική πρόοδος είναι η ψυχή, η κοινωνική οικοδόμηση είναι προϋπόθεση, ο οικολογικός πολιτισμός είναι το θεμέλιο και η εθνική άμυνα είναι η εγγύηση για την ασφάλεια΄ όλες οι σφαίρες αλληλεπιδρούν, επηρεάζουν και υποστηρίζουν η μία την άλλη, σχηματίζοντας ένα οργανικό σύστημα που είναι αλληλένδετο και αλληλοπροάγεται. Αυτό είναι το ολοκληρωμένο σχέδιο έξι τομέων του σοσιαλισμού με κινεζικά χαρακτηριστικά (δηλαδή, οικονομική, πολιτική, πολιτιστική, κοινωνική, οικολογική και εθνική αμυντική πρόοδος), το οποίο συμβάλλει στην προώθηση του συντονισμού όλων των πτυχών του εκσυγχρονισμού, στην προώθηση του συντονισμού των σχέσεων παραγωγής και της παραγωγικότητας, της υπερδομής και του οικονομικού θεμελίου, στη διαμόρφωση ενός αναπτυξιακού προτύπου οικονομικής ευημερίας, πολιτικής δημοκρατίας, πολιτιστικής ευημερίας, κοινωνικής δικαιοσύνης, οικολογικής ευημερίας και εθνικής άμυνας και ασφάλειας και στην προώθηση μιας ολόπλευρης προόδου της σύγχρονης Κίνας. Με αυτόν τον τρόπο, η Κίνα μπορεί να οικοδομηθεί σε μια μεγάλη σύγχρονη σοσιαλιστική χώρα που θα είναι ευημερούσα, ισχυρή, δημοκρατική, πολιτιστικά προηγμένη και αρμονική.
Από το Ολοκληρωμένο Σχέδιο Εκσυγχρονισμού Πέντε Σφαιρών στον εκσυγχρονισμό του εθνικού συστήματος διακυβέρνησης και της ικανότητας,στον εκσυγχρονισμό της εθνικής άμυνας και του στρατού που πρέπει να υλοποιηθεί ουσιαστικά μέχρι το 2035, που προτάθηκε από την έκθεση του 19ου Εθνικού Συνεδρίου του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας, διατυπώνεται το Ολοκληρωμένο Σχέδιο Έξι Σφαιρών. Έχει γίνει μια ολοκληρωμένη και αναβαθμισμένη έκδοση του ολοκληρωμένου σχεδίου του σοσιαλιστικού εκσυγχρονισμού με κινεζικά χαρακτηριστικά και αποτελεί επίσης μια σημαντική βάση για την ουσιαστική υλοποίηση του σοσιαλιστικού εκσυγχρονισμού. Ο συγγραφέας το ονομάζει ολοκληρωμένο σχέδιο εκσυγχρονισμού με κινεζικά χαρακτηριστικά.

(6)Μια σαφής ολοκληρωμένη στρατηγική του σοσιαλιστικού εκσυγχρονισμού με πέντε άξονες.

Η τετράπτυχη ολοκληρωμένη στρατηγική αποτελεί σημαντικό μέρος της νέας φιλοσοφίας, των ιδεών και των στρατηγικών της Κεντρικής Επιτροπής του Κόμματος που κυβερνά τη χώρα με πυρήνα τον γενικό γραμματέα Σι Τζινπίνγκ και έχει γίνει ένα ολοκαίνουργιο στρατηγικό σχέδιο της Κεντρικής Επιτροπής του Κόμματος που κυβερνά τη χώρα. Η οικοδόμηση μιας μετριοπαθούς από κάθε άποψη ευημερούσας κοινωνίας στην Κίνα αποτελεί σημαντικό σύμβολο για την επίτευξη του πρώτου στόχου της εκατονταετίας και είναι ένας στρατηγικός στόχος που διαδραματίζει ηγετικό ρόλο. Η συνολική εμβάθυνση της μεταρρύθμισης και η διακυβέρνηση της χώρας με νόμους αποτελούν την κινητήρια δύναμη και τον σταθεροποιητή της οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης της Κίνας. Αυτά τα δύο είναι σαν τα δύο φτερά ενός πουλιού και οι δύο ρόδες ενός αυτοκινήτου, διασφαλίζοντας ότι ο στόχος της οικοδόμησης μιας μετρίως ευημερούσας κοινωνίας από κάθε άποψη θα πραγματοποιηθεί όπως έχει προγραμματιστεί. Η άσκηση πλήρους και αυστηρής διακυβέρνησης του Κόμματος είναι το κλειδί και ο πυρήνας της προώθησης της «τετραπλής συνολικής στρατηγικής». Μετά το 2020, η πλήρης υλοποίηση του στόχου της δεύτερης εκατονταετηρίδας από την Κίνα έχει γίνει ο βασικός στρατηγικός στόχος και βρίσκεται σε ηγετική θέση.
Με την είσοδο της Κίνας στο κέντρο της παγκόσμιας σκηνής, με την πλήρη συμμετοχή της στην παγκόσμια διακυβέρνηση και τον συντονισμό και την προώθηση της «Πενταπτυχιακής Συνολικής Στρατηγικής» με το «Ολοκληρωμένο Σχέδιο Έξι Σφαιρών», το Κόμμα θα εμβαθύνει συνεχώς στην κατανόηση των νόμων του σοσιαλιστικού εκσυγχρονισμού της Κίνας, που είναι η συνολική και μεγάλη στρατηγική που σχετίζεται με τη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη του Κόμματος και της χώρας και επηρεάζει την αλληλεπίδραση μεταξύ της Κίνας και του υπόλοιπου κόσμου. Ο συγγραφέας την αποκαλεί τη μεγάλη στρατηγική του εκσυγχρονισμού με κινεζικά χαρακτηριστικά.

(7)Είσοδος σε μια νέα εποχή οικοδόμησης μιας μεγάλης σοσιαλιστικής χώρας.

Από την οπτική γωνία της θεωρίας του κύκλου ζωής της σύγχρονης εθνικής ανάπτυξης, ο συγγραφέας αναλύει την αναπτυξιακή πορεία και τα κίνητρα του εκσυγχρονισμού του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας και του σοσιαλισμού με κινεζικά χαρακτηριστικά τα τελευταία 100 χρόνια και πώς γίνονται ο μεγαλύτερος καινοτόμος και ηγέτης του σοσιαλιστικού εκσυγχρονισμού της Κίνας. Η Νέα Δημοκρατική Επανάσταση (1921-1949) έθεσε τέλος στη ραγδαία παρακμή της σύγχρονης Κίνας, πραγματοποίησε τον θεμελιώδη μετασχηματισμό από την παλιά Κίνα στη νέα Κίνα και δημιούργησε τις πολιτικές προϋποθέσεις για την είσοδο σε έναν νέο κύκλο ζωής της εθνικής ανάπτυξης. Η σοσιαλιστική επανάσταση και η οικοδόμηση ξεκίνησαν την προπαρασκευαστική αναπτυξιακή περίοδο του εκσυγχρονισμού της Κίνας (1949-1977), η οποία έθεσε τα οικονομικά, κοινωνικά, ανθρώπινα κεφάλαια και θεσμικά θεμέλια για τον εκσυγχρονισμό της Κίνας. Η μεταρρύθμιση και το άνοιγμα ξεκίνησαν την ταχεία ανάπτυξη του εκσυγχρονισμού της Κίνας (1978-2012) και πέτυχαν βιώσιμη και ταχύτατη οικονομική ανάπτυξη, με την οικονομική και εμπορική ισχύ της Κίνας να κατατάσσεται δεύτερη στον κόσμο. Η νέα εποχή άνοιξε ένα ισχυρό και ευημερούν κεφάλαιο του εκσυγχρονισμού της Κίνας (από το 2012 έως σήμερα). Οι οικονομικές, επιστημονικές και τεχνολογικές, εμπορικές, εθνικές αμυντικές και συνολικές εθνικές δυνάμεις της Κίνας έχουν κάνει άλμα σε μεγαλύτερο επίπεδο και έχουν εισέλθει στην πρώτη γραμμή του κόσμου και στο κέντρο της παγκόσμιας σκηνής.
Το κλειδί για τη συνεχή πρόοδο του κύκλου ζωής της εθνικής ανάπτυξης έγκειται στο κατά πόσον μπορεί να καινοτομεί και να καινοτομεί συνεχώς. Η διαρκής καινοτομία είναι το κίνητρο της ανόδου της χώρας και η καινοτομία δεν αναφέρεται μόνο στην τεχνολογική καινοτομία, αλλά περιλαμβάνει επίσης την καινοτομία στον θεσμό, την οργάνωση, την αγορά, την κουλτούρα, την ιδέα και τη θεωρία. Από τη μεταρρύθμιση και το άνοιγμα το 1978, η Κίνα έχει εισέλθει σε μια εποχή μεγάλης κλίμακας και επιταχυνόμενης καινοτομίας στην οποία συμμετέχουν ολόκληρη η χώρα, το κόμμα, ο λαός και ο στρατός. Αυτό αποτελεί την αλληλένδετη και αλληλοπροωθούμενη «Ολοκληρωμένη Καινοτομία της Κίνας», η οποία καθορίζει την εξέλιξη και την πρόοδο του κύκλου ζωής της ανάπτυξης της Κίνας σήμερα.
Η Κίνα έχει εξελιχθεί από την πολυπληθέστερη χώρα του κόσμου στη σημαντικότερη χώρα του κόσμου σε γεωργική προστιθέμενη αξία (το 1997), από τον σημαντικότερο κατασκευαστή του κόσμου (το 2010) στον μεγαλύτερο εισαγωγέα και εξαγωγέα του κόσμου (το 2015) και στη συνέχεια στη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου (με βάση την ισοτιμία αγοραστικής δύναμης το 2017, διεθνή δολάρια το 2017). Ο συγγραφέας την αποκαλεί ολοκληρωμένη καινοτομία του εκσυγχρονισμού με κινεζικά χαρακτηριστικά.

(8)Από τη θεωρία του να είσαι πρώτα πλούσιος στην κοινή ευημερία.

Υπό το πρίσμα του θέματος της αναπτυξιακής στρατηγικής, ο σοσιαλιστικός εκσυγχρονισμός της Κίνας πέρασε από διάφορα στάδια. Στις δεκαετίες του 1970 και του 1980, μετά τη μεταρρύθμιση και το άνοιγμα, με την αρχή του «να γίνεις πρώτος πλούσιος», ορισμένοι άνθρωποι και περιοχές έγιναν πρώτοι πλούσιοι και πρωτοστάτησαν στην υπέρβαση της «παγίδας της φτώχειας» σε αυτή τη φτωχή χώρα με εκατοντάδες εκατομμύρια φτωχούς ανθρώπους. Το πρόβλημα της διατροφής και της ένδυσης για 1,1 δισεκατομμύριο ανθρώπους επιλύθηκε πρώτα, και στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε μέτρια ευημερία. Στον 21ο αιώνα, το 16ο Εθνικό Συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας έθεσε ξεκάθαρα τον μεγάλο στόχο «μιας μέτριας ευημερούσας κοινωνίας που θα ωφελεί πάνω από ένα δισεκατομμύριο ανθρώπους με ολόπλευρο τρόπο», αντί για μια μέτρια ευημερούσα κοινωνία που θα ωφελεί έναν μικρό αριθμό ανθρώπων. Αυτό σηματοδοτεί την αλλαγή από την αρχή του «πλουτισμού πρώτα» στην αρχή της «κοινής ευημερίας». Από το 18ο Εθνικό Συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας, η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΚ έχει καταβάλει προσπάθειες σε ολόκληρη τη χώρα για την επίλυση του προβλήματος της απόλυτης φτώχειας που διήρκεσε χιλιάδες χρόνια, αναλαμβάνοντας ηγετικό ρόλο στις αναπτυσσόμενες χώρες που έχουν επιτύχει τους Αναπτυξιακούς Στόχους της Χιλιετίας των Ηνωμένων Εθνών (ΑΣΧ), δηλαδή τη μείωση της επίπτωσης της φτώχειας κατά το ήμισυ σε σύγκριση με το επίπεδο του 1990, και τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών 10 χρόνια νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα, δηλαδή την εξάλειψη της απόλυτης φτώχειας ή τη μείωση της επίπτωσης της φτώχειας σε ποσοστό κάτω του 3%. Ενώ υλοποιείται ο πρώτος εκατονταετής στόχος της οικοδόμησης μιας κοινωνίας μέτριας ευημερίας από κάθε άποψη, οι Προτάσεις διατυπώνουν για πρώτη φορά ότι «θα πρέπει να σημειωθεί πιο εμφανής και ουσιαστική πρόοδος για την επίτευξη της κοινής ευημερίας όλων των ανθρώπων» έως το 2035, γεγονός που δείχνει ότι η κοινή ευημερία όλων των ανθρώπων έχει γίνει το θέμα της νέας εποχής, το οποίο δεν αποτελεί μόνο την ουσιαστική απαίτηση του σοσιαλισμού, αλλά και το κοινό συμφέρον 1,4 δισεκατομμυρίων ανθρώπων, και είναι περισσότερο σύμφωνο με τους νόμους και τα στάδια του σοσιαλιστικού εκσυγχρονισμού με κινεζικά χαρακτηριστικά. Αυτό δεν είναι μόνο θεμελιωδώς διαφορετικό από το μοντέλο και την ουσία του δυτικού εκσυγχρονισμού, αλλά υπογραμμίζει επίσης ότι η ουσία του σοσιαλιστικού εκσυγχρονισμού με κινεζικά χαρακτηριστικά είναι ο εκσυγχρονισμός με επίκεντρο όλους τους ανθρώπους, και είναι επίσης ο θεμελιώδης λόγος και σκοπός για τη συνεχή επιτυχία του εκσυγχρονισμού με κινεζικά χαρακτηριστικά. Ο συγγραφέας τον αποκαλεί εκσυγχρονισμό κινεζικού τύπου της κοινής ευημερίας.

4 Πρακτική βάση για την Κίνα για την υλοποίηση του σοσιαλιστικού εκσυγχρονισμού.

Η πραγματοποίηση του σοσιαλιστικού εκσυγχρονισμού της Κίνας δεν σχετίζεται μόνο με τη σοσιαλιστική θεωρητική καινοτομία, αλλά και με τη σοσιαλιστική πρακτική καινοτομία. Μέχρι το 2035, η Κίνα θα πραγματοποιήσει ουσιαστικά τον γενικό στόχο του σοσιαλιστικού εκσυγχρονισμού, ο οποίος δεν είναι μόνο ένας στόχος που βασίζεται σε μακροχρόνια πρακτική, αλλά και ένας στόχος που απαιτεί να συμβαδίζει με την εποχή και να καινοτομεί, να προσαρμόζεται και να εμπλουτίζεται συνεχώς.
Η μεγάλη στρατηγική της Κίνας για την υλοποίηση του σοσιαλιστικού εκσυγχρονισμού ήταν αρχικά μια αναπτυξιακή στρατηγική «τριών βημάτων» που πρότεινε ο σύντροφος Ντενγκ Σιαοπίνγκ το 1987. Η ανάπτυξη και η πρακτική της Κίνας τα τελευταία 40 χρόνια μετά τη μεταρρύθμιση και το άνοιγμα έχουν ξεπεράσει κατά πολύ το στρατηγικό όραμα του συντρόφου Deng Xiaoping, και η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΚ έχει επίσης αναβαθμίσει και αυξήσει τους στρατηγικούς στόχους και τους αναπτυξιακούς δείκτες του σοσιαλιστικού εκσυγχρονισμού.
Η έκθεση του 13ου Εθνικού Συνεδρίου του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας το 1987 ανέλυσε τις βασικές εθνικές συνθήκες της Κίνας, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι η Κίνα είχε μεγάλο πληθυσμό, αδύναμα αναπτυξιακά θεμέλια και το κατά κεφαλήν Α.Ε.Π. της εξακολουθούσε να υστερεί έναντι των περισσότερων άλλων χωρών του κόσμου. Η εξέχουσα και πανταχού παρούσα κατάσταση στην Κίνα τότε ήταν: 800 εκατομμύρια άνθρωποι από περισσότερους από 1 δισεκατομμύριο, ζούσαν ακόμη σε αγροτικές περιοχές και η γεωργική παραγωγή ήταν παραδοσιακή, η οποία εξαρτιόταν σε μεγάλο βαθμό από τη φύση και περιοριζόταν από χειροποίητα εργαλεία. Λίγες μόνο σύγχρονες βιομηχανίες συνυπήρχαν με έναν μεγάλο αριθμό βιομηχανιών δεκαετίες ή και 100 χρόνια πίσω από το σύγχρονο επίπεδο. Λίγες οικονομικά ανεπτυγμένες περιοχές συνυπήρχαν με τις τεράστιες υποανάπτυκτες και φτωχές περιοχές. Ένας μικρός αριθμός τεχνολογιών παγκόσμιας κλάσης συνυπάρχει με το χαμηλό επίπεδο της επιστήμης και της τεχνολογίας σε όλους τους τομείς και με σχεδόν το ένα τέταρτο του αναλφάβητου και ημι-αναλφάβητου πληθυσμού.
Με τη μεταρρύθμιση και το άνοιγμα, ιδίως σε σύγκριση με τις βασικές εθνικές συνθήκες και το πρωταρχικό στάδιο της Κίνας που εξηγείται στην έκθεση του 13ου Εθνικού Συνεδρίου του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας, ο σοσιαλιστικός εκσυγχρονισμός στην Κίνα έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο και έχει επιτύχει δραστικές αλλαγές που έχουν προσελκύσει την παγκόσμια προσοχή. Για το σκοπό αυτό, ο συγγραφέας θα προβεί σε συγκεκριμένη ανάλυση από οκτώ πλευρές και θα οραματιστεί τις εθνικές συνθήκες για τη βασική υλοποίηση του σοσιαλιστικού εκσυγχρονισμού μέχρι το 2035.

(1)Αλλαγές στις βασικές εθνικές συνθήκες της κατά κεφαλήν παραγωγής που υστερούν στον κόσμο.

Σε σταθερές τιμές, το κατά κεφαλήν ΑΕΠ της Κίνας ήταν 14,5 φορές μεγαλύτερο από αυτό του 1985. Με την τρέχουσα συναλλαγματική ισοτιμία μεταξύ δολαρίου ΗΠΑ και RMB (Γουάν), το κατά κεφαλήν ΑΕΠ έχει αυξηθεί από 294 δολάρια ΗΠΑ το 1985 σε 10.435 δολάρια ΗΠΑ το 2020. Το κατά κεφαλήν ακαθάριστο εθνικό εισόδημα της Κίνας έχει επίσης αυξηθεί από την 178η θέση μεταξύ 200 χωρών και περιοχών ή το τελευταίο 11% στον κόσμο το 1990. Το 2019, το κατά κεφαλήν ακαθάριστο εθνικό εισόδημα της Κίνας κατατάσσεται στην 73η θέση μεταξύ 194 χωρών και περιοχών στον κόσμο, ξεπερνώντας 105 αντίστοιχες χώρες, ανεβαίνοντας από το κάτω μέρος στο μεσαίο και άνω μέρος του καταλόγου, κατατάσσοντας το 37,6% του κόσμου. Σύμφωνα με την ισοτιμία αγοραστικής δύναμης (PPP) το 2017, το κατά κεφαλήν ΑΕΠ της Κίνας αυξήθηκε από 1424 διεθνή δολάρια το 1990 σε 16.316 το 2020, το οποίο ξεπέρασε για πρώτη φορά το παγκόσμιο κατά κεφαλήν επίπεδο (16.189), και η αναλογία του με το κατά κεφαλήν ΑΕΠ των ΗΠΑ αυξήθηκε από 3. 5 σε 27,1%. Εκτιμάται ότι κατά την περίοδο του 14ου πενταετούς σχεδίου, η Κίνα θα εισέλθει σε στάδιο υψηλού εισοδήματος και μέχρι το 2035, το κατά κεφαλήν ΑΕΠ της θα διπλασιαστεί σε σχέση με το 2020, ξεπερνώντας τα 33.500 διεθνή δολάρια, που ισοδυναμεί με περισσότερα από τα 2/5 του κατά κεφαλήν ΑΕΠ των ΗΠΑ. Αυτό είναι ένα από τα σημαντικά σημάδια ότι η Κίνα έχει φθάσει στο επίπεδο των μεσαία ανεπτυγμένων χωρών και ότι έχει ουσιαστικά πραγματοποιήσει τον οικονομικό εκσυγχρονισμό.

(2)Η βασική εθνική κατάσταση του «αδύναμου θεμελίου» έχει αλλάξει ριζικά.

Το 1978, ο ακαθάριστος σχηματισμός κεφαλαίου της Κίνας (σε τρέχοντα δολάρια) αντιπροσώπευε το 2,4% του παγκόσμιου συνόλου, ενώ εκείνος των Ηνωμένων Πολιτειών ήταν 10,4 φορές μεγαλύτερος από εκείνον της Κίνας. Το 2010, η Κίνα ξεπέρασε τις Ηνωμένες Πολιτείες και κατέλαβε την πρώτη θέση στον κόσμο. Το 2020, το ποσοστό της Κίνας στον κόσμο έχει αυξηθεί στο 28,7%, το οποίο είναι 1,45 φορές εκείνο των Ηνωμένων Πολιτειών (19,8%). Εάν υπολογιστεί με βάση την ισοτιμία αγοραστικής δύναμης το 2017, ο ακαθάριστος σχηματισμός κεφαλαίου της Κίνας είναι 2,38 φορές εκείνου των Ηνωμένων Πολιτειών, γεγονός που υποδηλώνει ότι η Κίνα έχει μετατραπεί από «αδύναμων θεμέλιων» σε «στέρεων θεμέλιων» (σημ. μτφ. χώρα). Εκτιμάται ότι μέχρι το 2035, ο ακαθάριστος σχηματισμός κεφαλαίου της Κίνας θα εξακολουθεί να αντιπροσωπεύει περισσότερο από το 1/3 του ΑΕΠ, αντιπροσωπεύοντας περίπου το 1/3 του παγκόσμιου συνόλου, μετασχηματιζόμενος περαιτέρω σε «ισχυρά θεμέλια». Η όλο και πιο ισχυρή δύναμη του κεφαλαίου αποτελεί την υλική βάση για την Κίνα για να πραγματοποιήσει ουσιαστικά τον σοσιαλιστικό εκσυγχρονισμό.

(3)Η βασική εθνική κατάσταση των «800 εκατομμυρίων ανθρώπων που ζουν σε αγροτικές περιοχές» έχει αλλάξει ριζικά.

Ο αγροτικός πληθυσμός στην Κίνα μειώθηκε από 808,37 εκατομμύρια το 2000 σε 498,35 εκατομμύρια το 2021, ενώ ο αστικός πληθυσμός αυξήθηκε από 459,06 εκατομμύρια σε 914,25 εκατομμύρια. Το ποσοστό του αστικού πληθυσμού στο σύνολο αυξήθηκε από 20,91% το 1982 σε 51,83% το 2011 και σε 64,72% το 2021. Παρόλο που το 2020 στην Κίνα θα υπάρχουν ακόμη 385 εκατομμύρια κυμαινόμενοι πληθυσμοί, οι περισσότεροι από αυτούς ρέουν προς τις αστικές περιοχές και χρειάζονται μόνο πάνω από 20 χρόνια για να πραγματοποιηθεί ο μετασχηματισμός από μια κοινωνία που κυριαρχείται από αγροτικές περιοχές σε μια κοινωνία που κυριαρχείται από πόλεις και κωμοπόλεις. Εκτιμάται ότι μέχρι το 2035, το ποσοστό του αγροτικού πληθυσμού στην Κίνα θα μειωθεί σε περίπου 1/5 και το ποσοστό των κατοίκων των πόλεων θα αυξηθεί σε περίπου 4/5, κοντά στο ποσοστό των χωρών του ΟΟΣΑ το 2020 (81%).
Υπολογιζόμενο σε σταθερές τιμές, το κατά κεφαλήν διαθέσιμο εισόδημα του αγροτικού πληθυσμού το 2020 είναι 4,4 φορές μεγαλύτερο από αυτό του 2000. Υπολογιζόμενο σε ισοτιμία αγοραστικής δύναμης (το 2017), το κατά κεφαλήν ημερήσιο εισόδημα αυξήθηκε από 6,5 διεθνή δολάρια σε 28,4 διεθνή δολάρια, υψηλότερα από το πρότυπο του υψηλού ορίου φτώχειας της Παγκόσμιας Τράπεζας (5,50 διεθνή δολάρια ανά άτομο ανά ημέρα), το οποίο έχει ανταποκριθεί στο πρότυπο του μεσαίου εισοδηματικού επιπέδου της Παγκόσμιας Τράπεζας (10-100 διεθνή δολάρια ανά άτομο ανά ημέρα). Μέχρι το 2035, το κατά κεφαλήν ημερήσιο εισόδημα του αγροτικού πληθυσμού στην Κίνα αναμένεται να διπλασιαστεί σε περισσότερα από 60 διεθνή δολάρια. Ταυτόχρονα, ο συντελεστής Engel των αγροτικών νοικοκυριών στην Κίνα μειώθηκε από 49,1% το 2000 σε 32,7% το 2021 και θα μειωθεί σε περίπου 20% το 2035.

(4)Εξαλείψτε ουσιαστικά τον αναλφαβητισμό και γίνετε η χώρα με το μεγαλύτερο ανθρώπινο κεφάλαιο στον κόσμο.

Το ποσοστό αναλφαβητισμού στην Κίνα μειώθηκε από 22,81% το 1982 σε 2,67% το 2020, μειώνοντας δραστικά τον αναλφάβητο πληθυσμό. Ο πληθυσμός που λαμβάνει εκπαίδευση από το junior college και πάνω έφτασε τα 218 εκατομμύρια και ο πληθυσμός που λαμβάνει εκπαίδευση από το senior high school (συμπεριλαμβανομένης της τεχνικής δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης) έφτασε τα 213 εκατομμύρια, συνολικά 431 εκατομμύρια, που ισοδυναμεί με 1,31 φορές τον συνολικό πληθυσμό των Ηνωμένων Πολιτειών (329 εκατομμύρια το 2019). Πρόκειται για ένα μεγάλο επίτευγμα του εκπαιδευτικού εκσυγχρονισμού της Κίνας. Η Κίνα πέτυχε έναν ιστορικό μετασχηματισμό, κάνοντας άλμα από τη μεγαλύτερη αναλφάβητη χώρα του κόσμου στη μεγαλύτερη χώρα του κόσμου με σύγχρονη εκπαίδευση, ιδίως χώρα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, και του ανθρώπινου κεφαλαίου και των ανθρώπινων πόρων. Οι ανθρώπινοι πόροι έχουν γίνει το πλουσιότερο και πιο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα του Εκσυγχρονισμού με Κινεζικά Χαρακτηριστικά. Μέχρι το 2035, το ακαθάριστο ποσοστό εγγραφής στην προσχολική εκπαίδευση στην Κίνα αναμένεται να αυξηθεί από 85,2% το 2020 σε πάνω από 95%, το ακαθάριστο ποσοστό εγγραφής στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση από 91,2% το 2020 σε πάνω από 97%, το ακαθάριστο ποσοστό εγγραφής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση από 54,4% το 2020 σε πάνω από 75%, και ο πληθυσμός που λαμβάνει εκπαίδευση από το junior college και πάνω από 218 εκατομμύρια σε πάνω από 400 εκατομμύρια, οικοδομώντας έτσι την Κίνα σε μια ηγετική χώρα σε ταλέντα με ολόπλευρο τρόπο.

(5)Το μεγαλύτερο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης στον κόσμο.

Η Κίνα έχει γενικά επιτύχει τον στόχο της εξασφάλισης της πρόσβασης των ανθρώπων σε ιατρικές υπηρεσίες, φροντίδα ηλικιωμένων, στέγαση και κοινωνική βοήθεια και ο δείκτης υγείας της έχει φθάσει στο επίπεδο των χωρών του ΟΟΣΑ. Το 2020, το ποσοστό βρεφικής θνησιμότητας στην Κίνα μειώθηκε σε 5,4‰, το οποίο ήταν χαμηλότερο από το 5,90‰ των χωρών του ΟΟΣΑ (το 2019)- Το ποσοστό θνησιμότητας των παιδιών κάτω των 5 ετών μειώθηκε σε 7,5‰, κοντά στο 7,0‰ των χωρών του ΟΟΣΑ (το 2019)- Το ποσοστό μητρικής θνησιμότητας μειώθηκε σε 16,9/100.000, επίσης χαμηλότερο από το 18/100.000 των χωρών του ΟΟΣΑ (το 2017). Μέχρι το 2035, οι κύριοι δείκτες υγείας της Κίνας αναμένεται να φθάσουν στο σχετικά προηγμένο επίπεδο του κόσμου. Μέχρι το τέλος του 2021, ο αριθμός των ατόμων που καλύπτονται από τη βασική ασφάλιση γήρατος για τους εργαζόμενους στις πόλεις έφθασε τα 480,75 εκατομμύρια και ο αριθμός των ατόμων που καλύπτονται από τη βασική ασφάλιση γήρατος για τους κατοίκους των πόλεων και της υπαίθρου έφθασε τα 547,97 εκατομμύρια, με κάλυψη 91%. Ο αριθμός των ατόμων που καλύπτονται από τη βασική ιατρική ασφάλιση έφθασε τα 1364,24 εκατομμύρια, καλύπτοντας πάνω από το 95% του πληθυσμού. Μέχρι το 2035, τόσο οι αστικές όσο και οι αγροτικές περιοχές θα επιτύχουν πλήρη κάλυψη του συνόλου του πληθυσμού με βασική ασφάλιση γήρατος. Αυτό αντικατοπτρίζει πλήρως την ανωτερότητα του σοσιαλιστικού συστήματος και το πλεονέκτημα του εκσυγχρονισμού με επίκεντρο όλους τους ανθρώπους.

(6) (σημ. μτφ. Η Λ. Δ. Κίνας) Αναμένεται να φθάσει στο επίπεδο των μεσαίων ανεπτυγμένων χωρών μέχρι το 2035.

Η έκθεση του 19ου Εθνικού Συνεδρίου του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας δηλώνει σαφώς για πρώτη φορά ότι μέχρι το 2035 η Κίνα θα πραγματοποιήσει ουσιαστικά τον σοσιαλιστικό εκσυγχρονισμό, καθώς η οικονομική καθώς, η επιστημονική και τεχνολογική της δύναμη θα βελτιωθούν σημαντικά και θα καταταγεί στην πρώτη γραμμή των καινοτόμων χωρών. Ο γενικός γραμματέας Σι Τζινπίνγκ επισημαίνει στην Πέμπτη Ολομέλεια της 19ης Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΚ ότι είναι απολύτως δυνατό να διπλασιαστεί η οικονομική παραγωγή ή το κατά κεφαλήν εισόδημα από το 2020 έως το 2035. Ο συγγραφέας προβλέπει ότι το κατά κεφαλήν ΑΕΠ της Κίνας (με βάση την ισοτιμία αγοραστικής δύναμης σε διεθνή δολάρια το 2017) θα αυξηθεί από 16. 3 χιλιάδες διεθνή δολάρια το 2020 σε περισσότερα από 33,5 χιλιάδες διεθνή δολάρια το 2035 και ο δείκτης ανθρώπινης ανάπτυξης (HDI) της Κίνας θα αυξηθεί από 0,761 το 2019 (υψηλότερος από τον μέσο όρο του 0,753 για τις ομάδες ανθρώπινης ανάπτυξης υψηλού επιπέδου), σε περισσότερα από 0,850 το 2035, φθάνοντας στο επίπεδο των μεσαία ανεπτυγμένων χωρών.
Το συμπέρασμα της έκθεσης του 13ου Εθνικού Συνεδρίου του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας το 1987, ότι «απέχουμε ακόμη πολύ από το να ξεπεράσουμε το πρωτογενές στάδιο του σοσιαλισμού σήμερα», ήταν σύμφωνο με τις εθνικές συνθήκες της Κίνας εκείνη την εποχή. Ο συγγραφέας θεωρεί ότι το συμπέρασμα ότι η Κίνα, μετά την πλήρη υλοποίηση του πρώτου εκατονταετούς στόχου και άλλα 15 χρόνια προσπαθειών, θα περάσει από το πρωτογενές στάδιο σε ένα υψηλότερο στάδιο ανάπτυξης μέχρι το 2035 είναι επίσης σύμφωνο με το αναπτυξιακό status quo της Κίνας.

(7)Η Κίνα θα γίνει σύντομα η μεγαλύτερη χώρα υψηλού εισοδήματος στον κόσμο.

Από την άποψη της αλλαγής του παγκόσμιου καθεστώτος, η Κίνα έχει μεταβληθεί από μία από τις φτωχότερες χώρες του κόσμου στη μεγαλύτερη αναπτυσσόμενη χώρα του κόσμου και στη μεγαλύτερη αναδυόμενη οικονομία.υποσημείωση71 Σύντομα θα μεταβεί από τη μεγαλύτερη χώρα μεσαίου και υψηλού εισοδήματος στον κόσμο στη μεγαλύτερη χώρα υψηλού εισοδήματος στον κόσμο (κατά την περίοδο του 14ου πενταετούς σχεδίου), στη μεγαλύτερη αναπτυγμένη χώρα μεσαίου επιπέδου (το 2035) και στην ισχυρότερη σύγχρονη χώρα (το 2049). Εν τω μεταξύ, η Κίνα έχει γίνει η μεγαλύτερη κινητήρια δύναμη και ο μεγαλύτερος συντελεστής της παγκόσμιας οικονομικής, γεωργικής, βιομηχανικής και διεθνούς εμπορικής ανάπτυξης, καθώς και της επιστημονικής και τεχνολογικής καινοτομίας, και μια χώρα που συμβάλλει ολοένα και περισσότερο στην ανάπτυξη του κόσμου.

(8)Από τη διασφάλιση της ειρηνικής ανάπτυξης της Κίνας στη συμβολή στην ειρηνική ανάπτυξη του κόσμου.

Η μεγαλύτερη διαφορά μεταξύ της Κίνας και άλλων σύγχρονων δυνάμεων στον κόσμο είναι ότι η Κίνα δεν έγινε ισχυρή εγκαθιδρύοντας αποικιοκρατικά εξαρτημένες χώρες (όπως η Βρετανία) ή μαίνοντας πολέμους (όπως η Ιαπωνία και οι Ηνωμένες Πολιτείες), ούτε κυριάρχησε στον κόσμο επιδεικνύοντας την ελευθερία, τη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα, αλλά με αυτοδυναμία και ανεξάρτητη καινοτομία στον εκσυγχρονισμό με κινεζικά χαρακτηριστικά μέσω της μεταρρύθμισης και του ανοίγματος, και κέρδισε την αναγνώριση του κόσμου έχοντας μεγάλη συμβολή στην ανθρώπινη ανάπτυξη.
Εν ολίγοις, αφού η Κίνα πέτυχε τον πρώτο στόχο της εκατονταετηρίδας, η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΚ πρότεινε ένα στρατηγικό σχέδιο για την επίτευξη του δεύτερου στόχου της εκατονταετηρίδας σε δύο στάδια. Από το 2020 έως το 2035, η Κίνα σχεδιάζει να πραγματοποιήσει ουσιαστικά τον σοσιαλιστικό εκσυγχρονισμό και από το 2035 έως τα μέσα του 21ου αιώνα, θα οικοδομηθεί σε μια μεγάλη σύγχρονη σοσιαλιστική χώρα. Μέχρι το τέλος αυτού του σταδίου, θα έχουν επιτευχθεί οι ακόλουθοι στόχοι: Θα επιτευχθούν νέα ύψη σε κάθε διάσταση της υλικής, πολιτικής, πολιτιστικής και ηθικής, κοινωνικής και οικολογικής προόδου. Επιτυγχάνεται ο εκσυγχρονισμός του συστήματος και της ικανότητας διακυβέρνησης της Κίνας. Η Κίνα έχει καταστεί παγκόσμιος ηγέτης όσον αφορά τη συνολική εθνική ισχύ και τη διεθνή επιρροή. Η κοινή ευημερία για όλους έχει ουσιαστικά επιτευχθεί. Ο κινεζικός λαός απολαμβάνει πιο ευτυχισμένη, ασφαλέστερη και υγιέστερη ζωή. Το κινεζικό έθνος θα γίνει ένα περήφανο και ενεργό μέλος της κοινότητας των εθνών. Όπως δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας Σι Τζινπίνγκ: «η οικοδόμηση μιας μεγάλης σύγχρονης σοσιαλιστικής χώρας από κάθε άποψη και η ουσιαστική υλοποίηση του σοσιαλιστικού εκσυγχρονισμού δεν είναι μόνο η απαίτηση της ανάπτυξης της Κίνας στο πρωταρχικό στάδιο του σοσιαλισμού, αλλά και η απαίτηση του σοσιαλισμού της Κίνας που βαδίζει από το πρωταρχικό στάδιο σε ένα υψηλότερο στάδιο. Θα χρειαστούν τουλάχιστον 15 χρόνια για να ξεκινήσει η Κίνα ένα νέο μεταβατικό στάδιο, από το πρωταρχικό στάδιο του σοσιαλισμού στο μεσαίο ανεπτυγμένο στάδιο, δηλαδή απαιτούνται τρία πενταετή σχέδια για τη σταδιακή μετάβαση σε αυτό το υψηλότερο στάδιο.

5 Μακροπρόθεσμη τάση εκσυγχρονισμού με κινεζικά χαρακτηριστικά.

Αξίζει να σημειωθεί η προηγούμενη εμπειρία και αξίζει επίσης να αντλήσουμε τα διδάγματα από το παρελθόν. Ήδη από τον Δεκέμβριο του 1953, ο σύντροφος Μάο Τσετούνγκ επεσήμανε ότι πρόκειται για μια μεταβατική περίοδο από την ίδρυση της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας έως τη βασική ολοκλήρωση του σοσιαλιστικού μετασχηματισμού. Η γενική γραμμή και το καθήκον του Κόμματος σε αυτή τη μεταβατική περίοδο είναι να πραγματοποιήσει σταδιακά τη σοσιαλιστική εκβιομηχάνιση της χώρας και το σοσιαλιστικό μετασχηματισμό της γεωργίας, της βιοτεχνίας και της καπιταλιστικής βιομηχανίας και του εμπορίου σε ένα αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα. Επεσήμανε επίσης ότι για να επιτευχθεί αυτό το καθήκον, θα χρειαστούν περίπου τρία πενταετή σχέδια ή περίπου 15 χρόνια (σημείωση: ξεκινώντας από το 1953 και ουσιαστικά ολοκληρώθηκε το 1967, μαζί με 3 χρόνια οικονομικής ανάκαμψης, θα ήταν 18 χρόνια με 4 χρόνια να έχουν περάσει). Μέχρι τότε, η Κίνα μπορεί βασικά να οικοδομηθεί σε μια μεγάλη σοσιαλιστική χώρα. Μετά την ίδρυση της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, η Κίνα ολοκλήρωσε τρεις μεγάλες μετατροπές το 1956 και ανακοίνωσε επίσημα την είσοδό της σε μια σοσιαλιστική κοινωνία. Το 1987, η έκθεση του 13ου Εθνικού Συνεδρίου του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας επεσήμανε ότι θα χρειαστούν τουλάχιστον 100 χρόνια για την Κίνα από την ουσιαστική ολοκλήρωση του σοσιαλιστικού μετασχηματισμού της ατομικής ιδιοκτησίας των μέσων παραγωγής από τη δεκαετία του 1950 μέχρι την ουσιαστική υλοποίηση του σοσιαλιστικού εκσυγχρονισμού, κατά τη διάρκεια του οποίου όλα ανήκουν στο πρωτογενές στάδιο του σοσιαλισμού.
«Για να κατανοήσουμε την οικονομία της Κίνας πρέπει να δούμε το θέμα πιο μακροπρόθεσμα. Μετά από περισσότερα από 70 χρόνια σοσιαλιστικού εκσυγχρονισμού, ιδίως μετά την επίτευξη του πρώτου στόχου της εκατονταετηρίδας όπως είχε προγραμματιστεί, η Κίνα έχει ουσιαστικά ολοκληρώσει τα κύρια καθήκοντα του πρωτογενούς σταδίου του σοσιαλισμού και άρχισε να εισέρχεται σε μια νέα μεταβατική περίοδο. Θα χρειαστούν 15 χρόνια ή τρία πενταετή σχέδια για να πραγματοποιηθεί αυτή η μετάβαση όπως είχε προγραμματιστεί. Η βασική τάση του Εκσυγχρονισμού με Κινεζικά Χαρακτηριστικά είναι να υλοποιήσει βασικά τον σοσιαλιστικό εκσυγχρονισμό και να γίνει μια αναπτυγμένη χώρα μεσαίου επιπέδου μέχρι από το 2035 μέχρι το 2049, να οικοδομηθεί σε μια μεγάλη σύγχρονη σοσιαλιστική χώρα από κάθε άποψη που να είναι ευημερούσα, ισχυρή, δημοκρατική, πολιτιστικά προηγμένη, αρμονική και όμορφη και να γίνει μια σχετικά αναπτυγμένη χώρα, που είναι ο δεύτερος εκατονταετής στόχος. Μέχρι το 2078, να οικοδομηθεί σε μια ανεπτυγμένη σύγχρονη σοσιαλιστική χώρα, που είναι ο τρίτος στόχος της εκατονταετηρίδας. Μέχρι το τέλος του εικοστού πρώτου αιώνα, ο απώτερος στόχος είναι να πραγματοποιηθεί η κοινή προσδοκία των ανθρώπων όλων των εθνοτικών ομάδων στην Κίνα: να πραγματοποιηθεί το «κινεζικό όνειρο» - η μεγάλη αναζωογόνηση του κινεζικού έθνους.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Isabela Nogueira & Hao Qi - Το κράτος και οι εγχώριοι καπιταλιστές στην οικονομική μετάβαση της Κίνας: από τον μεγάλο συμβιβασμό στην περιορισμένη συμμαχία

Επιμέλεια-Μετάφραση:  Φί λιππος Μπαρδουνιώτης ΠΕΡΙΛΗΨΗ Το άρθρο αυτό συμβάλλει στη συζήτηση σχετικά με το ρόλο του κινεζικού κράτους στην ...