Translate

Η Mehr αναφέρει αναλυτικά τις ισραηλινές τοποθεσίες που στοχοποιήθηκαν στην πυραυλική επίθεση στο Ιράν

 



ΤΕΧΡΑΝΗ, 03 Οκτ. (MNA) – Το πρακτορείο ειδήσεων Mehr δημοσιεύει μια πλήρως λεπτομερή αναφορά σχετικά με τις στρατιωτικές βάσεις και τις βάσεις πληροφοριών που στοχοποιήθηκαν στην πρόσφατη Επιχείρηση True Promise II που διεξήχθη από το Ιράν στη Σιωνιστική οντότητα την Τρίτη.

Την Τρίτη, το Ιράν εκτόξευσε ένα μπαράζ πυραύλων προς τις στρατιωτικές βάσεις και τις βάσεις πληροφοριών της Σιωνιστικής οντότητας σε μια επίθεση αντιποίνων, η οποία πυροδότησε σειρήνες σε όλα τα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη.

Ονομάστηκε True Promise II, η επιχείρηση ήρθε ως απάντηση στις δολοφονίες του καθεστώτος του αρχηγού του πολιτικού γραφείου της Χαμάς Ismail Haniyeh στην Τεχεράνη, του ηγέτη της Χεζμπολάχ Sayyed Hassan Nasrallah και του διοικητή του IRGC Abbas Nilforoushan.

Δεδομένου του γεγονότος ότι το ισραηλινό καθεστώς έχει απαγορεύσει στα τοπικά μέσα ενημέρωσης να αναφέρουν τις στοχευμένες τοποθεσίες στα κατεχόμενα, η αναφορά της Mehr γίνεται πολύ σημαντική για να ρίξει φως στις τοποθεσίες και τη σημασία τους στη στρατιωτική δομή και τη δομή πληροφοριών του ισραηλινού καθεστώτος.

Η έκθεση Mehr ρίχνει φως στο πώς το σιωνιστικό καθεστώς γνώρισε μια τεράστια ήττα στην αναχαίτιση των ιρανικών πυραύλων και τις σοβαρές ζημιές στις τοποθεσίες του, όπως φαίνεται στις πρόσφατα δημοσιευμένες δορυφορικές εικόνες αυτών των στόχων.

Η Mehr έλαβε τα ονόματα πέντε στόχων ιρανικών πυραύλων από τις πηγές της που χτυπήθηκαν. Περιλάμβαναν αεροδρόμια και βάσεις ασφαλείας και πληροφοριών: Nevatim Airbas; Αεροπορική βάση Χατζερίμ; Βάση Glilot; Αεροπορική βάση Tel Nof; και Μονάδα 555.

Η αεροπορική βάση Nevatim (Εβραϊκά: בסיס נבטים, αγγλικά: sprouts) (IATA: VTM, ICAO: LLNV), επίσης η αεροπορική βάση 28, βρίσκεται 15 χιλιόμετρα ανατολικά-νοτιοανατολικά της Beersheba, κοντά στο moshav Nevatim στην έρημο Negev. Είναι μια από τις μεγαλύτερες βασεις στο Ισραήλ και είχε τρεις διαδρόμους διαφορετικού μήκους. Εκεί σταθμεύουν μαχητικά αεροσκάφη Stealth, μεταφορικά αεροσκάφη, αεροσκάφη τάνκερ και μηχανήματα ηλεκτρονικής αναγνώρισης/επιτήρησης, καθώς και η Πτέρυγα της Σιών.

Το αεροδρόμιο στοχοποιήθηκε επίσης στην πρώτη επίθεση αντιποίνων του Ιράν, γνωστή ως True Promise 1, στις 13 Απριλίου 2024. Η τρέχουσα κατάστασή του δεν είναι ξεκάθαρη καθώς το ισραηλινό καθεστώς δεν επιτρέπει στα ΜΜΕ να πάνε εκεί και να το δουν μετά την True Promise II του Ιράν.



Δορυφορικές εικόνες ενός υπόστεγου αεροσκαφών στη βασική ισραηλινή στρατιωτική αεροπορική βάση φαίνεται να δείχνουν μια μεγάλη τρύπα στην οροφή, ανέφεραν την Πέμπτη οι Times of Israel.

Οι εικόνες της αεροπορικής βάσης Nevatim στα νότια κατεχόμενα εδάφη την Τετάρτη δείχνουν τη ζημιά στην οροφή σε μια σειρά κτιρίων κοντά σε ένα διάδρομο προσγείωσης. Μεγάλα κομμάτια συντριμμιών μπορούν να φανούν απλωμένα γύρω από το κτίριο, πρόσθεσαν οι Times.

Η 140 Μοίρα «Golden Eagle» που επιχειρούσε με A-4H/N Skyhawk Ayit και στη συνέχεια F-16A/B Fighting Falcon Netz, μεταφέρθηκε από την εγκαταλειμμένη αεροπορική βάση Etzion πάνω από το Ramon στο Nevatim.



Από τον Δεκέμβριο του 2016, νέα μαχητικά αεροσκάφη F-35I Adir (The Mighty One) έχουν σταθμεύσει στο Nevatim. Το Ισραήλ τα αγοράζει από μια αμερικανική κοινοπραξία κατασκευαστών γύρω από τη Lockheed Martin, τροποποιημένα ανάλογα με τις ανάγκες του. Μέχρι στιγμής έχουν παραγγελθεί συνολικά 75 από αυτά τα stealth jet, τα οποία πρόκειται να παραδοθούν μέχρι το τέλος της δεκαετίας του 2020. Αυτό θα γεμίσει τρεις μοίρες, οι οποίες είναι ήδη στημένες στο Nevatim και θα έχουν πλήρη ισχύ μέχρι εκείνη τη στιγμή. Πρόκειται για την 116 Μοίρα "Lions Of The South", την 117 Squadron "First Jet" και την 140 Squadron "Golden Eagle", τα οποία έχουν όλα μακρύτερο ιστορικό σε άλλες βάσεις και με άλλα αεροσκάφη (βλ. Μονάδες).

Παράλληλα με την εισαγωγή του F-35I, ένας προσομοιωτής πτήσης εγκαταστάθηκε επίσης στο Nevatim, ο οποίος προορίζεται να εξοικειώσει τους νέους πιλότους με το αεροσκάφος πριν καθίσουν στο πιλοτήριο για πρώτη φορά και να εξοικειώσει τους έμπειρους πιλότους με καταστάσεις μάχης χωρίς να βάλουν τον εαυτό τους. σε κίνδυνο. Μετά από μια φάση δοκιμών και εκπαίδευσης διάρκειας ενός έτους, το Ισραήλ κήρυξε επίσημα τα πρώτα οκτώ F-35I της βάσης σε λειτουργία στις αρχές Δεκεμβρίου 2017.

Τα αεροσκάφη τάνκερ Boeing 707 Re'em, τα οποία χρονολογούνται από τη δεκαετία του 1970 και σταθμεύουν στο Nevatim από το 2008, θα αντικατασταθούν σταδιακά από το νεότερο Boeing KC-46A Pegasus.

Επίσης, η 122 Μοίρα "Nachshon", η οποία υπάρχει από το 1971, χειρίζεται πολλά αεριωθούμενα αεροσκάφη Gulfstream σε διαφορετικές διαμορφώσεις στο Nevatim

Επιπλέον, η αεροπορική βάση Nevatim είναι επίσης η έδρα του λεγόμενου Ισραηλινού Air Force One, ενός μετασκευασμένου Boeing 767 για διεθνείς επισκέψεις του Προέδρου του Ισραήλ ή του Πρωθυπουργού. Επίσημα ονομάζεται Wing of Zion, λειτουργεί από την IAF και έχει το δικό της υπόστεγο στο Nevatim. 

Το αεροδρόμιο λέγεται επίσης ότι φιλοξενεί ορισμένα από τα πυρηνικά όπλα του ισραηλινού καθεστώτος. Αφού η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ ανακοίνωσε στις αρχές Μαρτίου 2024 ότι τα αεροσκάφη F-35 stealth της είναι πλέον πιστοποιημένα για χρήση με ατομικές βόμβες B61-12, υπάρχει μια αυξανόμενη συζήτηση σχετικά με το εάν τα ισραηλινά F-35I Adir στο Nevatim είναι επίσης ικανά να μεταφέρουν και να ρίχνουν ισραηλινά πυρηνικά όπλα. Για το σκοπό αυτό, θα πρέπει να αποθηκεύονται στη βάση σε ειδικά ασφαλισμένες αποθήκες.



Ενώ τα μέσα ενημέρωσης που συμπεραίνοντας από τις δορυφορικές εικόνες ανέφεραν ότι η αεροπορική βάση Nevatim δεν υπέφερε πολύ στην πρώτη επιχείρηση True Promise που πραγματοποιήθηκε από το Ιράν τον Απρίλιο, τα μέσα ενημέρωσης ανέφεραν την Πέμπτη, αναιρώντας τις δορυφορικές εικόνες οτι  προκλήθηκαν σοβαρές ζημιές στην περιοχή. Βίντεο που εντοπίστηκαν γεωγραφικά από το CNN έδειξαν σημαντικό αριθμό ιρανικών πυραύλων να χτυπούν τη βάση.

Η Αεροπορική Βάση Χατζερίμ (Εβραϊκά: בָּסִיס חֵיל-הַאֲוִויר חֲצֵרִים, Βάση Heil HaAvir Hatzerim, lit. Homesteads) (ICAO: LLHB, στη βόρεια πλευρά του Ισραήλ, στη βόρεια οδό, στη δυτική πλευρά του Ισραήλ της Beersheba, κοντά στο κιμπούτς Χατζερίμ. Εκτός από επιχειρησιακά μαχητικά αεροσκάφη, στεγάζει την Ακαδημία Πτήσεων της Ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας (AIF), την Aerobatic Team της IAF και το Μουσείο IAF.



Μετά το άνοιγμα της βάσης, η IAF Flight Academy μεταφέρθηκε εδώ από την αεροπορική βάση Tel Nof και έκτοτε χρησιμοποιεί κυρίως το βορειοδυτικό τμήμα του αεροδρομίου και τον διάδρομό του για τα ελικοφόρα αεροσκάφη του. Διθέσια εκπαιδευτικά αεροσκάφη στροβιλοκινητήρα, τα οποία επίσης πετά η IAF Aerobatic Team, σταθμεύουν στην πολύ μεγαλύτερη νότια περιοχή με τους τρεις διαδρόμους. Τα εκπαιδευτικά τζετ βρίσκονται επίσης εκεί, μαζί με επιχειρησιακά μαχητικά αεροσκάφη της IAF. Η βόρεια περιοχή έχει ακόμα ελικοδρόμιο, αλλά από τότε που αποσύρθηκε η τελευταία μοίρα ελικοπτέρων, χρησιμοποιήθηκε μόνο από τα εκπαιδευτικά ελικόπτερα της Ακαδημίας Πτήσεων (βλ. χάρτη).

Η Ακαδημία Πτήσεων είχε ήδη πετάξει το γαλλικό διθέσιο Fouga CM.170 Magister Tzukit στην αεροπορική βάση Tel Nof από το 1960, το οποίο διατήρησε για συνολικά 50 χρόνια σε διαφορετικές παραλλαγές έως ότου παροπλίστηκε το 2010 και πέταξε επίσης από την Aerobatic Team κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Αυτά τα αεροσκάφη Hatzerim χρησιμοποιήθηκαν επίσης κατά τη διάρκεια του Πολέμου των Έξι Ημερών για να πραγματοποιήσουν επιθέσεις σε σταθμούς ραντάρ και αντιαεροπορικό πυροβολικό του εχθρού και επίσης έκαναν στενή αεροπορική υποστήριξη (CAS).

Εδώ εδρεύουν η 69 Squadron "Hammers" και η 107 Squadron. Εκτός από τις δύο μοίρες με επιχειρησιακά μαχητικά αεροσκάφη, η βάση στεγάζει επίσης την IAF Flight Academy, την IAF Aerobatic Team και – έξω από την περιοχή ασφαλείας – το Μουσείο IAF.

Η Hatzerim, δίπλα από την αεροπορική βάση Tel Nof, πιστεύεται ότι παίζει ρόλο στην πυρηνική αποτροπή του Ισραήλ, καθώς και οι δύο βάσεις φιλοξενούν μαχητικά αεροσκάφη F-15 ικανά να μεταφέρουν πυρηνικά όπλα σε μεγάλες αποστάσεις. Είναι άγνωστο εάν τέτοια όπλα αποθηκεύονται επίσης στη Hatzerim εκτός από το Tel Nof και στις αποθήκες στην αεροπορική βάση Sdot Micha. Ωστόσο, ο νεότερος τύπος F-15I Ra'am, που εδρεύει μόνο στη Hatzerim, είναι πιο κατάλληλος για τη μεταφορά αυτών των όπλων από τα παλαιότερα μοντέλα του F-15 στο Tel Nof. Το F-16I Sufa που σταθμεύει εδώ θα μπορούσε επίσης να προορίζεται για αυτόν τον σκοπό.



Τα 25 αεροσκάφη του F-15I Ra'am της Μοίρας "Hammers" στη Hatzerim πρόκειται να αναβαθμιστούν από το 2029 ως F-15I+ στα πιο πρόσφατα πρότυπα, θα λαμβάνουν τα ίδια ηλεκτρονικά και συστήματα με το νέο Boeing F-15EX Eagle II της USAF.

Η ισραηλινή στρατιωτική βάση και η βάση πληροφοριών Glilot κοντά στο Τελ Αβίβ ήταν ο τρίτος στόχος των ιρανικών πυραύλων στην Επιχείρηση True Promise II. Στεγάζει το nit 8200 το οποίο είναι μια μονάδα Signals Intelligence (SIGINT) στις Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF). Αρχικά ιδρύθηκε ως Shin Mim 2 κατά τη δεκαετία του 1930 υπό τη βρετανική εντολή. Η Μονάδα 8200 εξελίχθηκε από τις μέτριες απαρχές της σε μια μονάδα πληροφοριών και τεχνολογίας στις Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF). Αρχικά επιφορτισμένη με τηλεφωνικές υποκλοπές σε γειτονικές περιοχές, η μονάδα υπέστη πολλές αλλαγές ονομασίας με την πάροδο των ετών. Αυτές οι αλλαγές αντικατοπτρίζουν τον εξελισσόμενο ρόλο και τις διευρυνόμενες δυνατότητές της.



Η βάση Gililot βρίσκεται στα βόρεια προάστια του Τελ Αβίβ και 110 χιλιόμετρα από τα σύνορα του Λιβάνου.

Στις 26 Αυγούστου 2024, σε μια ανάρτηση για την επίθεση της Χεζμπολάχ στη βάση Gillot, διάφορα μέρη της εμφανίστηκαν σε βίντεο: «Η μονάδα στρατιωτικών πληροφοριών 8200 της βάσης Gillot βομβαρδίστηκε σήμερα από τη Χεζμπολάχ και οι Ηνωμένες Πολιτείες εξέφρασαν ανησυχία για την κατάστασή του».

Αεροπορική βάση Tel Nof (Εβραϊκά: בָּסִיס חֵיל-הַאֲוִויר תֵּל נוֹף, Αγγλικά: Lookout hill) (ICAO: LLEK), επίσης γνωστή ως Αεροπορική Βάση 8, είναι η παλαιότερη και κύρια βάση της Ισραηλινής Αεροπορίας (IAF) που βρίσκεται 5 χλμ. νότια του Ρεχοβότ. Το Τελ Νοφ στεγάζει δύο μαχητικά κρούσης, δύο ελικόπτερα και μια μοίρα UAV. Επίσης, στη βάση βρίσκονται το Κέντρο Δοκιμών Πτήσεων Manat και αρκετές ειδικές μονάδες των Ισραηλινών Δυνάμεων Άμυνας (IDF), μεταξύ άλλων η Μονάδα 669 (ελικοπτεροφόρο Κέντρο Έρευνας και Διάσωσης Μάχης (CSAR)) και το κέντρο εκπαίδευσης και το αρχηγείο της Ταξιαρχίας Αλεξιπτωτιστών.



Το ισραηλινό καθεστώς έχει στην κατοχή του πυρηνικά όπλα από τα τέλη της δεκαετίας του 1960 και αυτά αποθηκεύονται σε κάποιο σημείο στο Τελ Νοφ σε μια ειδικά προστατευμένη περιοχή. Μαχητικά αεροσκάφη που μπορούν να μεταφέρουν τέτοια όπλα σε μεγάλες αποστάσεις, όπως το F-15 Eagle (δείτε τη συλλογή παρακάτω) και μια φορά το F-4E Phantom II (βλ. εικόνα παραπάνω) ήταν σε επιφυλακή όλο το εικοσιτετράωρο στη βάση από τη δεκαετία του 1970. Αυτή η μορφή αποτροπής ήταν ένα από τα μαθήματα που πήρε το Ισραήλ από τον πόλεμο του Γιομ Κιπούρ το 1973, παρόλο που η χώρα δεν έχει ακόμη παραδεχτεί ότι διαθέτει πυρηνικά όπλα.





Σήμερα (2024), το Tel Nof φιλοξενεί δύο μαχητικά αεροσκάφη κρούσης και δύο μοίρες ελικοπτέρων μεταφοράς καθώς και μια μοίρα drone. Επίσης, βρίσκεται εκεί το Flight Test Center Manat με ένα παράδειγμα όλων των παραλλαγών αεροσκαφών (βλ. F-15I Eagle Ra'am στην παραπάνω γκαλερί και F-35I Adir στη συλλογή στην ενότητα "Μονάδες"). Αρκετές ειδικές μονάδες των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων (IDF) βρίσκονται επίσης εκεί, συμπεριλαμβανομένης της μονάδας 669 Airborne Combat Search and Rescue (CSAR) και του κέντρου εκπαίδευσης της Ισραηλινής Ταξιαρχίας Αλεξιπτωτιστών.

Η μονάδα 555 , γνωστή και ως Sky Crows, η οποία ήταν ένας από τους στόχους του Ιράν, είναι η μονάδα ηλεκτρονικού πολέμου της ισραηλινής πολεμικής αεροπορίας. Ιδρύθηκε το 1969 στην αεροπορική βάση Lod. Επί του παρόντος, έχει την έδρα της στην αεροπορική βάση Τελ Νοφ. Είναι μία από τις πιο απόρρητες μονάδες της ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας.

Ο εξοπλισμός της μονάδας είναι άκρως απόρρητος, αλλά είναι γνωστό ότι έχει αναπτυχθεί από την αμυντική βιομηχανία του Ισραήλ.

Η κύρια αποστολή της μονάδας είναι να λειτουργεί διάφορα συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου στον αέρα για να βοηθήσει τα ισραηλινά αεροσκάφη να αποφύγουν τα αντίπαλα συστήματα.


Πηγή: Mehr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Μπροσούρα: Εταιρείες Πλατφόρμες Εργασίας – Αόρατο αφεντικό – Καπιταλιστική αναδιάρθρωση – Ταξικοί αγώνες

Η παρούσα έκδοση τυπώθηκε και κυκλοφόρησε το καλοκαίρι του 2024, από τη Συνέλευση Βάσης Εργαζοµένων Οδηγών Δικύκλου. Μια συνεισφορά στην ανά...