ΕΙΣΑΓΩΓΗ
Τα τραγικά γεγονότα στη Μέση Ανατολή και ειδικότερα οι γενοκτονικές επιθέσεις του ισραηλινού στρατού ενάντια στον αραβικό πληθυσμό της Παλαιστίνης έδειξαν, για άλλη μιά φορά τον αντιδραστικό χαρακτήρα του σιωνισμού, που αποτελεί το ιδεολογικό υπόβαθρο και το βασικό μηχανισμό του κράτους του Ισραήλ . Πολλοί μιλούν καταγγελτικά για το κίνημα αυτό χαρακτηρίζοντας το αντιδραστικό , ρατσιστικό , πράκτορα του ιμπεριαλισμού κλπ. Ωστόσο ελάχιστες μελέτες έχουν κυκλοφορήσει, τουλάχιστον στην Ελλάδα , που να παρουσιάζουν την προέλευση του, το ρόλο του στη δημιουργία και τη λειτουργία του κράτους του Ισραήλ και τις προοπτικές του.
Όλα αυτά ακριβώς παρουσιάζει η μελέτη αυτή των G. Taut και M. Warshawski, αγωνιστών της αντισιωνιστικής άκρας αριστεράς μέσα στο Ισραήλ . Πρωτοδημοσιεύθηκε το 1982 στο γαλλικό περιοδικό Quatrieme Internationale και είναι χωρισμένη σε 5 μέρη: στο πρώτο παρουσιάζεται η προέλευση του σιωνισμού και η ιδεολογία του προ του 1918, στο δεύτερο οι κοινωνικοοικονομικές και πολιτικές δομές του πριν από την ίδρυση του κράτουςτου Ισραήλ , στο τρίτο σκιαγραφείται ο ρόλος του στην ισραηλινή κοινωνία μέχρι τον πόλεμο του 1967, στο τέταρτο περιγράφεται η πολιτεία του μέσα στην ισραηλινή κοινωνία σε συνδυασμό με τις διακρίσεις σε βάρος των εβραίων της Μέσης Ανατολής από το σιωνιστικό κράτος και στο πέμπτο η πορεία του σιωνισμού από τον πόλεμο του 1967, όπου το Ισραήλ νίκησε , έως εκείνον του 1973, όπου το Ισραήλ δεν μπόρεσε να νικήσει και ολοκληρη η ισραηλινή κοινωνία έπεσε σε μια βαθειά κρίση.
Στα 30 χρόνια που ακολούθησαν και κάτω απότην επίδραση των κοσμογονικών αλλαγών που συνέβησαν σε παγκόσμιο επίπεδο (κατάρρευση των καθεστώτων του «υπαρκτούσοσιαλισμού», κρίση της Αριστεράς , αύξηση της επιθετικότητας του ιμπεριαλισμού) η ισραηλινή κοινωνία γνώρισε ανάλογες εξελίξεις με αποτέλεσμα μια σειρά ζητήματα να μπαίνουν εκεί διαφορετικά απ' ότι έμπαιναν όταν γράφτηκε αυτή η μελέτη. Ωστόσο τα βασικά της σημεία, η ανάλυση του σιωνισμού σαν ρεύμα, η παρουσίαση του ρόλου του στην κοινωνία του Ισραήλ και του αδιεξόδου που την οδηγεί επιβεβαιώνονται και από τα τελευταία γεγονότα. Πιστεύουμε ότι η μελέτη αυτή θα παρουσιάσει σε κάθε σκεπτόμενο άνθρωπο μια πτυχή της ισραηλινήςκοινωνίαςπου αγνοεί και θα τον βοηθήσει να κατανοήσει καλύτερα όσα συμβαίνουν σήμερα στην Παλαιστίνη.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου