Translate

Wang Huning - "Η δομή της μεταβαλλόμενης πολιτικής κουλτούρας της Κίνας"



   Wang HuningΜέλος του Π.Γ. της Κ.Ε του Κ.Κ.Κ 



Η διαδικασία της παγκόσμιας ολοκλήρωσης ώθησε τη σύγχρονη πολιτική επιστήμη να συνειδητοποιήσει όλο και περισσότερο την πολιτική σημασία των πολιτισμικών διαφορών μεταξύ κοινωνιών και λαών. Η υπέρβαση των φυσικών εμποδίων, η άρση των τεχνητών φραγμών και η εξάλειψη του περιορισμού αποτέλεσαν το εφαλτήριο για την εισαγωγή των πολιτισμικών παραγόντων στο έργο των πολιτικών επιστημόνων.


Η μελέτη της Ruth Benedict (1887-1948) του 1946 για τον ιαπωνικό πολιτισμό, "Το χρυσάνθεμο και το σπαθί", μπορεί να θεωρηθεί ως η αρχή αυτής της διαδικασίας. Οι ανθρώπινες κοινωνίες αναπόφευκτα δομούν τη ζωή έτσι ώστε να ευνοούν ορισμένους τρόπους αντιμετώπισης των γεγονότων και ορισμένους τρόπους μέτρησής τους, και οι άνθρωποι που ζουν σε συγκεκριμένες κοινωνίες θεωρούν τους τρόπους επίλυσης των προβλημάτων τους ως τη βάση για τη θεώρηση ολόκληρου του κόσμου.


Περισσότερο από ποτέ άλλοτε, οι άνθρωποι σήμερα έχουν κατανοήσει ότι η πολιτική ζωή δεν καθορίζεται αποκλειστικά από παράγοντες "υλικού", όπως οι θεσμοί, τα συστήματα, η εξουσία και οι κανόνες, διότι εμπλέκεται και "λογισμικό", με άλλα λόγια, υποκείμενες ή εσωτερικές δυνάμεις, όπως οι αξίες, τα συναισθήματα, η ψυχολογία, οι στάσεις κ.λπ. Η ανάλυση της πολιτικής κουλτούρας αναπτύχθηκε ακριβώς από τις αντιδράσεις των ανθρώπων σε αυτή τη νέα κατανόηση. Η κινεζική πολιτική αλλάζει σήμερα. Σε αυτή την κατάσταση, είναι απαραίτητο να εξετάσουμε την ιστορία του κινεζικού πολιτισμού και τα συστατικά του, τις συγχρονικές και διαχρονικές δομές του, την τρέχουσα κατάστασή του και το τι πρόκειται να γίνει.


Πρώτον


Η κινεζική πολιτική κουλτούρα είναι παραδοσιακά "πολιτισμικά προσανατολισμένη", κάτι που διαφέρει από τη δυτική πολιτική κουλτούρα, η οποία είναι "θεσμικά προσανατολισμένη". Ο πολιτισμικός προσανατολισμός αναφέρεται σε μια πολιτική κουλτούρα που η ίδια είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την οικογενειακή ζωή, την κοινωνική ζωή, την ηθική ζωή και την ηθική ζωή, έτσι ώστε η πολιτική κουλτούρα να διαχέεται σε όλη την ευρύτερη κοινωνική κουλτούρα. Η κοινωνία επιδρά στην πολιτική ζωή μέσω ορισμένων πολιτισμικών μηχανισμών και της γενικής υποκειμενικότητας που διαμορφώνεται από αυτές τις πολιτισμικές μορφές, έτσι ώστε η πραγμάτωση της πολιτικής ζωής να είναι στην πραγματικότητα το ξεδίπλωμα της κοινωνικής και ηθικής ζωής.


Μια πολιτική κουλτούρα με θεσμικό προσανατολισμό διαχωρίζει σαφέστερα την πολιτική σφαίρα από τις άλλες σφαίρες που μόλις αναφέρθηκαν, αναγνωρίζοντας ότι τα υποκείμενα μπορούν να προσλαμβάνουν διαφορετικές ταυτότητες σε διαφορετικές σφαίρες και καθιερώνοντας τις μοναδικές διαδικασίες, μηχανισμούς, λειτουργίες και δομές της πολιτικής ζωής. Στη σύγχρονη εποχή, η παραδοσιακή δομή της κινεζικής πολιτικής κουλτούρας έχει αντιμετωπίσει πολλές επιθέσεις και έχει βιώσει πολλά σκαμπανεβάσματα, τόσο λόγω της διείσδυσης ξένων πολιτισμών όσο και λόγω των συνοδευτικών αλλαγών των εσωτερικών πολιτισμών, αλλά είναι δύσκολο να πούμε ότι η βασική υποκειμενικότητα της παραδοσιακής πολιτικής κουλτούρας έχει μετασχηματιστεί ριζικά.


Η ιδέα μιας πολιτισμικά προσανατολισμένης πολιτικής κουλτούρας εξακολουθεί να αποτελεί μια απαραίτητη διάσταση για την κατανόηση της κινεζικής πολιτικής ζωής και κάτι που δεν πρέπει να παραβλέπουμε όταν εξετάζουμε μεταρρυθμίσεις του πολιτικού συστήματος. Ούτε η πολιτισμικά προσανατολισμένη πολιτική κουλτούρα ούτε η θεσμικά προσανατολισμένη πολιτική κουλτούρα είναι το αποτέλεσμα των προσωπικών επιλογών των ανθρώπων, αλλά μάλλον το αποτέλεσμα της αλληλεπίδρασης ενός συγκεκριμένου επιπέδου κοινωνικής ανάπτυξης, μιας συγκεκριμένης κοινωνικής δομής και μιας συγκεκριμένης υποκειμενικότητας.


Όπως το έθεσε ο Arnold J. Toynbee (1889-1975), οι κανόνες, τα έθιμα και οι συνήθειες της ανθρώπινης κοινωνίας είναι αλληλένδετα μεταξύ τους, σχηματίζοντας ένα δίκτυο κανόνων που διέπει όλες τις σφαίρες της ανθρώπινης ζωής, ακόμη και αν τα στοιχεία αυτά δεν έχουν ίσως καμία εσωτερική λογική σχέση.

Ωστόσο, ψυχολογικές συνδέσεις υπάρχουν ακόμη και αν δεν υπάρχουν λογικές συνδέσεις. Η κοινωνική εξέλιξη είναι συχνά πολύ αργή, και ενώ η επιφάνεια μπορεί μερικές φορές να αλλάξει εντελώς μέσα σε λίγα χρόνια ή δεκαετίες, τα βαθύτερα στρώματα των κοινωνικών σχέσεων εξελίσσονται λιγότερο γρήγορα. Επομένως, μια πιο προσεκτική ματιά στην κατάσταση της κινεζικής κοινωνίας απαιτεί την εξέταση των ιστορικών, κοινωνικών και πολιτισμικών συνθηκών αυτής της κοινωνίας και των δεσμών μεταξύ αυτών των συνθηκών.


Μπορούμε λοιπόν να υποστηρίξουμε ότι ο ρόλος της πολιτικής κουλτούρας δεν μπορεί να υποτιμηθεί, είτε κατά την εξέταση της τρέχουσας εξέλιξης της κοινωνίας και της πολιτικής της Κίνας είτε κατά την ανάλυση της ιστορικής τους εξέλιξης. Στη σύγχρονη εποχή, η κινεζική πολιτική έχει ξεκινήσει τη μακρά πορεία μετάβασης από μια πολιτισμικά προσανατολισμένη πολιτική κουλτούρα σε μια θεσμικά προσανατολισμένη πολιτική κουλτούρα, και η κύρια τροχιά της πολιτικής ανάπτυξης της Κίνας δεν έχει ακόμη ξεπεράσει αυτή την ιστορική διαδικασία. Είναι ακριβές να πούμε ότι οι αλλαγές των τελευταίων ετών ήταν οι ταχύτερα εξελισσόμενες σε αυτή τη μακρά διαδικασία και ότι η πολιτική κουλτούρα της κινεζικής κοινωνίας βρίσκεται σήμερα σε κατάσταση μετασχηματισμού. Όσον αφορά την κοινωνική ανάπτυξη, η κινεζική κοινωνία μετακινείται από μια κοινωνία που κινητοποιείται πολιτικά σε μια κοινωνία που κινητοποιείται οικονομικά, από μια οικονομία της παραγωγής σε μια οικονομία της κατανάλωσης.


Η πολιτική ζωή είναι μόνο μια δομή, ή ένα σύστημα, μέσα στην κοινωνική ζωή, και όταν το ευρύτερο σύστημα αλλάζει, η πολιτική μπορεί να αλλάξει προς δύο πιθανές κατευθύνσεις: πρώτον, μπορεί να αλλάξει καθώς αλλάζει ο σύνδεσμος ιστορία-κοινωνία-κουλτούρα, προσαρμοζόμενη έτσι στην κοινωνική αλλαγή και προωθώντας την- δεύτερον, μπορεί να υπερβεί τα υπάρχοντα όρια της οικονομικής και κοινωνικής αλλαγής και να κάνει ένα άλμα μπροστά από το χρόνο, να γίνει η ίδια η εννοιολογική και ψυχολογική δύναμη που κατευθύνει την κοινωνική και οικονομική αλλαγή. Σε κάθε περίπτωση, η υποστήριξη μιας συγκεκριμένης πολιτικής κουλτούρας είναι απαραίτητη.


Η πολιτική κουλτούρα είναι λεπτή, αλλά ισχυρή. Αν συγκρίνουμε την πολιτική ζωή μιας κοινωνίας με ένα παγόβουνο σε έναν απέραντο ωκεανό, το τεράστιο μέρος κάτω από την επιφάνεια είναι η πολιτική κουλτούρα μιας κοινωνίας. Σύμφωνα με τον κοινωνιολόγο S. N. Eisenstadt ) (1923-2010), είναι ζωτικής σημασίας η ενσωμάτωση των πολιτικών διαδικασιών στο ευρύτερο πλαίσιο του κοινωνικού πολιτισμού- ο πολιτισμός διαμορφώνει την πολιτική διαδικασία, η οποία αναπτύσσεται και ωριμάζει μέσα στον πολιτισμό. Στο ιδιαίτερο πολιτισμικό πλαίσιο της Κίνας, η αποτελεσματικότητα του πολιτικού πολιτισμού είναι ιδιαίτερα αξιοσημείωτη. Αυτό οφείλεται εν μέρει στην ιδιαίτερα ανεπτυγμένη κατάσταση του πολιτικού πολιτισμού και εν μέρει στην ταύτιση της κοινωνίας με τον πολιτικό πολιτισμό.


Σύμφωνα με μια ανάλυση του 1987 7,4 εκατομμυρίων σημείων δεδομένων που αντλήθηκαν από 3.204 έρευνες που διενήργησε η Ερευνητική Ομάδα Πολιτικής Ψυχολογίας των Κινέζων Πολιτών, οι Κινέζοι πολίτες επιδεικνύουν υψηλό επίπεδο πολιτικής ευαισθησίας. Μεταξύ των ερωτηθέντων, το 83,51% πιστεύει ότι είναι σημαντικό να ανησυχεί κανείς για σημαντικές εθνικές υποθέσεις, το 77,67% δηλώνει ότι "ανησυχεί πολύ" ή "σχετικά" για τη συνολική σταθερότητα και τις περιστασιακές διακυμάνσεις της πολιτικής κατάστασης, το 57,01% κατέχει έναν ορισμένο αριθμό πολιτικών πεποιθήσεων, το 49,13% πιστεύει ότι πρέπει να αγωνίζεται για τις πολιτικές του πεποιθήσεις με κάθε κόστος και το 56,99% των πολιτών δηλώνει πρόθυμο να μιλήσει για πολιτικά θέματα.


Τα στοιχεία αυτά δεν αποκαλύπτουν τη συγκεκριμένη δομή και το περιεχόμενο της πολιτικής κουλτούρας των πολιτών, αλλά δείχνουν το ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η πολιτική κουλτούρα. Ως αποτέλεσμα της μακροχρόνιας πολιτισμικής διαμόρφωσης, η κινεζική κοινωνία έχει υψηλό επίπεδο πολιτικής ευαισθησίας. Η ευαισθησία αυτή έχει ενισχυθεί σε πρωτοφανή βαθμό από την ανάπτυξη της σύγχρονης πολιτικής, η οποία με τη σειρά της αποτελεί προϋπόθεση για την ύπαρξη μιας πολιτισμικά προσανατολισμένης πολιτικής κουλτούρας.


Στην ανάλυσή του για την έννοια του "πολιτικού λαού", ο διάσημος Αμερικανός πολιτικός επιστήμονας Robert Dahl (1915-2014) διέκρινε μεταξύ της απολιτικής τάξης, της πολιτικής τάξης, των διψασμένων για εξουσία και των ισχυρών, προκειμένου να αναλύσει τους διαφορετικούς ρόλους που διαδραματίζουν αυτές οι ομάδες στην πολιτική ζωή.  Δεν φαίνεται σκόπιμο να χρησιμοποιήσουμε την έννοια του Dahl για να ταξινομήσουμε τους ανθρώπους σε μια πολιτισμικά προσανατολισμένη πολιτική κουλτούρα, διότι τους ταξινομεί ανάλογα με τις στάσεις και τις σχέσεις τους με το σύστημα. Στην Κίνα, οι περισσότεροι άνθρωποι ανήκουν στην πολιτισμική-πολιτική τάξη και αυτό το χαρακτηριστικό καθορίζει τον θεμελιώδη ρόλο της πολιτικής κουλτούρας στην κινεζική πολιτική ζωή.


Η ίδια η πολιτισμική-πολιτική τάξη είναι ένα σύνθετο σύνολο που αντιστέκεται στη γενίκευση. Αλλά η πολιτιστική-πολιτική τάξη είναι πολύ διαφορετική από τη θεσμική-πολιτική τάξη (ή αυτό που ο Dahl ονόμασε "πολιτική τάξη"), και ο ρόλος της είναι προφανώς επίσης διαφορετικός. Η θεσμική-πολιτική τάξη ορίζεται κυρίως από τη συμμετοχή της στην πολιτική διαδικασία, δηλαδή από την "πραγματική συμμετοχή της στην πολιτική ζωή".


Στο πολιτισμικό κλίμα της Κίνας, ωστόσο, η αποτελεσματικότητα και η δύναμη της πολιτικής κουλτούρας προέρχεται από την έγκριση ή την αποδοκιμασία, την αντίδραση ή την έλλειψη αντίδρασης, την αποδοχή ή την έλλειψη αποδοχής του κοινού, αντί της προσωπικής συμμετοχής. Είναι εύκολο να διαπιστώσει κανείς ότι αυτό είναι τόσο ένα πολιτισμικό όσο και ένα θεσμικό χαρακτηριστικό, ένα λειτουργικό και ένα δομικό χαρακτηριστικό. Αυτή είναι μόνο μια προκαταρκτική προσπάθεια να υποδηλωθεί η σημασία του μετασχηματισμού μιας πολιτικής κουλτούρας και αξίζει να προχωρήσει ο προβληματισμός περαιτέρω.

 

Δεύτερον


Η πολιτική κουλτούρα έχει μια απεριόριστη, άυλη ύπαρξη που δεν μπορεί να επεξεργαστεί και να διαμορφωθεί όπως κάτι με πιο απτή μορφή. Ο σχηματισμός και ο μετασχηματισμός του απαιτούν πάντα μια διαδικασία. Ως στοιχείο του κοινωνικού πολιτισμού, η ανάπτυξη του πολιτικού πολιτισμού μοιράζεται πολλά με την ανάπτυξη του κοινωνικού πολιτισμού, και είναι αυτονόητο ότι η ανάπτυξη του πολιτικού πολιτισμού είναι πρώτα απ' όλα μια διαχρονική διαδικασία.


Η πολιτική κουλτούρα είναι μια ευρεία έννοια και διάφοροι μελετητές έχουν διαφορετικούς ορισμούς γι' αυτήν. Ο Gabriel Almond (1911-2002) θεωρεί την πολιτική κουλτούρα ως ένα σύνολο πολιτικών στάσεων, πεποιθήσεων και συναισθημάτων που επικρατούν σε ένα έθνος σε μια συγκεκριμένη χρονική στιγμή, και αυτή η πολιτική κουλτούρα είναι προϊόν της ιστορίας του έθνους καθώς και των τρεχουσών εξελίξεων στον κοινωνικό, οικονομικό και πολιτικό τομέα. Πιστεύεται γενικά ότι ο πολιτικός πολιτισμός αποτελείται από πολιτικές γνώσεις, πολιτικά συναισθήματα, πολιτικές αξίες και πολιτικά ιδεώδη, τα οποία ενώνονται για να αποτελέσουν ένα σύνολο και το οποίο απαιτεί μια ιστορική διαδικασία επεξεργασίας, τελειοποίησης, παγίωσης και ολοκλήρωσης.


Επομένως, για να αναλύσουμε τον μετασχηματισμό του κινεζικού πολιτικού πολιτισμού, πρέπει πρώτα να εξετάσουμε τη διαχρονική δομή του πολιτικού πολιτισμού, η οποία αποτελεί το ιστορικό υπόβαθρο που απαιτείται για την κατανόηση του σύγχρονου πολιτικού πολιτισμού. Χωρίς αυτό, δεν μπορούμε να αντιληφθούμε τη συγγένεια μεταξύ της σύγχρονης πολιτικής κουλτούρας και της παραδοσιακής πολιτικής κουλτούρας, ούτε μπορούμε να κατανοήσουμε το μέγεθος και την ιστορική κινητήρια δύναμη πίσω από το μετασχηματισμό της σύγχρονης πολιτικής κουλτούρας.

Οι ακόλουθες μεταβλητές είναι απαραίτητες για την ανάλυση της διαχρονικής δομής του σύγχρονου κινεζικού πολιτικού πολιτισμού:


Πρώτον, η κλασική δομή του πολιτικού πολιτισμού, ή με άλλα λόγια, το βασικό περιεχόμενο και το πνεύμα του πολιτικού πολιτισμού στην παραδοσιακή Κίνα.  Ο παραδοσιακός κινεζικός πολιτικός πολιτισμός δίνει έμφαση στον χαρακτήρα, την ηθική, την προσωπική καλλιέργεια, την καλοσύνη και την ηθική, οπότε δεν υπάρχει διάκριση μεταξύ εκκλησίας και κράτους και η πολιτική και η επιστήμη επικαλύπτονται. Ο δυτικός πολιτικός πολιτισμός δίνει έμφαση στην κοινωνία, το δίκαιο και τους θεσμούς, την εξουσία και τους περιορισμούς της εξουσίας, διαχωρίζοντας έτσι την εκκλησία από το κράτος, την πολιτική και την επιστήμη.

Το "συλλογικό ασυνείδητο" που παράγεται από τη δυτική πολιτική κουλτούρα δίνει έμφαση στην εξωτερική ρύθμιση, με άλλα λόγια, ρυθμίζει τις ανθρώπινες ενέργειες μέσω πολιτικών συστημάτων, σχέσεων εξουσίας, νομικών συστημάτων και άλλων μηχανισμών για την επίτευξη πολιτικών στόχων ή πολιτικών ιδεωδών.

Το "συλλογικό ασυνείδητο" που διαμορφώνεται από τον κινεζικό πολιτικό πολιτισμό δίνει αντίθετα έμφαση σε αρετές όπως η καλοσύνη, η δικαιοσύνη, η ευπρέπεια, η σοφία και η πίστη 仁义礼智信, η αφοσίωση, παιδική ευσέβεια, αδελφική αγάπη, συγχώρεση και θάρρος 忠孝涕恕勇, τελετές και θυσίες, όπως αυτές προς τον ουρανό, τη γη, τον ηγεμόνα, τους προγόνους και τους δασκάλους 天地君亲师, και νεοκονφουκιανικές φόρμουλες όπως "ευθυγράμμιση των υποθέσεων, επέκταση της κατανόησης, γνησιότητα των προθέσεων, εξισορρόπηση του νου, εξευγενισμός του ατόμου, ευθυγράμμιση του νοικοκυριού, τάξη του κράτους, η ειρήνευση του κόσμου 格物致知诚意正心修身齐家治国平天下", οι οποίες τονίζουν την ενότητα του ουρανού και του ανθρώπου και τον στόχο να γίνει κανείς "εσωτερικός σοφός" και "εξωτερικός βασιλιάς 内圣外王. "

Αυτή η συνείδηση οδήγησε στην εμφάνιση εννοιών όπως αυτή που τονίζει τη διάκριση μεταξύ του ηγεμόνα και του απλού λαού.  Επειδή το πνεύμα του κλασικού πολιτικού πολιτισμού δεν έχει αλλάξει, τα συγκεκριμένα συστατικά του αντιστέκονται επίσης στην αλλαγή. Ο Κομφουκιανισμός, θεμελιωμένος στην ανθρώπινη φύση και με στόχο να φέρει την ειρήνη στον κόσμο, διαχέει την πολιτική κουλτούρα σε όλη τη γενική κουλτούρα, καθιστώντας ασαφή τα όρια μεταξύ τους, γεγονός που είχε το διπλό αποτέλεσμα να καθυστερήσει την ανάπτυξη της πολιτικής κουλτούρας, αλλά και να την εδραιώσει.

Φυσικά, η δομή του κλασικού πολιτικού πολιτισμού αποτελείται από μια σειρά ιστορικών επιλογών και δεν μπορεί να επιβληθεί απλώς στη σημερινή κοινωνία. Η κλασική δομή είναι μόνο ένα μέρος της σημερινής πολιτικής κουλτούρας και θα ήταν άδικο να τη χρησιμοποιήσουμε για να εξηγήσουμε το σύνολο της κινεζικής πολιτικής κουλτούρας. Τα συγκεκριμένα στοιχεία αυτής της κλασικής δομής εξελίσσονται επίσης.  


Δεύτερον, είναι η σύγχρονη δομή, δηλαδή η δομή που διαμορφώθηκε από το κίνημα της μεταρρύθμισης των Εκατό Ημερών του 1898 και την επακόλουθη κριτική της παραδοσιακής κουλτούρας. Αυτή η δομή άρχισε να αναδύεται με τον Πόλεμο του Οπίου και έφτασε στο αποκορύφωμά της με το Κίνημα του Τέταρτου Μάη/Νέα κουλτούρα. Όπως ορθά σημείωσε ο Li Zehou (γεν. 1930), η απόρριψη της παράδοσης και ο εναγκαλισμός του δυτικού πολιτισμού από το Κίνημα του Τέταρτου Μάη σηματοδότησε ένα σημείο καμπής στην πολιτιστική ιστορία της Κίνας, που ήδη μετρά χιλιάδες χρόνια.  Στην πραγματικότητα, η σύγχρονη δομή και η κλασική δομή βρίσκονται σε διαφορετικούς επιστημολογικούς πόλους.

Το εσωτερικό νόημα της σύγχρονης δομής βασίζεται στον δυτικό δημοκρατικό πολιτισμό, στις ιδέες του για τα φυσικά δικαιώματα, τη λαϊκή κυριαρχία, το κοινωνικό συμβόλαιο και τη διάκριση των εξουσιών, όπως υποστηρίζονται από τους Locke, Montesquieu, Rousseau, Penn, Jefferson και άλλους. Αυτές οι ιδέες έρχονται σε αντίθεση με το πνεύμα της κλασικής δομής της Κίνας και υπήρξε μια μακρά και σκληρή μάχη μεταξύ τους.


Είναι σαφές ότι μετά από σχεδόν 150 χρόνια μπρός πίσω, η ύπαρξη της σύγχρονης δομής έχει εδραιωθεί και, τουλάχιστον όσον αφορά συγκεκριμένα στοιχεία, έχει αντικαταστήσει την κλασική δομή. Μπορούμε να δούμε ότι η σύγχρονη δομή έχει τους ιστορικούς και γεωγραφικούς της περιορισμούς και, όσον αφορά τις ανώτερες ιδέες, έχει επίσης πιο βασικούς, φιλοσοφικούς περιορισμούς, οι οποίοι σχετίζονται με την ιστορική της προέλευση. Ωστόσο, αυτή η δομή ήταν ιδιαίτερα ελκυστική επειδή αντιπροσώπευε ένα πεδίο στο οποίο η σύγχρονη Κίνα δεν είχε φτάσει.

Τρίτον, η πιο πρόσφατη δομή, δηλαδή η πολιτική και πολιτιστική δομή που διαμορφώθηκε υπό την καθοδήγηση του μαρξισμού και του σοσιαλισμού μετά το 1949. Είναι πιο πρόσφατη και περισσότερες από τις δικές της αλλαγές και μετασχηματισμούς έχουν δημιουργηθεί εσωτερικά.  Η εξέλιξή της συμπλήρωσε τη νεοδημοκρατική και τη σοσιαλιστική επανάσταση της Κίνας και σχετίζεται επίσης με τα χαρακτηριστικά της "μετεπαναστατικής κοινωνίας".  Θεωρητικά, η πρόσφατη δομή θα έπρεπε να είναι σε θέση να υπερβεί τις κλασικές και σύγχρονες δομές, αλλά λόγω των ειδικών συνθηκών της κινεζικής κοινωνίας, αυτή η υπέρβαση δεν συνέβη πλήρως, οπότε η πρόσφατη δομή παραμένει συνυφασμένη με τις άλλες δομές, σχηματίζοντας ένα πολύπλοκο μείγμα.


Η πρόσφατη δομή κυριαρχείται από τις μαρξιστικές πολιτικές αξίες και στοχεύει στην υπέρβαση της δεύτερης, "μοντέρνας", δομής, για να μην αναφερθούμε στην κλασική δομή. Ωστόσο, η σοσιαλιστική δομή απαιτεί την ύπαρξη ορισμένων κοινωνικοοικονομικών συνθηκών για να επιτευχθεί η υπέρβαση, την οποία επιδιώκουν να παράγουν οι σημερινοί πολιτικοί φορείς από το 1949 και μετά. Αυτές οι συνθήκες δεν είχαν ακόμη ωριμάσει στη σοσιαλιστική Κίνα που εξελίχθηκε από ένα μισο-αποικιακό/μισο-φεουδαρχικό κράτος, και στην οποία οι κοινωνικοοικονομικές και ανθρώπινες σχέσεις στις οποίες στηρίζονταν οι παλιές δομές δεν είχαν μετασχηματιστεί πλήρως.


Έτσι, αν και η σοσιαλιστική δομή κατέκτησε μια καθοδηγητική θέση, δεν εξάλειψε πλήρως τις ιστορικές δομές, οι οποίες συνέχισαν να προσφέρουν περιστασιακές προκλήσεις, ορισμένες από τις οποίες ήταν σοβαρές.  Το αποτέλεσμα αυτών των αντιπαραθέσεων ήταν να ενισχυθεί σε μεγάλο βαθμό η τρίτη, η πιο πρόσφατη, δομή, της οποίας οι πιο ακραίες συνιστώσες πήραν ακραίες θέσεις, ώστε να εξαλείψουν τις άλλες δομές. Αυτή η διαδικασία ήταν αναπόφευκτη και αναγκαία εκείνη την εποχή- χωρίς αυτήν, το νέο σύστημα θα μπορούσε να είχε καταστεί ανυπόφορο.


Ωστόσο, η ενίσχυση έφτασε στα άκρα υπό την επίδραση αντικειμενικών και υποκειμενικών παραγόντων και κατέληξε να αυτοκαταστραφεί, με αποτέλεσμα την Πολιτιστική Επανάσταση. Η Πολιτιστική Επανάσταση ήταν ουσιαστικά μια αλλαγή στην πρόσφατη δομή. Οι συνιστώσες της πολιτικής κουλτούρας που διαμορφώθηκαν από την Πολιτιστική Επανάσταση έφτασαν να αποσυνδεθούν από την πηγή που γέννησε αυτή την κουλτούρα, καθώς και από τις κοινωνικές απαιτήσεις, τις κοινωνικές αξίες και τις κοινωνικές σχέσεις.

Μετά την Πολιτιστική Επανάσταση, σημειώθηκαν άλλες αλλαγές, κατά τις οποίες η δομή που είχε προκύψει κατά τη διάρκεια της Πολιτιστικής Επανάστασης απορρίφθηκε εκ βάθρων και η δομή που σχεδιάστηκε για να την αντικαταστήσει ήταν, αφενός, μια αποκατάσταση της δομής που προϋπήρχε της Πολιτιστικής Επανάστασης και, αφετέρου, μια αναγνώριση και προσαρμογή στις τρέχουσες ανάγκες της κοινωνικής, πολιτικής, οικονομικής και πολιτιστικής ανάπτυξης.


Έτσι, η πρόσφατη δομή είναι τόσο "διαμορφωμένη" όσο και "αδιαμόρφωτη". Είναι "διαμορφωμένη" επειδή αναπτύσσεται εδώ και δεκαετίες, και ταυτόχρονα είναι "αδιαμόρφωτη"- αγωνίζεται ενάντια στην αυταπάρνηση και αναζητά την κατάλληλη ταυτότητά της. Τα συστατικά στοιχεία κάθε πολιτικής κουλτούρας εξελίσσονται, αλλάζουν και υποβαθμίζονται συνεχώς και δεν μπορεί κανείς να ελπίζει ότι θα διαμορφώσει μια πολιτική κουλτούρα εν ριπή οφθαλμού. Ωστόσο, η "άρνηση της άρνησης" που βρίσκεται στην καρδιά της πιο πρόσφατης δομής αξίζει προσοχή, και είχε σημαντικό αντίκτυπο στην πολιτική ζωή της κοινωνίας και στην πολιτική συνείδηση του κοινού. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι αυτή η πρόσφατη δομή είναι η κύρια δομή της κινεζικής πολιτικής κουλτούρας.


Από ιστορική άποψη, η κινεζική πολιτική κουλτούρα ανανεώνεται και αναιρείται συνεχώς από την αρχή της σύγχρονης εποχής. Κάθε διαχρονική δομή συνεπάγεται την άρνηση ή την κριτική της προηγούμενης δομής, με αποτέλεσμα να μην έχει αναπτυχθεί κανένα σταθερό αξιακό σύστημα. Κάθε νέο αξιακό σύστημα εξαλείφεται πριν ριζώσει στο έδαφος του κοινωνικού και πολιτικού πολιτισμού. Η ανανέωση της πολιτικής κουλτούρας συνδέεται στενά με τη διαμόρφωση νέων αξιακών συστημάτων, ιδίως με την κοινωνικοποίηση νέων αξιακών συστημάτων.

Χρειάζεται αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα για να διεισδύσει ένα νέο σύστημα αξιών σε μια πολιτική κουλτούρα, ώστε να αποβάλει το παλιό σύστημα αξιών και να υποστηρίξει τη νέα πολιτική κουλτούρα. Ένα σύστημα αξιών είναι πραγματικά στέρεο μόνο όταν γίνει αυτό που ο Πασκάλ (1623-1662) ονόμασε "δεύτερη φύση". Δεν υπάρχουν πολλές χώρες στον κόσμο που το έχουν επιτύχει αυτό. Στις ανεπτυγμένες χώρες της Δύσης, ένα νέο σύστημα αξιών αναπτύχθηκε κατά τη διάρκεια της Αναγέννησης και χρειάστηκαν περίπου τριακόσια χρόνια για να ολοκληρωθεί η διαδικασία κοινωνικοποίησης.


Στη σύγχρονη εποχή, το σύστημα αξιών που συνδέεται με τον κινεζικό πολιτικό πολιτισμό υφίσταται πλήρη μετασχηματισμό εδώ και περίπου πενήντα χρόνια, ενώ η κλασική δομή συνεχίζεται σιωπηλά σε λανθάνον επίπεδο, διεισδύοντας ακόμη και στις δύο πιο πρόσφατες δομές, με αποτέλεσμα η αξιακή ανανέωση που προωθούν οι κοινωνικές αλλαγές και τα ιστορικά κινήματα να μην προσελκύει τους ανθρώπους.

Πρόκειται για ένα σημαντικό ιστορικό σημείο αναφοράς στον πολιτικό και πολιτιστικό μετασχηματισμό της Κίνας. Βέβαια, εν μέρει ο λόγος για αυτό έχει να κάνει με βαθύτερα φιλοσοφικά ζητήματα που ξεφεύγουν από το πεδίο εφαρμογής του παρόντος εγγράφου.


Τρίτον


Η πολιτική κουλτούρα δεν έχει μόνο διαχρονική δομή, αλλά και συγχρονική δομή. Κατά μία έννοια, ο ρόλος της συγχρονικής δομής είναι ακόμη πιο κρίσιμος. Η διαχρονική δομή θα ενωθεί τελικά με τη συγχρονική δομή και θα γίνει μέρος της. Φυσικά, με την πολιτιστική έννοια, κάθε μέρος της συγχρονικής δομής έχει τα δικά του διαχρονικά στοιχεία, και η συσσωρευμένη διαχρονική δομή θα εκδηλωθεί επίσης ως συγχρονική δομή. Το βλέπουμε αυτό καθαρά στη σύγχρονη κινεζική πολιτική κουλτούρα.


Επομένως, όταν μιλάμε για τη μεταβαλλόμενη δομή της κινεζικής πολιτικής κουλτούρας, είναι απαραίτητο να μιλάμε για τη διαχρονική δομή της. Η διαχρονική δομή εμφανίζει έναν συνδυασμό παραγόντων. Κάθε παράγοντας μεταβάλλεται ο ίδιος, και αυτές οι αλλαγές με τη σειρά τους τροποποιούν τη σχέση μεταξύ των διαφόρων συνιστωσών της πολιτικής κουλτούρας αφενός, και επιταχύνουν τη μεταμόρφωση της κοινωνικής και πολιτικής κουλτούρας αφετέρου.


Η ανάλυση μιας διαχρονικής δομής είναι αρκετά περίπλοκη. Ο διάχυτος χαρακτήρας της πολιτικής κουλτούρας την καθιστά αρκετά διφορούμενη. Επιπλέον, το ευρύ πεδίο εφαρμογής της πολιτικής κουλτούρας καθιστά δύσκολη την ανάλυση της παραγοντικής δομής της. Η μεταβαλλόμενη πολιτική κουλτούρα της Κίνας έχει μια ασυνήθιστα περίπλοκη συγχρονική δομή και υπό την ώθηση των σημαντικών αλλαγών που συντελούνται στην κινεζική κοινωνία, διάφοροι παράγοντες μετασχηματίζονται με διαφορετικούς τρόπους.

Σε γενικές γραμμές, η εξέλιξη της διαχρονικής δομής μας επέτρεψε να εντοπίσουμε τρία σημαντικά στοιχεία -την επιβίωση της παραδοσιακής πολιτικής κουλτούρας, τα στοιχεία της σύγχρονης πολιτικής κουλτούρας και τα στοιχεία της πρόσφατης πολιτικής κουλτούρας- τα οποία σήμερα αλληλεπιδρούν, ανταγωνίζονται και αλληλοσυμπληρώνονται ως πυρήνας της τρέχουσας πολιτικής κουλτούρας. Φυσικά αυτό είναι απλώς μια γενίκευση. Οι διαφορές μεταξύ των πολιτικών πολιτισμών περιλαμβάνουν επίσης διαφορές μεταξύ γενεών, μεταξύ ανδρών και γυναικών, μεταξύ αστικών και αγροτικών περιοχών, μεταξύ τάξεων, μεταξύ ομάδων και μεταξύ εθνοτικών ομάδων, για να μην αναφερθούμε στις αποκλίσεις όσον αφορά τις πολιτικές γνώσεις, τα πολιτικά συναισθήματα, τις πολιτικές αξίες και τα πολιτικά ιδεώδη, που περιλαμβάνουν φυσικά τις προτιμήσεις και τις κρίσεις των ανθρώπων σχετικά με την πολιτική εξουσία, τους πολιτικούς θεσμούς, τις πολιτικές δομές, τις πολιτικές λειτουργίες και τα πολιτικά προϊόντα κ.ο.κ.


Για να είμαστε δίκαιοι, η πολιτική κουλτούρα είναι ένα άπιαστο αντικείμενο, επειδή είναι πολύ μεγάλη και απεριόριστη, γεγονός που αποτελεί πράγματι ένα σημαντικό πρόβλημα στην ανάλυση της πολιτικής κουλτούρας. Ωστόσο, ένας θεωρητικός σχεδιασμός μπορεί να είναι χρήσιμος για την ανάλυση. Σε γενικές γραμμές, η διαχρονική δομή του πολιτικού πολιτισμού μπορεί να εισαχθεί στο ακόλουθο πλαίσιο:


Πρώτον, είναι η παραγοντική δομή, δηλαδή οι διάφοροι τύποι συνιστωσών που συνθέτουν την πολιτική κουλτούρα. Η ίδια η παραγοντική δομή είναι πολυεπίπεδη και πολυκατευθυντική. Η δομή των παραγόντων μπορεί να περιλαμβάνει παραδοσιακές πολιτικές έννοιες, σύγχρονες πολιτικές έννοιες, μαρξιστικές πολιτικές έννοιες και πολιτικές έννοιες που εξελίσσονται σήμερα στην κινεζική κοινωνία, και η προκύπτουσα ψυχολογία, τα συναισθήματα και τα ιδανικά μπορεί επίσης να είναι διαφορετικά συστατικά του συστήματος αξιών.


Δεύτερον, η δομή της ομάδας, δηλαδή η υποπολιτική κουλτούρα μιας ομάδας που έχει αναπτύξει συγκεκριμένα όρια λόγω ορισμένων συνθηκών. Αυτή μπορεί να χωριστεί ανάλογα με το επάγγελμα, το μορφωτικό επίπεδο, την κοινωνική θέση, τη φυλή, τη γλώσσα, την ηλικία κ.λπ. Ο πίνακας 1 [δεν αναπαράγεται] δείχνει την επίδραση των ηλικιακών διαφορών στις πολιτικές αντιλήψεις των ανθρώπων. Η δομή της ομάδας είναι μια δυναμική δομή στην πολιτική κουλτούρα και είναι επίσης η δομή φορέα 载体结构- και η δομή του παράγοντα έχει νόημα μόνο αν θεωρηθεί μαζί με τον φορέα μετάδοσής της, πράγμα που ισχύει εξίσου για τις λειτουργικές και γεωγραφικές δομές που περιγράφονται παρακάτω.


Τρίτον, η λειτουργική δομή, δηλαδή οι υποπολιτικές κουλτούρες που σχετίζονται με τις διάφορες λειτουργίες του πολιτικού συστήματος, όπως οι αντιλήψεις, τα συναισθήματα και οι αξιολογήσεις της ηγετικής λειτουργίας, της διοικητικής λειτουργίας, της λειτουργίας λήψης αποφάσεων, της λειτουργίας υποστήριξης, της αναπτυξιακής λειτουργίας, της νομοθετικής λειτουργίας, της ρυθμιστικής λειτουργίας κ.λπ. Αυτό το μέρος της υποπολιτικής κουλτούρας τείνει να διέπει την επιλογή και την κατανομή των λειτουργιών στο πολιτικό σύστημα και, κατά συνέπεια, το ύφος των πολιτικών δραστηριοτήτων. Έχουμε αντιμετωπίσει διάφορες δυσκολίες κατά τον μετασχηματισμό των κυβερνητικών λειτουργιών (αλλαγή της άμεσης διαχείρισης σε έμμεση διαχείριση, αλλαγή της μικροδιαχείρισης σε μακροδιαχείριση, αλλαγή της διοικητικής παρέμβασης σε νομική ρύθμιση κ.λπ.), μεταξύ των οποίων είναι και η εξάρθρωση της λειτουργικής υποπολιτικής κουλτούρας.

Μόλις αλλάξει η κυβερνητική λειτουργία, εάν οι μακροχρόνιες αντιλήψεις των ανθρώπων για την κυβερνητική λειτουργία δεν προσαρμοστούν εγκαίρως, αυτό θα αποτελέσει εμπόδιο. Φυσικά, η ίδια η λειτουργική αλλαγή θα προωθεί πάντα την αλλαγή της υποπολιτικής κουλτούρας, αλλά όχι τόσο γρήγορα.


Τέταρτον, είναι η γεωγραφική δομή, δηλαδή οι διαφορές στην πολιτική κουλτούρα μεταξύ των εθνοτικών περιοχών, μεταξύ αστικών και αγροτικών περιοχών, μεταξύ της ανατολικής ακτής της Κίνας και της μακρινής δυτικής, και ιδιαίτερα η ανάλυση και ο μετασχηματισμός της αγροτικής πολιτικής κουλτούρας, λόγω των διαφορετικών γεωγραφικών θέσεων και συνεπώς των διαφορετικών επιπέδων οικονομικής ανάπτυξης και εθίμων, τα οποία είναι όλα εντυπωσιακά. Το ογδόντα τοις εκατό του πληθυσμού της Κίνας κατοικεί σε αγροτικές περιοχές, οπότε οι περισσότεροι φορείς του πολιτικού πολιτισμού βρίσκονται στις αγροτικές περιοχές. Λόγω της μακροχρόνιας οικονομικής υπανάπτυξης, η εμπορευματική οικονομία έχει μόλις και μετά βίας κάνει ένα βαθούλωμα στις αγροτικές περιοχές, και η παραδοσιακή δομή εδώ είναι ιδιαίτερα ισχυρή και ανθεκτική.


Όλα όσα διαπίστωσε ο Fei Xiaotong (1910-2005) στη μελέτη του για την Κίνα των χωριών - αυτό που ονόμασε "διαφορικό τρόπο σύνδεσης", "γενεαλογία", "διακρίσεις μεταξύ ανδρών και γυναικών", "τελετουργική τάξη" και "δεσμοί αίματος" συνεχίζουν να υπάρχουν, αν όχι στο ίδιο επίπεδο με το παρελθόν.  Η εισαγωγή του συστήματος ευθύνης έχει αρχίσει να αλλάζει αυτή τη στάσιμη δεξαμενή τα τελευταία χρόνια, καθώς το άνοιγμα και η οικονομία των εμπορευμάτων είχαν την επίδρασή τους, η οποία ενίοτε εκδηλώνεται ως ένας παραμορφωμένος συνδυασμός παλαιών και νέων στοιχείων. Θα μπορούσαμε ακόμη να πούμε ότι σε πολλές μακρινές αγροτικές κουλτούρες, η σύγχρονη πολιτική συνείδηση και οι πολιτικές έννοιες δεν έχουν ακόμη φθάσει, και η σύγχρονη πολιτική γλώσσα παραμένει διατυπωμένη στη γλώσσα της αγροτικής κουλτούρας της οικογένειας και της συγγένειας, σε αντίθεση με την αστική πολιτική κουλτούρα. Το μεγαλύτερο μέρος της κινεζικής αγροτικής πολιτικής κουλτούρας δεν έχει γνωρίσει πραγματική ανάπτυξη για μεγάλο χρονικό διάστημα και μόλις τώρα αρχίζει να αλλάζει. Επιπλέον, άλλες περιφερειακές δομές βρίσκονται επίσης σε διαδικασία μετασχηματισμού.


Τα παραπάνω αποτελούν μόνο μια προκαταρκτική ανάλυση και είναι μόνο ένας τρόπος διαχωρισμού των πραγμάτων. Οι πολιτικές και πολιτιστικές συνιστώσες και παράγοντες είναι τόσο ποικίλες που οποιαδήποτε ταξινόμηση μπορεί να είναι μόνο μια θεωρητική περιγραφή και όχι μια πραγματική εικόνα. Αυτές οι τέσσερις διαχρονικές δομές επικαλύπτονται, δρώντας στο σύστημα με ολοκληρωμένο τρόπο.


Η έμφαση στις διαχρονικές δομές σημαίνει ότι αυτές βρίσκονται σε κατάσταση μετασχηματισμού. Αυτή τη στιγμή συντελείται μια βαθιά αλλαγή στην πολιτική κουλτούρα της Κίνας.  Οι παραδοσιακές, συντηρητικές, κλειστές, συγκεντρωτικές, υποκειμενικές και αυθαίρετες πτυχές της κινεζικής πολιτικής κουλτούρας μετασχηματίζονται σε νέες, ανοικτές, αποκεντρωμένες, αντικειμενικές και δημοκρατικές πτυχές. Ο μετασχηματισμός αυτός είναι τόσο η συνέχεια ενός ιστορικού μετασχηματισμού όσο και η εκδήλωση ενός νέου μετασχηματισμού. Η σύγχρονη κινεζική πολιτική κουλτούρα έχει εκτεταμένη ιστορική δυναμική.  Αποτελεί συνέχεια του μετασχηματισμού της κινεζικής πολιτικής κουλτούρας από την αρχή της σύγχρονης εποχής, υπέρβαση και απόρριψη των κλασικών, σύγχρονων και πρόσφατων συγχρονικών δομών.


Ο μετασχηματισμός αυτός έχει βαθιές κοινωνικές, οικονομικές και πολιτιστικές επιπτώσεις. Προήλθε αρχικά από το μετασχηματισμό της ίδιας της μετεπαναστατικής κοινωνίας. Κάποτε πρότεινα ότι οι γενικές τάσεις στο σημερινό στάδιο ανάπτυξης της μετεπαναστατικής κοινωνίας είναι οι εξής:

1. Μια γενική μεταρρύθμιση της ιδεολογικής γραμμής


2. Ο εκσυγχρονισμός ως το κύριο σοσιαλιστικό πρόταγμα


3. Ο μηχανισμός της αγοράς ως βοηθητικό στοιχείο της σχεδιασμένης οικονομίας


4. Η θεσμοθέτηση της πολιτικής ζωής και η κατανόησή της με όρους δικαίου


5. Η σταδιακή μεταρρύθμιση των παραδοσιακών θεσμών, δίνοντας αφορμή για τη δημιουργία νέων


6. Πολλαπλές συνδέσεις με τον έξω κόσμο


7. Η πλήρης επιβεβαίωση της έννοιας της δημοκρατίας και των δημοκρατικών δικαιωμάτων


8. Η ολοκληρωμένη ανάπτυξη και εφαρμογή της σύγχρονης επιστήμης και τεχνολογίας


9. Η ολοκληρωμένη ανάπτυξη του πολιτισμού και της καλλιτεχνικήςεκπαίδευσης


10. Η ολοκληρωμένη ανάπτυξη του πολιτισμού και της καλλιτεχνικής παιδείας


11. Η ενεργός ανανέωση του δυναμικού και δημιουργικού πνεύματος όλων των μελών της κοινωνίας.


Το σύνολο των σημερινών κοινωνικών αλλαγών θα επηρεάσει αναπόφευκτα τον μετασχηματισμό του πολιτικού πολιτισμού. Σήμερα, η κινητήρια δύναμη πίσω από τον μετασχηματισμό του κινεζικού πολιτικού πολιτισμού είναι η μεταρρύθμιση και το άνοιγμα. Η μεταρρύθμιση και το άνοιγμα γεννούν νέα πολιτικά και πολιτιστικά στοιχεία, τα οποία με τη σειρά τους θα θρέψουν τη μεταρρύθμιση και το άνοιγμα.


Είναι ακριβώς όπως είπε ο Μαρξ: "Ο τρόπος παραγωγής της υλικής ζωής καθορίζει ολόκληρη τη διαδικασία της κοινωνικής, πολιτικής και πνευματικής ζωής". Ωστόσο, η ανάπτυξη των νέων πολιτικών και πολιτιστικών στοιχείων είναι γενικά αργή, και μέχρι να αντικαταστήσουν τα παλιά, τα υπάρχοντα πολιτικά και πολιτιστικά στοιχεία παίζουν συχνά περιοριστικό ή ανασταλτικό ρόλο αντί να διευκολύνουν.

Ο μετασχηματισμός του σύγχρονου πολιτικού πολιτισμού δεν καθοδηγείται μόνο από την οικονομία και την κοινωνία, αλλά βρίσκεται και ο ίδιος σε συγχρονική δομή με την κοινωνία και τον πολιτισμό.


Κατά την τελευταία δεκαετία, η κινεζική κοινωνία και κουλτούρα έχουν υποστεί έναν ταχύτατο μετασχηματισμό, ο οποίος, συνοπτικά, έχει εμφανίσει τα ακόλουθα δέκα χαρακτηριστικά:


1. Την εξέλιξη από μια κουλτούρα της επανάστασης σε μια κουλτούρα της οικοδόμησης


2. Την εξέλιξη από μια κουλτούρα με πολιτικό προσανατολισμό σε μια κουλτούρα με οικονομικό προσανατολισμό


3. Την εξέλιξη από μια κουλτούρα κολεκτιβισμού σε μια κουλτούρα ατομικισμού


4. Την εξέλιξη από μια μονοδιάστατη κουλτούρα σε μια πολυδιάστατη κουλτούρα


5. Την εξέλιξη από μια κουλτούρα με πνευματικό προσανατολισμό σε μια κουλτούρα με υλικό προσανατολισμό


6. Την εξέλιξη από μια κουλτούρα στην οποία η απόδειξη βασίζεται σε αρχές σε μια κουλτούρα στην οποία η απόδειξη βασίζεται στη λειτουργία


7. Την εξέλιξη από μια κουλτούρα στην οποία η απόδειξη βασίζεται στη λειτουργία. Η εξέλιξη από μια κουλτούρα προσανατολισμένη στον στόχο σε μια κουλτούρα προσανατολισμένη στη διαδικασία


8. Η εξέλιξη από μια κουλτούρα που ορίζεται μέσω ιδανικών σε μια κουλτούρα που ορίζεται από την πραγματικότητα.


9. Η εξέλιξη από μια κουλτούρα μίας πηγής σε μια κουλτούρα πολλαπλών πηγών.


10. Η εξέλιξη από μια παράγωγη κουλτούρα σε μια καινοτόμο κουλτούρα.


Όλα αυτά είναι εξαιρετικά αφηρημένες διατυπώσεις, καθεμία από τις οποίες διαθέτει πλούσιο και ποικίλο περιεχόμενο που δεν μπορεί να συζητηθεί εδώ. Ο μετασχηματισμός της κινεζικής πολιτικής κουλτούρας χαρακτηρίζεται επίσης από τα προαναφερθέντα χαρακτηριστικά. Οι κοινωνικοπολιτισμικοί μετασχηματισμοί επιδρούν στις διαχρονικές δομές του πολιτικού πολιτισμού, αλλά οι διάφορες δομές του πολιτικού πολιτισμού δεν δέχονται την ίδια πίεση και μετασχηματίζονται με διαφορετικούς ρυθμούς και βαθμούς. Η μεταβλητότητα στην ταχύτητα και το μέγεθος του μετασχηματισμού των διαφόρων υποπολιτικών πολιτισμών είναι ένα σημαντικό χαρακτηριστικό της μεταβαλλόμενης πολιτικής κουλτούρας της Κίνας.


Τέταρτον


Η συνολική εξέλιξη της κινεζικής πολιτικής κουλτούρας από τη σύγχρονη εποχή ήταν βασικά μια διαδικασία μετάβασης από μια πολιτισμικά προσανατολισμένη πολιτική κουλτούρα σε μια θεσμικά προσανατολισμένη πολιτική κουλτούρα. Η διαδικασία αυτή διακόπτεται διαρκώς από πολιτικές, κοινωνικές και πολιτισμικές αλλαγές και, ως εκ τούτου, εξελίσσεται κατά διαστήματα. Η μετάβαση είναι ιδιαίτερα έντονη από τον εικοστό αιώνα και μετά. Υπάρχουν διάφοροι λόγοι που εξηγούν αυτή τη μετάβαση, μεταξύ των οποίων η "μοντελοποιητική" επίδραση των οικονομικών, τεχνολογικών, επιστημονικών και πολιτιστικών πτυχών της δυτικής κοινωνίας είναι η σημαντικότερη.


Αυτό που είναι σαφές είναι ότι η μετάβαση σε μια θεσμικά προσανατολισμένη πολιτική κουλτούρα δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί, αλλά παραμένει σε μια σταδιακή διαδικασία αλλαγής. Σε πολλές περιπτώσεις, η θεσμικά προσανατολισμένη πολιτική κουλτούρα είναι απλώς μια φιλοδοξία ή ένα ιδανικό και η πραγματική διαδικασία είναι πολύ πιο δυσδιάκριτη. Η πολιτισμικά προσανατολισμένη πολιτική κουλτούρα είναι ριζωμένη στο βαθύ και γόνιμο έδαφος της κινεζικής ιστορίας, κοινωνίας και κουλτούρας και δεν μπορεί να αλλάξει εύκολα- θα αλλάξει μόνο καθώς η κοινωνική πραγματικότητα εξελίσσεται, και τέτοιες αλλαγές συχνά δεν συμβαίνουν ταυτόχρονα.


Συνοδεύοντας αυτή τη διαδικασία, η δομή της τοπικής πολιτικής κουλτούρας έχει επανειλημμένα και δυναμικά εκδηλωθεί. Κατά τη διάρκεια της σύγχρονης εποχής, και συνεχίζοντας μέχρι σήμερα, η κύρια δομή της κινεζικής πολιτικής κουλτούρας έχει αντιμετωπίσει αρκετές ριζικές αλλαγές. Η άρνηση της κλασικής δομής από τη σύγχρονη δομή απείλησε πρώτα το παραδοσιακό σύστημα αξιών, και ένα νέο σύστημα αξιών άρχισε να μπολιάζεται στον πολιτικό πολιτισμό, και από την εξέλιξή του προέκυψε το διπλό σύστημα αξιών του πολιτισμικά προσανατολισμένου πολιτικού πολιτισμού και του θεσμικά προσανατολισμένου πολιτικού πολιτισμού.  Μια ακόμη μεγαλύτερη μετατόπιση σημειώθηκε μετά την εγκαθίδρυση του σοσιαλιστικού συστήματος.


Η σύγχρονη δομή βασίστηκε ουσιαστικά στο αξιακό σύστημα της δυτικής σύγχρονης δημοκρατίας, το οποίο ήταν ήδη αρκετά απομακρυσμένο από την ανθρώπινη και κοινωνική τάξη της παραδοσιακής κινεζικής κοινωνίας και ως εκ τούτου δεν ρίζωσε σταθερά. Η πρόσφατη δομή είναι ο αντίποδας του συστήματος αξιών στο οποίο βασίζεται η σύγχρονη δομή και το λογικό αποτέλεσμα είναι η άρνηση της σύγχρονης δομής. Κατά συνέπεια, ο κινεζικός πολιτικός πολιτισμός έχει ένα τριπλό σύστημα αξιών, και το σύστημα αξιών της πιο πρόσφατης δομής απορρίπτει τα άλλα δύο.


Για διάφορους λόγους, η πρόσφατη δομική ανάπτυξη έχασε την ισορροπία της και αναπτύχθηκε προς ακραίες κατευθύνσεις, αποκλίνοντας από το μαρξιστικό σύστημα αξιών και δημιουργώντας μια ατμόσφαιρα που ενθαρρύνει την ακροαριστερή σκέψη και πρακτική σε βαθύ ψυχολογικό επίπεδο. Αυτό το μεροληπτικό σύστημα αξιών επιβλήθηκε σταδιακά μέσω της πολιτικής εξουσίας και του εξαναγκασμού και είχε καθοριστική επίδραση στην κινεζική κοινωνία. Ως εκ τούτου, η αριστερή σκέψη και ακόμη και η δεκαετής καταστροφή εξηγούνται όχι μόνο από θεσμικούς παράγοντες, αλλά επίσης, και κυρίως, από μια πολιτιστική ατμόσφαιρα που προσαρμόστηκε για να την ευνοήσει. Αυτό θα πρέπει να είναι ένα πολύ διαφωτιστικό ιστορικό μάθημα.


Μετά το 1949, η σύγχρονη μετάβαση από μια πολιτισμικά προσανατολισμένη πολιτική κουλτούρα σε μια θεσμικά προσανατολισμένη πολιτική κουλτούρα επιβραδύνθηκε. Εκτός από την υποκειμενική απόρριψη του συστήματος αξιών που βασιζόταν στη δυτική δημοκρατία και την ακαταλληλότητά του για το σοσιαλιστικό σύστημα, υπήρχαν και βαθύτεροι λόγοι. Κατανοημένη στο σύνολό της, η δυτική δημοκρατία προέρχεται από την κοσμοθεωρία που θεμελιώνεται στο δίκαιο, η οποία θεωρεί το κράτος και το τυπικό δίκαιο ως τις καθοριστικές δυνάμεις στην κοινωνία, και όλα αυτά έχουν να κάνουν με το πώς η δημοκρατία εξελίχθηκε από τη φεουδαρχία.


Ο μαρξισμός διαφέρει από αυτή την κοσμοθεωρία που βασίζεται στο νόμο στο ότι είναι μια κοινωνιολογική ή οικονομική κοσμοθεωρία που εστιάζει στην κοινωνία των πολιτών και στους εσωτερικούς μηχανισμούς και σχέσεις αυτής της κοινωνίας, στις παραγωγικές δυνάμεις και στις κοινωνικές μορφές που εκφράζονται από τις σχέσεις παραγωγής και στις υποκείμενες πολιτικές και οικονομικές σχέσεις. Η πολιτική και η πολιτική κουλτούρα προσδιορίζονται ως δευτερεύοντες παράγοντες που καθορίζονται από αυτές τις πρωταρχικές εκτιμήσεις. Ο μαρξισμός υπερβαίνει το σύστημα αξιών που βασίζεται στη δυτική δημοκρατία και στοχεύει στον μετασχηματισμό της κοινωνίας σε ένα ευρύτερο επίπεδο, προωθώντας την ανθρώπινη ζωή μέσω του μετασχηματισμού της κοινωνικής κουλτούρας με την ευρεία έννοια (συμπεριλαμβανομένης της οικονομικής κουλτούρας).


 Εδώ, η παράλειψη ενός βήματος μπορεί να παράγει ένα πολύ διαφορετικό αποτέλεσμα: ενώ η κινεζική σοσιαλιστική επανάσταση καθιέρωσε την κυριαρχία του μαρξισμού, η Κίνα δεν είχε το είδος του συστήματος αξιών που ο μαρξισμός επεδίωκε να υπερβεί. Απροσδόκητα, τα γεγονότα έφεραν το τέλος της θεσμικά προσανατολισμένης πολιτικής κουλτούρας, ενώ η πολιτισμικά προσανατολισμένη πολιτική κουλτούρα έλαβε ένα απροσδόκητο περιβάλλον στο οποίο αναπτύχθηκε, και τελικά παρενέβη ακόμη και στο αξιακό σύστημα της μαρξιστικής πολιτικής κουλτούρας, εκδηλώνοντας το σε κάποιους ιδιόμορφους συνδυασμούς και συμμαχίες. Ορισμένα τμήματα της κλασικής δομής απελευθερώθηκαν από τους περιορισμούς της σύγχρονης δομής και αναγεννήθηκαν με μεταμφιεσμένη μορφή στον χώρο που δημιούργησε η αναταραχή.


Η κοινωνική τάξη εξαρτάται από την κουλτούρα όταν οι θεσμικοί παράγοντες δεν είναι ανεπτυγμένοι- έτσι απλά λειτουργούν τα πράγματα και δεν ήταν έργο συνειδητού σχεδιασμού.  Από τη μία πλευρά, αυτό το ιστορικό άλμα επέτρεψε στους ανθρώπους να παραλείψουν το βήμα της εναντίωσης στη φεουδαρχία και, από την άλλη, να αγνοήσουν τις ιστορικές συνθήκες και να επιδιώξουν το αξιακό σύστημα της μελλοντικής κοινωνίας. Μόνο αφού υπέμειναν αυτή την ιστορική δοκιμασία και την αναταραχή της κατάστασης, οι άνθρωποι κατέληξαν σε μια σαφή κατανόηση του τι πρέπει να κάνουν για την οικοδόμηση μιας πολιτικής κουλτούρας: η πρώτη προτεραιότητα ήταν να καθορίσουμε τη θέση μας με βάση τις πραγματικές συνθήκες της κινεζικής κοινωνίας, και εδώ, η θεωρία του πρωταρχικού σταδίου του σοσιαλισμού ήταν μια ρεαλιστική τοποθέτηση- η δεύτερη ήταν να εξαλείψουμε τα απομεινάρια της φεουδαρχίας, όπως είπε ο Ντενγκ Σιαοπίνγκ, και το καθήκον της εξάλειψης αυτών των υπολειμματικών επιρροών στο ιδεολογικό και πολιτικό πεδίο πρέπει τώρα να επιβεβαιωθεί σαφώς.


Τα τελευταία χρόνια, η πολιτική κουλτούρα της Κίνας έχει εισέλθει στη στιγμή του πιο ουσιαστικού μετασχηματισμού της. Αυτός ο μετασχηματισμός έχει οδηγηθεί από πολιτικές, οικονομικές και πολιτιστικές αλλαγές στην κινεζική κοινωνία. Οι υπάρχοντες οικονομικοί, πολιτικοί και πολιτιστικοί θεσμοί έχουν υποστεί ή αντιμετωπίζουν επί του παρόντος ολοκληρωμένη μεταρρύθμιση. Η κουλτούρα διαμορφώνει τους θεσμούς και οι θεσμοί μπορούν να διαμορφώσουν την κουλτούρα. Το πολιτιστικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί από πάνω από 30 χρόνια εξαιρετικά συγκεντρωτικών θεσμών θα μετασχηματιστεί αναπόφευκτα σε αυτή τη μεταρρύθμιση. Η μεταρρύθμιση του πολιτικού συστήματος επηρέασε πιο άμεσα τον μετασχηματισμό της πολιτικής κουλτούρας, ο οποίος διευκολύνθηκε από τη χειραφέτηση των ιδεών, την εγκαθίδρυση δημοκρατικών θεσμών, τον καθορισμό δημοκρατικών πολιτικών στόχων, την ανάπτυξη της εκπαίδευσης, το άνοιγμα του πολιτισμού και την οικοδόμηση πολλών επιμέρους θεσμών. Η αλλαγή αυτή δεν είναι λιγότερο σημαντική από τις προηγούμενες. Όμως μόλις έχει αρχίσει και το αποτέλεσμα θα εξαρτηθεί από συγκεκριμένες διαδικασίες.


Ο επαναπροσδιορισμός των αρχών της ζωής στην κινεζική κοινωνία με βάση τη θεωρία του πρωταρχικού σταδίου του σοσιαλισμού συνεπάγεται την επανεξέταση των κατευθυντήριων αρχών του παρελθόντος. Από την άποψη της πολιτικής κουλτούρας, πρόκειται επίσης για ένα είδος ανασχεδιασμού. Πρόκειται για τον μετασχηματισμό της πολιτικής κουλτούρας. Αυτός ο μετασχηματισμός θα είναι πιο περιεκτικός, βαθύς και διεξοδικός, για δύο λόγους: πρώτον, πρόκειται για απόρριψη του συστήματος αξιών της ακραίας "αριστερής" πολιτικής κουλτούρας που σημάδεψε την περίοδο πριν από το 1978- δεύτερον, πρόκειται για επανεξέταση ολόκληρης της πρόσφατης πολιτικής μας κουλτούρας.


Υπό τις συνθήκες μετασχηματισμού του υπάρχοντος συστήματος, ιδίως του πολιτικού συστήματος, ο μετασχηματισμός της πολιτικής κουλτούρας είναι αναπόφευκτος και κατά μία έννοια, επαναφέρει την εξέλιξη της θεσμικά προσανατολισμένης πολιτικής κουλτούρας. Η τρέχουσα μεταρρύθμιση του συστήματος της Κίνας αποσκοπεί στην αλλαγή και τη βελτίωση του συστήματος, σε αντίθεση με την προηγούμενη πορεία της πολιτικής ανάπτυξης, η οποία βασιζόταν στον ιδεολογικό μετασχηματισμό. Βέβαια, το ερώτημα ποια από τις δύο είναι καταλληλότερη για την κινεζική κοινωνία είναι θέμα συζήτησης και πρακτικής εξέτασης.


Η κινεζική πολιτική κουλτούρα βρίσκεται εν μέσω μετασχηματισμού και τα στοιχεία του παρελθόντος είτε εξαφανίζονται είτε θα πρέπει να εξαφανιστούν, ενώ νέα στοιχεία δημιουργούνται. Το πρώιμο στάδιο ενός τέτοιου μετασχηματισμού χαρακτηρίζεται από ορισμένα χαρακτηριστικά, το βασικότερο από τα οποία είναι ότι το σύστημα αξιών, που αποτελεί τον πυρήνα του πολιτικού πολιτισμού, υφίσταται μια διαδικασία ανανέωσης, απορρίπτοντας το παλιό και εισάγοντας το νέο. Τα γενικά χαρακτηριστικά της μεταβαλλόμενης πολιτικής κουλτούρας της Κίνας είναι τα εξής:


1. Υψηλή πολιτική ευαισθησία. Αυτή έχει καλλιεργηθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα. Σύμφωνα με μια έρευνα κοινής γνώμης, το 94,22% των ερωτηθέντων συμφώνησε ότι "η άνοδος και η πτώση της χώρας είναι ευθύνη όλων μας", το 54,14% των ερωτηθέντων ήταν υπερήφανοι που ζουν σε μια σοσιαλιστική χώρα, το 74,95% και το 85,65%, αντίστοιχα, διαφώνησαν με τις δηλώσεις "αν η χώρα σου σε απογοητεύει, έχεις δίκιο να μην την αγαπάς" και "αν η χώρα σου σε απογοητεύει, έχεις δίκιο να την προδώσεις", γεγονός που καταδεικνύει το υψηλό επίπεδο πατριωτισμού στην κινεζική πολιτική κουλτούρα.


2. Χαμηλή πολιτική ταυτότητα.  Αν και η πολιτική συνείδηση είναι υψηλή, η ταύτιση με το πολιτικό σύστημα και το σύστημα πολιτικών αξιών είναι χαμηλή, επειδή και τα δύο βρίσκονται σε κατάσταση μεταβολής. Το 72% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι το πολιτικό σύστημα πρέπει να μεταρρυθμιστεί.

Οι πολίτες δεν ταυτίζονται ιδιαίτερα ούτε με τους πολιτικούς ηγέτες. Εδώ υπάρχει ένα παράδοξο: από τη μία πλευρά, οι πολίτες έχουν αναπτύξει με την πάροδο του χρόνου ένα υψηλό επίπεδο πολιτικής ευαισθησίας, και από την άλλη πλευρά, βρίσκουν ελάχιστα στοιχεία με τα οποία να ταυτίζονται. Αυτό το παράδοξο θα μπορούσε να εξηγήσει έναν ορισμένο αριθμό φαινομένων, καθώς και κάποια πολιτική και ψυχολογική ανησυχία και αναταραχή συμπεριφοράς. Αυτό είναι επίσης αναπόφευκτο σε περιόδους μετάβασης. Το κλειδί είναι η πλήρης κατανόηση αυτής της κατάστασης, προκειμένου να προωθηθεί ο μετασχηματισμός της πολιτικής κουλτούρας.


3. Η έλλειψη πολιτικών γνώσεων. Η πολιτική γνώση αναφέρεται στην κατανόηση της πολιτικής εξουσίας, του πολιτικού συστήματος, των πολιτικών κανόνων και των πολιτικών λειτουργιών κ.λπ. Δεδομένου ότι η ίδια η πολιτική κουλτούρα μεταβάλλεται διαρκώς και αυτό θα αποφέρει τελικά ένα πιο αυστηρό και επιστημονικό επίπεδο πολιτικής γνώσης, μπορεί να είναι κατανοητό ότι η τρέχουσα πολιτική κατανόηση είναι ανεπαρκής. Ένας άλλος λόγος είναι ότι οι προηγούμενες πολιτικές γνώσεις δεν είναι πλέον εφαρμόσιμες. Ακόμη ένας άλλος λόγος είναι το χαμηλό επίπεδο πολιτικής κοινωνικοποίησης, με το 75,15% να γνωρίζει το σύνταγμα, αλλά μόνο το 1,6% να έχει σαφή κατανόηση αυτού. Η κατάσταση δεν διαφέρει από όλες τις άλλες απόψεις. Η κατάσταση αυτή προφανώς δεν ευνοεί την ανάπτυξη της πολιτικής κουλτούρας και της πολιτικής εν γένει.


4. Το πολιτικό συναίσθημα είναι αδύναμο, δηλαδή η αίσθηση του ανήκειν και της προσήλωσης των πολιτών στο πολιτικό σύστημα ή στην πολιτική εξουσία είναι αδύναμη. Ως αποτέλεσμα της περιόδου της πολιτικής αναταραχής και της επακόλουθης μεταρρύθμισης του πολιτικού συστήματος, οι πολίτες είναι γενικά επικριτικοί, γεγονός που αποτελεί φυσικό φαινόμενο στην περίοδο της μεταβαλλόμενης πολιτικής κουλτούρας. Μια άλλη δειγματοληπτική έρευνα δείχνει ότι το 74,4% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι χωρίς πολιτική δημοκρατία, ακόμη και αν η οικονομία βελτιωθεί, η Κίνα δεν θα είναι πλήρως σύγχρονη, και το 81% των ερωτηθέντων λέει ότι ο χρόνος είναι ώριμος για τη μεταρρύθμιση του πολιτικού συστήματος της Κίνας. Αυτό είναι κατανοητό σε μια εποχή που τα παλιά συστήματα δίνουν τη θέση τους σε νέα. Τα συναισθήματα της κοινωνίας για ένα σύστημα εξαρτώνται από το πώς λειτουργεί και πόσο αποτελεσματικό είναι στην πράξη.

Αυτά τα τέσσερα χαρακτηριστικά είναι προϊόν του γενικού περιβάλλοντος των μεταρρυθμίσεων στην Κίνα και βλέπουμε τόσο θετικές όσο και αρνητικές τάσεις.

Οι θετικές τάσεις είναι αυτές που συμβάλλουν στην ανάπτυξη νέων προτύπων πολιτικής συμπεριφοράς και οι αρνητικές είναι αυτές που δεν συμβάλλουν στην πολιτική σταθερότητα και την αποτελεσματική λειτουργία του πολιτικού συστήματος. Υπό τις παρούσες συνθήκες, θα πρέπει να κατανοήσουμε πλήρως τις θετικές και αρνητικές επιπτώσεις αυτής της πολιτικής και πολιτιστικής δομής και να λάβουμε αποτελεσματικά μέτρα για την εξάλειψη των αρνητικών και τη διατήρηση των θετικών.

Αυτή είναι η αναπόφευκτη κατάσταση των πραγμάτων στη διαδικασία του μετασχηματισμού και όχι ένα πρόβλημα με την μεταβαλλόμενη πολιτική κουλτούρα της Κίνας. Η μεταβαλλόμενη πολιτική κουλτούρα της Κίνας δημιουργεί νέα στοιχεία χωρίς προηγούμενο, τα οποία σε κάποιο βαθμό προωθούν το πνεύμα της δημοκρατίας, της δημιουργικότητας, της ισότητας και του ανταγωνισμού στην πολιτική κουλτούρα της Κίνας. Αυτό θα έχει βαθύ αντίκτυπο στην ανάπτυξη της πολιτικής κουλτούρας της Κίνας και των πρακτικών πολιτικών σχέσεων.


Πέμπτον


Το να λέμε ότι η πολιτική κουλτούρα βρίσκεται σε διαδικασία μετασχηματισμού είναι σαν να λέμε ότι η πολιτική κουλτούρα βρίσκεται σε διαδικασία ανάπτυξης. Με βάση τα στοιχεία που εξετάσαμε στην ανάλυσή μας μέχρι αυτό το σημείο, μπορούμε να προχωρήσουμε στην ανάλυση του ζητήματος της ανάπτυξης της κινεζικής πολιτικής κουλτούρας. Η ανάπτυξη του πολιτικού πολιτισμού περιλαμβάνει αναγκαστικά τόσο τις συγχρονικές και διαχρονικές δομές του πολιτικού πολιτισμού, όσο και τα λειτουργικά και δομικά χαρακτηριστικά του. Στην πραγματική ζωή, αυτές οι δομές είναι αδιαχώριστες και ο μετασχηματισμός είναι συνολικός.

Για να συνοψίσουμε τις ιστορικές αλλαγές, η ανάπτυξη του κινεζικού πολιτικού πολιτισμού εξακολουθεί να τείνει να ακολουθήσει την πορεία από έναν πολιτισμικά προσανατολισμένο πολιτικό πολιτισμό σε έναν θεσμικά προσανατολισμένο πολιτικό πολιτισμό, κάτι που είναι απαραίτητο και αναπόφευκτο. Οι πιο πρόσφατες αλλαγές το έκαναν αυτό ακόμη πιο σαφές. Ωστόσο, αυτή είναι απλώς η κατεύθυνση του τρέχοντος σταδίου και αντικειμενικά μιλώντας, η πολιτισμικά προσανατολισμένη πολιτική κουλτούρα και η θεσμικά προσανατολισμένη πολιτική κουλτούρα έχουν και οι δύο τα δικά τους χαρακτηριστικά.


Το ποια πολιτική κουλτούρα είναι καλύτερα προσαρμοσμένη στην κινεζική κοινωνία εξαρτάται από παράγοντες όπως τα κοινωνικά χαρακτηριστικά, η εθνική ταυτότητα, τα ψυχολογικά χαρακτηριστικά και οι πολιτικές συνθήκες. Η δομή της κινεζικής πολιτικής κουλτούρας πριν από τον τελευταίο μετασχηματισμό περιελάμβανε ορισμένα αρνητικά ή μη σύγχρονα στοιχεία. Η επιμονή της "αριστερής" ιδεολογίας, τα παραμένοντα απομεινάρια της φεουδαρχίας και το μείγμα παλαιών και νέων παραγόντων παρήγαγαν ορισμένα αποτελέσματα, όπως μια αδύναμη κατανόηση των ιδεών της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου, μια διάχυτη αίσθηση της πολιτικής ευθύνης, μια θολή αίσθηση της πολιτικής συμμετοχής, μια αδύναμη αίσθηση των δικαιωμάτων και μια παραμορφωμένη αίσθηση της εξουσίας.

Σκοπός της ανάπτυξης της πολιτικής κουλτούρας είναι να ξεπεραστούν αυτά τα στοιχεία και να ενσωματωθούν τα θετικά, δημοκρατικά και καινοτόμα. Το πρόβλημα μπορεί να συνοψιστεί στη δημιουργία μιας κοινωνικής κουλτούρας που μπορεί να δημιουργήσει νέες συμπεριφορές και στην αλλαγή των ψυχολογικών προϋποθέσεων που διέπουν τα πρότυπα συμπεριφοράς. Η ανανέωση της πολιτικής κουλτούρας αποτελεί τη θεμελιώδη βάση για την οικοδόμηση της δημοκρατικής πολιτικής στην Κίνα και σημαντική προϋπόθεση για να επιδείξει το σοσιαλιστικό σύστημα την υπεροχή του.


Η πολιτική κουλτούρα μπορεί να χωριστεί σε γνωστικές, συναισθηματικές, αξιολογικές και συμπεριφορικές διαστάσεις, αλλά οι διαστάσεις αυτές δεν είναι ίσες. Το κλειδί για τη φύση μιας πολιτικής κουλτούρας είναι το σύστημα αξιών που υποστηρίζει τη βασική της δομή. Η πηγή του συστήματος αξιών μπορεί να εντοπιστεί περαιτέρω μέσω της φιλοσοφικής ανάλυσης. Η κινεζική πολιτική κουλτούρα βρίσκεται σε διαδικασία συνεχών αλλαγών από την αρχή της σύγχρονης εποχής, επειδή νέες αξίες αντικατέστησαν τις παλιές αξίες πολύ γρήγορα, χωρίς να επιτραπεί η αφομοίωση αυτών των νέων αξιών.


Όπως σημείωσε ο Tu Wei-ming (γενν. 1940), η σύγχρονη ιστορία της Κίνας γνώρισε πολλές ρήξεις, με σημαντικές αλλαγές ή οπισθοδρομήσεις που συνέβαιναν κάθε πέντε ή δέκα χρόνια, και κάθε ρήξη είχε τις πολύπλοκες επιπτώσεις της στη νοοτροπία του παραδοσιακού πολιτισμού, οδηγώντας τον σύγχρονο κινεζικό λαό να μην έχει την αίσθηση της ενότητας, της σαφήνειας και της συνέχειας της ιστορίας. Ο μετασχηματισμός της κινεζικής πολιτικής κουλτούρας στην παρούσα φάση δεν μπορεί να ειπωθεί ότι έχει καθιερώσει ένα οριστικό σύστημα αξιών, γεγονός που εξηγεί την εμφάνιση των φαινομένων που ανέλυσα στην τέταρτη ενότητα. Ούτε το παραδοσιακό σύστημα αξιών ούτε το σύγχρονο σύστημα αξιών έχει ριζώσει, ούτε το παραδοσιακό σύστημα αξιών έχει μαραθεί.


Η επιμονή της παράδοσης εξηγείται από το γεγονός ότι οι άνθρωποι δεν έχουν βρει έναν αποτελεσματικό τρόπο για να απαλλαγούν από αυτήν, ούτε οι υλικές συνθήκες έχουν επιταχύνει τη διαδικασία, και οι νέες αξίες απλώς δεν έχουν βρει ακόμη το έδαφος στο οποίο να ευδοκιμήσουν. Το πιο πρόσφατο σύστημα αξιών βρίσκεται επίσης σε διαδικασία αυτοανανέωσης και δεν έχει ακόμη φτάσει σε μια σχετικά σταθερή κατάσταση. Η σύγχρονη κινεζική πολιτική κουλτούρα περιστρέφεται βασικά γύρω από το πιο πρόσφατο σύστημα αξιών, και μόλις αυτό πάρει μορφή, ο μετασχηματισμός ολόκληρης της πολιτικής κουλτούρας είναι εξασφαλισμένος.  Αλλά αν το νέο σύστημα αξιών δεν κατασκευαστεί γρήγορα, η πολιτική κουλτούρα θα χάσει την κεντρική της δυναμική και θα διασκορπιστεί προς διάφορες κατευθύνσεις, παράγοντας έτσι διάφορα αρνητικά αποτελέσματα.


Έτσι, το πιο επείγον καθήκον στο μετασχηματισμό της κινεζικής πολιτικής κουλτούρας είναι η διαμόρφωση ενός νέου συστήματος αξιών. Φυσικά δεν μπορούμε να δημιουργήσουμε αυτό το σύστημα αξιών από το πουθενά- αφενός, πρέπει να συμφωνεί με τις αντικειμενικές πολιτικές, οικονομικές και πολιτιστικές εξελίξεις και, αφετέρου, πρέπει να προωθεί μια πολιτιστική και πνευματική ατμόσφαιρα υψηλότερου επιπέδου που θα συμβάλει στην αντικειμενική διαδικασία ανάπτυξης. Μόνο όταν το νέο σύστημα αξιών καθιερωθεί και κοινωνικοποιηθεί πλήρως, θα αλλάξει τελικά η κατάσταση που συζητήσαμε.  Για την οικοδόμηση ενός συστήματος αξιών, η μεταβαλλόμενη πολιτική κουλτούρα της Κίνας πρέπει να κάνει τρία πράγματα.


Πρώτον, πρέπει να προβληματιστούμε σοβαρά σχετικά με τη συγχρονική δομή του πολιτικού πολιτισμού της Κίνας, να εξετάσουμε τα θετικά και αρνητικά στοιχεία των συστημάτων αξιών της κλασικής δομής, της σύγχρονης δομής και της πιο πρόσφατης δομής, διαχωρίζοντας την ήρα από το σιτάρι, το αληθινό από το ψεύτικο, έτσι ώστε τα στοιχεία της κλασικής δομής που αντιπροσωπεύουν το πνεύμα του κινεζικού πολιτισμού και τα χαρακτηριστικά του κινεζικού έθνους να μπορούν να μεταφερθούν και να αναπτυχθούν.  Πρέπει να συνδυάσουμε την ευελιξία αυτών των παραδοσιακών αξιών με το σύγχρονο πνεύμα, έτσι ώστε τα στοιχεία της σύγχρονης δομής που ενσαρκώνουν το πνεύμα της σύγχρονης δημοκρατίας και του ανθρωπισμού να βρουν την υποστήριξη που χρειάζονται για να ριζώσουν και να αναπτυχθούν, και να ταυτοποιήσουμε τα στοιχεία της πρόσφατης δομής που συνάδουν με την επιδίωξη των ευρύτερων ιδανικών της ανθρωπότητας, έτσι ώστε να καθοδηγήσουν πραγματικά τη δημιουργία του νέου συστήματος αξιών.  Αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να έρθουν οι τρεις δομές κοντά με οργανικό τρόπο, αφήνοντας έτσι επιτέλους πίσω τη μακρά περίοδο αμοιβαίας δυσφορίας και αποκλεισμού, φέρνοντας κοντά ό,τι είναι ντόπιο και ξένο, παραδοσιακό και σύγχρονο, ρεαλιστικό και ιδανικό.


Δεύτερον, πρέπει να πραγματοποιήσουμε έναν θετικό μετασχηματισμό της συγχρονικής δομής. Ανεξάρτητα από το είδος της συγχρονικής δομής με την οποία έχουμε να κάνουμε ή από τον τρόπο ταξινόμησης της δομής, πρέπει να προστεθούν νέα στοιχεία. Αυτά τα νέα στοιχεία μπορούν να προέλθουν από δύο πηγές: μπορούν να προκύψουν φυσικά από τις εξελίξεις της σημερινής κοινωνίας ή να προωθηθούν ενεργά από τους ανθρώπους. Στο συγκεκριμένο πλαίσιο της μεταρρύθμισης και του ανοίγματος της Κίνας, η πολιτική κουλτούρα της Κίνας πρέπει να προσθέσει στοιχεία στους τομείς της συμμετοχής, της δημοκρατίας, της διαβούλευσης, της ισότητας, των δικαιωμάτων, της ευθύνης, του ανταγωνισμού και του κράτους δικαίου. Με την αλλαγή της οικονομικής και πολιτικής κουλτούρας, τα στοιχεία αυτά θα αναπτυχθούν και θα εδραιωθούν.


Τρίτον, πρέπει να δημιουργήσουμε βασικές αξίες. Ο μετασχηματισμός μιας πολιτικής κουλτούρας είναι μια μακρά διαδικασία, η οποία πρέπει να αναπτυχθεί και να αναπτυχθεί με βάση ένα συγκεκριμένο σύστημα αξιών. Το πρωταρχικό καθήκον που πρέπει να αναλάβει η κινεζική πολιτική κουλτούρα αυτή τη στιγμή είναι η δημιουργία των βασικών αξιών, δηλαδή των βασικών εννοιών που συνθέτουν το σύστημα αξιών. Διαφορετικά, η ανάπτυξη του πολιτικού πολιτισμού θα είναι, όπως είπε ο John Dewey (1859-1952), "καθορισμένη από συνήθειες, προκαταλήψεις, ταξικά συμφέροντα και παραδόσεις που ενσωματώνονται σε θεσμούς".  Για σχετικά μεγάλο χρονικό διάστημα, ορισμένα από τα προβλήματα του κινεζικού πολιτικού πολιτισμού σχετίζονται με την αστάθεια των βασικών αξιών.  Οι βασικές αξίες δεν είναι κάτι ανέφικτο, αλλά αντίθετα αποτελούνται από μερικές καθολικές αν και βαθιά ριζωμένες έννοιες.


Η αστική επανάσταση στη Δύση προώθησε τις βασικές αξίες της ελευθερίας, της ισότητας, της αδελφοσύνης και της δημοκρατίας, και σε αυτή τη βάση αναπτύχθηκε ένας πολιτικός πολιτισμός κατά τους επόμενους αιώνες. Οι αρχαίες κινεζικές βασικές αξίες που τόνιζαν τους αντίστοιχους ρόλους και τα καθήκοντα του ηγεμόνα, του υπηκόου, του πατέρα και του γιου κυριάρχησαν ομοίως στην πολιτική κουλτούρα εκείνη την εποχή. Αλλά δεν υπάρχουν βασικές αξίες στην πιο πρόσφατη δομή της Κίνας. Αυτή η έλλειψη έχει πολλαπλές σημασίες: μπορεί να σημαίνει ότι η ίδια η αξία δεν έχει ακόμη εξελιχθεί- μπορεί να σημαίνει ότι η αξία υπάρχει αλλά δεν έχει εισέλθει καθολικά στην πολιτική κουλτούρα- και μπορεί να σημαίνει ότι δεν διαθέτουμε οχήματα για να πραγματοποιήσουμε τη μετάδοση των αξιών. 


Από το 1949, έχουμε ασκήσει κριτική στις βασικές αξίες των κλασικών και των σύγχρονων δομών, αλλά δεν έχουμε δώσει αρκετή προσοχή στη διαμόρφωση των δικών μας βασικών αξιών.  Από μόνος του, ο μαρξισμός ξεπέρασε τη δυτική κοσμοθεωρία που βασιζόταν σε κανόνες, αλλά στην Κίνα, η οποία δεν διέθετε ποτέ αυτή την κοσμοθεωρία, τα αποτελέσματα της υιοθέτησης του μαρξισμού δεν ήταν πάντα θετικά. Επομένως, η σφυρηλάτηση των βασικών αξιών σήμερα σημαίνει να κατανοήσουμε τη συνολική διαδικασία μετασχηματισμού από μια πολιτισμικά προσανατολισμένη πολιτική κουλτούρα σε μια θεσμικά προσανατολισμένη πολιτική κουλτούρα και να επιλέξουμε βασικές αξίες που ευνοούν αυτόν τον μετασχηματισμό.


O πολιτικός πολιτισμός δεν μπορεί να μετασχηματιστεί ή να αναπτυχθεί από μόνος του, αλλά αντίθετα απαιτεί μια υλική βάση.  Η ανάπτυξη της κινεζικής πολιτικής κουλτούρας εξαρτάται τελικά από την κοινωνικοοικονομική και πολιτική κατεύθυνση της κινεζικής κοινωνίας. Η κινεζική πολιτική κουλτούρα ήταν ανέκαθεν μια πολιτισμικά προσανατολισμένη πολιτική κουλτούρα, η οποία ουσιαστικά αντανακλά την κοινωνική δομή και τις ανθρώπινες σχέσεις της κινεζικής κοινωνίας. Σύμφωνα με τον Liang Shuming (1893-1988), οι θεμελιώδεις αρχές της κινεζικής πολιτικής συνδέονταν με την ηθική και την ηθική, αποτελώντας ένα αδιάσπαστο σύνολο- ο Zhang Dainian (1909-2004) είπε ότι η κινεζική φιλοσοφία συνδυάζει τη γνώση και τη δράση, τον ουρανό και τον άνθρωπο σε μια τάξη αληθινής καλοσύνης- ο Wang Yanan (1901-1969) είπε ότι το κινεζικό οικογενειακό σύστημα, τα κοινωνικά έθιμα και η εκπαιδευτική σκέψη έγιναν "λειτουργικό συμπλήρωμα" του πολιτικού συστήματος.

Όλοι αυτοί οι στοχαστές βλέπουν την κινεζική πολιτική ως κάτι που είναι άρρηκτα συνυφασμένο με τον πολιτισμό. Αν και ο κινεζικός πολιτικός πολιτισμός έχει αλλάξει δραματικά από την αρχαιότητα, δεν μπορεί να ειπωθεί ότι έχει αλλάξει εντελώς. Αυτός ο παραδοσιακός μηχανισμός υπάρχει ακόμη και σήμερα και συνεχίζει να παίζει σημαντικό ρόλο. Καθώς προχωρά ο εκσυγχρονισμός, η κατάσταση αυτή θα υποστεί πρωτοφανείς, συναρπαστικές αλλαγές. Μπορούμε να είμαστε βέβαιοι ότι με τον εκσυγχρονισμό και την ανάπτυξη της οικονομίας των εμπορευμάτων, η μεταβαλλόμενη κινεζική πολιτική κουλτούρα θα αποκτήσει μια όλο και ευρύτερη βάση για ανανέωση.


Πηγή: https://www.readingthechinadream.com/

.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Τι είναι ιστορικός υλισμός - Μ.Μ. Σιντόροφ

Ο όρος  «κοινωνικο-οικονομικός σχηματισμός» καθιερώθηκε για πρώτη φορά στην επιστήμη από τον Κ. Μαρξ. Στην έννοια αυτή, περιλαμβάνεται, πρώ...