By Communarios
Ε λ έ γ χ ε ι π ρ ά γ μ α τ α κ α ι δ ε ν ε λ έ γ χ ε τ α ι α π ό α υ τ ά !
Είναι πλέον προφανές οτι το μεγαλύτερο ποσοστό των χρηστών του διαδικτύου δεν έχει αντιληφθεί τι είδους εργαλείο χειρίζεται. Και κυρίως τι είναι αυτό που παράγει με την καθημερινή του ενασχόληση πάνω σε αυτό! Βρισκόμαστε πάνω σε μία πολύτροπη μηχανή παραγωγής ελεγχόμενης πληροφορίας- διαφήμισης προϊόντων (κατά κόρον), χειραγώγησης και αποδόμησης προσωπικοτήτων. Μόνο αυτά παράγει αυτή η μηχανή; Οχι. Παράγει επιστήμη, γνώση, επικοινωνία, υπηρεσίες και πολλά ακόμα. Τι είναι αυτό που κυριαρχεί όμως; Το πρώτο και σε χρόνο αλλά και σε μέγεθος που παράγει, είναι δεδομένα - Data - Το ψηφιακό μας αποτύπωμα!
Ας δούμε το μηχανισμό
Καθημερινά όλοι μας - τα δισεκατομμύρια χρηστών του διαδικτύου - αβίαστα και αθώα παράγουμε αναρίθμητα bytes από δεδομένα σε εταιρείες κολοσσούς της τεχνολογίας, αποδεχόμαστε τη χρήση cookies και επιλέγουμε «απλά» agree (συμφωνώ) accept (δέχομαι) σε πλήθος από νομικά ψηφιακά κείμενα δυσνόητα ή βαρετά για τους περισσότερους.
Η Google, το Youtube, η Apple, το Facebook κ.λπ. ξέρουν τις κινήσεις, τις αναζητήσεις, τους φίλους και την οικογένειά
μας, τι μαγειρέψαμε, πού θέλουμε να ταξιδέψουμε, τα like και dislike μας, ποιους ζηλεύουμε ή και φθονούμε, το χιούμορ και τα τσιτάτα της αρεσκείας μας, τις επιθυμίες, τις ελπίδες και τους φόβους μας, τα βίντεο που μας αρέσουν, τις μουσικές που ακούμε, το πού κρυφοκοιτάζουμε, τις σελίδες που θα επισκεφθούμε, τους πόθους και τις φαντασιώσεις μας και άλλα πολλά ακόμα! Και πως τα ξέρουν όλα αυτά για την «ιδιωτική μας» ζωή; Τους τα παρέχουμε όλοι εμείς απλόχερα, σύμφωνα με τα παραπάνω, με την καθημερινή μας επαφή πάνω στον ιστό! Τα λογισμικά εξόρυξης/ανάλυσης προσωπικών δεδομένων, έχουν τώρα σειρά!
Ας παραμείνουμε στη λειτουργία της μηχανής
Αρκεί λοιπόν απλά να κλικάρουμε πάνω σε ένα ένα εμπόρευμα, ή μια διαφήμιση παροχής υπηρεσιών, χωρίς να χρειάζεται καν να τα αγοράσουμε, και αμέσως αυξάνουμε την εκθεσιακή αξία τους στις ψηφιακές βιτρίνες! Ακόμα κι ο χρόνος παραμονής μας ώστε να αξιολογήσουμε το Χ προϊόν, την αναζήτηση στον ιστό για οτιδήποτε, καταγράφεται από αλγόριθμους, αυξάνοντας ακόμα περισσότερο την εκθεσιακή αξία του εμπορεύματος, ή δίνοντας τιμές μέτρησης για άλλο σκοπό*). Το μνημονικό ίχνος των λογισμικών φροντίζει να κάνει μελλοντικό νόμισμα αυτά τα data. Είναι αυτό το αλγοριθμικό λογισμικό πίσω απο τις συνεχείς διαδικτυακές διαφημίσεις που τείνει να μετατραπεί σε νέα οικονομική ιδεολογία. Με το σκρολάρισμα που κάνουμε στις οθόνες μας, καθώς επικοινωνούμε, ενημερωνόμαστε, ανιχνεύουμε προϊόντα και υπηρεσίες, αφήνουμε το ψηφιακό μας αποτύπωμα. Ετσι μέσα σε αυτές τις συνθήκες, ο ψηφιακός καπιταλισμός δεν είναι τόσο να πωλούνται προϊόντα, όσο το να γίνει δυνατή η αξιολόγηση των προϊόντων αυτών που ακόμη δεν έχουν παραχθεί! Ο ψηφιακός καπιταλισμός είναι η παγκόσμια προέκταση της μέτρησης. Δεν χρειάζεται τίποτα άλλο, από το να δημιουργήσουμε data.
Τι είναι οι Data brokers και πως εκμεταλλεύονται προσωπικά δεδομένα των χρηστών
Έρευνες δείχνουν πως αλγόριθμοι βασιζόμενοι σε δεδομένα από το Facebook, με 10 μόνο likes μπορούν να αξιολογούν με μεγαλύτερη ακρίβεια κάποιον από ότι ένας συνάδελφος του, με 70 likes να αξιολογούν κάποιον καλύτερα από ένα φίλο του και με 150 likes να γνωρίζουν την προσωπικότητα κάποιου καλύτερα από τα μέλη της οικογενειάς του. (Αναλυτικά εδώ)
Στην εποχή των νέων τεχνολογιών, της άνισης μάθησης, της ασυνείδητης απόσπασης υπεραξίας των χρηστών του διαδικτύου μέσω της συμπεριφορικής μηχανικής αυτών των απλήρωτων εργατών του διαδικτύου, που παράγουν data (τον πιο πολύτιμο πόρο αυτή την στιγμή στον κόσμο), πόσο δυνατό είναι και με ποιους τρόπους, θα μπορούσε να λειτουργήσει αυτή η παγκόσμια ψηφιακή κοινότητα, έτσι ώστε να δημιουργηθούν ριζοσπαστικές συλλογικότητες, κατά αρχάς άρνησης αυτής της εκμετάλλευσής τους; Πριν από έναν αιώνα, ο εν λόγω πόρος ήταν το πετρέλαιο. Τώρα παράγεται από το κλικάρισμα των χρηστών του διαδικτύου και καρπώνεται από τους γίγαντες που ασχολούνται με τα δεδομένα, την καύσιμη ύλη της ψηφιακής εποχής. Αυτοί οι τιτάνες - Google, Amazon, Apple, Facebook και Microsoft - φαίνονται ασταμάτητοι. Είναι οι πέντε πιο πολύτιμες εισηγμένες εταιρείες στον κόσμο. Τα κέρδη τους αυξάνονται με την ασυνείδητη απόσπαση υπεραξία των χρηστών, προς όφελος των ιδιοκτητών των εταιρειών που ελέγχουν πλατφόρμες και εξαγοράζουν πηγαίους κώδικες και λογισμικά.
*Ενα ακόμα γεγονός είναι ότι πλέον τα περισσότερα κράτη διαθέτουν εξελιγμένα εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης (π.χ. IARPA - Open Source Indicators (OSI))
που προσφέρουν στις κυβερνήσεις ανυπολόγιστες δυνατότητες ψηφιακής επιτήρησης των πολιτών όσο ποτέ άλλοτε με βαρύτατες επιπτώσεις σε θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα.
Αυτό από μόνο του, εκτός των άλλων, είναι ένα απόλυτο δείγμα οτι ο πληροφοριακός - κατασκοπευτικός καπιταλισμός, φοβάται καθετί που συνιστά ριζοσπαστική - καλά οργανωμένη-συλλογικότητα!
Και τι είναι αυτό που μας καθιστά αληθινούς αντικαπιταλιστές κυβερνοπολίτες στην πράξη;
Η συμπεριφορική μας μηχανική ως χρήστες του διαδικτύου!
Αναλυτικά στο κεφάλαιο: "ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΝΟΠΤΙΚΗ ΧΕΙΡΑΓΩΓΗΣΗ Σ’ ΕΝΑ ΑΝΤΙ-ΠΑΝΟΠΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ")
Επίσης στο: "ΜΑΝΙΦΈΣΤΟ ΤΗΣ ΒΙΈΝΝΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΨΗΦΙΑΚΌ ΑΝΘΡΩΠΙΣΜΌ"
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου