Translate

“Ιδιωτικοποιήστε και την πουτάνα την μάνα που σας γέννησε…” - Μεγάλα Καλύβια Tρικάλων -Tαφή ζώων, άγνωστο υπό ποια υγειονομικά πρωτόκολλα.

Μέσα σε αυτή τη λαίλαπα του νεοφιλελεύθερου δόγματος, δεν θα μπορούσε να μην παραμένει διαχρονικά επίκαιρος, ο μεγάλος Ζοζέ Σαραμάγκου: “Ιδιωτικοποιήστε και την πουτάνα την μάνα που σας γέννησε…”


Commun✮rios


Αντιπεριφερειάρχης Τρικάλων Χρήστος Μιχαλάκης:

.. Η κτηνιατρική υπηρεσία είναι ξεχωριστό κομμάτι ...αυτό το κομμάτι το πήρε ένας ιδιώτης, αυτός ο ιδιώτης έχει σηκώσει τα χέρια ψηλά, η Γυρτώνη λέει είναι κλειστή .. και σηκώθηκε κι έφυγε..”



Η άμεση ταφή των χιλιάδων ζώων που έχουν πνιγεί στα πλημμυρισμένα χωριά της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων, φαίνεται να προκρίνεται ως η πλέον επείγουσα λύση για να μην αποτελέσει η περιοχή μία “υγειονομική βόμβα”. 

Η Επιτροπή Αγώνα των Μεγάλων Καλυβίων, στον Δήμο Τρικκαίων, όπου έχουν πνιγεί πάνω από 2.000 ζώα, εξέφρασαν χθες την αγανάκτησή τους τόσο στον δήμαρχο Τρικκαίων όσο και στον αντιπεριφερειάρχη Τρικάλων Χρήστο Μιχαλάκη, «για την καθυστέρηση επίλυσης των τεράστιων προβλημάτων που έχουν δημιουργηθεί στην Κοινότητα», όπως δήλωσαν.

Όπως μετέφεραν στους δύο αυτοδιοικητικούς, κάτοικοι έχουν μείνει άστεγοι, κτηνοτρόφοι και αγρότες βρίσκονται σε απόγνωση, ενώ ολόκληρη η Κοινότητα έχει κυριολεκτικά παραλύσει οικονομικά και κοινωνικά. Στο μείζον, δε, ζήτημα της απομάκρυνσης του ζωικού κεφαλαίου που παραμένει στην περιοχή σε κατάσταση σήψης, αποφασίστηκε λόγω του επείγοντος, η ταφή τους, με βάση σχετική απόφαση που εκδόθηκε από την Διεύθυνση Κτηνιατρικής Υπηρεσίας της Περιφέρειας Θεσσαλίας, κατά παρέκλιση της νομοθεσίας που προβλέπει καύση, όπως δήλωσε και ο δήμαρχος Τρικκαίων.

Ήδη, σε κοινότητες όπως στο Βαλτινό, το Δενδροχώρι και τη Φωτάδα έχει ήδη ξεκινήσει η ταφή ζώων, άγνωστο υπό ποια υγειονομικά πρωτόκολλα. Αντίθετα, σε άλλες περιοχές τα ζώα εξακολουθούν να κείτονται νεκρά μέσα και έξω από τα ποιμνιοστάσια ή και σε χωράφια, ενώ ειδικά στα Μεγάλα Καλύβια επιχειρήθηκε χθες η ταφή περίπου 60 με 80 ζώων, αλλά δεν ολοκληρώθηκε ποτέ λόγω ασυνενοησίας για την διαδικασία και την έκδοση σχετικών αποφάσεων και αρμοδιοτήτων φορέων.

Σε ερωτήσεις μελών της επιτροπής αγώνα, “τα ζώα που θα τα πάμε”, ο Αντιπεριφερειάρχης απάντησε: “Θα γίνει ταφή” ..”θα ψάξουμε και θα βρούμε μέρος” ..”εχω δεσμεύσει εκατό τόνους ασβέστη”.

Σχετικά με τις αποζημιώσεις μέσω της πλατφόρμας “arogi.gov.gr“ για το ποσό των 6.600 ευρώ (6.000 ευρώ για το μέγιστο της οικοσκευής και 600 ευρώ ως “πρώτο βοήθημα”, μέλος της επιτροπής δήλωσε οτι έκανε όλα τις απαραίτητες ενέργειες, αλλά η πλατφόρμα του έβγαλε 2.400 ευρώ. Επικράτησε σχετική αμηχανία (με τις σχετικές και γνωστές δικαιολογίες..) και στην συνέχεια η συζήτηση εξελίχθηκε γύρω απο το ζήτημα της αποκατάστασης των σπιτιών με κρατική κάλυψη 80% σε όσους αποφασίσουν να επισκεύασουν το σπίτι τους. Επικράτησε μια σειρά ερωτήσεων απο τα μέλη της επιτροπής αγώνα, τι σημαίνει αυτό πρακτικά για την ζωή τους, αλλά και σχετικά με τους δρόμους του χωριού, την υγιεινή του χωριού, για την λειτουργία των σχολείων του χωριού, για τα κέντρα περίθαλψης του χωριού, για ανθρώπους που έχουν ξεσπιτωθεί εντελώς.

Για το που θα πάνε τα παιδιά του χωριού σχολείο, ο Αντιπεριφερειάρχης πρότεινε λεωφορείο για την πόλη των Τρικάλων, ενώ η επιτροπή αγώνα αρνήθηκε κατηγορηματικά, να πάνε σε άλλο σχολείο τα παιδιά τους, με τον φόβο της μονιμοποίησης αυτής της κατάστασης.

Στην ερώτηση του Προέδρου της κοινότητας Μ. Καλυβίων, Παναγιώτη Λαγαρα “που είναι το υπόλοιπο άφαντο προσωπικό διαχείρισης της Περιφέρειας, επίσης στο ποιος είναι υπεύθυνος για τα ζώα” ..η απάντηση που δόθηκε απο τον κ. Χρήστο Μιχαλάκη ήταν η ακόλουθη:

.. Η κτηνιατρική υπηρεσία είναι ξεχωριστό κομμάτι ...αυτό το κομμάτι το πήρε ένας ιδιώτης, αυτός ο ιδιώτης έχει σηκώσει τα χέρια ψηλά, η Γυρτώνη λέει είναι κλειστή .. και σηκώθηκε κι έφυγε..” ..” η Γυρτώνη είναι το μεγαλύτερο σφαγείο, που μπορεί να κάνει αυτές τις αποτεφρώσεις και έχει κλείσει..”.

Ακολούθησε ένταση σχετικά με τις ιδιωτικοποιήσεις γενικότερα και η συζήτηση εξελίχθηκε με μια σειρά ερωτήσεων απο τα μέλη της Επιτροπής Αγώνα, σχετικά με τα αναχώματα στον ποταμό Πάμισο. Ο Αντιπεριφερειάρχης παραδέχθηκε on camera, λέγοντας οτι απο τον “Ιανό δεν έγινε κανένα έργο που να μην είναι μελετημένο και δημοπρατημένο!Τι σημαίνει αυτό; Οτι οι μελετητές που κατασκεύασαν αυτά τα έργα, θεωρούσαν οτι τα αναχώματα ήταν επαρκή για τα χιλιοστά νερού που έρχονται. Αποδείχθηκε οτι τα έργα δεν ήταν αρκετά για να συγκρατήσουν τα νερά και άρα χρειάζεται εκ νέου μελέτη και ριζική ανακατασκευή, ώστε να ανασηκωθούν τα αναχώματα”.

Επίσης αναφερόμενος στον Πηνειό είπε με έμφαση: “Αν ο Πηνειός είχε βγεί, τα Τρίκαλα δεν θα υπήρχαν πλέον! Θα είχαμε εκατόμβη νεκρών!”

Σχετικά με τις απολυμάνσεις και τις ερωτήσεις των μελών της Επιτροπής Αγώνα, τόσο του χωριού αλλά και των σπιτιών των κατοίκων, “τα σπίτια μας ποιος θα τα απολυμάνει, θα πληρώσουμε απο την τσέπη μας;”, η αμηχανία από πλευράς του κ. Μιχαλάκη εντάθηκε, λέγοντας “μου το είπατε τώρα”, καθώς επίσης στην απαίτηση των κατοίκων για μόνιμη παρουσία υγειονομικού επόπτη αποκάλυψε λέγοντας τα εξής:

Η Πολιτεία διαθέτει μόνο 3 επόπτες υγείας για όλη την περιοχή του νομού Τρικάλων”..

Ακολούθησε η απαίτηση της Επιτροπής Αγώνα για προσλήψεις, όπως ήταν φυσικό.

Η απάντηση που έλαβαν απο τον Αντιπεριφερειάρχη ήταν: “Σας υπόσχομαι έναν επόπτη υγείας να βρίσκεται στα Μ. Καλύβια ..κι ας με κάψουν”!

Τα μέλη της Επιτροπής Αγώνα εξέφρασαν την αγανάκτισή τους για το 112, το οποίο δεν λειτούργησε για την κοινότητα των Μεγάλων Καλυβίων.


Να σημειωθεί τέλος ότι και στην Ζηλευτή Τρικάλων, κάτοικοι μπλόκαραν χθες δύο φορτηγά οχήματα φορτωμένα με νεκρά ζώα, που είχαν ως προορισμό τον Χώρο Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων στο Ημερόκλιμα Παλαιοσαμαρίνας, χωρίς να είναι γνωστό από ποιες περιοχές είχαν απομακρυνθεί τα κουφάρια των ζώων και ποιος φορέας είχε δώσει τη σχετική εντολή.


Πηγές: Trikalaola.gr / Ertnews.gr











Δεν υπάρχουν σχόλια:

John Ross: Η δημοκρατία και οι πολιτικές στην Κίνα είναι πολύ μεγαλύτερες από τη Δύση

Σημείωση του συντάκτη:  Σε έναν διάλογο για τη δημοκρατία στο Πεκίνο την περασμένη Πέμπτη, διπλωμάτες, μελετητές και ειδικοί συζήτησαν διάφο...