Από τον Beth Ellwood
Σύμφωνα με μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Scientific Reports , η τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου μπορεί να προβλέψει με ακρίβεια την πολιτική στάση κάποιου από τη φωτογραφία προφίλ του στο Facebook. Είναι αξιοσημείωτο ότι ο αλγόριθμος δείχνει μεγαλύτερη ακρίβεια στο να συναγάγει τον πολιτικό προσανατολισμό ενός ατόμου από την ανθρώπινη κρίση ή το τεστ προσωπικότητας.
Καθώς η τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου εξελίσσεται ραγδαία, το λογισμικό γίνεται όλο και πιο εξειδικευμένο στον εντοπισμό και την παρακολούθηση ατόμων. Ενώ ορισμένοι έχουν εκφράσει ανησυχίες σχετικά με το απόρρητο για αυτές τις νέες δυνατότητες επιτήρησης, ο συγγραφέας της νέας μελέτης λέει ότι αυτές οι ανησυχίες αντιπροσωπεύουν μόνο την κορυφή του παγόβουνου.
«Για πάνω από μια δεκαετία τώρα, μελετώ τους κινδύνους απορρήτου που προκαλούνται από αλγόριθμους και μεγάλα δεδομένα», δήλωσε ο ερευνητής Michal Kosinski , αναπληρωτής καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ.
«Οι
εταιρείες συλλέγουν δεδομένα και
αναπτύσσουν αλγόριθμους με στόχο την
εξαγωγή πληροφοριών από τέτοια δεδομένα,
αλλά είναι απρόθυμες να αποκαλύψουν
πόσο ακριβή είναι αυτά τα μοντέλα. Για
παράδειγμα, το 2012, το Facebook κατοχύρωσε
με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας έναν αλγόριθμο
με στόχο την εξαγωγή ψυχολογικών
χαρακτηριστικών από το Facebook Likes. Έχω
εξετάσει την προσέγγισή τους και έδειξα
ότι μπορεί να εκθέσει με ακρίβεια
χαρακτηριστικά που κυμαίνονται από
σεξουαλικό προσανατολισμό έως
προσωπικότητα. "
«Πιο πρόσφατα, έστρεψα την προσοχή μου σε αλγόριθμους αναγνώρισης προσώπου που αναπτύχθηκαν από εταιρείες και επιστήμονες υπολογιστών. Η πιο πρόσφατη μελέτη μου επιβεβαιώνει τους ισχυρισμούς τους: Δυστυχώς, είναι δυνατόν να προβλεφθεί με ακρίβεια ο πολιτικός προσανατολισμός από τις εικόνες του προσώπου », εξήγησε ο Kosinski.
Η μελέτη του Kosinski εφάρμοσε έναν αλγόριθμο αναγνώρισης προσώπου σε 1.085.795 πρόσωπα που αποκτήθηκαν από διαδικτυακά προφίλ κοινωνικών μέσων. Από αυτό το σύνολο δεδομένων, 977.777 προέρχονταν από γνωριμίες χρηστών ιστότοπων στις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και τον Καναδά που είχαν αναφέρει τον πολιτικό τους προσανατολισμό. Τα άλλα 108.018 πρόσωπα ήταν από χρήστες του Facebook στις ΗΠΑ, οι οποίοι επίσης ανέφεραν τον πολιτικό τους προσανατολισμό και ολοκλήρωσαν επιπλέον ένα τεστ 100 στοιχείων.
Ο αλγόριθμος συνέκρινε τα χαρακτηριστικά του προσώπου κάθε συμμετέχοντα με τα μέσα χαρακτηριστικά του προσώπου των φιλελεύθερων και των συντηρητικών. Η τεχνολογία χρησιμοποίησε αυτές τις μετρήσεις ομοιότητας για να προσδιορίσει την πιθανότητα ότι ένας συμμετέχων ήταν είτε συντηρητικός είτε φιλελεύθερος.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι ο αλγόριθμος μπόρεσε να προβλέψει τον πολιτικό προσανατολισμό πολύ καλά και με παρόμοια ακρίβεια σε όλες τις χώρες και τις πλατφόρμες κοινωνικών μέσων. Μεταξύ των χρηστών Facebook των ΗΠΑ, αυτή η ακρίβεια έφτασε το 73%. Μεταξύ των χρηστών ιστότοπων γνωριμιών στις ΗΠΑ, η ακρίβεια ήταν 72%. Μεταξύ των γνωστών χρηστών ιστότοπων στο Ηνωμένο Βασίλειο και τον Καναδά, η ακρίβεια έφτασε το 70% και το 71%, αντίστοιχα.
Ο Kosinski σημειώνει ότι ο αλγόριθμος είχε πολύ καλύτερη απόδοση από τους ανθρώπους, οι οποίοι μπορούν μόνο να διακρίνουν μεταξύ ενός φιλελεύθερου και ενός συντηρητικού με ακρίβεια 55%, λίγο καλύτερα από την τύχη. «Οι αλγόριθμοι υπερέχουν στην αναγνώριση μοτίβων σε τεράστια σύνολα δεδομένων που κανένας άνθρωπος δεν μπορούσε ποτέ να επεξεργαστεί», λέει ο συγγραφέας, σημειώνοντας ότι αυτή η τεχνολογία συνεχίζει να ξεπερνά τους ανθρώπους σε οπτικά καθήκοντα.
Ο πολιτικός προσανατολισμός συνδέεται με ορισμένα δημογραφικά χαρακτηριστικά που μπορούν εύκολα να παρατηρηθούν στο πρόσωπο. Για παράδειγμα, στις ΗΠΑ, οι συντηρητικοί είναι πιο πιθανό να είναι λευκοί, μεγαλύτεροι και άντρες. Για να εξετάσει εάν αυτά τα δημογραφικά χαρακτηριστικά οδήγησαν στην ακρίβεια του αλγορίθμου, ο Kosinski υπολόγισε την ανάλυση συγκρίνοντας μόνο ζευγάρια προσώπων με το ίδιο φύλο, ηλικία και εθνικότητα. Η ακρίβεια μειώθηκε μόνο κατά περίπου 3,5% - υποδηλώνοντας ότι πολλά χαρακτηριστικά του προσώπου πέρα από τα δημογραφικά χαρακτηριστικά παρέχουν στοιχεία για τον πολιτικό προσανατολισμό.
Επιπλέον, η τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου προέβλεπε πολιτικό προσανατολισμό καλύτερα από τα τεστ προσωπικότητας που ολοκλήρωσαν οι χρήστες του Facebook. "Συνδυασμένοι, πέντε παράγοντες προσωπικότητας προέβλεπαν πολιτικό προσανατολισμό με ακρίβεια 66% - σημαντικά μικρότερο από αυτό που επιτεύχθηκε από τον ταξινομητή με βάση το πρόσωπο στο ίδιο δείγμα (73%)", αναφέρει ο Kosinski. "Με άλλα λόγια, μια εικόνα του προσώπου αποκαλύπτει περισσότερα σχετικά με τον πολιτικό προσανατολισμό ενός ατόμου από τις απαντήσεις του σε ένα σχετικά μακρύ ερωτηματολόγιο προσωπικότητας, συμπεριλαμβανομένων πολλών στοιχείων που φαινομενικά σχετίζονται με τον πολιτικό προσανατολισμό (π.χ.," Αντιμετωπίζω όλους τους ανθρώπους εξίσου "ή" πιστεύω οτι πολλά χρήματα προορίζονται για την υποστήριξη καλλιτεχνών »).»
Τέλος, ο ερευνητής διερεύνησε εάν ορισμένα χαρακτηριστικά του προσώπου συνδέονταν με πολιτικό προσανατολισμό, όπως έκφραση του προσώπου, γυαλιά, τρίχες προσώπου και στάση στο κεφάλι. Ο Κοσίνσκι διαπίστωσε ότι ο προσανατολισμός του κεφαλιού έδειξε 58% προγνωστική ισχύ, με τους Φιλελεύθερους να είναι πιο πιθανό να αντιμετωπίσουν άμεσα την κάμερα. Η συναισθηματική έκφραση είχε 57% προγνωστική δύναμη, με τους Φιλελεύθερους να είναι πιο πιθανό να δείξουν έκπληξη και λιγότερο πιθανό να δείξουν αηδία.
Ο Kosinski λέει ότι τα ευρήματά του πιθανώς υποτιμούν την ευφυΐα μιας τέτοιας τεχνολογίας, λέγοντας ότι μια μεγαλύτερη ακρίβεια πιθανότατα θα αποκαλυφθεί με εικόνες υψηλότερης ανάλυσης, πολλές εικόνες ανά άτομο ή έναν αλγόριθμο ειδικά κατασκευασμένο για τον προσδιορισμό του πολιτικού προσανατολισμού. «Ακόμη και οι μετριοπαθείς ακριβείς προβλέψεις μπορούν να έχουν τεράστιο αντίκτυπο όταν εφαρμόζονται σε μεγάλους πληθυσμούς σε υψηλά επίπεδα, όπως οι εκλογές», προειδοποιεί ο συγγραφέας. «Για παράδειγμα, ακόμη και μια ακατέργαστη εκτίμηση των ψυχολογικών χαρακτηριστικών του κοινού μπορεί να αυξήσει δραστικά την αποτελεσματικότητα της μαζικής πειθούς. Ελπίζουμε ότι οι μελετητές, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής, οι μηχανικοί και οι πολίτες θα λάβουν γνώση. "
Η μελέτη, « Η τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου μπορεί να εκθέσει τον πολιτικό προσανατολισμό από τις νατουραλιστικές εικόνες του προσώπου », δημοσιεύθηκε στις 11 Ιανουαρίου 2021.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου