Translate

ΟΙ ΔΙΣΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΟΥΧΟΙ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΟ ΚΙΝΗΜΑ LGBT

 


Commun✮rios


Πριν από πολύ καιρό, το κίνημα για τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων ήταν μια μικρή ομάδα ανθρώπων που αγωνιζόταν να ακολουθήσουν τις διαθέσεις τους μέσα σε μια ευρύτερη ετεροφυλοφιλική κουλτούρα. Οι ομοφυλόφιλοι και οι λεσβίες ήταν αουτσάιντερ, πολύ λιγότεροι σε αριθμό και χαλαρά οργανωμένες, μερικές φορές υποκείμενες σε διακρίσεις και κακοποίηση. Η ιστορία τους ήταν τραγική, τα βάσανά τους δραματοποιήθηκαν από το AIDS και τους Rock Hudson, Brokeback Mountain και Matthew Shepard.

Το σημερινό κίνημα, ωστόσο, δεν μοιάζει σε τίποτα με εκείνη την ομάδα των διωκόμενων απόκληρων. Η ατζέντα για τα δικαιώματα των LGBT—σημειώστε την προσθήκη του «T»—έχει γίνει μια ισχυρή, επιθετική δύναμη στην αμερικανική κοινωνία. Οι υποστηρικτές του βρίσκονται στην κορυφή των μέσων ενημέρωσης, του ακαδημαϊκού κόσμου, των επαγγελμάτων και, το πιο σημαντικό, των μεγάλων επιχειρήσεων και της μεγάλης φιλανθρωπίας. Εξετάστε την ακόλουθη περίπτωση.

Ο Jon Stryker είναι εγγονός του Homer Stryker, ενός ορθοπεδικού χειρουργού που ίδρυσε την Stryker Corporation. Με έδρα το Kalamazoo του Μίσιγκαν, η Stryker Corporation πούλησε 13,6 δισεκατομμύρια δολάρια σε χειρουργικές προμήθειες και λογισμικό το 2018. Ο Jon, κληρονόμος της περιουσίας, είναι ομοφυλόφιλος. Το 2000 δημιούργησε το Arcus Foundation, έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό που εξυπηρετεί την LGBT κοινότητα, λόγω της δικής του εμπειρίας που βγήκε ως ομοφυλόφιλος. Η Arcus έχει δώσει περισσότερα από 58,4 εκατομμύρια δολάρια σε προγράμματα και οργανισμούς που κάνουν εργασίες σχετικές με LGBT μόνο μεταξύ 2007 και 2010, καθιστώντας την έναν από τους μεγαλύτερους χρηματοδότες LGBT στον κόσμο. Ο Stryker έδωσε περισσότερα από 30 εκατομμύρια δολάρια στην ίδια την Arcus σε αυτήν την τριετία, μέσω των μετοχών του στην Stryker Medical Corporation.

Ο Stryker ίδρυσε την Arcus ακριβώς όταν η επιδημία του AIDS τέθηκε υπό έλεγχο στις ΗΠΑ. Πριν ξεκινήσει την Arcus, ήταν πρόεδρος της Depot Landmark LLC, μιας εταιρείας ανάπτυξης που ειδικεύεται στην αποκατάσταση ιστορικών κτιρίων. Αυτό θα τον εξυπηρετούσε καλά όταν αργότερα ανακαίνισε το χώρο για την Arcus στο Καλαμαζού. Ήταν επίσης ιδρυτικό μέλος του συμβουλίου της Greenleaf Trust, μιας ιδιωτικής εταιρείας διαχείρισης περιουσίας στο Καλαμαζού.

Η αδερφή του Jon, Ronda Stryker είναι παντρεμένη με τον William Johnston, πρόεδρο της Greenleaf Trus . Είναι επίσης αντιπρόεδρος του Spelman College, όπου η Arcus χορήγησε πρόσφατα επιχορήγηση 2 εκατομμυρίων δολαρίων στο όνομα της λεσβίας φεμινίστριας Audre Lorde. Τα χρήματα προορίζονται για ένα πρόγραμμα queer σπουδών. Η Ronda και ο Johnston έδωσαν στον Spelman 30 εκατομμύρια δολάρια συνολικά, το μεγαλύτερο δώρο από ζωντανούς δωρητές στην 137χρονη ιστορία του. Είναι επίσης διαχειριστής του Kalamazoo College (όπου η Arcus χορήγησε επιχορήγηση ηγεσίας κοινωνικής δικαιοσύνης για 23 εκατομμύρια δολάρια το 2012), καθώς και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ.

Η Pat Stryker, μια άλλη αδερφή του Jon, έχει συνεργαστεί στενά με τον γκέι Tim Gill. Ο Gill λειτουργεί έναν από τους μεγαλύτερους μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς LGBT στην Αμερική και είναι κοντά στην οικογένεια Stryker από τότε που ο Jon δημιούργησε το Arcus. Το 1999, ο Tim Gill πούλησε τα μερίδιά του στην Quark, την εταιρεία λογισμικού υπολογιστών του, και πήγε να εργαστεί διευθύνοντας το Gill Foundation στο Κολοράντο. Συνεργαζόμενοι στενά με τον Pat Stryker και δύο άλλους πλούσιους φιλάνθρωπους, που μαζί έγιναν γνωστοί ως οι τέσσερις ιππείς λόγω των αδίστακτων πολιτικών στρατηγικών τους, ξεκίνησαν να αλλάξουν το Κολοράντο, μια κόκκινη πολιτεία, σε μπλε. Προχώρησαν στη διάθεση μισού δισεκατομμυρίου δολαρίων σε μικρές ομάδες που υποστήριζαν τις ατζέντες των LGBT. Ο Gill σημείωσε στην εναρκτήρια εισαγωγή του για τον Jon Stryker στα βραβεία GLSEN Respect Awards 2015 ότι, από τότε που γνώρισαν ο ένας τον άλλον, αυτός και ο Jon «έχουν σχεδιάσει, πεζοπορήσει και κάνει σκι μαζί», ενώ επίσης «τιμωρεί τους ασεβείς και ανταμείβει τους καλούς».

Πριν από το 2015, ο Stryker είχε ήδη δημιουργήσει την πολιτική υποδομή για να προωθήσει την ιδεολογία ταυτότητας φύλου και του τρανσέξουαλ σε όλο τον κόσμο, δωρίζοντας εκατομμύρια σε μικρές και μεγάλες οντότητες. Αυτά περιελάμβαναν εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια στην ILGA, μια LGBT οργάνωση για την ισότητα στην Ευρώπη και την Κεντρική Ασία με 54 χώρες που συμμετέχουν, και την Transgender Europe, μια φωνή για την τρανς κοινότητα στην Ευρώπη και την Ασία με 43 χώρες που συμμετέχουν (η Transgender Europe έχει επίσης χρηματοδοτήσει μικρότερες οργανώσεις όπως το TENI , το Transgender Equality Network Ireland).

Το 2008 η Arcus ίδρυσε το Arcus Operating Foundation , ένα σκέλος του ιδρύματος που διοργανώνει συνέδρια, προγράμματα ηγεσίας και ερευνητικές δημοσιεύσεις. Σε μια συνάντηση του 2008 στο Bellagio της Ιταλίας, 29 διεθνείς ηγέτες δεσμεύτηκαν να επεκτείνουν την παγκόσμια φιλανθρωπία για να υποστηρίξουν τα δικαιώματα των LGBT. Στη συνάντηση, μαζί με τους Stryker και Ise Bosch, ιδρυτή του Dreilinden Fund στη Γερμανία, ήταν ο Michael O'Flaherty—ένας από τους εισηγητές για τις Αρχές Yogyakarta σχετικά με την εφαρμογή του διεθνούς δικαίου των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε σχέση με τον σεξουαλικό προσανατολισμό και την ταυτότητα φύλου (αρχές που περιγράφηκαν στην Ινδονησία το 2006). Με τις Αρχές της Γιογκιακάρτα, οι σπόροι φυτεύτηκαν για να εισαγάγουν και να συνδέσουν την ιδεολογία της ταυτότητας φύλου στις νομικές μας δομές. Ο O'Flaherty είναι εκλεγμένο μέλος της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών από το 2004.

Από τη συνάντηση του Bellagio, η Arcus δημιούργησε το MAP , το LGBT Movement Advancement Project, για να παρακολουθήσει το πολύπλοκο σύστημα υπεράσπισης και χρηματοδότησης που θα προωθούσε την ταυτότητα φύλου/διεμφυλικό χαρακτήρα στον πολιτισμό. Ταυτόχρονα, η LGBTI Core Group δημιουργήθηκε ως μια άτυπη διαπεριφερειακή ομάδα χωρών μελών των Ηνωμένων Εθνών για να εκπροσωπήσει ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων LGBTI στα μέλη της Βασικής Ομάδας του ΟΗΕ που χρηματοδοτούνται από την Arcus, όπως η Outright Action International και η Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Οι βασικές χώρες μέλη του Ομίλου περιλαμβάνουν Αλβανία, Αυστραλία, Βραζιλία, Χιλή, Κολομβία, Κόστα Ρίκα, Κροατία, Ελ Σαλβαδόρ, Γαλλία, Γερμανία, Ισραήλ, Ιταλία, Ιαπωνία, Μαυροβούνιο, Μεξικό, Νέα Ζηλανδία, Νορβηγία, Ισπανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, της Ουρουγουάης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και του Γραφείου της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

Αυτές οι πρωτοβουλίες προωθούν την ταυτότητα φύλου και τον τρανσεξουαλισμό εκπαιδεύοντας ηγέτες στον πολιτικό ακτιβισμό, την ηγεσία, το δίκαιο των τρανς, τη θρησκευτική ελευθερία, την εκπαίδευση και τα πολιτικά δικαιώματα. Η σειρά των οργανώσεων που υποστηρίζονται από την Arcus που προωθούν τον σκοπό είναι τρομακτική: Victory Institute, the Center for American Progress , the ACLU, Transgender Law Center , Trans Justice Funding Project, OutRight Action International , Human Rights Watch , GATE, Parliamentarians for Global Action ( PGA), το Συμβούλιο για την Παγκόσμια Ισότητα , τον ΟΗΕ, τη Διεθνή Αμνηστία και το GLSEN . Το Σεξουαλικό Συμβούλιο Πληροφοριών και Εκπαίδευσης των ΗΠΑ ( SIECUS ), σε συνεργασία με τους Advocates for Youth, Answer, GLSEN, το Ίδρυμα Human Rights Campaign (HRC) και την Planned Parenthood Federation of America (PPFA), έχει ξεκινήσει μια εκστρατεία που χρησιμοποιεί ένα πλαίσιο βασισμένο στα δικαιώματα για να ενημερώσει τις προσεγγίσεις στην αναδιαμόρφωση των πολιτιστικών αφηγήσεων για τη σεξουαλικότητα και την αναπαραγωγική υγεία. 61 επιπλέον οργανισμοί έχουν υπογράψει μια επιστολή που υποστηρίζουν την αναθεώρηση των τρεχόντων προγραμμάτων σπουδών.

Το 2013 ο Adrian Coman, βετεράνος του Open Society Foundations του George Soros ( οδηγός της τρανσέξουαλ ιδεολογίας που έχει ξεκινήσει πρωτοβουλίες για την ομαλοποίηση των τρανς παιδιών ), διορίστηκε διευθυντής του διεθνούς προγράμματος ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Ίδρυμα Arcus, για να προωθήσει την ιδεολογία της ταυτότητας φύλου παγκοσμίως. Προηγουμένως, ο Coman υπηρέτησε ως διευθυντής προγράμματος της Διεθνούς Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Γκέι και Λεσβιών. Και το 2015, η Arcus συνεργάστηκε στενά με/και χρηματοδότησε προγράμματα του NoVo Foundation για τον τρανσεξουαλισμό. Η NoVo ιδρύθηκε από τον Peter Buffett, γιο του δισεκατομμυριούχου Warren Buffett.

Αυτά τα προγράμματα και οι πρωτοβουλίες προωθούν την ιδεολογία ταυτότητας φύλου υποστηρίζοντας διάφορες θρησκευτικές οργανώσεις, αθλητικούς και πολιτιστικούς συλλόγους, εκπαίδευση αστυνομικών και εκπαιδευτικά προγράμματα σε δημοτικά σχολεία, λύκεια ( GLSEN , της οποίας ο ιδρυτής ήρθε στην Arcus το 2012 ως διοικητικό συμβούλιο, έχει επηρεάσει πολλά σχολικά προγράμματα σπουδών K-12) πανεπιστήμια και ιατρικά ιδρύματα—συμπεριλαμβανομένου του Αμερικανικού Ψυχολογικού Ιδρύματος (APF). Τα κεφάλαια Arcus βοηθούν τον APF (τον κορυφαίο οργανισμό ψυχολογίας στις Ηνωμένες Πολιτείες) να αναπτύξει κατευθυντήριες γραμμές για την καθιέρωση μετα-καταφατικών ψυχολογικών πρακτικών. Οι ψυχολόγοι «ενθαρρύνονται» από αυτά τα χρήματα να τροποποιήσουν την κατανόησή τους για το φύλο, διευρύνοντας το φάσμα της βιολογικής πραγματικότητας για να συμπεριλάβουν αφηρημένες, ιατρικές ταυτότητες.

Ταυτόχρονα, η Arcus οδηγεί την ιδεολογία της ταυτότητας φύλου και τον τρανσεξουαλισμό στην αγορά ενθαρρύνοντας τις επιχειρήσεις να επενδύσουν σε σκοπούς LGBT. Για να μην ξεχνάμε, ο Stryker είναι κληρονόμος μιας ιατρικής εταιρείας 13,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Αρκεί να κοιτάξει κανείς τις εταιρείες που υποστηρίζουν LGBT κατά τη διάρκεια του μήνα υπερηφάνειας φέτος για να διαπιστώσει την επιτυχία που είχε η Arcus σε αυτόν τον τομέα.

Όπως δείχνει το παράδειγμα του Ιδρύματος Arcus, το παλιό κίνημα LGB για τα πολιτικά δικαιώματα του παρελθόντος έχει μετατραπεί σε ένα αδυσώπητο μεγαθήριο, που έχει ισχυρούς δεσμούς με το ιατρικό βιομηχανικό σύμπλεγμα και τους παγκόσμιους επιχειρηματίες. Το φαρμακευτικό λόμπι είναι η μεγαλύτερη οντότητα πίεσης στο Κογκρέσο. Αν και οι ακτιβιστές παρουσιάζουν το κίνημα LGBT ως μια αδύναμη, ανίσχυρη ομάδα που υφίσταται καταπίεση και διακρίσεις, στην πραγματικότητα ασκεί τεράστια δύναμη και επιρροή—δύναμη που χρησιμοποιεί όλο και περισσότερο για να αναμορφώσει τους νόμους, τα σχολεία και την κοινωνία.


Δείτε επίσης"Η JPMorgan Chase είναι εδώ και καιρό υποστηρικτής της ισότητας σε όλες τις μορφές, συμπεριλαμβανομένης της κοινότητας LGBTQ+. Ξεκινώντας με την πρώτη μας ομάδα επιχειρηματικών πόρων PRIDE το 1996, ενισχύσαμε πρόσφατα τη δέσμευσή μας δημιουργώντας το Γραφείο Υποθέσεων LGBTQ+ και μια ομάδα πλήρους απασχόλησης, αφοσιωμένη στην υλοποίηση της παγκόσμιας ατζέντας LGBTQ+. Το Γραφείο Υποθέσεων LGBTQ+ συνεργάζεται στενά με ενδιαφερόμενους φορείς σε όλη την εταιρεία για να προωθήσει τη διατομεακότητα και να αξιοποιήσει τους συνδυασμένους πόρους μας για την παροχή δικαιοσύνης και συμπερίληψης για τους εργαζόμενους, τους πελάτες, τους συνεργάτες και τις κοινότητες LGBTQ+ παγκοσμίως. 


Ακόμα: Πολυεθνικές εταιρείες φωτίζουν τον παραλιακό δρόμο του Νταβός στο Rainbow για να υποστηρίξουν τη διεθνή κοινότητα LGBTQ 

 



Δεν υπάρχουν σχόλια: