Translate

Η αυτοκινητοπομπή κατά της ρωσοφοβίας καταγγέλλει επίθεση εναντίον της

 



Ρεπορτάζ: Παναγιώτης Παπαδομανωλάκης


Οι διοργανωτές της αυτοκινητοπομπής κατά της ρωσοφοβίας και του ναζισμού καταγγέλλουν πως η πορεία δέχθηκε επίθεση από ομάδες Ουκρανών και Γεωργιανών, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό διαδηλωτών. Έρευνα για το περιστατικό διατάσσει η ρωσική εισαγγελία.


Μαρτυρίες από την επίθεση και ξυλοδαρμός διαδηλωτή


Για όχι μόνο μία, αλλά πολλές επιθέσεις, κάνει λόγο η Σοφία Ζουρνατζήδου, συνδιοργανώτρια της αυτοκινητοπομπής. Η ίδια αναφέρει πως υπήρξε αυτότης μάρτυρας σε μια από τις επιθέσεις, «όταν στρίβαμε από την Αγίου Κωνσταντίνου προς Μενάνδρου, μια ομάδα Γεωργιανών έκλεισε το δρόμο με ένα φορτηγό-νταλίκα, ενώ είχαν μια ρωσική σημαία κάτω και την πατούσαν». Προσθέτει πως αρχικά ήταν 5-6 άτομα, ενώ στη συνέχεια άρχισαν να κατεβαίνουν κι άλλοι από τη νταλίκα, προχωρώντας σε ξυλοδαρμό του διαδηλωτή Χαράλαμπου Χαφουσίδη. Το περιστατικό έχει αναφερθεί στην αστυνομία, καταλήγει.

Ο τραυματισθείς περιγράφει τον ξυλοδαρμό του, αναφέροντας πως «έφραξαν το δρόμο μας στην Αγίου Κωνσταντίνου, ενώ μετά τραβήξαν τις σημαίες -είχαμε ελληνικές και ρωσικές σημαίες- από το μπροστινό αμάξι και το ίδιο πήγαν να κάνουν και στο δικό μας. Όταν ο συνοδοιγός μου ρώτησε τι κάνουν, ξεκίνησαν να κάνουν κάποιες ενέργειες με τα ρόπαλα που κρατούσαν. Όταν είδα πως δεν ηρεμούν βγήκα έξω να τους καθυσηχάσω. Ήταν 30-40 άτομα και ξεκίνησαν να με χτυπάνε δεξιά-αριστερά. Κάποια στιγμή με χτυπούν στο κεφάλι και μετά δεν θυμάμαι τίποτε, ώσπου κάποια στιγμή ξύπνησα στο αμάξι. Όπως μου περιέγραψαν υπήρξε ένας Ουκρανός και οι άλλοι ήταν Γεωργιανοί». Όπως αναφέρει ακολούθησε η μεταφορά του στο νοσκομείο, όπου του τοποθέτησαν τέσσερα ράμματα στο κεφάλι. «'Ηθελα να τους ηρεμήσω και βγήκα από το αμάξι, αλλά μάλλον έκανα λάθος. Δεν είναι δυνατόν να νόμιζαν ότι θα μπορούσα να χτυπήσω 30-40 άτομα», καταλήγει.


Στην Αθήνα οι Ουκρανοί δεν δίστασαν να επιτεθούν και .. σε ένα παιδί, κατά τη διάρκεια αυτοκινητοπομπής υπέρ της Ρωσίας




 «Άνδρες! Ενήλικοι άνδρες επιτέθηκαν στο παιδί μου κατά τη διάρκεια της ειρηνικής αυτοκινητοπομπής! Της άρπαξαν τη ρωσική σημαία, έσπασαν το τζάμι αυτοκινήτου και χτύπησαν το παιδί μου με τη σημαία! Το δεύτερο τζάμι το έσπασαν με την ελληνική σημαία! Τώρα είμαστε στο νοσοκομείο, και μετά θα πάμε στην αστυνομία! Ας δει ο κόσμος πώς συμπεριφέρονται οι Ουκρανοί σε μια ξένη χώρα! Έχετε χτυπήσει το αυτοκίνητο ενός Έλληνα που έχει δικαίωμα συμμετοχής σε οποιεσδήποτε επιτρεπόμενες δραστηριότητες! Έχετε χτυπήσει και το μικρό παιδί με ελληνική υπηκοότητα! Όσοι ακόμα υποστηρίζουν την Ουκρανία, σκεφτείτε και βγάλτε τα συμπεράσματα σας! Αργότερα θα γράψω μια ανάρτηση και στα ελληνικά! Αυτός ήτανε ο στόχος της αυτοκινητοπομπής μας - ο κόσμος χωρίς ναζισμό! Επίθεση σε ένα εφτάχρονο παιδί - τι είναι αυτό, εάν όχι ναζισμός;»  https://t.me/ClinkerCM/1106


«Στόχος είναι να φιμώσουν κάθε τι που θυμίζει το σκότωμα του κτήνους στο Ραϊχσταγκ»


Ο Κωνσταντίνος Δημητριάδης, εκ των διοργανωτών της μοτοπορείας-αυτοκινητοπομπής υπενθυμίζει πως «η συγκέντρωση έγινε κατόπιν άδειας της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αθηνών προς την ομάδα πρωτοβουλίας της διαδήλωσης κατά της ρωσοφοβίας, του ναζισμού και του φασισμού. Εμείς καλέσαμε όλους τους ρωσόφωνους και στα μπλοκ μας είχαμε και Ουκρανούς, όπως και Πόντιους από την πρώην ΕΣΣΔ. Ενώ είχαμε συμφωνήσει να ξεκινήσουμε από το Συγγρού-Φιξ, να προχωρωρήσουμε την Αμαλίας, να στρίψουμε αριστερά την Όθωνος και να επιστρέψουμε στο άγαλμα του Σοβιετικού Στρατιώτη, ξαφνικά μας ανακοίνωσαν ότι θα ακολουθηθεί άλλη διαδρομή μέσα από τη Πανεπιστημίου και Ομόνοια για να φτάσουμε Συγγρού. Προσωπικά ως επικεφαλής εξέφρασα τις αμφιβολίες μου αλλά δεν μπόρεσα να μην υπακούσω. Παρά τη συνοδεία μοτισυκλετιστών, στα φανάρια δεν υπήρχαν στατικοί τροχονόμοι, με αποτέλεσμα η πορεία να σπάει σε κομμάτια».

Ο ίδιος πως «οι συνοδοί μοτοσυκλετιστές της αστυνομίας πέρασαν τα αυτοκίνητα από την οδό Μενάνδρου και την Άγιου Κωνσταντίνου, αυτοκίνητα με ρωσικές και ελληνικές σημαίες. Εμείς δεν πήραμε καμία πρωτοβουλία, αλλά τα αφήσαμε όλα στην Ελληνική Αστυνομία. Δεν προβήκαμε σε καμία πρόκληση, παρά μόνο κορνάραμε και υψώσαμε τα λάβαρα. Ωστόσο, τελευταία στιγμή μας ενημέρωσαν πως θα γίνει αντισυγκέντρωση, χωρίς να ξέρουμε ποιος ιθύνων νους έδωσε αυτή την άδεια, όταν εμείς έχουμε καταθέσει τα έγγραφα για τη συγκέντρωση εδώ και δεκατέσσερις ημέρες. Αν το γνωρίζαμε θα είχαμε κάνει άλλους σχεδιασμούς. Προφανώς επρόκειτο για μια σχεδιασμένη προβοκάτσια από σκοτεινούς κύκλους, που είχαν σκοπό να στηθούν στο Σύναγμα και αλλού για να κάνουν έκνομες ενέργειες. Το αποτέλεσμα της επιθετικότητάς τους ήταν να ξυλοκοπήσουν αγρίως μέλη της αυτοκινητοπομπής και φτάσανε να χτυπήσουν και ανήλικα παιδιά, όπως φαίνεται σε βίντεο που έχουμε καταθέσει στις ελληνικές αρχές. Πέρα από τα αυτοκίνητα, χτυπήθηκε πολύ άσχημα ο επώνυμος ποντιακής καταγωγής Έλληνας υπήκοος κ. Χαράλαμπος Χαφουσίδη. Τα χτυπήματα ήταν τόσο βάναυσα και σε ζωτικά όργανα, που αν δεν ήταν προπονητής και παγκόσμιος πρωταθλητής θα μπορούσε να έχει χάσει τη ζωή του».

Προειδοποιεί πως «με αυτό το τρόπο προσπαθούν να φιμώσουν τους ρωσόφωνους και δημοκρατικούς πολίτες που σε ένα μήνα θα έχουμε την επέτειο της μεγάλης μέρας νίκης, ενώ έχουμε δεχθεί προσωπικές απειλές ώστε την 9η Μάη να μην τιμήσουμε όπως κάθε χρονία τα 25 εκατομμύρια Σοβιετικούς πολίτες που έπεσαν θύματα των Ναζί στον Β' ΠΠ. Νομίζω ότι πολιτική στόχευση είναι να σβήσουν τα σύμβολα του αντιφασιστικού αγώνα και εκεί εντάσσεται η ρύπανση του μνημείου του Σοβιετικού στρατιώτη με ναζιστικά, αζοφικά συνθήματα. Όπως είχαν ξεκινήσει το 2014 στο Ντονμπάς, στόχος είναι να φιμώσουν κάθε τι που θυμίζει το 1945, το σκότωμα του ναζιστικού κτήνους στο Ραϊχσταγκ». Στη συνέχεια θα μας επισημάνει πως η μοτοπορεία είχε προκληθεί ήδη από την αρχή της στη Συγγρού-Φιξ από ομάδες Ουκρανών, οι οποίοι δεν «επέδειξαν καμία δηκρατική ευαισθησία σε ενα ρωσόφωνο λαό που κατοικεί ήσυχα εδώ και δεκαετίες στην Ελλάδα, αλλά ήταν προκλητικοί με σκοπό τη βία και την εμπέδωση των φασιστικών ιδεών. Φανταστείτε αν χτυπούν ανήλικα παιδιά, τι θα γίνει αν πέσει στα χέρια τους ένας ρωσόφωνος. Θα κάνουν ότι έκαναν οι φασίστες στο Μαϊντάν ».

Τέλος, κάλεσε «όσοι έχουν σωματικές βλάβες να καταγγέλλουν με μηνυτήριες αναφορές στο οικείο αστυνομικό τμήμα», ενώ ο ίδιος δήλωσε πως θα απευνθεί στο τμήμα κατά του ρατσισμού, αναρωτώμενος αν «θα οδηγηθούμε ακραίες ομάδες Ουκρανών και Γεωργιανών να κυνηγούν ομογενείς».


Η ρωσική εισαγγελία διατάσσει έρευνα


Έρευνα για τις συνθήκες της επίθεσης διέταξε ο επικεφαλής της Ερευνητικής Επιτροπής της Ρωσίας, Αλεξάντερ Μπαστρίκιν,  σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο TASS, το οποίο επικαλείται την υπηρεσία Τύπου της ρωσικής Επιτροπής Ερευνών. «Ο πρόεδρος της Ερευνητικής Επιτροπής της Ρωσίας Αλεξάντερ Μπαστρίκιν έδωσε εντολή να διερευνηθούν οι συνθήκες της επίθεσης κατά Ρώσων κατά τη διάρκεια μηχανοκίνητης συγκέντρωσης υπέρ της Ρωσίας και του ρωσόφωνου πληθυσμού στην Αθήνα», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Σύμφωνα με το πρακτορείο, μια ομάδα ατόμων με ουκρανικές σημαίες επιτέθηκε σε συμμετέχοντες σε συγκέντρωση υπέρ της Ρωσίας και του ρωσόφωνου πληθυσμού στην Αθήνα. Ανάμεσα στα θύματα της επίθεσης αναφέρεται και ένας ανήλικος, από τον οποίο οι επιτιθέμενοι άρπαξαν τη ρωσική σημαία και του προκάλεσαν σωματικές βλάβες. Όχήματα συμμετεχόντων στην εκδήλωση υπέστησαν επίσης ζημιές. «Σύμφωνα με την εντολή του προέδρου της Ερευνητικής Επιτροπής της Ρωσίας, η έρευνα θα καταγράψει τα αναφερόμενα γεγονότα και, σε συνεργασία με το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, θα συνεχίσει να εντοπίζει τους εμπλεκόμενους προκειμένου να προσαχθούν στη δικαιοσύνη», κατέληξε η Ερευνητική Επιτροπή.


Υπενθυμίζουμε ότι με ρηματική διακοίνωση προς το ελληνικό υπ. Εξ. η ουκρανική πρεσβεία είχε καλεσει «όλους τους ανθρώπους που ενδιαφέρονται, για τους οποίους οι λέξεις 'δημοκρατία', 'ευρωπαϊκές αξίες', 'ανθρώπινη ζωή' δεν είναι απλώς λέξεις, αλλά αποτελούν τέτοιες αξίες, για τις οποίες αγωνιστήκατε κάποτε, και για τις οποίες τώρα με τίμημα τη ζωή του αγωνίζεται ο ουκρανικός λαός, να κάνετε ό,τι είναι δυνατόν ώστε τέτοιου είδους εκδηλώσεις να μη διεξάγονται ποτέ στην Αθήνα...».






Δεν υπάρχουν σχόλια: