Translate

«Επιχείρηση Al-Aqsa Flood» Ημέρα 72: Ισραηλινές δυνάμεις σκοτώνουν Παλαιστίνιους στην εκκλησία, η UNRWA προειδοποιεί για μαζική φυγή στην Αίγυπτο

 



Απο: MUSTAFA ABU SNEINEH


Θύματα

  • 18.800+ νεκροί* και περισσότεροι από 51.000 τραυματίες στη Λωρίδα της Γάζας.
  • 297 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη και την Ανατολική Ιερουσαλήμ
  • Το Ισραήλ αναθεωρεί τον εκτιμώμενο αριθμό των νεκρών στις 7 Οκτωβρίου από 1.400 σε 1.147.
  • 450 Ισραηλινοί στρατιώτες σκοτώθηκαν από τις 7 Οκτωβρίου και τουλάχιστον 1.682 τραυματίστηκαν.

*Αυτός ο αριθμός επιβεβαιώθηκε από το Υπουργείο Υγείας της Γάζας στις 16 Δεκεμβρίου. Λόγω βλαβών στα δίκτυα επικοινωνίας εντός της Λωρίδας της Γάζας, το Υπουργείο Υγείας στη Γάζα δεν μπόρεσε να ενημερώνει τακτικά και με ακρίβεια τους απολογισμούς του από τα μέσα Νοεμβρίου. Ορισμένες οργανώσεις για τα δικαιώματα ανεβάζουν τον αριθμό των νεκρών σε 20.000.


Βασικές Εξελίξεις

  • Ισραηλινά τανκς και ελεύθεροι σκοπευτές περικυκλώνουν την καθολική εκκλησία της Αγίας Οικογένειας στη βόρεια Γάζα, πυρά εναντίον Παλαιστινίων, σκοτώνοντας μητέρα και κόρη που βρίσκονταν μέσα.
  • Οι ισραηλινές δυνάμεις βομβαρδίζουν την YMCA στη Γάζα, η οποία φιλοξενεί 300 εκτοπισμένους, τραυματίζοντας και σκοτώνοντας αρκετούς Παλαιστίνιους.
  • Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Νετανιάχου δεσμεύεται ότι θα συνεχίσει τον «πόλεμο μέχρι τη νίκη, παρά τη διεθνή πίεση», υπερηφανεύεται για την αποτροπή δημιουργίας ενός παλαιστινιακού κράτους.
  • Οι Παλαιστίνιες γυναίκες και τα παιδιά αποτελούν το 70 τοις εκατό των θυμάτων στη Λωρίδα της Γάζας, χιλιάδες εξακολουθούν να αγνοούνται κάτω από τα ερείπια.
  • Ο διευθυντής της UNRWA λέει ότι ο βομβαρδισμός του Ισραήλ δημιούργησε μια πραγματικότητα στο έδαφος «η οποία στην πραγματικότητα θα απωθήσει όλο και περισσότερους Παλαιστίνιους από τη Γάζα».
  • Το Υπουργείο Υγείας της Παλαιστινιακής Αρχής λέει ότι το Ισραήλ σκότωσε 505 Παλαιστίνιους στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη και την Ιερουσαλήμ από τον Ιανουάριο, 111 εκ των οποίων παιδιά.
  • Η PA Η Επιτροπή Υποθέσεων Κρατουμένων και Πρώην Κρατουμένων λέει ότι οι γυναίκες κρατούμενες από τη Γάζα που κρατούνται στις φυλακές Damoun αντιμετωπίζουν καθημερινή τιμωρία, συμπεριλαμβανομένου ξυλοδαρμού και σωματικής έρευνας.
  • Ισραηλινοί πύραυλοι drone βομβαρδίζουν το σπίτι του Mahmoud Samer Jaber και τη συνοικία Al-Manshiya στον προσφυγικό καταυλισμό Nour Shams στο Tulkarem.

Οι ισραηλινές δυνάμεις σκοτώνουν δύο Παλαιστίνιους μέσα σε καθολική εκκλησία στη Γάζα

Οι ισραηλινές δυνάμεις σκότωσαν δύο Παλαιστίνιους με σφαίρες ελεύθερου σκοπευτή το Σάββατο στη συνοικία Al-Zaytoun και τραυμάτισαν άλλους επτά ενώ βρίσκονταν καταφύγιο μέσα στην εκκλησία της Αγίας Οικογένειας στη Γάζα.

Ισραηλινά τανκς περικύκλωσαν την καθολική ενορία και πυροβόλησαν εναντίον Παλαιστινίων που κινούνταν μέσα στην αυλή της, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Wafa. Ισραηλινά πυρά σκότωσαν τη Nahida Khalil Boulos Anton και την κόρη της, Samar Kamal Anton, μέσα στο συγκρότημα της εκκλησίας, όπου 600 εκτοπισμένοι, οι περισσότεροι Παλαιστίνιοι Χριστιανοί, βρήκαν καταφύγιο από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς.

Οι ισραηλινές δυνάμεις στοχεύουν να εκδιώξουν Παλαιστίνιους από την ενορία της Αγίας Οικογένειας και την Κυριακή βομβάρδισαν τη Χριστιανική Ένωση Νέων Ανδρών (YMCA) στη Γάζα, η οποία φιλοξενεί 300 εκτοπισμένους, τραυματίζοντας και σκοτώνοντας αρκετούς Παλαιστίνιους.

Το Λατινικό Πατριαρχείο Ιεροσολύμων καταδίκασε την επίθεση στην Καθολική Εκκλησία. «Η Nahida και η κόρη της Samar πυροβολήθηκαν και σκοτώθηκαν καθώς πήγαιναν στο Μοναστήρι της Αδελφής», ανέφερε σε ανακοίνωσή της. «Η μία σκοτώθηκε καθώς προσπαθούσε να μεταφέρει την άλλη σε ασφαλές μέρος. Άλλοι επτά άνθρωποι πυροβολήθηκαν και τραυματίστηκαν καθώς προσπαθούσαν να προστατεύσουν άλλους μέσα στο συγκρότημα της εκκλησίας.»

«Δεν δόθηκε καμία προειδοποίηση, δεν υπήρξε καμία ενημέρωση. Πυροβολήθηκαν εν ψυχρώ μέσα στις εγκαταστάσεις της ενορίας, όπου δεν υπάρχουν εμπόλεμοι», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Το Πατριαρχείο είπε ότι ένας ισραηλινός πύραυλος κατέστρεψε την ηλεκτρική γεννήτρια και τη δεξαμενή καυσίμου της μονής, όπου στεγάζονται 54 άτομα με αναπηρία.

Το περιστατικό προκάλεσε ευρεία καταδίκη και περιγράφηκε ως "άλογη επίθεση." Στις 19 Οκτωβρίου, οι ισραηλινές δυνάμεις βομβάρδισαν την Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία στο κέντρο της πόλης της Γάζας, όπου στεγάζονταν εκατοντάδες Παλαιστίνιοι, σκοτώνοντας 18 άτομα.

Ο Νετανιάχου του Ισραήλ είναι περήφανος που μπλοκάρει το παλαιστινιακό κράτος

Τουλάχιστον 19.000 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί από την έναρξη της ισραηλινής επίθεσης στη Λωρίδα της Γάζας τον Οκτώβριο. Αν και ορισμένοι δυτικοί ηγέτες ζητούν τώρα μια «βιώσιμη κατάπαυση του πυρός» στη Γάζα, οι υπουργοί πολέμου του Ισραήλ φαίνεται να είναι ανένδοτοι στο να συνεχίσουν να χτυπούν τη Λωρίδα της Γάζας. απαρουσιάζοντας τη στρατιωτική τους εκστρατεία ως τον «δεύτερο πόλεμο της ανεξαρτησίας».

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου είπε το Σάββατο σε τηλεοπτική ομιλία του ότι «αυτόν τον πόλεμο πρέπει να τον συνεχίσουμε μέχρι τη νίκη, παρά τις διεθνείς πιέσεις και παρά το αφόρητα βαρύ τίμημα που μας επιβάλλει ο πόλεμος στην πτώση των αγαπημένων μας γιων και θυγατέρων.»

Μέχρι το πρωί της Κυριακής, 450 Ισραηλινοί στρατιώτες σκοτώθηκαν, οι περισσότεροι από τους οποίους κατά τη διάρκεια μαχών και ένοπλων συγκρούσεων με Παλαιστίνιους μαχητές, από τις 7 Οκτωβρίου. Οι παλαιστινιακές ομάδες αντίστασης κρατούν ακόμη 130 Ισραηλινούς αιχμάλωτους.

Ο τυχαίος πυροβολισμός και η δολοφονία τριών Ισραηλινών αιχμαλώτων από τον ισραηλινό στρατό στη Λωρίδα της Γάζας προκάλεσε τεράστια αμηχανία στην κυβέρνηση και στον Νετανιάχου, ο οποίος είπε ότι «σοκαρίστηκε» όταν άκουσε την είδηση.

«Ήταν μόλις ένα βήμα μακριά από την ελευθερία, άγγιξαν πραγματικά τη λύτρωση και τότε συνέβη η καταστροφή. Μου ράγισε την καρδιά. Έσπασε την καρδιά ολόκληρου του έθνους», είπε.

Ο Νετανιάχου πρόσθεσε επίσης: «Είμαι πολύ περήφανος που απέτρεψα τη δημιουργία ενός παλαιστινιακού κράτους».

Η πολιτική του καριέρα διακυβεύεται καθώς η δημοτικότητα του Likud Party έπεσε κατακόρυφα και οι διαδηλώσεις που ζητούσαν την παραίτησή του επέστρεψαν στους δρόμους της Τηλ. Aviv. 

Στη Γάζα, οι γυναίκες και τα παιδιά αποτελούν το 70 τοις εκατό των θυμάτων

Το Υπουργείο Υγείας της Παλαιστινιακής Αρχής (PA) δήλωσε το βράδυ του Σαββάτου ότι 18.800 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν στην ισραηλινή επίθεση στη Λωρίδα της Γάζας και σχεδόν 51.000 τραυματίστηκαν από τις 7 Οκτωβρίου. Οι γυναίκες και τα παιδιά αποτελούν το 70% των θυμάτων, ενώ χιλιάδες εξακολουθούν να αγνοούνται στα ερείπια.

Το υπουργείο πρόσθεσε ότι λειτουργούν 11 ιατρικές εγκαταστάσεις από τις συνολικά 36 που λειτουργούσαν στη Λωρίδα της Γάζας. Τρεις από αυτές τις επιχειρησιακές εγκαταστάσεις βρίσκονται στη βόρεια Γάζα.

Η Wafa ανέφερε το πρωί της Κυριακής ότι ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές σε σπίτια στη Jabalia σκότωσαν τουλάχιστον 35 άτομα.

Ο βομβαρδισμός του Ισραήλ στην οικογένεια Σιχάμπ στη Τζαμπαλία σκότωσε 24 άτομα και τραυμάτισε άλλους 90. Μια άλλη βομβιστική επίθεση στο σπίτι της οικογένειας Khalla στην πόλη άφησε πίσω του 11 νεκρούς. Οι παλαιστινιακές ομάδες διάσωσης ανέσυραν 23 πτώματα μαρτύρων που ήταν θαμμένα στα ερείπια, μετά τον ισραηλινό βομβαρδισμό στην περιοχή Al-Nazla στη Jabalia.

Στην Παλιά Πόλη της Γάζας, μια αεροπορική επιδρομή σκότωσε 20 άτομα, ενώ οι ισραηλινές δυνάμεις παραμένουν σταθμευμένες στην Πλατεία Παλαιστίνης στο κέντρο της πόλης, κοντά στο Αραβικό Νοσοκομείο Al-Ahli και το Μεγάλο Τζαμί Ομάρι, τα οποία και τα δύο ήταν στόχοι καθ' όλη τη διάρκεια του πολέμου. 

Στη συνοικία Al-Zaytoun, ισραηλινοί βομβαρδισμοί και επιθέσεις drone σκότωσαν εννέα μέλη των οικογενειών Al-Amarin και Hamouda στη νοτιοανατολική πόλη της Γάζας.

Οι ισραηλινές δυνάμεις βομβάρδισαν επίσης τις γειτονιές Al-Nasr, Tel Al-Hawa, Sheikh Radwan και Beit Lahia στη βόρεια Γάζα. Παλαιστίνιοι έθαψαν 20 μέλη της οικογένειας Σάλεμ σε ένα αυτοσχέδιο νεκροταφείο αφού ένα ισραηλινό F-16 βομβάρδισε και ισοπέδωσε το τετραώροφο σπίτι τους στην πόλη της Γάζας,   ανέφερε η Wafa  .

Στη Beit Lahia, βομβάρδισε το σπίτι της οικογένειας Al-Barawi, σκοτώνοντας δύο άτομα και τραυματίζοντας δεκάδες.

Στα νότια της Γάζας, οι ισραηλινές δυνάμεις βομβάρδισαν και επιτέθηκαν στις πόλεις Khuzaa, Al-Qarara, Sheikh Nasser και την περιοχή Al-Satar Al-Gharbi και εξαπέλυσαν τέσσερις αεροπορικές επιδρομές στον προσφυγικό καταυλισμό Yebna, κοντά στη Ράφα στα σύνορα με την Αίγυπτο. 

Τα πολεμικά αεροσκάφη του Ισραήλ βομβάρδισαν επίσης τον καταυλισμό Dier Al-Balah στο κέντρο της Γάζας, σκοτώνοντας 12 ανθρώπους και τραυματίζοντας δεκάδες. Στο Khan Yunis, νότια της Λωρίδας της Γάζας, το πυροβολικό του Ισραήλ βομβάρδισε την αυλή του νοσοκομείου Nasser, τραυματίζοντας δύο Παλαιστίνιους το πρωί της Κυριακής.

Αξιωματούχος του ΟΗΕ: «Ο πειρασμός να φύγουμε από αυτή την γήινη κόλαση είναι πολύ ισχυρός»

Ο Philippe Lazzarini, ο γενικός διευθυντής της υπηρεσίας προσφύγων του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους (UNRWA) είπε ότι υπάρχουν περισσότεροι από ένα εκατομμύριο Παλαιστίνιοι στη Ράφα, μια πόλη όπου ζούσαν σχεδόν 200.000 άνθρωποι πριν από τις 7 Οκτωβρίου.

Η UNRWA βλέπει επίσης μια «κατακόρυφη αύξηση» ασθενειών όπως η διάρροια και η εμφάνιση ηπατικής λοίμωξης από ηπατίτιδα.

«Πολλές δερματικές ασθένειες επίσης, λόγω των φρικτών συνθηκών υγιεινής, καθώς πολλοί άνθρωποι δεν μπορούσαν να αλλάξουν τα ρούχα τους για εβδομάδες», είπε.

Ο Lazzarini προειδοποίησε κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχ’ωρησε στο The New Statesman ότι οι ανθρωπιστικές οργανώσεις τρέχουν ενάντια στον χρόνο καθώς το Ισραήλ συνεχίζει να εμποδίζει την είδοσο επαρκών ιατρικών και ανθρωπιστικών προμηθειεών στη Γάζα.

«Όσο περισσότερο περιμένουμε τόσο περισσότεροι άνθρωποι θα πεθαίνουν, όχι μόνο λόγω των στρατιωτικών βομβαρδισμών αλλά και λόγω των επιπτώσεων της πολιορκίας. Αυτός είναι ένας αγώνας ενάντια στον χρόνο», είπε ο Lazzarini.

Πρόσθεσε ότι οι βομβαρδισμοί του Ισραήλ δημιούργησαν μια πραγματικότητα στο έδαφος «η οποία στην πραγματικότητα θα απωθήσει όλο και περισσότερους Παλαιστίνιους από τη Γάζα».

Εξήγησε ότι η παλαιστινιακή μεσαία τάξη «μπορεί να θέλει να δώσει στα παιδιά της ένα μέλλον. Έχουμε ήδη δει ότι οι άνθρωποι δεν επιτρέπεται να επιστρέψουν στο βορρά και ωθούνται συνεχώς πιο νότια».

«Ο πειρασμός να φύγουμε από αυτή την κόλαση στη Γη είναι πολύ δυνατός», είπε. «Μπορεί να φτάσουμε σε ένα οριακό σημείο και οι άνθρωποι θα δοκιμάσουν τις ευκαιρίες τους. [ΣΗΜ. Στο να παραβιάσουν τα σύνορα]. Μπορεί να μην είναι μια σκόπιμη πολιτική, αλλά δημιουργείται μια πραγματικότητα στο έδαφος» [ΣΗΜ. Προφανώς και είναι σκοπιμότατη πολιτική εκδίωξης όλων των Παλαιστινίων από τη Γάζα].

Το Σάββατο, εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι σε όλο τον κόσμο διαδήλωσαν σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τη Λωρίδα της Γάζας της Παλαιστίνης και ζητώντας κατάπαυση του πυρός. Στις αμερικανικές πόλεις Σικάγο, Νέα Υόρκη, Λος Άντζελος και Χιούστον, μεταξύ άλλων, διαδηλωτές κάλεσαν την αμερικανική κυβέρνηση να σταματήσει να εξοπλίζει το Ισραήλ και να πιέσει για άμεση διακοπή των βομβαρδισμών του Ισραήλ στη Γάζα.

Οι ισραηλινές δυνάμεις σκοτώνουν εννέα Παλαιστίνιους μέσα σε 24 ώρες στη Δυτική Όχθη

Το υπουργείο Υγείας της Παλαιστινιακής Αρχής ανακοίνωσε την Κυριακή ότι 505 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί από Ισραηλινούς στρατιώτες ή εποίκους στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη και την Ιερουσαλήμ από τον Ιανουάριο, εκ των οποίων 111 είναι παιδιά.

Ωστόσο, από τις 7 Οκτωβρίου, η ισραηλινή κατοχή έχει σκοτώσει 297 Παλαιστίνιους, 70 εκ των οποίων είναι παιδιά.

Μέχρι το πρωί της Κυριακής, οι ισραηλινές δυνάμεις σκότωσαν εννέα Παλαιστίνιους και τραυμάτισαν δεκάδες στη Ναμπλούς, το Τουλκαρέμ και τη Χεβρώνα. 

Οι ισραηλινές δυνάμεις εξαπέλυσαν βαριά στρατιωτική επιδρομή στην πόλη Τουλκαρέμ και τον προσφυγικό καταυλισμό Νουρ Σαμς, σκοτώνοντας πέντε Παλαιστίνιους, που ταυτοποιούνται ως Τζιχάντ Χατέμ Αμαρνέ, 23 ετών, Ουαλίντ Αμπντέλ Ραζάκ Ασάαντ Ζαχρά, 22, Ασάαντ Φάθι Ασάαντ Ζαχρά, 33, Μαχμούντ Σαμέρ Τζαμπέρ, 22 ετών , και Ghaith Yasser Shehadeh, 25.

Η Wafa ανέφερε ότι οι ισραηλινές δυνάμεις βομβάρδισαν τον καταυλισμό Nour Shams τα ξημερώματα της Κυριακής και μετέτρεψαν την περιοχή σε στρατιωτική ζώνη, εμποδίζοντας την είσοδο ασθενοφόρων στον καταυλισμό.

Ισραηλινοί πύραυλοι drone βομβάρδισαν το σπίτι του Mahmoud Samer Jaber και τη συνοικία Al-Manshiya στο στρατόπεδο Nour Shams. Οι ισραηλινές δυνάμεις εισέβαλαν επίσης σε πολλά σπίτια και συνέλαβαν δεκάδες άτομα ενώ τοποθέτησαν ελεύθερους σκοπευτές σε στέγες σπιτιών που ανήκουν στις οικογένειες Al-Batta και Al-Saida στον καταυλισμό.

Το βράδυ του Σαββάτου, οι ισραηλινές δυνάμεις σκότωσαν τον Aziz Abd al-Rahim Aziz Ekhailil, 20 ετών, με σφαίρες στην κοιλιά στην πόλη Beit Ummar, νότια της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης.

Στον προσφυγικό καταυλισμό Deir Ammar, δυτικά της Ραμάλα, οι ισραηλινές δυνάμεις σκότωσαν τον 16χρονο Atallah Ziad Badha με πραγματικές σφαίρες όταν ξέσπασαν συγκρούσεις το βράδυ του Σαββάτου. 

Τρεις Παλαιστίνιοι τραυματίστηκαν στην κοιλιά, το στήθος και το πόδι, όταν οι ισραηλινές δυνάμεις εισέβαλαν στον καταυλισμό, ανέφερε η Wafa. Οι ισραηλινές δυνάμεις συνέλαβαν επίσης δεκάδες Παλαιστίνιους κατά τη διάρκεια της νύχτας από τις πόλεις NablusAl-Aroub στο στρατόπεδο προσφύγων στη Χεβρώνα και στο στρατόπεδο Al-Jalazoun στη Ραμάλα.

Η Επιτροπή Κρατουμένων και Υποθέσεων Πρώην Κρατουμένων της Παλαιστινιακής Αρχής δήλωσε την Κυριακή ότι οι γυναίκες κρατούμενες από τη Λωρίδα της Γάζας που κρατούνται στις φυλακές Damoun αντιμετωπίζουν σκληρή καταστολή, συμπεριλαμβανομένων ξυλοδαρμών και σωματικής έρευνας, σε καθημερινή βάση.

Η Επιτροπή κατέγραψε την περίπτωση μιας 80χρονης γυναίκας από τη Γάζα που συνελήφθη από τις ισραηλινές δυνάμεις.

«Περπατούσε με δεκανίκι και χωρίς κάλυμμα στο κεφάλι της. Το σώμα και τα ρούχα της ήταν γεμάτα αίματα και δεν ήξερε τίποτα. Φαινόταν ότι έπασχε από τη νόσο του Αλτσχάιμερ», είπε ο δικηγόρος της στην Επιτροπή.

«Όλες οι κρατούμενες γυναίκες από τη Λωρίδα της Γάζας έφτασαν στη φυλακή, με την υγεία τους να βρίσκεται σε άθλια κατάσταση, από κάθε άποψη, σωματική και ψυχολογική», πρόσθεσε η Η Επιτροπή .


Πηγή: mondoweiss.net

Δεν υπάρχουν σχόλια: